Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken

Zuid-Afrika reizen - Golden Gate - Malealea - Semonkong - Lesotho - Cradock - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad

Met deze selfdrive reis Zuid-Afrika combineer je twee uitersten: onontdekt Lesotho en de mooie Kaapprovincie. De Kingdom in the Sky is nog echt authentiek. Basotho herders rijen op hun pony’s over bergpaden. Maak een spectaculaire ponytrek in Malealea in de bergen van Lesotho. Bekijk de struisvogels in Oudtshoorn en relax op het strand bij Knysna. Bewonder het prachtige landschap van de Route 62 bij Oudtshoorn en ga wijnproeven in de groene wijnlanden van Stellenbosch. Ontdek Robbeneiland, De Tafelberg en Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Zonsondergang Golden Gate Park
  • Ponytrek in Koninkrijk Lesotho
  • Struisvogels Oudtshoorn
  • Wijnproeven Stellenbosch
  • Robbeneiland en Tafelberg Kaapstad
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg – Golden Gate NP, entrance fee
Dag 4: Golden Gate NP – Malealea, Lesotho
Dag 5: Malealea, pony trekking
Dag 6: Malealea - Cradock
Dag 7: Cradock - Addo
Dag 8: Addo
Dag 9: Addo – Tsitsikamma
Dag 10: Tsitsikamma - Knysna
Dag 11: Knysna
Dag 12: Knysna - Oudtshoorn
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn – Montagu/Hermanus
Dag 15: Montagu/Hermanus - Stellenbosch
Dag 16: Stellenbosch
Dag 17: Stellenbosch - Kaapstad
Dag 18: Kaapstad
Dag 19: Kaapstad
Dag 20: Vertrek Kaapstad
Dag 21: Aankomst in Nederland
Dag tot dag

Dag 1: Start van je vakantie naar Zuid-Afrika en Lesotho!

Start van je vakantie naar Zuid-Afrika en Lesotho!
Vandaag begint je Zuid-Afrika vakantie al in het vliegtuig. Het fijne is dat er geen tot slechts 1 uur tijdverschil is tussen Nederland en Zuid-Afrika, en je dus geen last zult hebben van een jetlag. Hoogstens ben je een beetje slaperig, omdat je in een vliegtuig meestal wat minder goed slaapt.

Dag 2: Aankomst in Johannesburg, Zuid-Afrika

Aankomst in Johannesburg, Zuid-Afrika
Vandaag kom je aan in Zuid Afrika. In Johannesburg om precies te zijn. We organiseren een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigt krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat met een bordje met je naam er op, je op te wachten in de aankomsthal. Hierna kun je naar je accommodatie met een transfer van 10 minuten. Land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam). Je kunt er voor kiezen om de huurauto direct op te halen of de transfer van 10 minuten naar je accommodatie te nemen. Nadat je bent gearriveerd in je hotel, heb je nog een hele dag voor je. Je kunt 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum. Of kies voor een leuke excursie zoals een hippe stadswandeling (I love Jozi, Graffiti of Voetsporen Mandela) of een bijzondere Soweto Township tour voor de huizen van Nobelprijswinnaars voor de Vrede Nelson Mandela en Bisschop Desmond Tutu. (Lees meer onder excursies.)

Dag 3: Zonsondergang in het Golden Gate National Park

Zonsondergang in het Golden Gate National Park
Komende vanaf Johannesburg maak je de tocht naar het Golden Gate Nationaal Park. De naam is afkomstig van de gouden glinsteringen van de zon op de grillige zandstenen formaties waar het park bekend om staat. Vanuit de accommodatie kun je verschillende kortere wandelingen (van 1 tot een paar uur) maken rondom de Brandwag rots en naar de Echo grot. Tegen schemering maak je, met een beetje geluk, vanuit het terras van je eigen huisje, een prachtige zonsondergang mee. Vergeet je flesje Zuid-Afrikaanse wijn niet voor een sundowner... Afstand: ± 325 km.

Dag 4: Basotho volk in Malealea, Lesotho

Basotho volk in Malealea, Lesotho
Hou je paspoort gereed, vandaag ga je de grens van Lesotho over, naar de plaats Malealea. Malealea is gelegen in een afgelegen deel van het adembenemend mooie westelijke Lesotho en is het thuis van het Basotho volk. De lodge waar je verblijft doet veel om door middel van toerisme een positieve bijdrage te leveren aan leefomstandigheden van de lokale gemeenschap, oa door fondsenwerving voor scholing en door het scheppen van werkgelegenheid in het dorp. Er zijn verschillende Basotho jongerenkoren en lokale Basotho muziekgroepen die met hun zelfgemaakte instrumenten aan het einde van de dag de reizigers entertainen. Het is ook leuk om met een gids een uur door het dorp te wandelen en uitleg te krijgen.
 
Tip: Wil je langer in Lesotho blijven, dan kun je op deze dag de Extensie Semonkong invoegen. Je rijdt dan diep centraal Lesotho in en verblijft in een fijne lodge. Een echte aanrader! Afstand: ± 210 km.

Dag 5: Pony rijden in de bergen van Lesotho

Pony rijden in de bergen van Lesotho
We hebben een dag ponytrek, dé highlight van Lesotho, alvast voor je ingepland (inbegrepen). Je rijdt dan, net als de locals op een Besotho pony over smalle bergpaden door de bergen. Het landschap én hoe de pony’s over de rotsen klauteren is spectaculair te noemen! Je hoeft geen paardrijervaring te hebben, je pony baant zijn weg wel, maar het is best een avontuurlijke tocht. Je stopt om de rotstekeningen die door de San mensen zijn gemaakt te bekijken. Later stop je bij de waterval om te lunchen. Op zo’n ponyrug voel je je toch meer één met de natuur en het is dan ook echt een tocht om nooit te vergeten!

Dag 6: Terug in de tijd in Cradock

Terug in de tijd in Cradock
Vandaag ga je weer de grens over naar Cradock in de Oostkaap provincie van Zuid-Afrika. Cradock is in 1813 gebouwd als militair bolwerk om de zwaar bevochte grens te bewaken. Het plaatsje is vol met nationale monumenten en oude, koloniale gebouwen zoals de typische Karoo tuishuise (dorpshuisjes) en kerkjes. Vandaag de dag is de stad het centrum van de productie van wol, mohair, rundvlees, zuivel en fruit. Afstand: ± 400 km.

Dag 7: Mountain Zebra spotten of cheeta tracking en slapen bij de biologische boer

Mountain Zebra spotten of cheeta tracking en slapen bij de biologische boer
Naar Addo rij je in minder dan 3 uur, dus je hebt genoeg tijd om onderweg een bezoek te brengen aan het Mountain Zebra Park, 12 kilometer ten westen van Cradock. Een park met een van de zeldzaamste dieren ter wereld: de Mountain Zebra (Equus Zebra). Er zijn inmiddels weer 300 van deze zeldzame zebra’s in het park. Je kunt hier zelfs Cheeta tracking doen met een ranger. Dit is 's morgens heel vroeg (vraag de avond van te voren om een take away ontbijt aan het hotel) en er kunnen slechts 8 mensen mee op de excursie, dus boek dit ruim van te voren. In Addo verblijf je op een biologische citrusboerderij en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd te horen vertellen hoe ze het biologisch boeren aan het ontwikkelen zijn en welke uitdagingen ze tegenkomen. Ben je hier in geïnteresseerd, vraag dan of boer Keith tijd heeft om je de bomen te laten zien. Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit! Afstand: ± 215 km.

Dag 8: Olifanten in Addo Elephant Park

Olifanten in Addo Elephant Park
De hoofdingang van het Addo Elephant Park is ongeveer 10 minuten rijden van de Bed&Breakfast. Maak je een echte selfdrive safari of ga je met een ranger op safari, dan heb je kans om dieren te spotten, zoals zebra’s, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, luipaarden, leeuwen en wilde zwijnen. De meeste kans om deze dieren te zien maak je 's morgens vroeg en als je met een ranger meegaat. Na de jeepsafari met de ranger, kun je zelf door het park rijden, op zoek naar de olifanten waar dit park zo bekend om is. De olifanten zijn vooral rond het middaguur aan het badderen en drinken in de waterpoelen. Bij één waterpoel telden we zo wel 50 olifanten. Het is best imponerend als zo’n reus op zijn gemakkie langs je auto loopt: best groot! Het park heeft wel 450 olifanten, dus het moet gek gaan, wil je er niet een kudde treffen!

Dag 9: Tsitsikamma: waar bos en zee ontmoeten

Tsitsikamma: waar bos en zee ontmoeten
Tsitsikamma is het Khoi-San woord voor een plaats van vele wateren, het is een bos gelegen aan zee. Maak een wandeling over de hangbrug met diep onder je de golven en klim naar De Uitkijk. De dapperen onder ons kunnen bij de nabijgelegen Bloukrans Bridge de beroemde bungee jump met de hoogste duik (216 m) in de wereld maken. Een ander leuk optionele excursie is de door Fairtrade in Tourism geaccrediteerde Canopy tour. Op deze adventure trip, roets je via kabels door de boomtoppen van het inheemse bos, waarbij je ook nog eens van alles over dat bos leert. Een waar avontuur en voor iedereen van 7 tot 70 en zonder hoogtevrees geschikt! Je hebt een fijn zelf-catering huisje, met uitzicht op zee. Heb je geen zin om te koken of te ‘braaien’ (barbecueën), dan is er ook een restaurantje. Afstand: ± 220 km.

Dag 10: Monkey Land en Birds of Eden bij Plettenberg

Monkey Land en Birds of Eden bij Plettenberg
Onderweg naar Knysna passeer je Plettenberg, waar verschillende dierenparken zijn. In Monkey Land worden wilde apen gerehabiliteerd die in dierentuinen of door mensen bij hun huis zijn gehouden. De wandelsafari over een 128 meter lang touwbrug is een fantastische manier om meer te leren over de apen. Birds of Eden is ’s werelds grootste vrije voliére met een 2 hectare grote koepel over het bos. Deze twee parken worden dierenwelzijnsorganisaties aanbevolen. Tanikwa Wildlife Rehabilitation Centre is Fair Trade gecertificeerd, hier kun je de dieren die niet meer in het wild kunnen worden vrij gelaten van dichtbij zien. Om de dieren zo natuurlijk mogelijk te laten leven is er een no touch beleid. Ook de leefomgeving is zo natuurlijk mogelijk, en een leeuw kan verstopt tussen bosjes liggen te slapen. Afstand: ± 115 km.

Dag 11: Aan het strand van knus Knysna

Aan het strand van knus Knysna
De lagune van Knysna opent tussen twee zandsteen kliffen ‘The Heads’ genaamd. Heb je zin in beweging, neem dan de boot naar de westelijke Klif en maak een wandeling door het Featherbed Nature Reserve. Heb je een luie bui, maak een lange wandeling over het uitgestrekte strand van Buffalo Bay of ga er lekker gestrekt. In het walvisseizoen is het ook mogelijk om vanuit Knysna of het nabij gelegen Plettenberg een walvisexcursie te doen. Knysna staat in Zuid-Afrika bekend om zijn oesters, het jaarlijks oesterfestival is een druk bezocht evenement.

Dag 12: Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn

Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn
Bij George verlaat je de N2, je hebt het mooiste stuk van de Garden Route gereden en rijdt nu omhoog naar de spectaculaire Route 62.  Vandaag kom je aan in Oudtshoorn, in het hart van de Kleine Karoo. De kleine stad staat bekend als de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld. Families kunnen terecht bij Wilgewandel, met kamelen, ezels, struisvogels en avontuur voor elke leeftijd. Ook de Cango Wildlife Ranch is een favoriet voor jong en oud met krokodillen, pythons, leeuwen en vriendelijkere creaturen als apen en walibi’s. Afstand: ± 240 km

Dag 13: Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas.

Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas.
Vandaag heb je de hele dag voor Oudtshoorn en omgeving. Natuurlijk mag een bezoek aan een struisvogelfarm niet ontbreken. Je kunt hier zelfs op een struisvogelei staan! Wil je de stokstaartjes zien (in het Engels ‘meerkat’ genoemd, dit is in het Nederlands echter de naam voor een apensoort), dan zul je voor dag en dauw op moeten staan. Samen met de gids wacht je stil tot de zon de holletjes van de beestjes, bekend uit de Lion King, verwarmt. Een voor een komen de stokstaartjes roerloos in de zon staan. (Als je de stokstaartjes excursie  wil doen, kunnen we deze excursie alvast voor je boeken. Helaas worden kinderen onder de 8 jaar niet toegelaten.)
 
In de beroemde Cango grotten zie je enorme ‘zalen’ met grillig gevormde stalactieten en stalagmieten. Natuurlijk mag een bezoek aan een struisvogelfarm niet ontbreken. Je kunt hier zelfs een ritje op een struisvogel maken! Maar je kunt ook met de auto de noordelijk gelegen Swartberg pas exploreren; een pas met een schitterend uitzicht over de Karoo. De dag kun je stijlvol afsluiten met een Cap Classique, de Zuidafrikaanse champagne, proeverij.

Dag 14: Montagu aan de Route 62 of walvis spotten in Hermanus

Montagu aan de Route 62 of walvis spotten in Hermanus
Vandaag verblijf je in Montagu, tenzij het walvisseizoen is (juni tot en met november), dan kun je ook naar Hermanus. Buiten het walvis seizoen is er in Hermanus weinig te doen. Geef aan of je de route wilt wijzigen naar Hermanus. (Tip: Het is ook mogelijk om een walvisexcursie vanaf Knysna te doen.)
 
a) Victoriaans stadje Montagu
Vandaag gaat de reis langs de mooie Route 62. Er is voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te ‘snuffelen’. Het kleine dorpje Calitzdorp wordt de ‘port hoofdstad’ genoemd. Bij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag.
Wij waren op slag verliefd op het romantische Montagu. De huizen uit de Victoriaanse tijd zijn versierd met ‘broekie lace’, witte ijzeren versierselen op de veranda’s die doen denken aan de kanten randjes van de lange onderbroeken die de dames in die tijd onder hun rokken droegen. Je kunt er een leuke stadwandeling maken, op de route zijn leuke winkeltjes waar veel lokale producten worden verkocht. Afstand: ± 240 km.
 
b) Walvissen spotten in Hermanus
Vanochtend gaat de reis langs een mooi gedeelte van Route 62. Onderweg kun je allerlei kleine stops maken op het platteland. Het kleine dorpje Calitzdorp wordt de ‘port hoofdstad’ genoemd. Bij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. Je buigt af naar Swellendam en rijdt verder via de N2 naar Hermanus. De stad Hermanus, oorspronkelijk een vissersdorpje, heeft de naam de beste plaats in de wereld te zijn van waar je walvissen kunt spotten vanaf het vasteland. De zuidkapers (of Australische walvissen) die hier komen ‘kramen’ van juni tot en met november (piek: september - november) komen zeer dicht bij het land, wij zagen ze in Hermanus en Gansbaai zelfs al vanaf de uitkijkpunten. Maar natuurlijk kun je ook meegaan met een bootsafari om de walvissen van nog dichterbij te zien. Je wilt de walvissen natuurlijk niet storen, dus wij hebben een FTTSA gecertificeerde bootsafari uitgezocht (zie excursies). Afstand: ± 360 km.
 

Dag 15: Cape Dutch huisjes in Stellenbosch

Cape Dutch huisjes in Stellenbosch
Wil je in Hermanus een excursie doen, bijvoorbeeld een bootsafari naar walvissen of kooi duiken met witte haaien, dan kan dat in de ochtend. De afstand tot Stellenbosch is niet al te groot.
 
Stellenbosch is bekend om haar prachtige landschappen, Cape Dutch architectuur, maar natuurlijk vooral de wijn. Bij het toeristenbureau is een stadwandeling te boeken of een plattegrond te koop om zelf door het historische stadje te wandelen. Stellenbosch is ook een gezellige studentenstad om rond te lopen. Daarom hebben we gekozen voor een goede B&B op loopafstand van het gezellige centrum van het studentenstadje. Afstand: ± 155 km.

Dag 16: Wijnproeven in Stellenbosch

Wijnproeven in Stellenbosch
Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch tal van gerenommeerde wijndomeinen voor proeverijen te bezoeken. Dit kun je natuurlijk zelf met de auto doen. Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn. Een echte aanrader vinden wij de fiets & wijn excursie. Op de fiets geniet je echt van de prachtige omgeving vol wijngaarden. Ideaal natuurlijk omdat de bestuurder niet de ‘BOB’ hoeft te zijn, maar ook kan genieten van de lekkere Zuidafrikaanse wijntjes. Voor meer informatie kijk onder excursies.

Dag 17: Kaap de Goede Hoop en pinguïns bij Boulders Beach

Kaap de Goede Hoop en pinguïns bij Boulders Beach
Kaapstad - Stellenbosch is een korte rit, dus je kunt kiezen voor de trip naar het schiereiland met het Nationaal Park Kaap de Goede Hoop, waar veel schepen zijn vergaan. Op de heenweg kun je via Chapmans Peak rijden, met mooie uitzichten over de baaien. Vlakbij Simonstown, kun je de pinguïnkolonie van Boulders Beach zien. De 3000 waggelende Afrikaanse pinguïns zijn toch wel een bevreemdend gezicht, als je bedenkt dat je op het Afrikaanse continent staat!
 
Wij waren in no time verliefd op Kaapstad. Om de stad te verkennen kun je beginnen bij het oudste gebouw: Kasteel De Goede Hoop, door de VOC gebouwd. Op de Green Market Square, vol met marktkraampjes  kun je een koffietje op het plein doen. Loop vanuit hier naar de Company Gardens, de vroegere VOC tuinen. Denk ook eens aan 'Hidden Treasures' als District Six museum, Streetwires (souveniers van staaldraad en kraaltjes) of het restaurant de Bokaap Kombuis.
 
Een ander goed idee om je te oriënteren op de uitgestrekte stad is een toertje met de rode hop-on-hop-off bus. Je rijdt rondom de Tafelberg, waar de stad omheen is gegroeid en ziet de verschillende baaien om de stad. Je komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel komt, zoals het originele T-bag design in Hout Bay, waar je ook naar het zeehonden eiland kunt gaan. De bus stopt ook bij de Kirstenbosch Botanische tuinen, welke bekend staat als een van de mooiste botanische tuinen ter wereld en is uitgeroepen tot werelderfgoed. Afstand: ± 45 km

Dag 18: Robbeneiland en Tafelberg

Robbeneiland en Tafelberg
Zodra het goed weer is (het mag niet hard waaien), pak dan  de boot naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangenen heeft gezeten. Of ga met de kabelbaan de Tafelberg op, uitgeroepen tot één van de 7 wonderen der natuur. Ligt er een wit ‘tafelkleedje’ op de Tafelberg, dan wordt het uitzicht beperkt door het wolkendek en kun je niet omhoog. Tip: wil je graag naar Robbeneiland of Tafelberg, ga dan zodra het goed weer is.

Dag 19: BoKaap Kooksafari of Goede doelen TownshipTour

BoKaap Kooksafari of Goede doelen TownshipTour
We hebben een aantal optionele excursies voor je geselecteerd en deze excursies zijn echte smaakmakers. Bij de Bokaap Kooksafari ga je koken (en eten uiteraard) in de stijl van de Cape Malay. Maak een wandeling door deze fotogenieke kleurige wijk, met huizen in alle kleuren van de regenboog. Bij de Goede doelen Township Tour bezoek je hoopgevende projecten in de townships. Zoals Mama Rosie die iedere dag voor 182 kinderen kookt. Een erg indrukwekkend en onvergetelijk bezoek. Of wandel door een van de grootste townships en hoor en zie waarom je gids Trots op zijn Township is. Je kunt zelfs gaan paragliden vanaf Signal Hill. Lees er meer over onder Excursies. Wil je meer zien van Kaapstad, plan gerust een extra dagje in, vervelen zul je je zeker niet. Voor meer informatie, zie Extensies.

Dag 20: Afscheid van Kaapstad en Zuid-Afrika

Afscheid van Kaapstad en Zuid-Afrika
Vandaag vertrek je naar Nederland. Sommige vluchten vertrekken ’s avonds pas, dan heb je nog een hele dag om een flinke strandwandeling te maken, aan het zwembad te liggen, naar het zeehonden eiland bij Houtbay te gaan, te shoppen of lekker op een terrasje te zitten. Bijvoorbeeld aan de Waterfront, een winkelcentrum met restaurantjes aan de haven. Afstand: ± 25 km

Dag 21: Einde van je Zuid-Afrika vakantie

Einde van je Zuid-Afrika vakantie
Vandaag kom je weer aan op Schiphol. Ongetwijfeld kijk je terug op een bijzondere reis en kun je niet wachten om je foto’s te bekijken. 
 

Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 
 

Golden Gate Nationaal Park

In Golden Gate Nationaal Park slaap je midden in het park, tegenover de Brandwag rots. We hebben gekozen voor een luxe self-catering chalet, modern en licht ingericht, met een  grote veranda met prachtig uitzicht op de rots. Je kunt dus zelf je boodschappen meenemen. Dat scheelt je prettig in je portemonnee en is een fijne afwisseling. Heb je geen zin om te koken, dan kun je in het naastgelegen bijbehorende hotel gaan eten. Desgewenst kun je ook upgraden naar het hotel zelf, je slaapt dan in een nog luxere hotelkamer met een balkon met uitzicht op de rots.
 

Malealea

In Malealea slaap je in een betere backpackers lodge. De lodge is goed te bereiken aan een verharde weg, biedt veel activiteiten in de omgeving en draagt al jaren op duurzame wijze bij aan de ontwikkeling van het dorp. Je slaapt in je eigen rondavel met badkamer en suite. Het is niet luxe ingericht, maar het biedt alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Er is een goede eetruimte waar gezonde en lekkere maaltijden voor een betaalbare prijs worden klaargemaakt.
 

Cradock

In Cradock slaap je in een smaakvol historisch Victoriaans Karoo cottage uit 1840. De cottages zijn schitterend gerestaureerd en elke cottage is anders ingericht, veelal met antiek, en heeft een eigen lounge en keuken. Het hotel staat zeer goed bekend om zijn goede service, charmante terug in de tijd inrichting.  In het hoofdgebouw, een historisch landhuis, kun je genieten van het lekkere Zuidafrikaanse eten ‘naar grootmoeders recept’. Het is lekker centraal gelegen, dus je kunt gemakkelijk het historische stadje verkennen.
 

Semonkong (extensie)

Als je de extensie Semonkong neemt, verblijf je in een mooie luxe lodge, zeker voor Lesotho begrippen. De luxere kamers hebben zelfs -heel romantisch- een eigen open haard! Het restaurant biedt heerlijke keuze driegangen menu’s. De lodge is vlakbij een dorp aan een riviertje gelegen en op loopafstand van een spectaculaire waterval.
 

Addo Elephant Park

Je slaapt op een organic citrusfarm, met slechts 5 gastenkamers. Er is een klein keukentje om even een simpele snack te maken. Als je hierin geïnteresseerd bent, is het erg leuk om te vragen of je een rondleiding kunt krijgen. Zijn er genoeg gasten, dan wordt er vaak een braai gemaakt (barbecue). Heerlijk en gezellig zo’n homemade braai.  Het ligt op ca. 10 minuten rijden van de ingang van Addo Elephant Park.
 

Tsitsikamma

Je slaapt in het Nationaal Park zelf. Het zijn heerlijk comfortabele houten blokhutten, pal aan het water. Er is tv, maar wij vonden dit een heerlijke plek om een boek te lezen of vanaf je veranda naar de zee te staren en te genieten van de rust. Er is een eigen keuken, haal onderweg boodschappen. Er is –uiteraard zou een Zuid-Afrikaan zeggen- een braairekje. Heb je geen zin om te koken of te braaien, dan is er een restaurant.
 

Knysna

Je slaapt in een rustig gelegen en bijzonder guesthouse in de nabijheid van winkels en restaurants.

Oudtshoorn

In Oudtshoorn slaap je in een fijn guesthouse gelegen op het terrein van een werkende struisvogelboerderij. 
 

Albertinia (extensie)

Je slaapt in een lodge op een privé wildreservaat praktisch gelegen aan de bekende Tuinroute. Deze lodge biedt prima value for money.
 

De Hoop (extensie)

Je slaapt in een zelfcatering huisje van De Hoop Nature Reserve. Op het reservaat is ook een sfeervol restaurant. Indien de huisjes in het reservaat zelf vol zijn, zoeken we een B&B of guestfarm even buiten het reservaat voor je. In dat geval betaal je zelf je entree aan de toegangspoort van De Hoop Nature Reserve.
 

Montagu

In Montagu slaap je in een kleine B&B in een Victoriaans huis met veel oog voor detail in Engelse stijl ingericht. Iedere stijlvolle kamer is anders ingericht, met handgemaakte decoraties. Er wordt veel gebruik gemaakt van luxe lokale producten. Het is op loopafstand van de restaurantjes.
 

Hermanus (optioneel ipv Montagu in walvisseizoen juni-september)

In Hermanus slaap je in een hotelletje met uitzicht op zee of een comfortabel klein guesthouse nabij het centrum.

Stellenbosch

In Stellenbosch slaap je in een comfortabel guesthouse op een wijndomein.
 

Kaapstad

In Kaapstad hebben we gekozen voor een guesthouse dat niet alleen een fris design en een zwembad heeft, maar ook geaccrediteerd is door Fair Trade in Tourism South Africa. Dat wil onder andere zeggen, dat iedereen, tot de schoonmakers aan toe, een eerlijk inkomen verdient én dat het guesthouse er alles aan doet om op allerlei fronten duurzaam te ondernemen. Het ligt in de wijk Seapoint. Deze wijk is gezellig, veilig, vlakbij de Boulevard gelegen en op loopafstand van restaurantjes.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.579,- p.p.€ 1.030,- p.p.€ 1.213,- p.p.€ 1.030,- p.p.€ 1.140,- p.p.€ 1.030,- p.p.
Inclusief:
 • Meet & Greet en transfer naar accommodatie in Johannesburg
 • 16 overnachtingen met ontbijt
 • 2 overnachting in een zelfcatering huisje (zonder ontbijt) in Golden Gate en Tsitsikamma Park
 • 1 dag ponytrek met gids Malealea

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika (19 dagen)
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fees, donaties en fooien.

Opmerkingen:
Kies zelf welke huurauto je wilt rijden en bereken hier de prijs voor je huurauto Zuid-Afrika.
Inclusief: Super Cover verzekering, contractkosten en tweede chauffeur. 
Exclusief: One way fee: Johannesburg - Kaapstad. Afleverkosten bij accommodatie (indien gewenst).

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: boot, gids, uitleg, zwemvest, verzekering koffie/thee. Deze excursie duurt 2,5 uur.
 
NB: Deze excursie is uiteraard weersafhankelijk en kan hierdoor later vertrekken of in het geheel worden afgelast.

Excursie 2: Shark Cage Diving
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief: boot, gids, wetsuit, handdoek, ontbijt, koffie/thee en kleine snacks. Deze excursie duurt ca 3 uur.
 
NB: Deze tour is uiteraard weersafhankelijk en kan hierdoor later vertrekken (normaal om 7 uur) of in het geheel worden afgelast. Plan daarom een hele dag in Hermanus.

Excursie 3: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Inclusief: transport per auto met gids, 1 uur fietstocht met fietsgids, lunch in lokaal restaurant, entree Hector Pieterson museum.
 
Exclusief: overige entrees.

Excursie 4: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 5: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 2 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.
 

Excursie 6: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 7: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief transport, gids en bezoek aan projecten. De excursie duurt 4,5 uur.

Excursie 8: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.
Inclusief gids, kookcursus, recepten, uitgebreide lunch. De excursie duurt circa 4 uur.

Excursie 9: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
 • Inclusief: Gids ontmoet je op treinstation Kaapstad, samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje. Je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha inclusief.
 • Kies tussen halve dag of volle dag.

Excursie 10: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.
 • Inclusief: kookcursus, recepten en uitgebreide lunch.
 • Exclusief: Transport. Je kunt gemakkelijk je auto parkeren in de straat of een taxi nemen. Geen stadswandeling Bo-Kaap inbegrepen.

Excursie 11: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
 • Inclusief uitgebreide lokale lunch, Engelssprekende gids en township wandeling.

Excursie 12: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats.
 • Duur: circa 2-3 uur

Excursie 13: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.
Inbegrepen: fiets, helm, gids, 2 wijnproeverijen en 1 brandy proeverij. De lunch betaal je zelf, en is a la carte. De rit is circa 9 km en begint met wat heuvels. Deze excursie duurt bijna de hele dag. Je kunt kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van een transfer. 
 

Excursie 14: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inbegrepen: transport vanaf het startpunt in Storms River, instructie, gidsen, harnas, lunch en drinkwater.
Extensies

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve


Weg van het massatoerisme en verblijf twee nachten in De Hoop Nature Reserve. Ga walvissen spotten vanaf de witte duinen, mountainbiken tussen Bontebokken, Bergzebra en elanden of maak een prachtige wandeling met een gids.

Dag 14: Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park

Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park
De reis gaat langs de mooie Route 62. Met twee nachten in De Hoop is er voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te ‘snuffelen’. Het kleine dorpje Calitzdorp wordt de ‘port hoofdstad’ genoemd. Bij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. Het dorpje Berrydale is mooi gelegen en prima stop voor een kop koffie, misschien ontdek je net als wij de Blue Cow langs de kant van de weg even buiten Berrydale. Hierna verlaat je de mooie R62 en rijdt je richting Swellendam, een klein historisch plaatsje. Ook een prima stop onderweg.
 
Zoek je natuur, wil je wandelen, fietsen, walvissen spotten (in het seizoen) en een plekje dat buiten de gebaande paden ligt? Dan is De Hoop echt iets voor jou. Wat het reservaat absoluut uniek maakt zijn de witte duinen en het aangrenzende marinereservaat, een van de grootste beschermde marinegebieden van Zuid-Afrika. Heel interessant vinden wij de Marine Wandeling met een gids. Vraag bij aankomst bij de receptie naar de tijden, want deze wandeling wordt gehouden bij laagtij en dat is iedere dag op een ander tijdstip. In het seizoen, ongeveer van eind juni tot en met begin november (piek in september - november), heb je kans om vanaf de duinen walvissen te spotten. Flesje Zuid-Afrikaans wijn mee naar de duinen en een betere sundowner (genieten van een drankje terwijl de zon ondergaat) kun je niet bedenken! Maar ook buiten het walvisseizoen is hier ontzettend veel te doen, zoals mountainbiken tussen de dieren. Een gids kan je meer vertellen over het fynbosch en over de zeldzame dieren die hier leven. Het handigste is om je activiteiten direct bij aankomst te boeken bij de receptie. Je slaapt in een zelfcatering huisje, dus breng zelf je boodschappen mee. Zelf koken, bijvoorbeeld barbecueën, vinden wij een typisch Zuid-Afrikaanse ervaring. Een Zuid-Afrikaans flesje wijn erbij maakt het helemaal af. Maar heb je toch geen zin om te koken of barbecueën, dan kun je ook naar het uitstekende restaurant in het reservaat gaan.
Afstand Oudtshoorn-De Hoop: ± 280 km

Dag 15: Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat

Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat
De Hoop Nature Reserve is echt een plek om lekker actief te bewegen. De Marine Wandeling met de gids is uniek en wordt maar één keer per dag gedaan, dus het handigste is daar de rest van je activiteiten op af te stemmen. Bij laagwater zie je dat de poelen op de rotsen wemelen van het leven, zoals oesters en mosselen. Laagwater is iedere dag op een ander tijdstip, er hangt een bord met de tijdstippen van die week. Vervolgens raden we je aan de rest van het park te verkennen.
Op het reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland, waardoor je zelf lekker op pad kunt in de mooie natuur. Het zijn dus maar een paar soorten dieren, maar wel heel bijzondere dieren, die je niet zo vaak ziet. De Hoop is geen reservaat om in de auto te blijven zitten, dan zie je niets. Ga wandelen of huur mountainbikes en ontdek het reservaat op eigen gelegenheid. Of ga op pad met een gids. Dat laatste kan per mountainbike en is een aanrader, want een gids ziet veel meer in het fynbos dan jij als leek. Wat fynbos precies is, kan de gids je laten zien. De Hoop is namelijk onderdeel van de Cape Floral regio, een Unesco erfgoed en één van zes planten koninkrijken ter wereld. De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereld. Het vertegenwoordigt slechts 0,5% van de oppervlakte en toch maar liefst 20% van de flora van het Afrikaanse continent. De diversiteit, dichtheid en de endemie van de flora in deze regio behoren tot de hoogste ter wereld. De gids stopt regelmatig om je iets aan te wijzen of uit te leggen. Net als met de Marine Walk is ook hier veel meer aan het fynbosch landschap te ontdekken, dan je op eerste gezicht zou vermoeden. Daarna kun je de rest van de dag van je gehuurde mountainbikes gebruik maken. Lekker zo'n dag uit de auto en actief bezig zijn. 
 

Dag 16: Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus

Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus
Tip: Heb je vandaag genoeg tijd, dan kun je vanuit Bredasdorp (ten westen van De Hoop) een omweg (enkele reis circa 40 kilometer/een half uur rijden) naar Cape Agulhas maken. Het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent! 
 
a) Wijnproeven in Stellenbosch
Je verblijft vannacht in principe in Stellenbosch, een historisch én gezellig studentenstadje waar je heerlijk kunt eten en wijn proeven. Doordat je hier 2 nachten slaapt kun je morgen optioneel de Bike and Wine excursie inplannen. Aanrader! Afstand: ± 225 km
 
b) Walvissen en haaien in Hermanus
Je kunt er echter ook voor kiezen om 1 nacht naar Hermanus te gaan. Is het walvisseizoen (juni t/m november) dan kun je hier een walvisboottocht doen, als je denkt dat je er na De Hoop nog niet genoeg van hebt gehad. Je kunt hier ook het spectaculaire kooi duiken met haaien doen (mei t/m september). In de kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Het is wel belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de tour die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. Afstand: ± 140 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg – Golden Gate NP, entrance fee
Dag 4: Golden Gate NP – Malealea, Lesotho
Dag 5: Malealea, pony trekking
Dag 6: Malealea - Cradock
Dag 7: Cradock - Addo
Dag 8: Addo
Dag 9: Addo – Tsitsikamma
Dag 10: Tsitsikamma - Knysna
Dag 11: Knysna
Dag 12: Knysna - Oudtshoorn
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn - De Hoop
Dag 15: De Hoop Nature Reserve
Dag 16: De Hoop NR - Stellenbosch/Hermanus
Dag 17: Montagu/Hermanus - Stellenbosch
Dag 18: Stellenbosch
Dag 19: Stellenbosch - Kaapstad
Dag 20: Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Vertrek Kaapstad
Dag 23: Aankomst in Nederland

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.


Extensie 2: Go Local in Semonkong


Hou je ervan van de gebaande paden te gaan? Naar plekken gaan waar je nauwelijks toeristen tegen komt, zodat je in contact met de locals komt? Dan is deze bijzondere extensie naar het hart van Lesotho iets voor jou. Vanuit de heerlijke lodge in de hooglanden kun je diverse activiteiten ondernemen.

Dag 4: Semonkong: het best bewaarde geheim van Lesotho

Semonkong: het best bewaarde geheim van Lesotho
Vandaag ga je de grens over met Lesotho en rij je door naar Semonkong. We vinden dit adresje het best bewaarde geheim van Lesotho! Auto’s kom je maar weinig tegen, wel veel herders op hun pony, hun kleurige Basotho dekens omgeslagen. Of mensen met pakezels. De vrouwen dragen traditionele jurken met bijpassende hoofddoek. Je rijdt over het platteland met traditionele dorpen, bestaande uit rondavels met daken van gras. De klok lijkt honderd jaar stil te hebben gestaan. Wij vroegen ons echt af waar we terecht zouden komen. De verrassing was groot toen we bij de heerlijke lodge aankwamen. Geniet van een lekker diner en plan je activiteiten voor de volgende dag. Afstand: ± 210 km.

Dag 5: Waterval wandeling en cultuur snuiven

Waterval wandeling en cultuur snuiven
De lodge werkt met al haar activiteiten intensief samen met de lokale bevolking, zodat zij ook beter worden van het toerisme. De presentatie van Mé Masetho Elisabeth over het gebruik van de traditionele Basotho dekens is ongeëvenaard, deze hebben we dan ook inclusief opgenomen in de trip. Van niemand hebben we op zo’n grappige manier zoveel inzicht gekregen, in het leven van een Basotho, als van haar! Alleen al hierom zou je de omweg naar Semonkong moeten maken. De rest van de dag kun je zelf indelen. Voor een paar euro neemt een lokale gids je lopend of per pony mee naar de Maletsunyane waterval. Onderweg kun je leuk kletsen en kom je veel te weten over het leven in Lesotho. Onze gids bleek bijvoorbeeld leraar Engels te zijn. In het regenseizoen dondert het water met zoveel geweld naar beneden, dat de nevel een witte rook lijkt te zijn. In de lokale taal werd het dan ook ‘De plaats van rook’ genoemd. Sportievelingen kunnen -bij laag water- helemaal omlaag klauteren de kloof in. Ben je een avonturier en heb je geen last van hoogtevrees? De abseil langs de waterval is met 204 meter volgens het Guiness Book of Records de hoogste georganiseerde abseil ter wereld! Ook zonder ervaring leer je in 1 dag deze adrenalinetrip te maken. Ook de rondleiding waarbij je het dagelijks leven in het dorp te zien krijgt, is erg de moeite waard. Wat je wilt doen, kun je ter plaatse beslissen en de lodge regelt het dan voor je. 

Dag 6: Afscheid van de ‘plaats van rook’

Afscheid van de ‘plaats van rook’
Als je gisteren niet alle activiteiten op je verlanglijstje hebt kunnen doen, kun je vanmorgen nog een korte activiteit kiezen. Je verlaat Semonkong, op weg naar Malealea. Naar Malealea rij je normaliter -in goede weeromstandigheden- in ca 4 uur.
 
Je rijdt vandaag naar Malealea, gelegen in een afgelegen deel van het adembenemend mooie westelijke Lesotho en is het thuis van het Basotho volk. De lodge waar je verblijft wordt al decennia gerund door de familie Jones, met een fenomenale lokale kennis. De lodge doet veel om door middel van toerisme een positieve bijdrage te leveren aan leefomstandigheden van de lokale gemeenschap. Er zijn verschillende Basotho jongerenkoren en lokale Basotho muziekgroepen die met hun zelfgemaakte instrumenten aan het einde van de dag de reizigers entertainen. Het is ook leuk om met een gids een uur door het dorp te wandelen en uitleg te krijgen. Afstand: ± 165 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Go Local in Semonkong:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg – Golden Gate NP, entrance fee
Dag 4: Golden Gate - Semonkong
Dag 5: Semonkong, tradionele Basotho blanket presentatie
Dag 6: Semonkong - Malealea
Dag 7: Malealea, pony trekking
Dag 8: Malealea - Cradock
Dag 9: Cradock - Addo
Dag 10: Addo
Dag 11: Addo – Tsitsikamma
Dag 12: Tsitsikamma - Knysna
Dag 13: Knysna
Dag 14: Knysna - Oudtshoorn
Dag 15: Oudtshoorn
Dag 16: Oudtshoorn – Montagu/Hermanus
Dag 17: Montagu/Hermanus - Stellenbosch
Dag 18: Stellenbosch
Dag 19: Stellenbosch - Kaapstad
Dag 20: Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Vertrek Kaapstad
Dag 23: Aankomst in Nederland

Extensie 2: Go Local in Semonkong
Prijs beschikbaar op aanvraag


Extensie 3: Safari aan de Garden Route


Een unieke mogelijkheid: maak in een open jeep twee safari's in een privé reservaat waar de Big Five en nog veel meer dieren (o.a. ook cheeta's!) leven.

Dag 14: Safari aan de TuinRoute

Safari aan de TuinRoute
Je vervolgt je weg over de N2, de Tuinroute voor een overnachting in een privé-safarireservaat. Deze lodge is ideaal om de Big Five te spotten aan de Garden Route; het is in malariavrijgebied, het ligt heel praktisch op de Tuinroute aan de N2 en voor een privé-safarireservaat (in het Engels private game reserve geheten) is het zeer goed betaalbaar. Er zijn twee safariritten in een open landrover met een ranger (in het Engels game drives geheten) inbegrepen, want daar kom je tenslotte voor. Omdat je blijft overnachten, maak je de safari’s ook nog eens op de beste tijdstippen, namelijk vlak voordat de zon ondergaat en vlak nadat de zon opkomt. De dieren zijn dan het meest actief en het beste te fotograferen.
Vanaf 2 uur ’s middags kun je inchecken, ben je vroeger dan kun je uiteraard in het restaurant al lunchen op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je een duik in het zwembad nemen , een boek lezen op je eigen terrasje of het reptielenhuis of de cheeta-opvang bezoeken. Om 5 uur ’s middags vertrekt de avond safari. Vind je een sunset drankje gezellig, dan kun je die (op eigen kosten) van te voren bestellen in het restaurant en in de koelbox van de jeep meenemen. De rangers verspreiden zich slim over het grote terrein, en wat wij ook prettig vonden, is dat ze niet een dier opjagen door er met heel veel auto’s omheen te gaan staan. Afstand:±130 km

Dag 15: Big Five spotten en wie weet zelfs een cheeta!

Big Five spotten en wie weet zelfs een cheeta!
Vroeg uit de veren! Nog voor het ontbijt stap je in de open landrover. Heb je héél veel geluk, dan spot je misschien die cheeta die zich zo goed weet te camoufleren in het gras. Tip: Je ranger kan je vertellen over hoe het reservaat de cheeta probeert te beschermen tegen uitsterven.  Omdat het een behoorlijk open terrein is, kun je in dit reservaat goed dieren spotten:  zoals de bedreigde witte neushoorn, de Kaapse buffel of de zeldzame witstaartgnoe (ook zwarte wildebeest genoemd). Bijzonder, want de  witstaartgnoe is bijna uitgestorven. Er zijn prachtige antilopen die je niet vaak zo goed voor je cameralens krijgt als de bontebok, rode hartebeest, koedoe (kudu  in het Engels) en eland. Maar natuurlijk is er ook de elegante impala en de springbok. Verrassend genoeg is het soms zoeken naar de grote jongens zoals de giraffe en de olifant, die graag staan te eten tussen de bomen en zich goed weten te camoufleren. Hoogtepunt zijn natuurlijk de leeuwen die in een apart deel van het reservaat verblijven. Dit om te voorkomen dat ze per ongeluk die zeldzame witstaartgnoe of Kaapse buffel als lunchsnack verorberen. Als ze loom liggen te slapen zien de leeuwen er zo aaibaar uit. Maar als ze opeens opstaan, naar de landrover kijken en recht op je afkomen, dan ben je blij dat de ranger gas geeft!
 
Na de game drive ga je om een uur of 9 uitgebreid ontbijten en om 10 uur uitchecken. Tip:  Je kunt om 10:30 de rondleiding door het reptielencentrum doen. Met uitleg van de ranger is er veel te weten te komen over de slangen die er zijn. Ook zijn er krokodillen en een reuzenschildpad die vrij rond loopt. Wie durft mag zelf een slang vasthouden! 
 
Hierna vervolg je je route over de N2 naar wijnhoofdstad Stellenbosch (afstand: ± 320 km) of walvishoofdstad Hermanus (walvisseizoen juni t/m november) (afstand: ± 265 km)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Safari aan de Garden Route:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg – Golden Gate NP, entrance fee
Dag 4: Golden Gate NP – Malealea, Lesotho
Dag 5: Malealea, pony trekking
Dag 6: Malealea - Cradock
Dag 7: Cradock - Addo
Dag 8: Addo
Dag 9: Addo – Tsitsikamma
Dag 10: Tsitsikamma - Knysna
Dag 11: Knysna
Dag 12: Knysna - Oudtshoorn
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 15: Albertinia – Stellenbosch/Hermanus, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 16: Montagu/Hermanus - Stellenbosch
Dag 17: Stellenbosch
Dag 18: Stellenbosch - Kaapstad
Dag 19: Kaapstad
Dag 20: Kaapstad
Dag 21: Vertrek Kaapstad
Dag 22: Aankomst in Nederland

Extensie 3: Safari aan de Garden Route
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 217,- p.p.€ 145,- p.p.€ 169,- p.p.€ 145,- p.p.€ 159,- p.p.€ 145,- p.p.


Extensie 4: Extra dag in Kaapstad


Wil je meer tijd door brengen in Kaapstad? Voeg deze extensie toe aan je reisprogramma.

Dag 20: Extra dag in Kaapstad

Extra dag in Kaapstad
Kaapstad is een heerlijke stad, waar veel te doen is. In de stad zelf is veel te doen, er zijn verschillende musea, veel shops, en gezellige restaurantjes. We hebben leuke excursies geselecteerd. En er zijn mooie stranden om een dagje bij te komen, de beroemste is Camps Bay.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Kaapstad:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg – Golden Gate NP, entrance fee
Dag 4: Golden Gate NP – Malealea, Lesotho
Dag 5: Malealea, pony trekking
Dag 6: Malealea - Cradock
Dag 7: Cradock - Addo
Dag 8: Addo
Dag 9: Addo – Tsitsikamma
Dag 10: Tsitsikamma - Knysna
Dag 11: Knysna
Dag 12: Knysna - Oudtshoorn
Dag 13: Oudtshoorn
Dag 14: Oudtshoorn – Montagu/Hermanus
Dag 15: Montagu/Hermanus - Stellenbosch
Dag 16: Stellenbosch
Dag 17: Stellenbosch - Kaapstad
Dag 18: Kaapstad
Dag 19: Kaapstad
Dag 20: Kaapstad
Dag 21: Vertrek Kaapstad
Dag 22: Aankomst in Nederland

Extensie 4: Extra dag in Kaapstad
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.
Excursies

Hermanus

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)

Walvis Safari (juni-november)
Tijdens deze bootsafari ga je walvissen spotten, die van juli tot september vaak met hun jongen in de baai verblijven. In oktober en november zijn er minder walvissen in de baai en is de kans kleiner om ze te zien, maar het is nog wel mogelijk. De bootsafari vertrekt vanaf ‘kraamkamer’Kleinbaai, een buitenwijk van Hermanus, en wordt begeleid door een marine-gids. Elke vergunninghouder heeft zijn eigen gebied, het is dus geen ‘file’ van boten, en onze operator mag de walvis tot op 50 meter naderen. De walvis wordt dus nooit opgejaagd, maar soms zijn ze nieuwsgierig en komen ze zelf dichterbij. Een fantastisch moment! Verder zie je zeehonden, pinguins en zeevogels, en er is een kans dat je zelfs witte haaien, dolfijnen en humpback walvissen ziet.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eerste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 2: Shark Cage Diving

Shark Cage Diving
Na een briefing stap je in Kleinbaai op de boot. Onderweg zou je zomaar Afrikaanse pinguïns, zeevogels, Kaapse zeehonden en in het seizoen zelfs dolfijnen en walvissen tegen kunnen komen. Om de haaien te zien, word je tot borsthoogte in een bak aan de zijkant van de boot in het water gelaten. Met een snorkelbril op, kun je onderwater de enorme kaken van de witte haai op je af zien komen. Afwisselend sta je ook aan het dek, want eigenlijk kun je zo nog veel beter zien wat er gebeurt en foto’s maken.  Er wordt op een verantwoorde manier met de haaien omgegaan. De excursie is het hele jaar mogelijk, de haaien zijn er het hele jaar, de beste zichtbaarheid onder water is tussen mei-sept. 
Sinds juli 2017 is opgemerkt dat haaien nogal eens op de vlucht gaan voor orcas. Je hebt daardoor op dit moment minder grote kans om haaien te zien dan voorheen. De restitutie -indien je geen haaien ziet tijdens het duiken- is hierdoor omlaag gegaan.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eerste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 
 

Excursie 2: Shark Cage Diving
Prijs beschikbaar op aanvraagJohannesburg

Excursie 3: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela

Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
Je fietst een uur door Soweto, en ziet de levendigheid van de markt met de lokale shebeen (illegaal bierhuis). Met de gids spring je weer in de auto naar een bijzondere straat, hier staan de huizen van twee Nobelprijs voor de Vrede winnaars: bisschop Desmond Tutu en voormalig president Nelson Mandela. Om de hoek staat het Hector Pieterson monument, waar de politie op 16 juni 1976 het vuur opende op 10.000 ongewapende, voor beter onderwijs demonstrerende scholieren. De foto waarop de doodgeschoten 13 jarige Hector Pieterson wordt weggedragen door een medescholier, werd een beroemde World Press Photo. Dit veroorzaakte een wereldwijde keten van protest, waardoor uiteindelijk economische en culturele sancties werden opgelegd door andere landen. Dit betekende het begin van het einde voor het Apartheidsregime. In het Hector Pieterson-museum krijgen de beelden die je op televisie hebt gezien, nu een perspectief. Je luncht in een goed, lokaal restaurantje, de andere bezoekers zijn geen toeristen, maar inwoners van Soweto.
 
Heb je voldoende tijd, dan is een bezoek aan het Apartheidsmuseum (minimaal 1 a 2 uur) ook enorm informatief en indrukwekkend. We kunnen de excursie op aanvraag (kleine meerkosten) voor je verlengen. Tip: verblijf je op de terugweg nog een dag in Johannesburg, dan zou je ook dan het Apartheidsmuseum een bezoek kunnen brengen.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 

Excursie 3: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 92,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagExcursie 4: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)

I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Deze stadswandeling door de wijk Newtown laat je verschillende kanten van downtown Johannesburg zien. Van metershoge graffiti kunst tot traditionele kruidendokter en van authentieke Afrikaanse kleding tot het advocatenkantoor van Mandela en Tambo. Groet je iemand in dit ontspannen volksbuurtje, dan krijg je een brede smile terug. Je krijgt een totaal ander beeld van Johannesburg en na afloop zeg je vast: I love Jozi! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen. Duur: circa 2,5 uur

Excursie 4: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 5: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)

I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Voel de vibe van Johannesburg! Als je van metropolen als New York en hun stadscultuur houdt, dan kan Johannesburg je aangenaam verrassen. Het stadsbestuur heeft het unieke besluit genomen dat kunst in de straat te zien moet zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om enorme kunstwerken op gebouwen te maken. Dit is geen gewone graffiti, dit is kunst! Tip: vraag de gids om een tip voor een leuke plek om na afloop zelf koffie te drinken of te lunchen. Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.Duur: circa 2 uur

Excursie 5: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 6: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)

Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Geïnteresseerd in Mandela en de vrijheidsstrijd? Dan is deze wandeling iets voor jou. Je wandelt onder andere langs het advocatenkantoor van Nelson Mandela en Oliver Tambo in Newtown, waar ze opkwamen voor de rechten van mensen die door het Apartheidsysteem problemen hadden. Maar ook andere vrijheidsstrijders zoals Walter en Albertina Sisulu lieten hier hun voetsporen achter. Een leerzame wandeling! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen.
Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. Duur: circa 3,5 uur

Excursie 6: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagKaapstad

Excursie 7: Goede doelen Township Tour

Goede doelen Township Tour
We garanderen je, dat deze excursie – waarbij je verschillende projecten in de townships bezoekt- een enorme indruk bij je zal achterlaten. Samen met een lokale gids bezoek je 4 sociale projecten die geïnitieerd zijn door de bewoners zelf, gericht op moeders en kinderen, zoals een créche, een studieproject of school, een jongerenproject, of een voedselproject. Sta bijvoorbeeld versteld van Mama Rosie, die zonder subsidies, het toch voor elkaar bokst om iedere dag 182 kinderen van eten te voorzien, voordat ze naar school gaan. Met deze excursie wordt een bijdrage geleverd aan het fonds dat deze projecten ondersteund.

Excursie 7: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 8: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)

Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
Samen met een van de inwoners van de Bo-Kaap, de kleurigste en beroemde wijk van Kaapstad, maak je een wandeling door de wijk. Roze, blauwe en gele huizen wisselen elkaar af in dit unieke straatbeeld. Dit was het voormalige slavenkwartier en er is veel invloed uit de kleurige Malay-cultuur. Je gids kan je vertellen over de geschiedenis van de wijk en haar bewoners. Je gaat koken bij één van de echte Cape-Malaymama’s thuis. Het resultaat, een heerlijk geurende lunch met curry, roti, samosa en salaatjie, eet je met zijn allen op in de huiskamer. Deze excursie levert door middel van toerisme een positieve ontwikkeling aan cultuur en natuur in Zuid-Afrika.

Excursie 8: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.Excursie 9: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha

Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
Dit bezoek aan township Khayelitsha is een ervaring waar je nog lang over napraat. Alleen de weg er naartoe is een beleving. Je ontmoet je gids op het station van Kaapstad en van daaruit pak je samen de lokaal taxibusje (dit busje betaal je zelf, klein bedrag). Leuk om eens ‘Go Local’ te gaan. Deze ochtend brengt je dichter bij de lokale mensen en hoe zij leven. Je gids, uit Khayelitsha zelf, wil je de kracht van mensen in de township laten zien. Hij is trots op wat er wél is, het lokale radiostation, de kleine ateliers waar de mama’s souvenirs maken, de Coffeeshop township style. Vanaf Look-Out Hill zie je de andere kant van de Tafelberg en hoor je andere verhalen. Een bezoek aan een township mag niet ontbreken aan je bezoek aan Kaapstad. 
 
Praktische informatie: Je gids ontmoet je op treinstation Kaapstad (je kunt hier je auto betaald parkeren of met een taxi naar het station gaan). Samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje, je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha per lokaal taxibusje is inclusief om een grotere afstand te overbruggen en verder wandel je vooral, zodat je veel ziet. Je kunt kiezen uit een halve dag of hele dag excursie.

Excursie 9: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 10: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)

Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
De kleurige Bokaap huisjes sieren menig reisgids. De oorspronkelijke bewoners uit dit voormalig slavenkwartier komen uit alle windstreken en hierdoor is een eigen cultuur en keuken ontstaan: Cape Malay genoemd. Je leert typische gerechten koken bij een van de Cape Malay mama’s thuis. Je gastvrouw zit vol handige trucjes waardoor deze gerechten bij haar wel lukken en zo lekker zijn. Leuk om thuis nu zelf te kunnen maken! Daarna eet je samen als lunch wat je net hebt gemaakt. Niet alleen heerlijk, maar vooral ook heel leuk en gezellig om bij de gastvrouw thuis te komen!
Deze excursie is een initiatief van een aantal ondernemende lokale vrouwen zelf, die op deze manier iets extra's verdienen voor hun gezin.  

Excursie 10: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.Knysna

Excursie 11: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna

Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
Vind je het leuk om naast de toeristische bezienswaardigheden ook lokale mensen te ontmoeten? Wil je wel een township bezoeken, maar op een luchtige en informele manier? Ga dan lunchen bij Elmerie. Zij kookt een driegangen lunch van traditionele Afrikaanse gerechten voor je, in haar eigen huisje in de township Nekkies aan de rand Knysna. Het is onmogelijk om alles op te eten, het een na het ander verschijnt op het kleine tafeltje in haar nette huisje. Elmerie vindt het geweldig om voor je te koken en heerlijk om met je te babbelen over haar leven. Dat gaat in een bijzondere mengeling van Engels en Afrikaans; vooral het Afrikaans wat veel met Nederlands gemeen heeft, vinden wij erg charmant! 

Excursie 11: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Oudtshoorn

Excursie 12: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)

Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Héél vroeg, nog voor het krieken van de dag sta je op. Hét moment op de stokstaarten (meerkat in het Engels) te zien, is namelijk bij zonsopkomst. Stil zit je in het donker te wachten tot de zon op komt. Eén voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon. Wat een ontzettend grappige beestjes. Timon uit de Lion King in het echt!
NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen.
De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaalt de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. (NB: het kan handig zijn om je accommodatie aan de locatie van de Meerkat Safari aan te passen.)  Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 

Excursie 12: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraagStellenbosch

Excursie 13: Bike and Wine

Bike and Wine
Vanaf de fietsenstalling gelegen buiten Stellenbosch fiets je onder begeleiding van een locale gids door de groene wijnlanden. Op de fiets kun je over de kleine paadjes tussen de wijnstokken fietsen. De tocht is circa 9 km en begint met wat heuvels. Je stopt bij verschillende 2 wijndomeinen voor een wijnproeverij en bij 1 brandy proeverij. Omdat je op de fiets bent, kun je voluit genieten van het godennat. (Boek evt met transfer! Op aanvraag.) Hoe verder het proeven vordert, hoe minder heuvels je gelukkig hoeft op te fietsen! Onderweg krijg je gelegenheid om in een boerderij-restaurant te lunchen (niet inbegrepen). Met deze excursie draag je bij aan toerisme met een lage carbon footprint en een deel van de opbrengst gaat naar een fietsclub voor jongeren uit kansarme buurten. Excursie met positieve ecologische voetafdruk, voor elke 10 fietsers wordt een boom geplant bij scholen of crèches zonder 'groen' in achtergestelde gebieden. NB: Transfer van je accomomdatie naar de ontmoetingplaats en visa versa is op aanvraag, geef aan indien je dit wilt.

Excursie 13: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.Tsitsikamma NP

Excursie 14: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park

Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Na de instructie door de gids roetsj je langs een kabel tussen de boombladeren van het ene platform naar het andere. Behoorlijk spectaculair om zo hoog boven de grond tussen de bladeren te zweven. Langzamerhand went het, en als de afstanden steeds langer worden, kun je steeds meer genieten van de omgeving om je heen. Je hoeft niet extreem sportief te zijn, iedereen kan mee doen. Voor kinderen is de aanbevolen leeftijd 7 jaar, jonger eventueel in overleg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Excursie 14: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg naar Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen in Golden Gate NP bij Brandwag rotsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht in Golden Gate NPZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semonkong: Lol met ElisabethZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semonkong -Traditionele Basotho Deken presentatieZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong: Kletsen in het huisje van Elizabeth.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semongkong - Herder op zijn ponyZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semonkong - Bij de Maletsunyane watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Dorpje in de vallei bij SemonkongZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Semonkong - Traditionele huizenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Uitzicht MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Ponytrek bij MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - In de tuin bij het Basotho volkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Basotho volk van MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lesotho - Basotho volk van MalealeaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg Mountain ZebraZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Drakensbergen - Giant CastleZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Kudde OlifantenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Kinder BadtijdZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Olifanten zoeken verkoeling in de waterholeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Olifanten familieZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Plettenberg - Birds of EdenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - Wie durft er over de hangbrugZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - De HangbrugZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Tsitsikamma NP - Canopy tourZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Gardenroute - Uitwaaien langs het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lagune bij KnysnaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Walvissen spotten - ZuidkaperZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Een Zuidkaper Breach vlakbij de bootZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Struisvogel close upZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Struisvogels grazen in de weiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Pinguïn bij Bouleders beachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Pinguïnkolonie bij Bouleders beachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Kaap de Goede KoopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Een tafelkleed op TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - Proost!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Montagu - Huis uit de Victoriaanse tijdZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - WijnrankenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - De wijnhoofdstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Robbeneiland - De cel van Nelson MandelaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Robbeneiland Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Kirstenbosch Botanische tuinenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - De gekleurde huisjes van BokaapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Op verkenning door de stadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - terrasje pikken bij de WaterfrontZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Johannesburg - ApartheidmuseumZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - De WaterfrontZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Johannesburg - Soweto Township tourZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Ga op excursie en fiets tussen de wijnstokken bij StellenboschZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Ga shoppen bij de WaterfrontZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Breng een bezoek aan de Cango Caves

Duiken met haaien in Gansbaai - Zuid-AfrikaBaby olifant valt in waterpoel Addo Elephant Park (Oostkaap)Paragliden vanaf Tafelberg in KaapstadDe Hoop Nature ReserveBo Kaap - Kaapstad


Blogartikelen bij deze reis

Reacties van reizigers (4)

"Imponerende Zuid-Afrika en Namibië reis door Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibië"

Zuid-Afrika en Namibië reizen: Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibie

Astrid Eegerdingk - 26-10-2015
Wat een imponerende trip door Zuid-Afrika en Namibië hebben we gehad. Het is een onvergetelijke reis voor ons.. Eigenlijk één en al hoogtepunt! De reis is prima georganiseerd en de accommodaties en het reisprogramma zijn zeer gevarieerd. Daardoor blijft het alt...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van Johannesburg naar Kaapstad. Een prachtige reis met veel 'Going Local'."

Johannesburg -Golden Gate NP - Lesotho - Tsitsikamma - Addo NP - Knysna - Oudtshoorn - Montagu - Hermanus - Stellenbosch - West Coast NP - Cederbergen - Soweto

Frits Bouwens - 29-12-2014
Frits ik doe dit echt niet!' Met paniekogen kijkt mijn Nynke mij aan op het eerste platform van de Canopytour in Tsitsikamma. Haar hoogtevrees waar ze maanden aan gewerkt heeft, wordt haar even teveel. Even later hangt ze toch aan de kabel op dertig meter hoogte boven de grond en roe...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"We zagen allerlei verschillende kanten van Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen - Swaziland - Lesotho

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 20-11-2014
We hadden een prachtige reis. De natuur in Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho is overweldigend. We hadden de mooiste accommodaties en “een dag leven als een Zulu” is heel speciaal en iet...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Go Local reis naar Lesotho, Swaziland, Drakensbergen en Botswana"

Zuid-Afrika rondreis - Lesotho - Swaziland - Drakensberg - Botswana - kampeerreis - Victoria Falls

Eelco en Mariska - 11-08-2014
Wij hebben met onze kinderen (20 en 18) met een huurauto gereisd naar Lesotho, Swaziland en Drakensbergen en Botswana. Het zijn allemaal gebieden die goed zelf te bereizen zijn. De overnachtingen, geregeld door Foot...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Lesotho in de bergen tot Kaapstad aan zee - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie