We stimuleren reizigers om projecten te bezoeken en te steunen. Bekijk hieronder de goede doelen en projecten die we sponsoren op onze bestemmingen.

Zuid-Afrika - Jorvan Community Outreach, Kaapstad
Brian, een ervaren gids, heeft samen met zijn vrouw Melanie, een stichting opgezet waarmee ze 15 projecten supporten. Brian: “Met een beetje energie, geld en aandacht kun je hier in Zuid-Afrika het leven van een kind grondig kunt veranderen. In plaats van te kijken naar alles wat ik niet kan veranderen, kijk ik naar wat ik wél kan doen. En zelfs met een relatief kleine actie, heb ik groot effect op het leven van een kind. Dat maakt dat ik continu doorga.” Op het t-shirt van Brian staat: “You have not lived until you have done something for someone who can never repay you.” (Je hebt niet geleefd, totdat je iets voor iemand hebt gedaan, die jou dat nooit kan terugbetalen.) De nadruk van de stichting ligt op single moeders en kinderen, de kwetsbaarste groepen. Wij raakten enorm onder de indruk van een van deze projecten, gerund door ware heldinnen.
Verander jij het leven van een kind?
Er zijn continu donaties nodig. Alle donaties komen 100% bij de projecten terecht. Brian maakt ‘bewijs’fotos van alles wat met het geld van donaties wordt gekocht en afgeleverd bij het project. Wij hebben veel contact met Zuid-Afrika en kunnen dus rechtstreeks met Brian donaties afhandelen. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan kijken, met de Goede doelen Township Tour en rechtstreeks iets doen voor dit project.

Indonesië - Yayasan Cahaya Mutiara Ubud, Bali
Cahaya Mutiara -oftewel Stralende Parel- is een organisatie voor en door mensen met een lichamelijke handicap. Het streven van de organisatie is om mensen met een fysieke uitdaging uit de isolatie en in de maatschappij te brengen. De organisatie stelt hen in staat een zelfstandig bestaan te leiden.
De leden krijgen bijvoorbeeld een opleiding (administratie, handwerker, computer les, Engelse les), een (gedeelde) computer en er wordt transport en een baan –al is het maar voor enkele uren- gezocht. Of er wordt een rolstoel, prothese, krukken of gehoorapparaat aangeschaft. Dit is van levensbelang in een land zonder sociale zekerheid.
Karma
Daarbij gelooft men binnen het Balinees Hindoeïsme in Karma, oftewel de ziekte wordt veroorzaakt door een vorig leven. De gehandicapte wordt soms uit schaamte en gebrek aan kennis ‘weggemoffeld’ of ze schamen zich voor zichzelf omdat ze denken dat ze de enige zijn en durven het huis niet uit. Zonder hulp en voorlichting van buitenaf betekent dit, dat een gehandicapte simpelweg wegkwijnt in het huis van de ouders.
Samen werken, wonen en vrienden maken
Op het terrein van Cahaya Mutiara vormen de gehandicapten een woon- en werkgroep, waar zij zelfvertrouwen en vrienden krijgen, verliefd worden, trouwen en kinderen krijgen. Samen kunnen zij elkaar helpen. Heeft iemand een opdracht gekregen, dan wordt het werk vaak samen gedaan, en zo delen ze de lusten (de opbrengsten) en de lasten (het werk). Een heel goed teken vinden wij dat de groepsleden zelf het bestuur vormen, dit betekent dat zij echt zelfstandig zijn en dit maakt hen nog krachtiger. Het gezegde is niet voor niets: Geef iemand een vis en hij heeft een dag te eten, geef iemand een hengel en hij zal nooit meer honger hebben.
Stralende parel
De leden hebben zelf hun naam verzonnen. Cahaya Mutiara betekent stralende parel. Eerst zie je een doodgewone schelp. Maar als je binnenin kijkt, zie je een prachtige en kostbare parel. Ook is wit een heilige kleur, die voor puurheid staat. Het is alsof de leden willen zeggen: "Wij zijn meer dan onze buitenkant, meer dan ons lichaam dat misschien niet perfect oogt. Kijk verder en je ziet wie wij werkelijk zijn. Wij hebben een waardevolle binnenkant, een stralende parel van binnen." Prachtig, want het straalt uit wat voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en kracht zij hebben. Je kunt hun dus ontmoeten op basis van gelijkwaardigheid. Ze zijn niet zielig, verre van dat! Ze zijn misschien de meest krachtige mensen die je ooit hebt ontmoet.
Kom langs!
Yayasan Cahaya Mutiara Ubud is voortgekomen uit Yayasan Senang Hati. Na 10 jaar vonden leden dat het bestuur meer democratisch moest en het werk meer fair trade moest worden gedaan. Uiteindelijk besloten zij dat er een nieuwe Stichting moest worden opgericht om dit vorm te geven. De Stichting (Yayasan) heeft fondsen nodig voor opleidingen, werkmaterialen, rolstoelen, protheses, scooters met een zijspan (derde wiel) en fysiotherapy.
Ga je naar Ubud (Bali), breng dan vooral een bezoek aan de gerenoveerde woon- en werkplaats in Tampak Siring voor een leuk souvenir, of een schilderij. Je wordt hartelijk ontvangen door de leden. Als bezoeker zal je de positiviteit en dankbaarheid opvallen en bijblijven, ook als je weer terug in Nederland bent zul je nog vaak terugdenken. De leden zijn misschien niet rijk, maar ze hebben je heel wat te bieden!