Fel blauw water en klei achtige rotsen die de kustlijn van Sardinië vormen

7x Activiteiten op Sardinië die je niet wil overslaan

    7x Activiteiten op Sardinië die je niet wil overslaan

    Sardinië is een prachtig Italiaans eiland, waar je een verscheidenheid aan landschappen kunt ontdekken. Zo kun je optimaal genieten van de mooiste zandstranden en gezellige boulevards, maar kun je ook de leukste hikes maken tussen de bergen. Geniet van de Italiaanse cultuur terwijl je door de charmante marktjes dwaalt en kennis maakt met de lokale delicatessen. Of beleef 's ochtends vroeg een onvergetelijk avontuur en spot wildlife tijdens een boottour! Laat je betoveren door het schitterende eiland en ontdek alles over onze leukste activiteiten.

    #1 Hike door de Gorropu Canyon

    Wandel door één van de diepste kloven van Europa en beleef een fantastische hiketocht. Hike door de 300 meter hoge wanden en bewonder de spectaculaire kloof van dichtbij. Deze hike is een aardig pittige wandeling en dat komt voornamelijk door de lange wandeling naar de kloof toe. Terwijl je je deze route aflegt kom je langs de witte kleien en de bijzonder gekleurde wanden.

    Om bij deze indrukwekkende kloof te komen kan je het makkelijkst beginnen bij de parkeerplaats van de Sa Barva brug. vanaf hier is het twee uur lopen richting de kloof. Het bospad is makkelijk te lopen en het is goed gemarkeerd. Tijdens de route kom je langs waterbronnen en vul dan hier ook even je waterfles bij. Als je eenmaal aangekomen bent bij de kloof moet je entree betalen en krijg je een korte introductie over de twee verschillende routes die je kan volgen. Zo heb je de groene route die wat toegankelijker is gemaakt en langs het smalste gedeelte komt van de kloof. De gele route is meer voor de echte avonturiers die graag hun weg vinden door te klauteren over de rotsblokken en klimmen tegen steile schuine wanden. Voor deze wandeling is het belangrijk om echt goed voorbereid te zijn en je eigen eten en drinken mee te nemen.

    De Gorropu Canyon kliff van Sardinië

    #2 Snorkelen in de Golf van Orosei

    Ben je dol op de zee en watersport? Dan is een snorkelavontuur in de adembenemende Golf van Orosei aan de oostkust van Sardinië echt iets voor jou! Met een deskundige gids aan je zijde, die je voorziet van wetenschappelijke feiten en boeiende weetjes, verken je de heldere wateren van S'Abba Meica in Cala Gonone. De onderwaterwereld biedt je de kans om kennis te maken met de bewoners van het Posidonia oceanica woud en de rotsachtige bodems met hun grotten. Je zult er alles zien, van de gangbare zeebrasem tot de unieke en fascinerende soorten zoals de vliegende poon. Het belooft een opwindende, plezierige en leerzame ervaring te worden voor zowel volwassenen als kinderen. Wat staat er op het programma? Een introductie met de gids, een briefing met identificatiekaarten, hand-outs en verhalen over de zeedieren die je gaat ontmoeten, gevolgd door de snorkeltocht zelf.

    Een mevrouw die snorkeld in de Golf van Orosei en twee gespleten kliffen waar het helderblauwe water door heen stroomt. Rechtsonder zijn twee kinderen die aan het zwemmen zijn met flippers en duikbrillen

    #3 Bezoek de grotten van Neptunus

    De Grotta di Nettuno, beter bekend als de Neptunusgrotten, zijn een echte must see op Sardinië. De grotten zijn natuurlijk erg mooi en indrukwekkend, maar ook wel weer toeristisch. Toch is het een niet te missen belevenis. Voor degenen die een minder drukbezochte stalactietengrot zoeken, is de Grotta Del Blue Marino een schitterend alternatief.

    Een bijzondere ervaring bij de Grotta di Nettuno is de tocht ernaartoe. Een trap, uitgehakt in de rotsen en bekend als de 'geitentrap', leidt naar de grotten. Deze route biedt niet alleen een schitterende wandeling, maar ook een perfecte gelegenheid voor fotografie met uitzicht op zee. Je vindt de geitentrap (Escala di Cabirol) bij parkeerplaats Capo Caccia.

    De Neptunus grot van Sardinië met druipend gesteente

    #4 Maak kennis met de lokale gerechten tijdens een foodtour

    Wandel door de straten van Sardinië en maak tussenstops bij de leukste foodspots, waar je kennis maakt met de lekkerste gerechten. Tijdens deze begeleide proeverij proef je lokale specialiteiten die elk seizoen verschillen. Je proeft bijvoorbeeld verse broodjes, vergine olijfolie, land-en zeepsecialiteiten die worden gecombineerd met verschillende soorten wijn. Een niet te missen ervaring voor liefhebbers van wijn en authentiek eten!

    Traditioneel eten en wijn van Sardinië

    #5 Proef de lokale olijven

    Beleef een unieke olijfolie-ervaring op een boerderij in Massama, een pittoresk dorp vlakbij Oristano. Verken de diverse oliën en hun achtergronden in een historische villa en ontdek hoe je ze ideaal kunt matchen met heerlijke maaltijden. De biologisch gecertificeerde boerderij produceert bekroonde extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit, gemaakt van lokale Sardijnse variëteiten zoals Bosana, Nera di Villacidro, Sa Manna en Semidiana, die kenmerkend zijn voor de regio Oristano. De ervaring start in de olijfgaard, waar je alles leert over de Sardijnse variëteiten, de oogst, het transport en het persen van olijven om topkwaliteit olie te produceren en hoe je deze het beste kunt bewaren. Vervolgens is er een proeverij waarbij je leert hoe je extra vergine olijfolie onderscheidt van gewone olijfolie en lampolie door organoleptische analyse. Je leert ook hoe je oliën kunt koppelen aan gerechten op basis van hun bittere en kruidige fruitige kenmerken, bereid door de boerderij. Proeverij: De proeverij omvat verschillende soorten oliën, boerencrostone, seizoensgroenten, humus van peulvruchten en een verrassing van de chef, samen met water en een glas lokale wijn. Aanpassingen voor allergieën, intoleranties en vegetarische en veganistische opties zijn mogelijk.

    Olijfbomen op een rijtje

    #6 Maak echte Italiaanse pasta

    Op zoek naar een unieke ervaring om de kunst van verse pasta te leren? Kom dan naar de pastaworkshop in Massama, een klein dorpje bij Oristano in West-Sardinië. Onder begeleiding van Antonella duik je op een gezellige manier in oude familietradities. Ze deelt geheimen over typisch Sardijnse pasta's, gemaakt met enkel griesmeel, water en zout, en laat je familierecepten zien. Je gaat samen met haar malloreddus en fregula maken, leert de beste sauzen te kiezen en sluit de workshop af met een proeverij van deze smakelijke gerechten met een heerlijk glas wijn. Deze ervaring geeft je de kans om vrienden en familie te imponeren met zelfgemaakte, overheerlijke maaltijden. De boerderij, opgericht in 1857 en erkend door Unioncamere als historisch bedrijf, is een 19e-eeuws pand omgeven door groene weiden en biologische boomgaarden, gerenoveerd volgens landschapsnormen. Al vijf generaties lang zet men hier de traditie voort van het telen en verwerken van grondstoffen tot authentieke smaakervaringen. De lunch biedt twee typische Sardijnse gerechten: malloreddus en fregula, geserveerd met wijn, water, brood en koffie. Opties voor allergieën, intoleranties, en vegetarische of veganistische alternatieven zijn mogelijk.

    #7 Maak een kajaktocht

    Een kajaktocht naar Cala Moresca biedt de unieke kans om een prachtig, onaangetast kustlandschap te ontdekken. Je kunt genieten van de adembenemende uitzichten op kliffen, grotten en baaien. Wie weet spot je onderweg zelfs wat vissen of dolfijnen. kajak richting het eiland Figaro en kom langs de beste dolfijnenspots. Of verken jij liever de weg richting het prachtige strand van Cala Moresca en geniet je van een rustgevende tussenstop voordat je je weer klaarmaakt voor de terugweg. Kajakken is dus de perfecte buitenactiviteit waar je ultiem kan genieten van de heldere zee en tegelijkertijd gewoon heerlijk actief bezig bent!