Praktische informatie Spanje

Goed voorbereid op reis naar het gezellige Spanje

Praktische informatie Spanje

Valuta en visum

De munteenheid die in Spanje geldt is net als in Nederland de euro. In bijna alle winkels kun je met je Nederlandse bankpas gewoon pinnen. Wij raden je daarom aan om niet teveel contant geld op zak te hebben. Creditcards worden over het algemeen niet geaccepteerd.

Omdat Spanje net als Nederland binnen de EU valt is het niet nodig om een visum te hebben, zolang je maar korter dan drie maanden in Spanje verblijft. Je moet uiteraard wel beschikken over een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart.

Vervoer

Je kunt je in Spanje eindeloos blijven verplaatsen op verschillende manieren. Maar tijdens het maken van een rondreis is een huurauto het meest ideaal. Een huurauto is vaak niet al te duur en het is de snelste manier van reizen. Houd er bij het huren van een huurauto wel rekening mee dat de bestuurder minimaal twee jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs en dat de minimale leeftijd voor het besturen van de huurauto 21 jaar is. In sommige regio’s is het hebben van een milieusticker verplicht. Check van tevoren even bij jouw autoverhuurmaatschappij of zij in het bezit zijn van deze stickers. En keep in mind dat je op sommige snelwegen tol moet betalen en dat het verboden is om met slippers te rijden. Houd dus een paar sneakers bij de hand.

In de stad zelf kun jij je het beste met een fiets, scooter of elektrische step verplaatsen. Voor het huren van een scooter moet je in het bezit zijn van een geldig auto of brommer rijbewijs. In Spanje kun je ook met het openbaar vervoer gemakkelijk reizen. Kaartjes kun je er meestal ter plekke kopen. In de Spaanse steden zul je ook veel Hop-On Hop-Off bussen zien. Deze bussen brengen jou naar de belangrijkste bezienswaardigheden van een stad of regio. Je koopt hiervoor eenmalig een kaartje en kunt in- en uitstappen wanneer jij maar wilt. De wegen in Spanje zijn over het algemeen goed onderhouden.

Goed om te weten

De officiële taal van Spanje is Spaans. Op veel toeristische plekken wordt ook Engels gesproken. De mensen in Spanje houden ’s middags vaak een siësta. Dit duurt ongeveer van 14.00 uur tot 17.00 uur. Houd er rekening mee dat veel winkels tussen deze tijden gesloten kunnen zijn.

Mobiel bellen en muziek luisteren met een (draadloze) headset is verboden in het verkeer. Spanje is van nature een katholiek land. Let er dus op dat op bepaalde katholieke feestdagen alles in het land gesloten is.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd voor je reis naar Andalusië is in het voor- en najaar. De maanden april, mei, juni, september en oktober zijn het populairst voor een rondreis naar Spanje. De ideale reistijd hangt natuurlijk ook af van jouw voorkeur en het type vakantie. Voor een avontuurlijke vakantie raden wij af om Andalusië in de zomer (juli en augustus) te bezoeken. Het is hier dan gemiddeld 40 graden en moeilijk te combineren met het doen van actieve excursies. De temperaturen in het voorjaar liggen gemiddeld tussen de 20-25 graden. In het najaar liggen deze temperaturen tussen de 25-30 graden. Zowel als in het voor- en najaar kan er af en toe een buitje vallen, maar het blijft vooral droog.