Veelgestelde vragen Slovenië

Algemene vragen

 • Wat is de hoofdstad van Slovenië?

  De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Het is een charmante stad met een prachtige historische binnenstad, gekenmerkt door zijn sierlijke bruggen, kleurrijke gebouwen en een kasteel op een heuvel die uitkijkt over de stad.

 • Hoe groot is de bevolking van Slovenië?

  Slovenië heeft een bevolking van ongeveer 2,1 miljoen mensen. Het is een relatief klein land in Centraal-Europa.

 • Welke talen worden er in Slovenië gesproken?

  Het Sloveens is de officiële taal van Slovenië. Het wordt door bijna alle inwoners als moedertaal gesproken. Daarnaast wordt er ook Engels, Duits, Italiaans en Hongaars begrepen en gesproken in verschillende delen van het land.

 • Welke valuta wordt er gebruikt in Slovenië?

  Slovenië is lid van de eurozone en de euro (€) is de officiële valuta van het land. Dit betekent dat je geen valuta hoeft te wisselen als je naar Slovenië reist en dat de euro overal wordt geaccepteerd.

 • Is Slovenië lid van de Europese Unie?

  Ja, Slovenië is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. Het maakt deel uit van zowel de EU als de Schengenzone, waardoor reizen binnen de EU voor EU-burgers gemakkelijk is en er geen grenscontroles zijn tussen Slovenië en andere Schengenlanden.

Toerisme en bezienswaardigheden

 • Wat zijn enkele populaire bezienswaardigheden in Slovenië?

  Slovenië heeft een scala aan prachtige bezienswaardigheden. Enkele populaire plekken zijn het Meer van Bled, de Grotten van Postojna, het Triglav Nationaal Park, de kustplaats Piran met zijn mediterrane sfeer en smalle straatjes en de adembenemende Julische Alpen, een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers.

 • Hoe kom ik bij het Meer van Bled?

  Het Meer van Bled ligt op ongeveer 55 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Ljubljana. Je kunt er gemakkelijk komen met de auto, de trein of de bus. Er zijn ook regelmatige verbindingen vanuit nabijgelegen landen zoals Oostenrijk en Italië.

 • Welke outdooractiviteiten zijn er te doen in Slovenië?

  Slovenië biedt een breed scala aan outdooractiviteiten. Je kunt genieten van wandelen in de prachtige bergen, fietsen en mountainbiken en raften & kajakken. In de winter kun je skiën en snowboarden in een aantal skigebieden, zoals Kranjska Gora, Vogel, Mariborsko Pohorje en Krvavec.

 • Zijn er skigebieden in Slovenië?

  Ja, Slovenië heeft verschillende skigebieden die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde skiërs en snowboarders. Kranjska Gora is bijvoorbeeld een bekend skigebied in de buurt van het Triglav Nationaal Park.

 • Welke nationale parken zijn er in Slovenië?

  Slovenië heeft verschillende prachtige nationale parken. Het Triglav Nationaal Park is het enige nationale park in het land dat het grootste deel van de Julische Alpen omvat. Het Nationaal Park Škocjanse Jame is bekend om zijn indrukwekkende grottenstelsel, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Nationaal Park Kozjansko staat bekend om zijn weelderige groene landschap, rivieren en wijngaarden, en is een ideale plek voor wandelingen en fietstochten.

Cultuur en tradities

 • Wat zijn enkele typische gerechten uit de Sloveense keuken?

  Enkele typische gerechten uit de Sloveense keuken zijn kranjska klobasa (Carniolan worst), potica (gevulde rolcake), štruklji (deegrolletjes) en ajdovi žganci (boekweitgortgerecht).

 • Welke traditionele festivals worden er gevierd in Slovenië?

  In Slovenië worden verschillende traditionele festivals gevierd, zoals Kurentovanje (carnaval in Ptuj), Maribor Lent Festival (muziekfestival in Maribor) en druivenoogstfestivals in de wijnstreken.

 • Wat zijn enkele traditionele klederdrachten van Slovenië?

  Slovenië kent verschillende traditionele klederdrachten, die per regio kunnen verschillen. Kenmerkend zijn onder andere borduurwerk, kleurrijke jurken, hoofddoeken en vesten.

 • Wat zijn enkele beroemde Sloveense kunstenaars of schrijvers?

  Enkele beroemde Sloveense kunstenaars en schrijvers zijn architect Jože Plečnik, schilder Zoran Mušič en schrijver Drago Jančar.

 • Wat is de beste reistijd om naar Slovenië te reizen?
  De beste reistijd om naar Slovenië te gaan, zijn de maanden juni, juli en augustus. De zomers in Slovenië zijn namelijk over het algemeen zeer aangenaam.