Uitzicht op the old man of Storr op Isle of Skye

Veelgestelde vragen Schotland

Algemene informatie

  • Heb ik een visum nodig om Schotland te bezoeken?

Voor een reis naar Schotland heb jij geen visum nodig. Wel is het belangrijk dat je een geldig paspoort bij je hebt, alleen een ID is niet genoeg. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

  • Hoe lang is het vliegen naar Schotland?

Als je met het vliegtuig naar Schotland reist ben je er sneller dan je zou verwachten! Het is vanaf Schiphol maar anderhalf uur vliegen naar Edinburgh, Glasgow of Inverness.

  • Hoeveel tijdsverschil is er met Schotland?

Het is in Schotland 1 uur vroeger dan in Nederland. De wintertijd en zomertijd lopen gelijk, dus het tijdsverschil is het hele jaar door hetzelfde.

  • Is Schotland een veilig land?

Schotland is zeker een veilig land, dus je kan met een gerust hart beginnen aan jouw avontuur! Wel moet je in de grotere steden rekening houden met zakkenrollers. Let goed op je spullen.

Inside Schotland vragen

  • Wat voor soort stekker heb je nodig in Schotland?

In Schotland wordt er een ander soort stekker gebruikt dan in Nederland. Je hebt een wereldstekker nodig voor het stopcontact type G. Zorg er dus voor dat je deze bij je hebt zodat jij zorgeloos al je apparaten kunt opladen. Neem voor de zekerheid een powerbank mee.

  • Is fooi geven gebruikelijk in Schotland?

Het geven van fooien in Schotland is gebruikelijk, maar zeker niet verplicht. Als je tevreden was met de service kun je vijf tot tien procent fooi achterlaten in restaurants, cafés en pubs.

  • Welk eten en drinken moet je geprobeerd hebben in Schotland?

De keuken van Schotland heeft een aantal traditionele gerechten die je echt moet proberen tijdens je rondreis. Eén van die gerechten is Haggis, het nationale gerecht.

Ook moet je in Schotland minstens één keer een Schotse whisky proberen! Dit is het nationale drankje van het land en ze zijn hier ook erg trots op. Als je de whisky’s een keer wilt proeven is het leuk om een bezoekje te brengen aan een van de distilleerderijen. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van whisky, hoe ze het maken, en kun je verschillende soorten proeven!

Doedelzak speler in de Schotse natuur

Reisvragen

  • Heb je een simkaart nodig in Schotland?

Bij de meeste providers kun je jouw bundel in het Verenigd Koninkrijk gewoon gebruiken. Het is wel handig om dit even te checken voor je vertrek. Er is een 4G- netwerk beschikbaar in Schotland, maar houd er wel rekening mee dat het bereik niet overal even goed is, vooral op het platteland niet.

  • Met welke valuta betaal je in Schotland?

In Schotland wordt er met de Britse Pond betaald. Je kunt Britse Ponden kopen voor vertrek, maar je kunt in Schotland zelf ook gewoon geld pinnen of met je kaart betalen. Bij pinbetalingen kan er wel een klein bedrag extra in rekening worden gebracht

  • Is Schotland duur?

In Schotland is het wel iets duurder dan in Nederland. Vooral in de grotere steden en bekende plekjes betaal je wat meer dan in de kleine en minder bekende dorpjes. Voor eten en drinken kan je het natuurlijk zo gek maken als dat je zelf wilt. Een goedkopere optie is om te gaan eten in één van de vele pubs die je in Schotland kunt vinden. Dit is gelijk een leuke manier om het traditionele Schotland te leren kennen!