Rondreis Zuid-Afrika: Big 5 in bush lodge, Drakensberg & neushoorns! (Fair Trade Holiday) - 2 wkn

Zuid-Afrika reizen – Johannesburg – Umlani – Panoramaroute - Graskop – Witsieshoek – Royal Natal - Drakensberg - Spioenkop - Umhlanga Rocks

Slapen in echt bushcamp en echte authentieke safari sfeer proeven? Op safari in het Greater Krugerpark en op zoek naar de Big Five? Wandelen tussen de neushoorns? Met deze rondreis kan het allemaal. En nog meer! Je bezoekt historische locaties, je kunt met een bootsafari dolfijnen bekijken en genieten van de adembenemende Drakensberg!
 
Deze rondreis is goedgekeurd met het Fair Trade Holiday keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Verblijf in een heus bushcamp
  • ​Bezoek het Greater Krugerpark
  • ​Met een ranger op (wandel) safari 
  • Spot de Big Five
  • Wandelen Drakensberg
  • Uitzicht Amfitheater in Royal-Natal
  • ​Zeldzame Lammergier spotten
  • Neushoorns Spioenkop
  • Battlefields Spioenkop
  • Strand Umhlanga Rocks
  • ​Dolfijnen spotten (walvissen in het seizoen)
  • ​Fair Trade Holiday
Reisschema
Dag 1: Aankomst Johannesburg
Dag 2: Johannesburg – Timbavati Greater Krugerpark, transfer shuttle Ashtons @6 AM airport, lunch, middag safari (game drive)
Dag 3: Timbavati Greater Krugerpark, ochtend en middag safari (game drive), alle maaltijden
Dag 4: Timbavati Greater Krugerpark, ochtend en middag safari (game drive), alle maaltijden
Dag 5: Timbavati - vliegveld - Panoramaroute – Graskop, ochtend safari, transfer vliegveld, pick up car @ vliegveld
Dag 6: Graskop – Ermelo
Dag 7: Ermelo – Witsieshoek
Dag 8: Witsieshoek (Royal-Natal)
Dag 9: Witsieshoek - Spioenkop, alle maaltijden Spioenkop
Dag 10: Spioenkop, alle maaltijden
Dag 11: Spioenkop – Umhlanga Rocks
Dag 12: Umhlanga Rocks
Dag 13: Vertrek Umhlanga Rocks - vliegveld Durban
Dag 14: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Het begin van je safarireis door Zuid-Afrika!

Het begin van je safarireis door Zuid-Afrika!
Na de landing in Johannesburg organiseren we een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigt krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat met een bordje met je naam er op, je op te wachten in de aankomsthal. Hierna kun je richting je hotel met een shuttlebus. Land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam). Je kunt er voor kiezen om de huurauto direct op te halen of de shuttlebus naar het hotel te nemen. Nadat je bent gearriveerd in je hotel, heb je waarschijnlijk nog een hele dag voor je. Je kunt 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum. Of kies voor een ontspannen stadswandeling in downtown 'Jozi' of een bijzondere tour door het Soweto Township tour. Bekijk onze excursies voor meer informatie over de diverse mogelijkheden. 
 
Deze rondreis is goedgekeurd met het Fair Trade Holiday keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Dag 2: Kaarsjes en kampvuur in het Krugerpark

Kaarsjes en kampvuur in het Krugerpark
Spreek met de receptie van het airporthotel af dat je om 6 uur ’s ochtends een transfer hebt. Zorg dat je uiterlijk om 6:30 in de busterminal op het vliegveld bent, voor je registratie voor je shuttle naar het Krugerpark. Je treft de shuttle chauffeur in de bus terminal met een bordje Ashtons Kruger Shuttle. Het is even pittig zo vroeg op staan, maar de rest van de dag hoef je dan ook zelf niets meer te doen. En je spaart ook nog eens de kosten van een huurauto uit, plus je bent milieuvriendelijk bezig. De shuttle service is GEEN privé service, je deelt het mini busje met andere reizigers. Er is dan ook een maximum aan bagage van één tas van maximaal 30 kilo. De shuttle vertrekt om 6:45 AM. Let op, de shuttle wacht niet. Mis je de shuttle dan ben je zelf verantwoordelijk voor je transfer en er zal geen terugbetaling plaats vinden, immers je plaats in de bus is vrij gehouden. Ook mis je dan zeker je middag safari. Kortom, wees op tijd.  Onderweg worden er alleen toiletstops gemaakt, want niemand wil zijn middag safari natuurlijk missen!
 
Lekker relaxed; je hoeft niet zelf te rijden en kunt nog even wennen aan alle nieuwe dingen om je heen. De shuttle brengt je naar een afgesproken verzamelpunt bij het Krugerpark, hier haalt Umlani Bushcamp je op. Je rijdt het Timbavati Nature Reserve in, een Big Five gebied en onderdeel van het Greater Kruger Nationaal Park. Je gaat het zelf zien, want na de lunch vanmiddag maak je direct een safari rit. Kom je toch met eigen auto? De lunch wordt om 13:30 geserveerd, maar als je laat arriveert, kan er nog iets worden klaargemaakt. Zodra je de eerste dieren spot, weet je: “Yes! Ik ben in Afrika!” Het bush camp waar je verblijft is ‘eco-chic’. Deze lodge is een ideale keuze voor natuur liefhebbers! Umlani is een klassiek safari camp bekend om haar unieke locatie, authentieke sfeer, uitstekende service en prijswinnende maaltijden. De visie van de oprichters is om gasten een echt Afrikaans safari avontuur te laten beleven. De lodge is zo natuurlijk mogelijk gehouden. De kamers zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zo is er bamboe en riet gebruikt voor muren en daken. Er zoemt dus geen airco in je kamer, maar er is natuurlijke ventilatie en een klamboe. De lodge draait op zonne-energie, dus je dineert onder de sterrenhemel bij kaarslicht en sfeervolle olielantarentjes. Er is geen tv of wifi, maar je ziet vanuit je hangmat de wolken langs drijven of staart ’s avonds in het kampvuur. Alles is erop gericht om te ontspannen in de natuur en al je zintuigen te laten prikkelen door de Afrikaanse bush!
 
Er is één boomhut, je slaapt dan onder een klamboe in de open lucht en hoort de geluiden van Afrika om je heen. De kamer wordt aangehouden in geval van regen en ook voor je bagage. De boomhut is heel populair. Elke gast mag er daarom maximaal één nacht in slapen en er is altijd een wachtlijst. Geef door als jij graag een nacht in de boomhut door zou willen brengen, zodat we kunnen kijken of de boomhut vrij is. Als Fair Trade gecertificeerd safari camp is Umlani Bush lodge toegewijd om het Afrikaanse wild te behouden en biedt de lokale bevolking allerlei kansen om zich te ontwikkelen. Jouw vakantie maakt dus echt een verschil in het leven van de lokale mensen en natuur.
Afstand: ± 475 km (Reken op een rit van 6 á 7 uur)

Dag 3: Big Five safari in het Greater Krugerpark

Big Five safari in het Greater Krugerpark
Je staat om 5 uur (zomer) of 5:30 uur (winter) op. Met je duffe hoofd, maar ook ietwat opgewonden, verzamel je voor koffie, thee en muffins in de lodge. Een half uur later vertrek je voor je safari activiteit. Dit kan een bush walk zijn of een jeep safari (game drive) en soms een combinatie van beiden. ’s Ochtends zijn dieren het meest actief. Ze gaan op zoek naar hun ontbijt en leeuwen keren terug van hun jacht. In dit gebied heb je de kans om de Big Five te spotten: leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Het is altijd spannend en afwachten welke dieren je zult spotten. Rond een uur of 9 (9:30 in de winter) ga je terug naar de lodge voor een uitgebreid ontbijt. Dat gaat er prima in, wild spotten maakt blijkbaar hongerig! Op het heetst van de dag, wanneer de dieren niet actief zijn en zich verstoppen op schaduwrijke plekken, heb je volop de gelegenheid om te relaxen. Koel af in het zwembad, slaap even bij in de hangmat, lees een boek of klim in de boomhut die over Marco’s Dam uitkijkt. Bij een waterpoel zijn vaak dieren te zien. Om half 2 is er een lichte lunch. Om 4 uur (half 4 in de winter) vertrek je voor je middag safari met de ranger. De ranger weet ontzettend veel over de bush, dieren, dierensporen en vogels. Allerlei dingen die je als leek totaal ontgaan, ziet hij. Hij weet waar de favoriete plekken van dieren zijn, en spot zo veel meer dieren dan je zelf zou vinden. Op deze manier haal je het maximale uit je safari ervaring. Onderweg stop je voor de befaamde sundowner, een drankje bij zonsondergang. Na de safari keer je rond half 8 terug naar het bushcamp voor een uitgebreid diner. Genoeg verhalen te vertellen over wat je die dag hebt gezien!

Dag 4: Een bijzondere bushlodge in Timbavati – Greater Krugerpark

Een bijzondere bushlodge in Timbavati – Greater Krugerpark
Umlani Bushcamp is een bijzondere ecolodge in het Greater Kruger Nationaal Park. Het Greater Kruger wordt gevormd door het Nationaal Park en alle aangrenzende privé reservaten. Het Greater Kruger beslaat zo’n 4 miljoen hectare. Timbavati Game Reserve is zo’n privé domein met diverse privé lodges erop gevestigd. Het is gevormd in de jaren ’50 door een groep natuurliefhebbers die de natuur wilden redden. Tegenwoordig werken de verschillende eigenaren op Timbavati samen en heeft de natuur de kans gehad om zich in oude glorie te herstellen, met de terugkeer van veel verschillende en zeldzame dieren. Timbavati heeft bekendheid gekregen omdat hier sinds de jaren ’70 witte leeuwen worden gespot. Een zeldzame afwijking, waarbij beide leeuwenouders het witte gen moeten hebben. Heel soms wordt er een witte leeuw gesignaleerd, als dat gebeurt zorgt dit voor veel opwinding bij zowel rangers als gasten!
Er zijn geen hekken tussen het nationaal park en Timbavati, dus de dieren kunnen vrij van het ene naar het andere gebied migreren. Voor mensen zijn er echter wel slagbomen, alleen als gast van een lodge en tegen betaling van een conservatietoeslag heb je toegang tot deze privé terreinen. Hierdoor heeft een safari in Timbavati een exclusief karakter en zul je minder voertuigen tegen komen, dan in het door de overheid gerunde Nationaal Park zelf.

Dag 5: Genieten van prachtige uitzichten op de Panoramaroute

Genieten van prachtige uitzichten op de Panoramaroute
Je maakt een laatste ochtendsafari. Na het ontbijt neem je afscheid. Wat een onbeschrijfelijk mooi avontuur was dit! De lodge brengt je met een rechtstreekse transfer naar het vliegveld, waar je om circa 11 uur je huurauto ophaalt.
 
Vandaag trek je er zelf op uit om één van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika te ontdekken: de Panoramaroute. De Panoramaroute biedt uitzichten over het abrupte einde van het hoogveld. Het resultaat is een verbazingwekkende kloof met schitterende uitzichten op grillig gevormde rotsen. Je hebt vandaag de tijd om hoogtepunten zoals Gods Window, de Bourkes Luck Potholes en de Drie Rondavels te bezoeken. Koop macadamianoten bij één van de vele stalletjes, wandel naar een waterval of breng een bezoek aan het historische mijnbouwdorpje Pilgrims Rest; ontdek vandaag de Panoramaroute!
 
Afstand transfer Umlani-Hoedspruit: ±  50 km (1 uur)
Afstand rechtstreeks naar hotel in Graskop: ± 130 km
Afstand via Panoramaroute naar Graskop: ± 250 km

Dag 6: Ermelo, een Nederlandse plaatsnaam in Zuid-Afrika

Ermelo, een Nederlandse plaatsnaam in Zuid-Afrika
Vandaag kun je rustig uitslapen, ontbijten en op pad gaan. Ook wel eens lekker na al het vroeg opstaan voor de safari’s. Misschien wil je nog iets in de buurt bekijken waar je nog niet aan toe bent gekomen, bijvoorbeeld Pilgrimsrest. Ermelo ligt in het midden van de route, en is daarmee een prima overnachtingsplekje. Door de Nederlandse achtergrond van de Afrikaner Boeren vind je in Zuid-Afrika regelmatig plaatsen met een Nederlandse naam, zoals Utrecht, Middelburg en Gouda. De guestfarm ligt 11 km buiten Ermelo en hier ervaar je in alle rust de typische Zuid-Afrikaanse gastvrijheid. Er is een fijne tuin om lekker een boekje te lezen. Er zijn ook verschillende dieren zoals struisvogels en elanden in de aangrenzende weilanden.
Afstand Graskop - Ermelo: ± 300 km (4 uur non-stop)

Dag 7: Slapen in de hoogste berglodge van Zuid-Afrika: Witsieshoek

Slapen in de hoogste berglodge van Zuid-Afrika: Witsieshoek
Na een stevig ontbij stap je de auto in. Vandaag reis je zuidwaarts, richting Witsieshoek. De lange autorit wordt beloond want 's avonds slaap je op een heel bijzonder plekje: de hoogst gelegen lodge van Zuid-Afrika! De lodge ligt op 2220 meter hoogte in de Drakensbergen en biedt adembenemende uitzichten. Van hieruit kun je verschillende wandelingen in het Royal Natal Nationaal Park maken, op de grens van de provincies Vrijstaat en KwaZulu-Natal en vlakbij Lesotho. Maar dat is niet het enige dat de lodge heel bijzonder maakt. Dit is één van de weinige lodges in Zuid-Afrika die écht in het bezit is van de lokale bevolking. De mensen van de Batlokoa gemeenschap werken niet alleen in de lodge, maar zitten in het bestuur en beslissen mee over de toekomst. Het management van de lodge wordt gedaan door het uitstekende Transfrontier Parcs, die zorgen voor een eerlijke opleiding en verdeling van inkomen. Er is een restaurant, barretje en zithoek met open haard. De lodge ligt heel afgelegen, dus verwacht geen haute cuisine, maar een voedzame maaltijd zit er zeker in. Er wordt wekelijks boodschappen gehaald in de grote stad, dus speciale dieetverzoeken van te voren aangeven. Wat een prachtig plek, wij waren op slag verliefd!
 
Arriveer je vandaag vroeg, dan zou je een wandeling maken vanuit de lodge kunnen maken. Wandel tegen de klok in naar de Mahai waterval. Keer je hier om, dan ben je 1,5 à 2 uur aan het lopen als je stevig wandelt. Dit is een eenvoudige wandeling. Je kunt ook doorlopen en de gehele Mahai en The Crack wandeling maken. Reken hier 5 uur voor. Houdt er rekening mee dat het om 6 uur compleet donker is. Zorg dat je een kaart mee hebt (gratis bij de receptie), want er zijn geen richtingaanwijzers. Na 2 uur (non-stop) lopen is het bij The Crack, een grote spleet tussen 2 rotsen door, even lastig je weg vinden. Uitgaande van de wandeling tegen de klok in: Loop niet rechtdoor naar Gadu Falls, maar ga links af tegen de berg omhoog. Vervolgens onder aan de berg rechtsaf over rotsen. Daarna omhoog tussen 2 rotswanden. Er liggen gestapelde stenen om de weg te wijzen. Je klautert hier met handen en voeten over de rotsen. Je moet ook een kettingladder beklimmen. Ben je hier onzeker over en heb je weinig wandelervaring, neem dan zeker een lokale gids mee (ca. ZAR 650), zodat je niet verdwaalt.
 
Afstand Ermelo - Witsieshoek: ±  338 km (reken op 4 à 4.5 uur)

Dag 8: Wandelen in de Drakensbergen in Royal Natal Nationaal Park

Wandelen in de Drakensbergen in Royal Natal Nationaal Park
De meest spectaculaire wandeling is de Chain Ladder Walk naar het Amfitheater. De lodge verzorgt voor een klein bedrag per persoon transport per 4-wheel drive (ca. ZAR 110) naar het startpunt. Neem een gids mee (ca. ZAR 650) en lunchpakketten van de lodge. De rit naar boven is al spectaculair. Via de Zigzag loop je naar het uitzichtpunt en kijk je in het Amfitheater. Het uitzicht is verbazingwekkend. Ben je niet zo sportief, dan is de wandeling naar het uitzichtpunt goed te doen en zeer de moeite waard. Het grote avontuur volgt echter nog. Je gaat verder omhoog en zult gebruik moeten maken van kettingladders. Behoorlijk spannend! Niets voor mensen met hoogtevrees en het is ook behoorlijk zwaar. Maar wat een kick als je boven op Sentinel staat. Leuk weetje: de Tugela waterval die in dit gebied ligt is de één na hoogste gelegen waterval ter wereld (948 m) na Angel Falls (979 m) in Venezuela.
 
Tip: Is bovenstaande wandeling je te zwaar, kies dan voor een wandeling tot het uitzichtpunt of voor de Mahai Falls wandeling. Je kunt ook de twee korte wandelingen Viewpoint en korte Mahai Falls combineren. Kies je voor de hele Mahai wandeling, neem dan liever een lokale gids mee, zodat je de afslag bij The Crack niet mist.
Meenemen: dagrugzak met lunchpakket, voldoende water (halve liter water p.p. per uur), zonnebrand, zonnepet, windjack, poncho (weer kan zeer plotseling omslaan in de bergen) en uiteraard je camera. Goede wandelschoenen zijn een must.
’s Avonds na het eten voel je je benen goed! Strijk met een lekker Zuid-Afrikaans wijntje neer bij de open haard. Ben je een echte wandelaar, dan is dit dé spot voor jou. Kies voor een extra nacht zodat je beide wandelingen kunt maken. Vergeet niet voordat je gaat slapen naar de sterrenhemel te kijken. Er is hier nauwelijks lichtvervuiling waardoor de duizenden sterren die je ziet, lijken opeens veel dichterbij te staan!

Dag 9: Zeldzame Lammergieren spotten, paardrijden en wandelen bij Spioenkop

Zeldzame Lammergieren spotten, paardrijden en wandelen bij Spioenkop
De lodge heeft nog iets speciaals te bieden aan de liefhebber. Er is een ‘vulture restaurant’. Vraag de avond van te voren of het mogelijk is dat Jeremiah  - de gierenfluisteraar - een bot klaar legt voor de zeldzame lammergier (bearded vulture). Er zijn er vier gesignaleerd in het gebied rondom de lodge. Ga vroeg ontbijten, zodat je om 8 uur klaar zit. Nu is het geduld hebben. Ga vlakbij de lodge zitten, anders komt de gier niet dichterbij voor het bot.
 
Wat een ontzettend relaxed plekje is Spioenkop. In deze heerlijke 4 sterren lodge, die ook nog eens Fair Trade gecertificeerd is, is volop aandacht voor mens en natuur. En dat merk je direct aan de fijne sfeer. In het hoofdgebouw geniet je samen van een driegangendiner, terwijl je interessante mensen ontmoet. Bij mooi weer eet je op de veranda en als het wat frisser is binnen bij de open haard.  Er zijn ontzettend veel verschillende dingen te doen. Bespreek de mogelijkheden bij aankomst. We hebben niets voor je vastgelegd, zodat je ter plekke alle vrijheid hebt om naar eigen interesse keuzes te maken. Heb je vandaag nog tijd, ga bijvoorbeeld paardrijden over de farm die grenst aan het natuurreservaat (bel even naar de lodge om te reserveren). Vanaf de paardenrug zie je regelmatig antilopen grazen. Of maak een wandeling, er zijn 4 verschillende wandelingen uitgezet. Wat een dramatisch mooi landschap van savanne met in de verte de pieken van de Drakensbergen. En niet te vergeten, neem vooral ook de tijd om op de veranda van je eigen huisje te zitten. Leen een verrekijker, want je kijkt zo in het natuurreservaat. Je zult niet de eerste zijn die vanaf de luie stoel de zeldzame witte neushoorn spot! Afstand: ± 170 km

Dag 10: De bizarre Slag bij Spionkop en Winston Churchill

De bizarre Slag bij Spionkop en Winston Churchill
Spioenkop (ook: Spionkop, oude Nederlandse spelling) is beroemd omdat zich hier een bizarre slag heeft afgespeeld. De Slag bij Spionkop in 1900 is een bekende overwinning van de Afrikaners (deze Nederlands sprekende groep wordt ook wel Boeren genoemd) op de Britten in de Tweede Boerenoorlog. De Boeren waren flink in de minderheid, maar wisten toch te winnen van het veel beter uitgeruste Britse Leger. Drie mensen die later een belangrijke rol op het wereldtoneel zouden speler, waren hier aanwezig. Mahatma Gandhi vervoerde gewonden op een brancard.  Generaal Louis Botha zou later de eerste premier van de Unie van Zuid-Afrika worden. Winston Churchill was hier als oorlogscorrespondent voor de Morning Post, waardoor hij faam verwierf en later premier van Engeland werd. Winston Churchill zou over deze slag schrijven: “Geen man begint een oorlog, als hij niet denkt een kans te maken deze te winnen”.  De slag bij Spioenkop liet zien, dat een underdog het wel zeker kon winnen van het enorme Britse leger. Aan de top zijn diverse monumenten en massagraven voor de soldaten te zien. Het uitzicht is fenomenaal.
 
Tip: Hoewel je zelf naar de top kunt gaan en in een brochure de geschiedenis kunt nalezen, vinden wij het een aanrader om met de gids van de lodge te gaan. De gids brengt de geschiedenis tot leven. Mocht je toch zelf rijden, wees gewaarschuwd dat er diepe greppels zijn aangelegd in de weg naar de top, een hoger gelegen wagen is aan te raden. Indien je specifiek geïnteresseerd bent in de slag bij Bloedrivier, waar Boeren vochten tegen 10.000 Zulu krijgers, dan is ook dat mogelijk om met de gids te bezoeken. Bloedrivier ligt op zo’n 2 uur rijden van Spioenkop. Je bent dan wel de hele dag onderweg.

Tip: Ben je niet zo geïnteresseerd in geschiedenis, dan is er bij de lodge meer dan voldoende te ondernemen. Lees hier meer over bij de andere dagen. Je zult je geen moment vervelen!

Dag 11: Wandelsafari op zoek naar neushoorns, Nelson Mandela Capture Site en waterval bij Howick

Wandelsafari op zoek naar neushoorns, Nelson Mandela Capture Site en waterval bij Howick
Een spannend excursie is om op wandelsafari te gaan. Spioenkop Nature Reserve heeft geen carnivoren, maar wel de bedreigde witte neushoorn, gnoe, giraffe, zebra, rode hartebeest, waterbuck, blesbok, eland, impala, nyala en koedoe. De ranger kan van alles vertellen over de dieren. Je komt er nauwelijks andere toeristen tegen. Een onontdekte parel! Het landschap is magnifiek, met in het dal een meer en op de achtergrond de Drakensbergen. Na de wandelsafari  - die om 6 uur begint - ontbijt je uitgebreid. Daarna vertrek je naar je volgende bestemming.
Tip: Heb je geen interesse in de Slag bij Spioenkop, of bezoek je het kort op eigen gelegenheid, plan deze wandelsafari dan een dag eerder. Heb je juist interesse in alle activiteiten? Boek gerust extra nacht(en). Er is genoeg te doen en tegelijkertijd is dit is ook een plekje om heerlijk tot rust te komen.
 
Onderweg passeer je Howick en dit plaatsje is om meerdere redenen een stop waard. Stop bij de Mandela Capture Site. Hier werd in 1962 Nelson Mandela gevangen genomen, waarop het befaamde Rivonia proces volgde en zijn levenslange veroordeling (uiteindelijk 27 jaar gevangenschap) op Robbeneiland. Pas als je exact op de steen staat, verschijnt het prachtige kunstwerk. Een meter naar links of naar rechts en het portret van Mandela verdwijnt. Er is een kleine, maar interessante expositie van het Apartheidsmuseum. In Howick is een waterval die je kunt bekijken en het is een prima plek voor koffie met een taartje, bijvoorbeeld nabij het historische Howick Falls Hotel of een lekkere lunch. Rondom Howick loopt de Midland Meander, kleine weggetjes door het lieflijk glooiende landschap waaraan veel ateliertjes (leer, keramiek, chocolade) en bedrijven met boerenproducten (kaas, wijn) zijn gevestigd. Genoeg leuke stops te maken op weg naar Umhlanga Rocks. 
 
Umhlanga Rocks is een upmarket vakantieplaats naast Durban en ligt in het hart van het land van de Zulu’s. De befaamde koning Shaka bleek een briljante militair strateeg en maakte het de blanke kolonisten knap lastig. De Zulu’s trokken geregeld met 10.000 tot 25.000 krijgers gewapend met speren op oorlogspad tegen de blanke indringers. Je kunt Shakaskraal bezoeken, de Koninklijke militaire hoeve van koning Shaka. In KwaDukuza/Stanger is een monument voor koning Shaka opgericht.
 
Afstand Spioenkop – Howick: ± 155 km
Afstand Spioenkop – Umhlanga Rocks: ± 270 km
 

Dag 12: Dolfijnsafari en strand bij Umhlanga Rocks

Dolfijnsafari en strand bij Umhlanga Rocks
Umhlanga Rocks is mooi gelegen aan het strand van de Dolphin Coast. Dit stukje kust dankt zijn naam aan de tuimelaars (bottlenose dolfijnen) die regelmatig surfend in de golven worden gespot. Je kunt hier per boot op dolfijnsafari gaan, in het walvisseizoen (1 juli t/m 30 november) kun je zelfs ook de reuzen van de zee tegenkomen. Overigens, zwem of surf alleen op plaatsen waar haaiennetten zijn geplaatst, want ook die komen hier voor. Duikers die van een adrenalinekick houden: je kun hier duiken met bullsharks. De Dolphin Coast is het subtropische gebied van Zuid-Afrika, met warm zeewater en palmbomen. Veel restaurants serveren lekkere verse vis, maar ook smakelijke steaks, en ook Italiaans, Cubaans en Argentijns kun je er vinden. Een heerlijk plekje om uit te rusten en vakantie te vieren.
 
Alternatief kunnen we ook een middagexcursie naar een modern Zulu dorp voor je organiseren. In de Valley of 1000 Hills, nabij Durban, zal je Zulu gids je laten kennismaken met de levenswijze van de hedendaagse Zulu. Eerst een taallesje Zulu, het is namelijk de bedoeling contact met de lokale bevolking te krijgen. Of het Zulu je heel gemakkelijk afgaat… in ieder geval zullen jij en de mensen die je ontmoet veel lachen! Met lunchtijd maak je kennis met de typische Zuid-Afrikaanse maaltijd: de braai, maar dan Zulu stijl. Uit de volgende activiteiten zouden circa 4 onderdelen verder deel uit kunnen maken van je programma;  Zulu dans, bezoek aan een Sangoma (traditioneel genezer/sjamaan), een bezoek aan een weeshuis, of een introductie in het typische Zuid Afrikaanse “beadwork”. Het programma wordt samengesteld naar beschikbaarheid van de dorpelingen, het is geen ‘toeristische attractie’, maar het echte leven. Tijdens je ontmoetingen leer je heel wat van de denkwijze en de uitdagingen die de mensen tegen komen in hun dagelijks leven. Tip: Je kunt als je wilt voor de kinderen in het weeshuis speelgoed (kleurpotloden, een bal) meenemen.
 

Dag 13: Naar het vliegveld van Durban

Naar het vliegveld van Durban
Van Umhlanga Rocks zit je zo bij het vliegveld van Durban. Hier lever je je auto af en check je in. Er zijn een aantal eettentjes en souvenirshops. Er is ook een postkantoor, dus je vergeten ansichtkaart naar huis kan hier alsnog op de post. Afstand: ± 20 km.
 

Dag 14: Einde van je onvergetelijke Zuid-Afrika reis

Einde van je onvergetelijke Zuid-Afrika reis
Op Schiphol eindigt definitief jouw vakantie in Zuid-Afrika. Ongetwijfeld heb je veel te vertellen als je thuiskomt en waanzinnig mooie foto’s om te laten zien. Zuid-Afrika: wat een schitterend land!

Achtergrond

Ervaar de Afrikaanse natuur

Ben je een echte natuurliefhebber? Zit luxe voor jou in een heldere sterrenhemel en niet in een 5 sterren predicaat? Droom je ervan om op een authentieke manier op safari te gaan, een echt Afrikaans bush avontuur en toch voorzien van alle comfort, dan is dit bushcamp iets voor jou. Deze ecolodge brengt je midden in de natuur. Dankzij de natuurlijke materialen en geen elektriciteit voel je je een met de natuur. En toch is er een fijn zwembad, heerlijke maaltijden en wordt er alles aan gedaan om je een zo mooi mogelijke safari te geven. Twee maal per dag maak je samen met een ervaren ranger een safari in een open jeep. Dé manier om de Big Five en alle andere iconische Afrikaanse dieren te spotten!
 

Big Five safari in Krugerpark

Het uitgestrekte Greater Kruger Nationaal Park met zijn Big Five is natuurlijk het bekendste game reserve van Zuid-Afrika. Naast de bekende vijf -leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn- kun je hier ook de zebra, giraf, nijlpaard, wildebeest, wrattenzwijn, kudu, impala en natuurlijk het nationale dier, de springbok spotten. Je verblijft op het Timbavati Game Reserve, een privé terrein, waardoor je een ongestoorde safari ervaring hebt. Hier rijd je niet zelf, maar ga je met een ranger in een safari jeep op zoek naar dieren.
 

De Panoramaroute aan de Blyde River Canyon

Op de Panoramaroute verwonder je over de grillig gevormde rotsen van de Blyde River Canyon. De Drie Rondavels is zo’n mooi voorbeeld van vreemd gevormde rotsen. Vanuit Gods Window kijk je in een adembenemend landschap, waardoor je je even in de zevende hemel waant. Bij Bourkes Luck Potholes heeft de rivier over de eeuwen heen een vreemd landschap van rotspartijen en waterpoelen gevormd. De Echo Caves brengen je diep onder de grond. Bij de watervallen Lisbon en Berlin ben je even terug in Europa. En in Pilgrimsrest ga je terug in de tijd.  
 

Adembenemend mooi wandelen in Royal-Natal in Drakensberg

Wandel in Royal-Natal Nationaal Park, een adembenemend mooi deel van de Drakensberg. Bewonder het uitzicht in het Amphitheatre, bedwing de kettingladders bij Sentinel en loop naar de Tugela Falls – de op één na hoogste waterval ter wereld! Slaap in de hoogste berglodge van Zuid-Afrika. Bijzonder: de lodge is eigendom van de lokale Batlokoa gemeenschap. Geniet van de prachtige uitzichten en spot de zeldzame Lammergier.
 

Neushoorns, paardrijden, Battlefields en Winston Churchill in Spioenkop

Een heerlijke lodge met nadruk op biologische producten, sommigen zelfs gemaakt van Aloë Vera uit eigen tuin. Dat deze lodge fair is, voel je aan alle kanten. Vanaf je veranda kijk je het reservaat in, met wat geluk spot je witte neushoorns. Ga op wandelsafari of paardrijden en geniet van het prachtige landschap met in de verte de Drakensbergen. Ontdek de historische battlefields waar de toen nog onbekende Winston Churchill en Mahatma Gandhi rondliepen.

 

Dolfijnen en strand bij Umhlanga Rocks

Umhlanga Rocks is door het subtropische klimaat en warme zeewater een geliefde vakantiebestemming. Het ligt aan de Dolphin Coast, zogenoemd omdat er vaak dolfijnen (tuimelaars) worden gespot in de golven. Je kunt een bootsafari maken en op zoek gaan naar dolfijnen. Heb je geluk, dan spot je tussen augustus en november misschien zelfs wel walvissen. Er zijn winkels en fijne restaurants. Je kunt ook kennismaken met de typische Zulu cultuur. Je kunt zelf naar een Cultural Village gaan, een showdorp waar het traditionele leven wordt getoond. Of kies voor een middagexcursie naar een authentiek modern Zulu dorp, waar ze laten zien hoe de tradities nog voortleven in het hedendaagse leven. Je krijgt een inkijkje in het normale leven van een moderne Zulu gemeenschap.
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is voornamelijk een 'self-drive', wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.

De reis start echter met een shuttleservice naar het Krugerpark. Op de internationale luchthaven OR Tambo in Johannesburg vertrekt om 6:45 uur een gedeelde shuttlebus naar het Krugerpark, uitgevoerd door Ashton Kruger Shuttle service. Dit is dus geen privé shuttle, er zijn meerdere gasten aan boord. Als gevolg daarvan vertrekt de shuttle op het aangegeven tijdstip. Ben je te laat, dan zijn de gevolgen voor jezelf. Ook is er geen teruggave van de kosten. Immers je plaats is vrijgehouden in de bus. Je mag per persoon maximaal één tas van 30 kilo meenemen. Wil je meer tassen of gewicht meenemen, dan dient dit van te voren aangevraagd en goedgekeurd te worden. Het is een rechtstreekse shuttle, er worden onderweg alleen de nodige sanitaire stops gemaakt. Bij aankomst op de verzamelplaats in het Krugerpark, haalt de lodge je op. Na afloop van de drie overnachtingen brengt de lodge je naar de autoverhuur in Hoedspruit. Hier neem je de huurauto in ontvangst (denk aan paspoort, rijbewijs en creditcard) en ga je zelf op pad.

 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.

Johannesburg

Je verblijft heel handig bij een airport lodge, op een kwartiertje rijden van de luchthaven. Je wordt van de luchthaven opgehaald door de airport lodge, zodat je niet zelf hoeft te zoeken en snel je bed in kunt duiken.
 

Timbavati Greater Krugerpark

Umlani is een eco bushlodge. De bedoeling is om je onder te dompelen in de natuur. De lodge is gemaakt van natuurlijke materialen en draait volledig op de kracht van de zon. Er is dus geen airco maar natuurlijke ventilatie en een klamboe. Er branden ’s avonds geen lampen, maar je eet bij het licht van kaarsen en lantaarns. Er is geen tv of wifi, maar je ziet vanuit je hangmat de wolken langs drijven of staart ’s avonds in het kampvuur.
 
Dit pakket van drie nachten inclusief alle maaltijden, lokale dranken, safari ritten én transfers van en naar de luchthaven en autoverhuur heeft een speciale (voordelige) prijs. Tevens bespaar je de kosten voor een huurauto.
 

Witsieshoek (Royal-Natal Nationaal Park, noordelijke Drakensberg)

De berglodge is op 2200 meter de hoogste gelegen lodge van Zuid-Afrika! De weg ernaar toe is bestraat en goed begaanbaar. Een normale auto volstaat. Om bij het startpunt van de Chain Ladder wandeling te komen, verzorgt de lodge tegen een kleine vergoeding het transport met een 4x4 auto. De kamers zijn volledig en modern gerenoveerd tot zeer comfortabele kamers. De gezellige gemeenschappelijke ruimtes krijgen nog een make-over. Er is een restaurant, bar, zitkamer met tv en open haard. De menu kaart is beperkt. Het is essentieel om dieetwensen bij boeking door te geven. De lodge is vanaf tweede helft 2016 Fair Trade gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de lodge zorgt draagt voor de natuur en haar mensen. Deze lodge is als één van de weinige in handen van de lokale Batlokoa gemeenschap. Zij beslissen mee over hun eigen toekomst en krijgen een opleiding, eerlijk werk en een toekomstperspectief door deze lodge. Als reiziger maak je de toekomst van de lokale mensen beter!
 

Spioenkop

Deze heerlijke vier sterren lodge in Spioenkop is fair trade gecertificeerd, en dat merk je. In alles wat ze doen wordt rekening gehouden met mens en natuur. Producten die in de lodge gebruikt worden, zoals het ambachtelijk geborduurde linnen beddengoed en de verzorgingsproducten in de badkamer worden lokaal gemaakt. De Aloë Vera uit eigen tuin vind je terug in de zalig geurende zeep. De biologische groenten komen zoveel mogelijk uit eigen tuin. De lodge draait op zonne-energie en op je veranda gebruik je een schattig en vernuftig lantaarntje, ook al op de kracht van de zon. Vanuit je kamer en je veranda heb je een prachtig uitzicht in de vallei van het reservaat. Je komt hier werkelijk helemaal tot rust. De maaltijden gebruik je hier gezamenlijk, een gezellig moment en interessant om van je gastheer en gastvrouw meer te weten te komen over de omgeving. Er wordt een driegangendiner geserveerd, vers van de boerderij. Voedselallergieën graag bij boeking doorgeven.
 

Umhlanga Rocks

​Je slaapt in een comfortabel, gastvrij en kleinschalig guesthouse vlakbij het strand. Het rustige strand waar je gemakkelijk naar toe loopt, is heerlijk voor een strandwandeling. Hier staat een sterke stroming waardoor het niet geschikt is om te zwemmen en er zijn geen haaiennetten geplaatst. Wil je in zee zwemmen, ga dan naar een iets verderop gelegen zwemstrand. Het guesthouse heeft een zwembad in de tuin om in te zwemmen met een sfeervol terras om een drankje te doen. De gastvrouw geeft je graag tips over leuke restaurantjes in de omgeving.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Big 5 in bush lodge, Drakensberg & neushoorns! (Fair Trade Holiday) - 2 wkn
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 2.555,- p.p.€ 1.948,- p.p.€ 2.150,- p.p.€ 1.948,- p.p.€ 2.070,- p.p.€ 1.948,- p.p.
Inclusief:
 • 1 overnachting met ontbijt in Johannesburg
 • airport transfer vliegveld Johannesburg - airport hotel Johannesburg
 • Transfers Johannesburg airport en Hoedspruit (gedeelde direct transfer op vaste tijden).
 • 3 overnachtingen obv Full Board (ontbijt, lunch, diner) in Umlani
 • Alle lokale drankjes in Umlani
 • 2 safari jeeptochten (game drives) per dag, optionele bushwalks in Umlani
 • 1 overnachting met ontbijt in Graskop
 • 2 overnachtingen met ontbijt in Witsieshoek
 • 2 overnachtingen obv Full Board (ontbijt, lunch, 3 gangen diner, incl koffie/thee) in Spioenkop
 • 2 overnachtingen met ontbijt in Umhlanga Rocks

Exclusief:
 • Overige maaltijden, drankjes (alcoholisch en niet-alcoholisch) en snacks
 • Conservatiebijdrage Timbavati: ZAR 200 p.p. (indien eigen auto ZAR 150 per auto)
 • Optionele wandelgids en vervoer naar startpunt bij Witsieshoek
 • Entree Royal Natal Nationaal Park (aan poort betalen). Volwassenen: ZAR 40, kinderen: ZAR 20, auto: ZAR 45.
 • Optionele excursies Spioenkop, ter plekke te boeken
 • Optionele excursie Valley of 1000 Hills bij Umhlanga Rocks
 • ​Fooien
 • ​Internationale en binnenlandse vluchten
 • Autohuur

Opmerkingen:
Voor kinderen onder 12 jaar gelden speciale tarieven voor Umlani. Prijs op aanvraag. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom. Zij mogen op jeepsafari mits begeleid door hun ouders. Kinderen onder de 12 jaar mogen i.v.m. veiligheidsredenen niet op Bush walk.
 
Kies zelf welke huurauto je wilt rijden en bereken hier de prijs voor je huurauto Zuid-Afrika.
Inclusief: Super Cover verzekering, contractkosten en tweede chauffeur. 
Exclusief: One way fee: Niet van toepassing op deze reis. Afleverkosten bij accommodatie (indien gewenst).

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Inclusief: transport per auto met gids, 1 uur fietstocht met fietsgids, lunch in lokaal restaurant, entree Hector Pieterson museum.
 
Exclusief: overige entrees.

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 2 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.
 

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 5: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Inclusief lunch, lokaal vervoer, lokale Engelssprekend gids. 
 • Je bezoekt 4 verschillende mensen of projecten, de excursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en mate van interactie 3-6 uur. 


Excursies

Johannesburg

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela

Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
Je fietst een uur door Soweto, en ziet de levendigheid van de markt met de lokale shebeen (illegaal bierhuis). Met de gids spring je weer in de auto naar een bijzondere straat, hier staan de huizen van twee Nobelprijs voor de Vrede winnaars: bisschop Desmond Tutu en voormalig president Nelson Mandela. Om de hoek staat het Hector Pieterson monument, waar de politie op 16 juni 1976 het vuur opende op 10.000 ongewapende, voor beter onderwijs demonstrerende scholieren. De foto waarop de doodgeschoten 13 jarige Hector Pieterson wordt weggedragen door een medescholier, werd een beroemde World Press Photo. Dit veroorzaakte een wereldwijde keten van protest, waardoor uiteindelijk economische en culturele sancties werden opgelegd door andere landen. Dit betekende het begin van het einde voor het Apartheidsregime. In het Hector Pieterson-museum krijgen de beelden die je op televisie hebt gezien, nu een perspectief. Je luncht in een goed, lokaal restaurantje, de andere bezoekers zijn geen toeristen, maar inwoners van Soweto.
 
Heb je voldoende tijd, dan is een bezoek aan het Apartheidsmuseum (minimaal 1 a 2 uur) ook enorm informatief en indrukwekkend. We kunnen de excursie op aanvraag (kleine meerkosten) voor je verlengen. Tip: verblijf je op de terugweg nog een dag in Johannesburg, dan zou je ook dan het Apartheidsmuseum een bezoek kunnen brengen.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagExcursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)

I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Deze stadswandeling door de wijk Newtown laat je verschillende kanten van downtown Johannesburg zien. Van metershoge graffiti kunst tot traditionele kruidendokter en van authentieke Afrikaanse kleding tot het advocatenkantoor van Mandela en Tambo. Groet je iemand in dit ontspannen volksbuurtje, dan krijg je een brede smile terug. Je krijgt een totaal ander beeld van Johannesburg en na afloop zeg je vast: I love Jozi! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen. Duur: circa 2,5 uur

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)

I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Voel de vibe van Johannesburg! Als je van metropolen als New York en hun stadscultuur houdt, dan kan Johannesburg je aangenaam verrassen. Het stadsbestuur heeft het unieke besluit genomen dat kunst in de straat te zien moet zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om enorme kunstwerken op gebouwen te maken. Dit is geen gewone graffiti, dit is kunst! Tip: vraag de gids om een tip voor een leuke plek om na afloop zelf koffie te drinken of te lunchen. Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.Duur: circa 2 uur

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)

Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Geïnteresseerd in Mandela en de vrijheidsstrijd? Dan is deze wandeling iets voor jou. Je wandelt onder andere langs het advocatenkantoor van Nelson Mandela en Oliver Tambo in Newtown, waar ze opkwamen voor de rechten van mensen die door het Apartheidsysteem problemen hadden. Maar ook andere vrijheidsstrijders zoals Walter en Albertina Sisulu lieten hier hun voetsporen achter. Een leerzame wandeling! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen.
Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. Duur: circa 3,5 uur

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagUmhlanga Rocks

Excursie 5: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)

1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
In de Valley of 1000 Hills, gelegen vlak boven Durban, zul je kennis maken met een bijzondere lokale gemeenschap. Je Zulu gids zal je  laten kennismaken met de levenswijze van de hedendaagse Zulu. Dankzij een taallesje Zulu, kun je contact met de lokale bevolking maken. Of het Zulu je heel gemakkelijk afgaat… in ieder geval zullen jij en de mensen die je ontmoet veel lachen! Als lunch maak je kennis met de typische Zuidafrikaanse maaltijd: de braai. Je gids leert je ook hoe het lokaal transport werkt en samen ga je op pad. Uit de volgende activiteiten zouden circa 4 onderdelen verder deel uit kunnen maken van je programma;  Zulu dans, bezoek aan een Sangoma (traditioneel genezer/sjamaan), een bezoek aan een weeshuis, een wandeling naar ‘The Rock’, of een introductie in het typische Zuid Afrikaanse “beadwork”. Het programma wordt samengesteld naar beschikbaarheid van de dorpelingen op dat moment, want het is geen ‘toeristische attractie’ maar het echte leven. Tijdens je ontmoetingen leer je heel wat van de denkwijze en de uitdagingen die de mensen tegen komen in hun dagelijks leven. Je excursie schept niet alleen werkgelegenheid en leermogelijkheden voor jongeren die gids willen worden, maar kan uitmonden in een heel bijzondere culturele uitwisseling tussen jou en de jongere gids (indien school het toelaat, gaat er vaak een jongeren mee als gids in opleiding). Deze middagexcursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en interactie tussen 3-6 uur. 
Kies voor deze excursie indien je wel de lokale bevolking wilt ontmoeten, maar liever niet bij mensen thuis eet en slaapt, maar in een hotel. 

Excursie 5: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Safari in Krugerpark - giraffeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: boomhut van Umlani Bush CampZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: boomhut van Umlani Bush CampZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: jeepsafari in KrugerparkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - luipaardZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Met de jeep op Big Five Safari in KrugerparkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - leeuwZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - leeuwenwelpZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Jeepsafari in KrugerparkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Safari in Krugerpark - zebraZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - olifantZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: vroeg op om wild te spotten tijdens safariZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: spot wild life tijdens de ochtendsafariZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - Ndebele vrouwen in Pilgrims RestZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panorameroute - De Drie RondavelsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - wandelen in de natuurZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - De Bourkes Luck PotholesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - slapen op hoogteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: zeldzame lammergieren spotten bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: zeldzame lammergieren spotten bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: zeldzame lammergieren spotten bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: volg de instructies tijdens wandelen in de Drakensbergen - Royal Natal NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: wandelen in de Drakensbergen - Royal Natal NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: wandelen in de Drakensbergen - Royal Natal NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Slag bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Slag bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Slag bij SpioenkopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: op wandelsafari in Spioenkop Nature ReserveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: op wandelsafari in Spioenkop Nature ReserveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Spioenkop Nature Reserve - neushoornZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: op wandelsafari in Spioenkop Nature ReserveZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Howick - Nelson Mandela Capture SIteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Howick - Nelson Mandela Capture Site met bijzondere kunstZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Umhlanga RocksZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Umhlanga RocksZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: spot dolfijnen bij Umhlanga RocksZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: ga op dolfijnsafari bij Umhlanga RocksZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen -

Reacties van reizigers (3)

"Afwisselende locaties in Zuid-Afrika waar we direct verliefd op waren!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad!

Herman Slegt - 06-03-2017
Afwisselende locaties waar we direct verliefd op waren en langer wilden blijven! We verbleven in verschillende types accommodaties, wat erg leuk was. Onder andere de volgende lodges sprongen er uit: Tsitsikamma (uit het huisje zicht op de br...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Big 5 in bush lodge, Drakensberg & neushoorns! (Fair Trade Holiday) - 2 wkn
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Top Zuid-Afrika reis, met veel afwisseling!"

Zuid-Afrika reizen: Op Safari in Krugerpark en Limpopo

Carin Weitering - 14-11-2016
Wat een topreis met heel veel afwisseling! Over het algemeen overtroffen de accommodaties onze verwachtingen. De lodges in Limpopo waren uitstekend en de Game Reserve was absoluut een topper. Bij de Panorama Route overnachten we in een lodge met een bijzondere warme sfeer ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Big 5 in bush lodge, Drakensberg & neushoorns! (Fair Trade Holiday) - 2 wkn
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Krugerpark, Swaziland en Drakensbergen"

Johannesburg - Waterberg - Krugerpark - Graskop - Swaziland - St. Lucia - Howick - Drakensbergen

Margot Pelders - 15-08-2016
Er waren heel veel hoogtepunten tijdens deze goed georganiseerde, verrassende en gevarieerde reis! De informatiemap was goed en heeft ons overal gebracht waar we moesten zijn, ook zonder navigatiesysteem. Er was een leuke variatie van accommodaties. Beide accommodatie...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Big 5 in bush lodge, Drakensberg & neushoorns! (Fair Trade Holiday) - 2 wkn
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie