Veelgestelde vragen Zuid-Afrika

Algemene vragen

 • Welke munteenheid gebruiken ze in Zuid-Afrika?
  In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Pinpassen worden meestal geaccepteerd in steden en safariparken, maar niet altijd bij tankstations. Check bij je bank of creditcardmaatschappij wat de mogelijkheden en kosten zijn voor je pinpas. Oh, en vergeet niet dat bankpassen vaak standaard geblokkeerd zijn voor gebruik buiten Europa, dus regel dat voordat je gaat.

 • Heb ik een visum nodig om naar Zuid-Afrika te reizen?
  In de meeste gevallen hebben reizigers uit de meeste landen geen visum nodig voor een kort verblijf in Zuid-Afrika. Controleer echter altijd de visumvereisten die specifiek zijn voor jouw land en zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is.

 • Moet je vaccinaties hebben voordat je naar Zuid-Afrika gaat?
  Veel reizigers halen devaccinaties DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A als je onder wat ruigere omstandigheden gaat reizen. Maar check altijd bij de huisarts of adviezen van de overheid voor de meest actuele vaccinatie informatie.

 • Is Zuid-Afrika veilig?
  Als je gewoon een beetje oppast, kun je meestal veilig reizen in Zuid-Afrika. Het is een populaire bestemming met veel toeristen, dus de meeste mensen hebben geen problemen. Belangrijk is om 's avonds niet alleen over straat te gaan en altijd goed op je spullen te letten. Wij raden wel aan altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden.

 • Wat voor soort stekker heb je nodig in Zuid-Afrika?
  Je hebt een reisstekker van het type M nodig in Zuid-Afrika, of een universele wereldstekker. De platte stekker van het type C past wel in type N-stopcontacten, maar niet in type M-stopcontacten.

Inside Zuid-Afrika vragen

 • Wat kun je allemaal doen in Zuid-Afrika?
  Er is zoveel te doen in Zuid-Afrika! Je kunt wilde dieren spotten in nationale parken, op safari gaan, de vette Panoramaroute rijden, de Tafelberg beklimmen, ziplinen in de Drakensbergen, chillen in coole lodges, Lion's Head beklimmen, wijntjes proeven in Stellenbosch en genieten van prachtige stranden in Tsitsikamma National Park.

 • In welke taal moet je in Zuid-Afrika praten om te kunnen communiceren?
  No worries, mate! Engels is een van de officiële talen in Zuid-Afrika, dus je kunt prima communiceren in het Engels. De meeste mensen daar spreken het wel. Dus je kunt gewoon lekker kletsen en de weg vragen zonder je zorgen te maken.

 • Is het gebruikelijk om fooi te geven in Zuid-Afrika?
  Ja, het geven van fooi is gebruikelijk in Zuid-Afrika. In restaurants wordt meestal een fooi van 10-15% van de totale rekening verwacht. Voor bagagedragers, gidsen en chauffeurs kun je ook een kleine fooi geven als blijk van waardering voor hun diensten.

 • Wat zijn enkele populaire bezienswaardigheden in Zuid-Afrika?
  Zuid-Afrika biedt een scala aan prachtige bezienswaardigheden. Enkele populaire bestemmingen zijn het Kruger National Park voor een onvergetelijke safaritocht, de Tafelberg in Kaapstad voor een adembenemend uitzicht, de Tuinroute voor schilderachtige landschappen en de Drakensbergen voor prachtige wandelingen en outdoor-activiteiten.

Reisvragen

Hoe lang moet je in Zuid-Afrika blijven?
Als je naar Zuid-Afrika gaat, is het fijn om minimaal 10 tot 14 dagen te blijven. Dan kun je de belangrijkste highlights meepakken.

Wat is de beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken?
De beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken hangt af van welke regio's je wilt verkennen. Over het algemeen zijn de zomermaanden (november tot maart) warm en zonnig, ideaal voor stranden en wildsafari's. De wintermaanden (mei tot augustus) bieden mildere temperaturen en zijn goed voor walvisspotten en cultuurtochten.

Hoe lang moet je in het vliegtuig zitten om in Zuid-Afrika te komen?
Je moet minstens 11 uur vliegen naar Zuid-Afrika. De kortste vlucht is naar Johannesburg, maar als je naar Kaapstad wilt, duurt het ongeveer 30 minuten langer.

Hoe zit het met het vervoer in Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika heeft een goed ontwikkeld transportsysteem. Je kunt binnenlandse vluchten nemen om grote afstanden te overbruggen. Voor kortere afstanden kun je gebruikmaken van taxi's, huurauto's of het openbaar vervoer, zoals bussen en treinen. Houd er rekening mee dat het verkeer links rijdt in Zuid-Afrika.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig om in Zuid-Afrika te rijden?
Ja, als je een voertuig wilt huren en zelf wilt rijden in Zuid-Afrika, heb je een geldig internationaal rijbewijs nodig naast je nationale rijbewijs. Zorg ervoor dat je beide documenten bij je hebt tijdens het rijden.