De stad Ljubljana met in het midden het kasteel op een heuvel en op de achtergrond bergen en een blauwe lucht met wolken

Wat te zien en doen in de hoofdstad Ljubljana

Wat te zien en doen in de hoofdstad Ljubljana

Slovenië is een gezellig land vol interessante geschiedenis en mooie natuur! Het land ligt deels in de Julische Alpen, en je kunt er duizenden grotten en wandelpaden vinden. De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana, eveneens een knus en historisch stadje. Door het kleine oppervlak van de stad is alles dichtbij en er zijn veel leuke plekken en activiteiten in de buurt. Zo zit er qua grotten het unieke Postonja in de buurt, en het kasteel van Predjama. De rivier Ljubljanica stroomt dwars door de stad, en kasteel Ljubljanski Grad geeft een mooi uitzicht over de stad. Blijf lekker lezen, want hier komen de leukste activiteiten en tips voor jouw bezoek aan Ljubljana!

#1 De stad verkennen

Ljubljana is zonder twijfel één van de leukste steden van Europa om gewoon eens een dagje doorheen te lopen. Er is eindeloos veel interessants te vinden in de stad, zoals de vele beeldjes van draken en mythologische figuren, of de pastelkleurige huizen die worden verbonden door knusse kronkelige straatjes. In deze straten vind je veel winkels, terrassen en cafés, waardoor de hoofdstad van Slovenië ook uitstekend geschikt is voor een lekker dagje shoppen. Veel toeristen, inwoners of hotels beschrijven de stad terecht als pittoresk. Terecht, want deze charmante stad is heerlijk om in te verdwalen. Een van de pareltjes van de stad die we je kunnen aanraden is de Robba fontein. Deze langwerpige fontein omringd met Italiaanse beeldhouwkunst is een van de boegbeelden van de stad. De fontein is het middelpunt van de Mestni trg, het centrale plein van Ljubljana. Dit plein is een leuk vertrekpunt om de verdere delen van de stad te verkennen! Van hoekjes vol groen tot het grote plein met standbeelden en terrasjes, je kijkt je ogen uit.

Links de rivier door Ljubljana omringd door de huizen van de stad, met groene begroeiïng en blauwe lucht, rechts de fontein op een plein met witte mythologische standbeelden en pastelrood/roze en gele gebouwen.

#2 Bewandel de drie bruggen van Ljubljana

De bruggen van Ljubljana zijn niet alleen erg mooi, maar ook uniek! Zo heb je de Tromostovje, een brug die uit drie brugdelen bestaat. Deze brug wordt daardoor ook wel ''de drie bruggen'' genoemd. Het geeft een bijzonder beeld, en lijkt van bovenaf op een soort vork die de beide kanten van de Ljubljanica rivier verbindt. Een andere leuke bezienswaardigheid is de Drakenbrug. Deze brug komt uit de tijd van Oostenrijk-Hongarijë, en heeft de Weense bouwstijl. Vandaag de dag is de brug een beschermd monument. De naam is te danken aan de vier groene beeldjes van draken die je op de uiteinden van de brug kan vinden. Het was een van de eerste betonnen bruggen in Europa, en in ieder geval de eerste in Slovenië. Volgens de eeuwenoude mythe heeft de oprichter van Ljubljana het gevecht van een draak gewonnen, en hier is de brug een herinnering aan. De brug krijgt van de lokale bewoners ook wel de bijnaam ‘’de schoonmoeder’’, omdat de draken een vurige uitstraling hebben. Naast vele andere bruggen in Ljubljana heb je ook nog de Butcher's Brigde (slagersbrug), die vol hangt met sloten van geliefden die hun eeuwige liefde willen symboliseren. Het standbeeld van Prometheus op de brug heeft een wat creepy uitstraling, en is ooit geplaatst om de bescherming van de slagers te symboliseren. Hier dankt de brug haar naam ook aan: vroeger waren de slagers bij de brug gevestigd. Ontdek de Butcher's Bridge en vele anderen in de stad van de bruggen!

De drakenbrug in Ljubljana met groene torens op de achtergrond, de grijze brug met 1848 en de blauwe lucht met wolken. Links Ljubljana van bovenaf gezien, met drie brugdelen, het plein en de huizen met oranje en bruine daken. Rechts vier rijen vol sloten, met een slot waar ''Josep <3 Monica'' op staat.

#3 Culinaire tour door Ljubljana

Slovenië heeft veel verschillende culinaire hoogstandjes te bieden! Naast de vele wijnstreken en brouwerijen waar het land om bekend staat, zijn er ook veel lokale gerechten waar je van kunt genieten. Bij deze excursie leidt een gids je langs de verschillende leuke restaurantjes in de stad, en kun je onderweg genieten van de cultuur en architectuur van de stad. Ook hier loop je door de slingerwegen en over de pleintjes van restaurant naar restaurant. Op elke locatie krijg je iets nieuws te proeven, zo zijn er bijvoorbeeld 4 autochtone wijnen inbegrepen bij de tour. Ook weet de gids veel leuke en persoonlijke anekdotes te vertellen, waardoor je van alles leert over de lokale gebeurtenissen in Ljubljana. Laat je verwennen door de verschillende smaken van Slovenië!

Links de binnenstad van Ljubljana met de huizen en een brug over de rivier die door het centrum loopt, en rechts de armen van twee vrouwen die wijn proosten

#4 Kasteel Ljubljanski Grad

Een andere populaire bezienswaardigheid in de hoofdstad van Slovenië is het kasteel van Ljubljana. Dit imposante kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd, en werd bewoond door belangrijke heersers uit de buurt. Na een periode gebruikt te zijn als gevangenis wordt het kasteel tegenwoordig door toeristen bezocht. Ook leuk: om bij het kasteel te komen kun je de kabelbaan pakken! Met een glazen cabine ga je schuin omhoog langs de bergwand om bij het hoger gelegen Ljubljanski Grad te komen. De entree is 10,- p.p. Een ticket voor een retourtje met de kabelbaan kost 4 euro. Een actiever alternatief in om te gaan lopen. Binnen kun je verder nog het archeologische museum van Slovenië vinden, en een paar restaurants. Ook hier heb je prachtig uitzicht over de omgeving van Ljubljana.
 

De openingstijden van het kasteel en de kabelbaan:
Januari, februari, maart en november: 10:00 tot 20:00
April, mei en oktober: 09:00 tot 21:00
Juni, juli, augustus en september: 90:00 tot 23:00
December: 10:00 tot 22:00

Het kasteel van Ljubljana tussen de bomen en voor een helderblauwe lucht met een vlag uit de toren

#5 St. Francis Church of the Annunciation

Dit iconische gebouw is te vinden op veel foto's, ansichtkaarten en souvenirs van Ljubljana. De pastelkleurige rood met lichtroze kerk is een Franciscaanse, gebouwd op een plek waar voorheen twee andere kerken stonden. Naast de kerk is een klooster uit de 13e eeuw te vinden. Veel lokale kunstenaars of artiesten hebben geholpen om de kerk het uiterlijk en interieur te geven dat het vandaag de dag heeft. De voorgevel van deze bezienswaardigheid in de barokstijl is geverfd door een bekende Oostenrijkse schilder, in de stijl van de Fransiscaanse kloosterorde. Ook het kruis in de kapel is door Jože Plečnik ontworpen, een bekende architect die veel invloed heeft gehad op Ljubljana. Al met al heeft dit gebouw een belangrijke functie in de geschiedenis en huidige tijd van de stad, en staat het als trots boegbeeld aan het Prešernov Trg plein.

De kerk in Ljubljana in het rood met lichtroze. Links daarvan een rij huizen van 3 verdiepingen, met oranje dakpakken. Rechtsvoor twee standbeelden in het groen. Op de achtergrond de gebouwen van Ljubljana en blauwe lucht met bewolking

#6 Alternatieve en culturele wijk Metelkova

Deze ooit verlaten legerkazerne is tegenwoordig omgetoverd tot een bruisende alternatieve wijk in het hart van de stad. Je kunt hier graffiti, kunstinstallaties en sociale centra vinden. Ook is het een leuke plek om kennis te maken met het uitgaansleven van Slovenië. Er zijn verschillende bars en leuke clubs open in de avond. Deze hippe kunstenaarswijk behoort tegenwoordig tot een van de uniekste uitgaansplekken in Europa, en is vooral een aanrader als je kan genieten van een vrije en expressieve feestsfeer. Punkrock, volkskunst, tegelmozaïeken en bijzonder unieke sculpturen zijn overal in de wijk te vinden. De venues waar je kunt feesten zijn geen grote zalen of populaire bars, maar juist intieme en kleinschalige clubs met een goede sfeer. Ook de liefhebbers van unieke of minder bekende muziekstijlen hebben hier een goede kans om hun favoriete genres te horen.

De alternatieve wijk Metelkova met gebouwen met heel veel verschillend gekleurde graffiti, de straat voor de gebouwen langs, gekleurde balkonnen met veel soorten kunst, fietsen en auto's.

#7 Postonja: de trein naar een ondergronds kasteel

Je hoort het goed: deze grot heeft naast een kasteel ook een spoorlijn! Deze unieke toeristische attractie is een van de bekendste excursies in Slovenië. Samen met een gids reis je af naar de grotten van Postonja, waar je de stalagmieten kunt bewonderen. Vanuit het centrum regelt de organisatie je vervoer, en kom je uit bij de Predjamaburcht. Dit kasteel is het middelpunt van de ondergrondse wereld van Postonja, overkoepeld door een sprookjesachtige stenen boog tegen een witte klif. Dit overblijfsel van de architectuur uit de Renaissance is voor elke geschiedenisliefhebber een must, en voor toeristen een van de mooiste hotspots in regio Notranjska. Door de unieke hoge ligging van dit ondergrondse kasteel in een klif, kun je vanuit de burgt genieten van het uitzicht over de weides van Slovenië.

Het kasteel van Postonja tussen de bergen in het wit, met rechts groen gras

Ljubljana is een van de gezelligste en mooiste steden van Europa. Er is genoeg te doen, van het bezoeken van culturele bezienswaardigheden tot activiteiten en het verkennen van de stad. Voor elke Slovenië rondreis is deze stad dus een aanvulling! Wil je meer weten over onze rondreizen door Slovenië, of wil je meer inspiratie opdoen over het land? Check dan onze informatiepagina over Slovenië, of bekijk bijvoorbeeld deze blog over de leukste activiteiten in het land.