Veelgestelde vragen Portugal

Algemene informatie

 • Heb ik een visum nodig om Portugal te bezoeken?

Voor een bezoek aan Portugal heb je als Nederlandse burger geen visum nodig. Je kunt het land betreden met een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Zorg er wel voor dat kinderen ook over een eigen reisdocument beschikken.

 • Wat voor soort stekker heb ik nodig?

In Portugal worden hoofdzakelijk twee soorten stekkers gebruikt, namelijk type C en type F. Type C is de gebruikelijke Europese tweepolige stekker, terwijl type F vergelijkbaar is met de stekker die in Nederland wordt gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je altijd je elektronische apparaten kunt opladen, is het handig om een wereldstekker mee te nemen.

 • Hoeveel tijdsverschil is er?

Portugal bevindt zich in dezelfde tijdzone als Nederland, dus er is geen tijdsverschil. Houd er echter rekening mee dat de eetgewoonten kunnen verschillen, net als in Spanje en Italië. Zo eten Portugezen vaak later op de avond, met dinertijden die vaak na 8 uur 's avonds beginnen.

 • Is Portugal een veilig land?

Portugal is zeker een veilig land en je kan hier dan ook heerlijk genieten van alle vrijheid die je krijgt als toerist. Net als in drukke stedelijke gebieden elders, moet je echter alert zijn op zakkenrollers, vooral in de drukkere delen van steden.

Inside Portugal vragen

 • Is fooi geven gebruikelijk in Portugal?

In Portugal is het geven van fooi niet zo gebruikelijk als in sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten. Vaak staat op de bon de tekst "serviço incluído", wat betekent dat de service al in de rekening is opgenomen. Als de service echter buitengewoon goed is, kun je natuurlijk nog steeds fooi geven als blijk van waardering. Het gebruikelijke fooipercentage ligt meestal tussen de 5% en 10%.

 • Is Portugal duur?

De kosten in Portugal kunnen sterk variëren, afhankelijk van je keuzes tijdens je verblijf. Of je nu op toeristische plekken een drankje nuttigt of juist een authentiek lokaal terras opzoekt waar de prijzen lager liggen, het beïnvloedt allemaal je budget.

 • Heb ik een andere simkaart nodig?

Als lid van de EU kun je in Portugal gewoon je Nederlandse simkaart gebruiken. Je 4G en 3G zullen werken zoals gebruikelijk. Veel restaurants, winkels en hotels bieden ook gratis wifi aan, hoewel deze vaak beveiligd zijn met een wachtwoord. Je kunt het wachtwoord vragen aan het personeel of kijken of het ergens op de menukaart staat vermeld.

 • Wat is de beste tijd om Portugal te bezoeken?

Portugal is het hele jaar door een prachtige bestemming om te bezoeken. In de zomermaanden kan het echter behoorlijk warm worden, vooral in het binnenland. Daarnaast is het hoogseizoen en zijn er veel toeristen. De lente en herfst bieden over het algemeen mildere temperaturen en minder drukte, waardoor ze ideaal zijn voor een bezoek aan Portugal.

Vervoer

 • Hoe is het openbaar vervoer in de stad?

Als je je bevindt in één van de grote steden van Portugal en op verkenning wilt gaan, is het openbaar vervoer een uitstekende optie om je binnen de stad te verplaatsen. Er zijn veel bussen en trams beschikbaar, en sommige steden hebben ook een goed ontwikkeld metronetwerk.

 • Wat is de beste manier om je te verplaatsen in Portugal?

De beste manier om door Portugal te reizen is met een huurauto of je eigen voertuig. Met een auto kun je snel en gemakkelijk door het prachtige landschap navigeren, en onderweg kun je stoppen bij verrassende authentieke plekjes en kennismaken met lokale bevolking. De wegen in Portugal zijn over het algemeen van goede kwaliteit, hoewel sommige landelijke wegen wat uitdagender kunnen zijn.

 • Waar vind ik de gele trams in Portugal?

Je vindt de iconische gele trams voornamelijk in de stad Lissabon. Deze historische trams, bekend als de "Elétricos", zijn een kenmerkend onderdeel van het stadsbeeld van Lissabon en bieden een pittoreske manier om door de smalle straten en steile heuvels van de stad te reizen. Ze zijn niet alleen een handig vervoermiddel, maar ook een populaire toeristische attractie, waardoor je een unieke ervaring krijgt terwijl je door de charmante wijken van Lissabon reist.