huisjes op bergen met strakke velden eromhen

Praktische informatie Vietnam

Alle informatie voor jouw rondreis in Vietnam

    Praktische informatie Vietnam

    Valuta & Visum

    In Vietnam wordt er betaald met de Vietnamese dong. Deze valuta staat gelijk aan 0,000037 Euro. 1 Euro staat dus ongeveer gelijk aan  27.263 Vietnamese dong. Je kunt in grote steden, winkels en restaurants vaak wel met de pin betalen, maar voor de markten en street food kraampjes heb je wel contant geld nodig. In de grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh City zijn wel veel pinautomaten (ATM’s) te vinden waar je contant geld kunt pinnen. Let wel op dat je hiervoor vaak transactiekosten moet betalen, dus je kan beter genoeg in één keer pinnen.

    Om Vietnam te bezoeken met een Nederlands paspoort heb je een visum nodig. Je kunt makkelijk online een e-visa aanvragen via de officiële website van de Vietnamese immigratiedienst. Ook moet je ervoor zorgen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is  op het moment van aankomst in het land. Reis je met kinderen? Ook zij hebben een geldig paspoort en visum nodig om naar Vietnam te reizen.

    Vervoer

    Je kunt gebruik maken van bussen en treinen als je tussen de grote steden reist en als je bij de toeristische plekken wil komen, dit is vaak ook redelijk betaalbaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om gebruik te maken van Taxi’s en Grab, dit is ook redelijk betaalbaar en gemakkelijk te vinden in Vietnam. Grab is soort een Aziatische versie van Uber, die je kunt gebruiken voor auto’s en scooters.

    Omdat Vietnam best groot is en de steden soms ver van elkaar liggen, kun je ook via binnenlandse vluchten bij de verschillende plekken komen. Daarnaast kun je boottochten maken om bij de mooie eilanden, bijvoorbeeld Ha Long Bay, te komen.

    Goed om te weten

    De officiële taal van Vietnam is Vietnamees (tiếng Việt), dit wordt ook door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Vietnam is wel één van de weinig landen in Azië die het Latijnse alfabet gebruikt in plaats van symbolen. In de grote steden is het steeds makkelijker om Engels te communiceren met de bewoners, maar natuurlijk niet iedereen spreekt er goed Engels. Vaak zijn de mensen in Vietnam wel bereid om je te helpen als je aanwijzingen vraagt.

    Grote criminaliteit komt in Vietnam niet vaak voor. Wel is het handig om op te letten voor kleine criminaliteiten, zoals diefstal. Vooral in Ho Chi Minh City en Hanoi is het aangeraden om op te letten.

    Het is handig om een reisstekker mee te nemen naar Vietnam, om je elektrische apparaten op te laden. Ze gebruiken daar namelijk stopcontacten van verschillende types, A, C en D. Om dus goed voorbereid te zijn kun je het beste een reisstekker meenemen of kopen. Dan weet je zeker dat je altijd gebruik kunt maken van alle stopcontacten.

    Er zijn enkele vaccinaties aanbevolen voor jouw bezoek aan Vietnam. Bekijk altijd eerst de website van de GGD voor recente aanbevolen vaccinaties, zodat je goed voorbereid op reis kan gaan.

    Let erop dat je niet uit de kraan kan drinken in Vietnam. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water bij je hebt om uit te drinken. Het is wel prima om je tanden te poetsen met kraanwater, zolang je maar niet heel veel water doorslikt.

    Klimaat en beste reistijd

    Het grootste deel van Vietnam heeft een tropisch savanneklimaat, waar je een duidelijk nat- en droogseizoen hebt. Daarnaast zijn er ook gebieden met een tropisch moessonklimaat, die langdurige droge periodes kent, maar ook zeer natte.

    Er is niet echt een beste reistijd voor Vietnam, omdat er verschillende klimaatzones zijn binnen het land. De beste reistijd voor het noorden van Vietnam is dan ook heel anders dan die voor Zuid-Vietnam. Ieder seizoen heeft ook zo zijn voor- en nadelen. Hieronder kan je het schema bekijken voor de temperatuur en neerslag van de verschillende regio’s van Vietnam, om de beste reistijd te zoeken voor jou bestemmingen.

    gemiddelde temperatuur regio's vietnamgemiddelde neerslag regio's vietnam