Duurzaam reizen

Toen we Footprint Travel begonnen, wisten we één ding zeker: we willen reizigers de reis van hun leven geven én tegelijkertijd de inwoners van het land iets positiefs brengen. Dit kan op verschillende manieren.

 

Go Local.

Enerzijds door oprecht contact tussen bezoekers en bewoners van een land. Hierdoor ontstaat een uitwisseling van waarden en culturen en dit is de eerste stap naar meer respect en begrip voor elkaars leefsituatie. Wij doen dit door kijkjes achter de schermen te geven; koken, eten of theedrinken bij iemand thuis bijvoorbeeld. Als je over de hele wereld mensen kent, ben je overal thuis en wordt je vanzelf een wereldburger. Dit is waar Go Local achter Footprint Travel voor staat.
 

Go Fair. 

Anderszijds door financiële ontwikkeling van lokale mensen en projecten. Wij werken met partners die hier net zo over denken en de mensen die voor ons werken, zoals chauffeurs, gidsen en gastvrouwen die voor onze gasten koken, ontvangen dan ook een eerlijk bedrag voor hun diensten. Wanneer het kan, proberen we een excursie, guesthouse of (eco)hotel die uit gaat van duurzaam toerisme in ons aanbod op te nemen. Projecten voor duurzaam of ecotoerisme nemen we zoveel mogelijk in onze reizen op of we geven reizigers tips om onderweg zelf een project te bezoeken in je vrije tijd. Ook vragen we onze reizigers bij boeking om een vrijwillige bijdrage van €15,- voor een goed doel in het land. Lees hieronder meer over het goede doel per land. Hoe meer mensen via Footprint Travel reizen, hoe meer projecten wij kunnen sponsoren. Jouw reis draagt dus bij aan een betere wereld! Dit is waar Go Fair achter Footprint Travel voor staat.
 

Online reisorganisatie. 

We zijn een online reisorganisatie. Alles verloopt per email en telefoon. Geen verspilling aan milieubelastende en dure brochures. Hierdoor kunnen we je reis bovendien zo voordelig mogelijk aanbieden. Goedkoop is duurkoopzaam!

Ook zijn we deelnemer aan het MVO Netwerk Toerisme en tekende we de Child Protection Code ter bescherming van kinderen samen met ECPATEn natuurlijk kun je bij ons de CO2 uitstoot van je vliegreis compenseren met GreenseatDe projecten van Greenseat geven huishoudens in gebieden waar het echt nodig is toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 en is tegelijkertijd een vooruitgang voor de lokale families. 

 

Footprint Travel - Go Fair. Go Local. Reis jij met ons mee?

 

 

Sponsorproject Indonesië - Yayasan Cahaya Mutiara Ubud, Bali

 
Cahaya Mutiara -oftewel Stralende Parel- is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Het streven van de organisatie is om mensen met een fysieke uitdaging uit de isolatie en in de maatschappij te brengen. De organisatie stelt hen in staat een zelfstandig bestaan te leiden.
 
De leden krijgen bijvoorbeeld een opleiding (administratie, handwerker, computer les, Engelse les), een (gedeelde) computer en er wordt transport en een baan –al is het maar voor enkele uren- gezocht. Of er wordt een rolstoel, prothese, krukken of gehoorapparaat aangeschaft. Dit is van levensbelang in een land zonder sociale zekerheid.
 

Karma

Daarbij gelooft men binnen het Balinees Hindoeïsme in Karma, oftewel de ziekte wordt veroorzaakt door een vorig leven. De gehandicapte wordt soms uit schaamte en gebrek aan kennis ‘weggemoffeld’ of ze schamen zich voor zichzelf omdat ze denken dat ze de enige zijn en durven het huis niet uit. Zonder hulp en voorlichting van buitenaf betekent dit, dat een gehandicapte simpelweg wegkwijnt in het huis van de ouders.
 

Samen werken, wonen en vrienden maken

Op het terrein van Cahaya Mutiara vormen de gehandicapten een woon- en werkgroep, waar zij zelfvertrouwen en vrienden krijgen, verliefd worden, trouwen en kinderen krijgen. Samen kunnen zij elkaar helpen. Heeft iemand een opdracht gekregen, dan wordt het werk vaak samen gedaan, en zo delen ze de lusten (de opbrengsten) en de lasten (het werk). Een heel goed teken vinden wij dat de groepsleden zelf het bestuur vormen, dit betekent dat zij echt zelfstandig zijn en dit maakt hen nog krachtiger. Het gezegde is niet voor niets: Geef iemand een vis en hij heeft een dag te eten, geef iemand een hengel en hij zal nooit meer honger hebben.
 

Stralende parel

De leden hebben zelf hun naam verzonnen. Cahaya Mutiara betekent stralende parel. Eerst zie je een doodgewone schelp. Maar als je binnenin kijkt, zie je een prachtige en kostbare parel. Ook is wit een heilige kleur, die voor puurheid staat. Het is alsof de leden willen zeggen: "Wij zijn meer dan onze buitenkant, meer dan ons lichaam dat misschien niet perfect oogt. Kijk verder en je ziet wie wij werkelijk zijn. Wij hebben een waardevolle binnenkant, een stralende parel van binnen." Prachtig, want het straalt uit wat voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en kracht zij hebben. Je kunt hun dus ontmoeten op basis van gelijkwaardigheid. Ze zijn niet zielig, verre van dat! Ze zijn misschien de meest krachtige mensen die je ooit hebt ontmoet.
 

Kom langs!

Yayasan Cahaya Mutiara Ubud is voortgekomen uit Yayasan Senang Hati. Na 10 jaar vonden leden dat het bestuur meer democratisch moest en het werk meer fair trade moest worden gedaan. Uiteindelijk besloten zij dat er een nieuwe Stichting moest worden opgericht om dit vorm te geven. De Stichting (Yayasan) heeft fondsen nodig voor opleidingen, werkmaterialen, rolstoelen, protheses, scooters met een zijspan (derde wiel) en fysiotherapy.
 
Ga je naar Ubud (Bali), breng dan vooral een bezoek aan de gerenoveerde woon- en werkplaats in Tampak Siring voor een leuk souvenir, of een schilderij. Je wordt hartelijk ontvangen door de leden. Als bezoeker zal je de positiviteit en dankbaarheid opvallen en bijblijven, ook als je weer terug in Nederland bent zul je nog vaak terugdenken. De leden zijn misschien niet rijk, maar ze hebben je heel wat te bieden!
 

 

Sponsorproject Zuid-Afrika - Jorvan Community Outreach, Kaapstad

 
Brian, een ervaren gids, heeft samen met zijn vrouw Melanie, een stichting opgezet waarmee ze 15 projecten supporten. Brian: “Met een beetje energie, geld en aandacht kun je hier in Zuid-Afrika het leven van een kind grondig kunt veranderen. In plaats van te kijken naar alles wat ik niet kan veranderen, kijk ik naar wat ik wél kan doen. En zelfs met een relatief kleine actie, heb ik groot effect op het leven van een kind. Dat maakt dat ik continu doorga.” Op het t-shirt van Brian staat: “You have not lived until you have done something for someone who can never repay you.” (Je hebt niet geleefd, totdat je iets voor iemand hebt gedaan, die jou dat nooit kan terugbetalen.) De nadruk van de stichting ligt op single moeders en kinderen, de kwetsbaarste groepen. Wij raakten enorm onder de indruk van een van deze projecten, gerund door ware heldinnen.
 

 

Mama Rosie’s Community Kitchen

Mama Rosie kookt in de ‘Community Kitchen’ voor maar liefst 182 kinderen uit de buurt een gratis ontbijt. Pap, of rijst met een mix van groente en sojabonen. En veel kinderen krijgen ook een lunchbox –boterhammen met pindakaas- mee. Als Mama Rosie dit niet zou doen, zouden de meeste kinderen met lege magen in de klas zitten. En als je niets gegeten hebt, is het moeilijk om je te concentreren. Slecht presteren op school geeft een rotgevoel.. . dus beginnen ze te spijbelen. Op straat komen ze in de ellende van drugs, criminaliteit, tienerzwangerschappen, en werkeloosheid terecht. De kinderen komen in een negatieve spiraal terecht. Volgens Mama Rosie begint de toekomst van een kind met een voedzaam ontbijt.
 
Voor €500,- per maand weet Mama Rosie al die monden te voeden met een voedzame maaltijd. Voor €30,- koopt ze een zak sojabonen waar ze 2 weken van kookt. Een klein bedrag doet hier grootse dingen!
 

Verander jij het leven van een kind?

Er zijn continu donaties nodig. Alle donaties komen 100% bij de projecten terecht. Brian maakt ‘bewijs’fotos van alles wat met het geld van donaties wordt gekocht en afgeleverd bij het project. Wij hebben veel contact met Zuid-Afrika en kunnen dus rechtstreeks met Brian donaties afhandelen. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan kijken, met de Goede doelen Township Tour en rechtstreeks iets doen voor dit project.
 
Lees ook het artikel in de Metro over onze steun aan Mama Rosie.