8 Tips voor een Self drive Safari in Zuid-Afrika

8 Tips voor een Self drive Safari in Zuid-Afrika

Een onvergetelijke safari in Zuid-Afrika is ondenkbaar tijdens jouw rondreis in dit fantastische land. Wat deze ervaring nog indrukwekkender maakt, is de mogelijkheid om zelf te rijden. Een 'self drive safari' voegt namelijk een extra dosis avontuur toe. Niets beters dan met je eigen huurauto en op je eigen tempo dit prachtige park verkennen!  Hier delen we essentiële tips om je voor te bereiden op dit geweldige avontuur.

#1 Op pad met de perfect wheels

Een stoere 4x4-huurauto is een must voor een wildreservaat in Zuid-Afrika. Hiermee heb je betere controle over ruwe terreinen en onverharde wegen. Standaard zitten er geschikte 4x4 huurauto’s in de Footprint Zuid-Afrika rondreizen. Controleer altijd nog even met het verhuurbedrijf of de auto helemaal geschikt is voor jouw safari-avontuur!

#2 Stick to the rules and guidelines

Er zijn enkele belangrijke regels om te onthouden tijdens je safari in Zuid-Afrika. But no worries, we’ve got you! De belangrijkste benoemen wij alvast voor je:

- Voel de vibe door alleen uit te stappen op speciaal aangewezen chillplekken met serieuze omheining en beveiliging.
- Het voeren van dieren is een dikke no-go, net als off-road uitstapjes (zelfs met een 4x4).
- Houd te allen tijde de autoramen en -daken gesloten. Vergeet niet de snelheidslimieten (40-50 km/u) en de aangegeven poorttijden.
- Moeder Natuur is hier de echte ster, dus als je afval achterlaat, kan je zomaar een boete scoren.

#3 Vergeet je verrekijker en zoomlens niet

Vaak hangen de wilde dieren rond op een grote afstand. Respecteer ook de veilige afstand tussen jouw 4x4 en het wildlife voor ieders veiligheid en hun welzijn. Wij raden je daarom aan om een verrekijker of camera met zoomles mee te nemen tijdens je safari om de indrukwekkende dieren van dichtbij te observeren, ook vanuit je dichte auto.

#4 Easy does it!

Gun jezelf de tijd om van de omgeving te genieten en rustig af te wachten tot de dieren hun entrée maken . Geduld is de key! Tip van ons: pauzeer bij drinkplaatsen, dammen of meren. Deze plekken zijn een jackpot om dieren te spotten, want zelfs zij krijgen op een gegeven moment dorst.

#5 Haal alles uit je dag door perfecte timing

Start je ochtend fresh and early, geniet van een uitgebreide lunchpauze en keep the vibe alive tot laat in het park. De dieren zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Hoewel je overdag ook dieren kunt spotten, maak je tijdens de vroege ochtend en golden hour meer kans.

#6 Goed voorbereid met noodzakelijke gear

Zorg voor voldoende snacks, drinken en een volgeladen telefoon. Een EHBO-kit is ook onmisbaar. Check even of je auto is uitgerust met een reservewiel, krik en gereedschap. Want die onvoorspelbare, off-road paden kunnen nogal wat verrassingen op je afvuren in Zuid-Afrika.

#7 Fuel up en zorg voor genoeg contant geld

Tank je auto goed vol voordat je het safaripark ingaat en blijf regelmatig tanken in het park. Ken de locaties van tankstations en zorg dat je contant geld bij je hebt, aangezien pinnen niet in alle parken mogelijk is. Je wil natuurlijk niet zonder benzine komen te staan tussen de wilde dieren. Dan wordt het opeens wel net iets té spannend.

#8 Plan je route en neem een gedetailleerde kaart mee

Check van tevoren de wegen en trails die je wilt nemen. Sommige parken zoals het Kruger National Park zijn voor uitgestrekt dat een goed doordachte route onmisbaar is om alle hotspots in de beschikbare tijden mee te pikken.  Ook vergroot je zo de kans om dieren te spotten op plekken waar ze vaak worden gezien. Houd er rekening mee dat het signaal niet overal optimaal is, dus een gedetailleerde kaart en een van te voren gedownloade Google Maps route is geen overbodige luxe tijdens je safari avontuur.


Ontdek de ultieme vrijheid van een self drive safari in de adembenemende safariparken in Zuid-Afrika met behulp van deze onmisbare tips en wees gegarandeerd van een onvergetelijk avontuur! Duik in onze uitgebreide selectie Zuid-Afrika rondreizen en tweak de perfecte Zuid-Afrika reis aan de hand van onze reisroutes. Kies de meest unieke safari-lodges vlakbij de parken om er zeker van te zijn dat je geen moment in de parken hoeft te missen!