Uitzicht Madeira Funchal

Wat te doen in Funchal? 10 leuke tips en bezienswaardigheden

    Wat te doen in Funchal? 10 leuke tips en bezienswaardigheden

    Een reis naar Madeira begint in het hart van het eiland: Funchal! Deze prachtige stad, met haar witgekalkte gebouwen, ligt in het zuiden van Madeira. De zon schijnt hier bijna altijd. Funchal staat bekend om haar heerlijke eetgelegenheden, gezellige terrassen voor een lekker wijntje, en sfeervolle straatjes die graag ontdekt willen worden door toeristen. En vergeet daarnaast niet een ritje te maken met de kabelbaan naar Monte voor adembenemende uitzichten over de stad en de oceaan, een perfecte gelegenheid om jouw Insta foto te maken! Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan de prachtige Botanische Tuin van Funchal een absolute aanrader, met een uitgebreide collectie van planten van over de hele wereld. In Funchal is nog veel meer te beleven! Funchal heeft een paar fantastische plekken die je niet mag missen. Wij geven jou alle leuke tips en bezienswaardigheden mee om jouw tijd in Funchal compleet te maken!

    #1 Neem de kabelbaan naar Monte

    Ontdek Funchal vanuit een ander oogpunt! Spring aan boord van de kabelbaan die je door het hart van de stad Funchal, de hoofdstad van Madeira, meeneemt en je uiteindelijk afzet in het schattige dorpje Monte. Natuurlijk kun je ook met de bus of met je eigen auto gaan, maar de kabelbaan biedt een veel leukere ervaring! Het duurt zo'n 15 minuten om de 560 meter hoge klim en de 3.200 meter afstand te overbruggen. Ga lekker zitten en geniet van het geweldige uitzicht over Funchal, de glinsterende oceaan en de indrukwekkende bergen vanuit je knusse karretje. Als je eenmaal in Monte bent, loop dan naar de prachtige Monte Palace Tropical Gardens, de mooiste tuin van Funchal. De kabelbaan is geopend van 09:00 tot 17:45.

    Kabelbaan naar Monte in Funchal

    #2 Wandelen door Monte Palace Tropical Garden

    Stap binnen in de betoverende Monte Palace Tropical Garden, een absolute must-see op de weelderige hellingen van Monte op het prachtige eiland Madeira. Laat je meevoeren door de rust en de natuurlijke pracht tussen tropische planten en kleurrijke bloemen. Terwijl je over de kronkelende paden wandelt, geniet je van het uitzicht over Funchal en de uitgestrekte oceaan. Het perfecte moment om jouw Madeira rondreis vast te leggen en je vrienden geheid jaloers zullen worden! Luister naar het vrolijke gefluit van exotische vogels die door de lucht vliegen en bewonder de ontelbare sculpturen die de tuin verfraaien en een extra dosis schoonheid toevoegen. Neem rustig de tijd om te ontspannen op één van de bankjes en laat de rustgevende sfeer van deze plek op je inwerken. Vergeet dus vooral je camera niet, want hier kom je ongetwijfeld talloze fotomomenten tegen die je voor altijd wilt koesteren!

    meisje met rode kleding in de asian garden van monte palace botanishe tuinen

    #3 Sleeën in Madeira

    Funchal, de bruisende hoofdstad van Madeira, heeft een unieke manier om van Monte terug naar beneden te komen: met een toboggan! Stel je voor: je zit in een houten slee met een rieten mand er bovenop, klaar om de berg af te suizen. Dit is niet zomaar een ritje, het is een avontuur doordrenkt van geschiedenis! Vroeger, toen auto's nog schaars waren, was de toboggan het vervoersmiddel bij uitstek om snel van de berg naar het centrum te komen. Nu is het een onvergetelijke attractie voor bezoekers van Madeira. Voor €35 krijg je een ritje voor 2 tot 3 volwassenen. En hier komt het leuke: hoe minder gewicht, hoe sneller je gaat! Je wordt begeleid door twee 'carreiros', gekleed in het wit met strohoedjes op hun hoofd. Terwijl je naar beneden suist, zingen ze Portugese liederen en sturen ze behendig de toboggan over de weg met behulp van laarzen met zolen van autobanden om goed te kunnen remmen. Tickets zijn verkrijgbaar bij Monte Palace, dus waar wacht je nog op? Laat je meevoeren op dit nostalgische avontuur door de straten van Funchal!

    Je ziet een koppel sleeën in Madeira

    #4 Verken Funchal Old Town – Zona Velha

    Stap binnen in de betoverende wereld van Funchal Old Town – Zona Velha, waar geschiedenis en charme samenkomen in de geplaveide straatjes van dit historische deel van de stad! Wandel door de steegjes, omringd door kleurrijke huizen met hun traditionele gevels en balkons vol bloeiende bloemen. Hier voel je de ziel van Funchal, waar elke hoek wacht om ontdekt te worden. Laat je verrassen door de levendige sfeer terwijl je langs lokale winkeltjes loopt, waar je misschien wel een uniek souvenir kunt vinden om mee naar huis te nemen. En vergeet vooral niet te stoppen bij de gezellige cafés en restaurants, waar de geur van verse zeevruchten en traditionele gerechten je tegemoet komen. Proef de lokale lekkernijen terwijl je geniet van het bruisende straatleven om je heen.

    Foto van huis en bergen in Funchal Old Town – Zona Velha

    #5 Bezoek de levendige markt: Mercado dos Lavradores

    Laten we het nu hebben over een verborgen schat in Funchal: de Mercado dos Lavradores! Deze kleurrijke markt is als een betoverend doolhof van smaken en geuren, waar lokale lekkernijen samenkomen. Duik in een zee van exotisch fruit, verse vis, en aromatische kruiden terwijl je langs de kraampjes loopt. Je kunt zelfs een praatje maken met de vriendelijke verkopers die trots hun producten presenteren. Tip: Probeer zeker eens de beroemde zwarte scabbard vis (espada) terwijl je hier bent. Dit visje staat bekend om zijn delicate smaak en wordt vaak geserveerd met passievruchtensaus. Een smaakvol avontuur voor je smaakpapillen! Wees er wel van bewust dat dit een toeristische attractie is waar hoge prijzen worden gevraagd, maar het zeker waard is!

    Fruit, specerijen en lokale producten van een markt

    #6 Loop door de Madeira Botanical Garden

    Wandel door de Madeira Botanical Garden en ontdek een wereld vol kleurrijke natuur! Deze tuin zit boordevol bijzonere planten en bloemen van over de hele wereld. Terwijl je door de paden loopt, kun je alles bewonderen, van kleurrijke orchideeën tot enorme cactussen. Vergeet je camera niet zodat je de schattige vogels en vlinders die rondfladderen kan vastleggen! Wist je dat de "levende fossielen", de Cycad-bomen, al meer dan miljoenen jaren op aarde zijn? Dus, trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur in deze groene oase - het wordt een dag vol plezier en ontdekkingen!

    Kleurrijke bloemen van de Madeira Botanical Garden

    #7 Bezoek Funchal Marina

    Deze levendige stad biedt voor ieder wat wils. Wandel langs de jachthaven en bewonder de glimmende luxe jachten die in het zonlicht schitteren. Neem plaats op een terras aan het water en geniet van een verfrissend drankje terwijl je de haven om je heen tot je op neemt. Als je avontuurlijk bent aangelegd, waarom zou je dan niet een boottocht boeken om dolfijnen en walvissen te spotten? Hier op Madeira heb je een goede kans om deze indrukwekkende zeedieren in hun natuurlijke habitat te zien. En ken jij dit feitje al? In Funchal Marina kun je 's avonds vaak verse vis kopen rechtstreeks van de vissersboten die terugkeren van hun vangst, waardoor je een echte lokale culinaire ervaring kunt beleven!

    Boten aan het water van Funchal Marina

    #8 Monte Palace Madeira

    Wist je dat dit prachtige paleis werd gebouwd voor een rijke Britse koopman, maar later werd omgebouwd tot een museum voor het publiek om van te genieten? Monte Palace Madeira is een must-visit op het prachtige eiland Madeira. Dit voormalige paleis is momenteel een uniek museum met een rijke collectie aan kunst en tegels. Wandel door de elegante gangen en bewonder de exposities die de geschiedenis en cultuur van Madeira tot leven brengen. Buiten vind je exotische tuinen met unieke planten en vijvers, perfect om even te ontsnappen aan de drukte. Sla deze bezienswaardigheid dus niet over tijdens jouw verblijf op Madeira.

    Tuin van paleis Monte Palace Madeira

    #9 Fortaleza do Pico

    Ontdek het historische Fortaleza do Pico op Madeira, een prachtig fort dat uit de 17e eeuw komt. Gelegen op een heuveltop biedt dit fort een indrukwekkend uitzicht over de omgeving, inclusief het schilderachtige Funchal en de glinsterende oceaan. Wandel door de muren van het fort en leer meer over zijn rijke geschiedenis als verdedigingswerk tegen piraten en vijandelijke invasies. Een leuk weetje: Fortaleza do Pico diende ook als uitkijkpunt voor walvisjagers in vroegere tijden, die vanaf hier de zee afspeurden naar deze bijzondere zeedieren. Vergeet dus niet je camera mee te nemen om het adembenemende uitzicht vast te leggen!

    Impressie Fortaleza do Pico

    #10 Proef de lokale specialiteiten van Madeiraanse keuken

    Ontdek de smaakvolle wereld van de traditionele Madeiraanse keuken tijdens je bezoek aan het eiland. Hier vind je gerechten met lokale ingrediënten en oude recepten die de geschiedenis van Madeira vertellen. Probeer eens de heerlijke visgerechten, zoals de bekende espada (zwarte degenvis) geserveerd met banaan, of geniet van espetada, gegrild vlees op een spies met knoflook en zout. En vergeet niet om je maaltijd te vergezellen met een lokaal wijntje, beroemd om zijn rijke smaak en karakter. Sluit je culinaire avontuur af met een zoete lekkernij, zoals bolo de mel (honingcake) of queijada (kaastaart). Ontdek de vriendelijke sfeer van lokale eetgelegenheden en laat je smaakpapillen verrassen door de echte smaken van Madeira. Wist je dat wijn uit Madeira historisch gezien vaak werd meegenomen op lange zeereizen omdat de hoge zuurgraad en het alcoholpercentage ervoor zorgden dat de wijn goed bewaard bleef tijdens de reis?

     Specerijen Madeira

    Heb jij altijd al naar Madeira gewild, om het sfeervolle leven in Funchal te ontdekken? Dan zijn deze tips en bezienswaardigheden niet te missen voor jouw reis naar Madeira! Bekijk onze Madeira rondreizen en tweak nu jouw droomreis!