Rondreis Zuid-Afrika: Ontdekkingsreis door de Oost-Kaap

Zuid-Afrika reizen - Johannesburg - Durban - Unhlanga Rocks -Mbotyi - Morgan Bay - Hogsback - Cradock - Nieu Bethesda - Graaff Reinet - Tsitsikamma - Baviaanskloof - Addo

De Oost-Kaap is de meest avontuurlijke provincie van Zuid-Afrika. De Wild Coast is een perfecte plek voor hikes naar watervallen, kliffen en strand. Treed in de voetsporen van anti-apartheid helden Nelson Mandela en Steve Biko. Ontdek of Lord of the Rings uit Hogsback in de sprookjesachtige Amathole Mountains komt. Praat Xhosa en bak brood met de locals. Slaap op een schapenfarm en wandel met uitzicht op de Vallei der Verlatenheid. Ga op cheeta wandelsafari. Maak een stoere 4x4 kampeertocht in de ongerepte Baviaanskloof. Spot olifanten en de Big Five in Addo.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Wild Coast
  • Wandelen mysterieus Hogsback
  • Go Local: Xhosa brood bakken
  • Optioneel: Cheeta tracking Mount Zebra Nationaal Park
  • Slapen op schapenfarm
  • Kunstenaarsdorp Nieu Bethesda
  • Uitzicht Vallei der Verlatenheid
  • Wandelen Tsitsikamma
  • 4x4 kampeertrip Baviaanskloof
  • Olifanten safari Addo Elephant Park
  • Optioneel: privé safari parken
   
Reisschema
Dag 1: Amsterdam - Johannesburg
Dag 2: Johannesburg - Durban - Umhlanga Rocks (vlucht exclusief)
Dag 3: Umhlanga Rocks - Port St Johns/Mbotyi
Dag 4: Port St Johns/Mbotyi
Dag 5: Mbotyi/Port St Johns - Morgan Bay
Dag 6: Morgan Bay
Dag 7: Morgan Bay - Hogsback
Dag 8: Hogsback
Dag 9: Hogsback, excursie Xhosa broodbakken incl lunch (½ dag)
Dag 10: Hogsback - Cradock
Dag 11: Cradock - Nieu Bethesda
Dag 12: Nieu Bethesda
Dag 13: Nieu Bethesda - Graaff Reinet
Dag 14: Graaff-Reinet - Tsitsikamma
Dag 15: Tsitsikamma
Dag 16: Tsitsikamma - Baviaanskloof
Dag 17: Baviaankloof, vrije dag
Dag 18: Baviaanskloof - Baviaankloof Nature Reserve, 4x4 Camping tour
Dag 19: Baviaankloof Nature Reserve - Baviaanskloof, 4x4 Camping tour
Dag 20: Baviaanskloof - Addo
Dag 21: Addo Elephant Park
Dag 22: Addo - vliegveld Port Elizabeth
Dag 23: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Het begin van je reis door Zuid-Afrika!

Het begin van je reis door Zuid-Afrika!
Vandaag kom je aan in Johannesburg, Zuid Afrika. We organiseren een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigd krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat je -met een bordje met jouw naam erop- op te wachten in de aankomsthal. Heb je een nachtvlucht en land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam) en  heb je waarschijnlijk nog een hele dag voor je. Na de M&G ga je richting het hotel met een shuttlebus. Je kunt 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum. Of kies voor een leuke excursie zoals een ontspannen stadswandeling in downtown 'Jozi' of een bijzondere Soweto Township tour (zie excursies).
 
NB: De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Uiteraard rijd je meer omdat je bezienswaardigheden gaat bekijken. Wil je je CO2 uitstoot compenseren via www.greenseat.nl, gebruik dan je dagteller. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelheid omlaag brengt tot ongeveer 50 km/uur. Let op, de genoemde tijden is de geschatte non-stop reistijd. Er kan onderweg altijd vertraging zijn door wegwerkzaamheden of slecht wegdek.

Dag 2: Naar het strand van Umhlanga Rocks

Naar het strand van Umhlanga Rocks
Een rustig dagje om uit te rusten van de reis en in de vakantiestemming te komen. Neem bij je accommodatie in Johannesburg de airport shuttle naar het vliegveld voor een binnenlandse vlucht Johannesburg-Durban (niet inclusief, apart geoffreerd). Op het vliegveld van Durban haal je je huurauto op. Voor de Oost-Kaap raden we je een hoger gelegen voertuig aan, vanwege de vele onverharde wegen. In een half uur rijd je naar Umhlanga Rocks, een relaxte strandplaats. Een prima manier om rustig te wennen aan links rijden. In Umhlanga Rocks kun je lekker naar het strand en zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan of het zwembad. Dit gebied wordt ook wel de Dolphin Coast genoemd. Dat is niet voor niets, het komt voor dat je dolfijnen in de branding ziet spelen! Heb je zin in een dagje stad, dan kun je een trip naar Durban op eigen gelegenheid doen. Afstand: ± 20 km.
 
Tip: Haal bij de supermarkt alvast wat flessen water en snacks zoals fruit voor onderweg voor de komende dagen.

Dag 3: Naar de WIld Coast

Naar de WIld Coast
Vandaag begint je route langs de Wild Coast, een ongerept gebied in de voormalige Transkei. Na een stuk op de N2 tolweg duik je de R61 op, en rijd je door glooiende heuvels. Ten noorden van Port St John buigt de route af naar de kust, waar je verschillende kleine dorpen passeert. Hobbelige weggetjes voeren je uiteindelijk via de grootste theeplantage van het zuidelijk halfrond (op moment van schrijven is de theefabriek niet in gebruik) naar de lodge waar je vannacht zult slapen. De lodge biedt een geweldig uitzicht over de lagune, het strand en de zee. De vogeltjes fluiten om je heen, de zee ruist op de achtergrond, je komt hier helemaal tot rust. De sfeer in de lodge nodigt uit om te relaxen; bij het zwembad, peddelend in een kano over de lagune, of maak een strandwandeling.
 
Afstand: ±  350 km (ca 6 uur)
(Let wel: De laatste 20 km is over gravel wegen. Je kunt hier niet snel rijden.)

Dag 4: Watervallen en wandelen

Watervallen en wandelen
Dé activiteit in deze lodge is om op zoek te gaan naar een waterval, ofwel te voet ofwel per 4x4 open jeep. Wij kozen voor een ochtend met de jeep. De Matwa Falls zijn maar liefst 140 meter hoog! De aarde is hier op diverse plekken gescheurd met indrukwekkende kloven tot gevolg, waar de rivier van af stort en een waterval vormt. Al rijdend door de theeplantage kom je de prachtige Angel Falls en Fraser Falls tegen en wanneer de weg naar de zee afbuigt heb je werkelijk de meest fantastische uitzichten. Tip: aan het einde kun je in 1,5 uur over het strand en over de heuvels teruglopen. Onderweg kom je koeien en geiten tegen, en lokale mensen die gaan vissen.
Je kunt er ook voor kiezen om vanuit de lodge met of zonder gids een wandeling te maken. De opties met gids variëren van 2 á 3 uur culturele wandeling door het dorp tot een wat pittiger wandeling van 5 á 6 uur in de mooie omgeving. Een bezoek aan een sangoma, een traditionele healer (ook wel witch doctor genoemd!) is ook mogelijk. Ben je een echte hiker, dan kun je ook kiezen voor de wandeling der wandelingen: Bluff Falls. Met deze hike van 28 km ben je de hele dag zoet. Alle excursies zijn ter plekke te boeken vanuit de lodge.

Dag 5: Nelson Mandela groeide op in Qunu

Nelson Mandela groeide op in Qunu
Je rijdt door de glooiende heuvels terug naar de snelweg. De snelweg voert door Mthatha waar je kunt stoppen voor lunch bij Hotel Savoy, waar je een Italiaanse lunchroom, een Spur grill restaurant, supermarkt, pinautomaat en een benzinestation kunt vinden: handig, want het aantal wegrestaurants is beperkt in dit gebied. Ook is hier een klein Mandela museum, met een expositie over het leven van Mandela (deze expositie is ook in het Apartheid Museum in Johannesburg te vinden). Stop vooral even in Qunu, de plaats waar Mandela opgroeide. Hier kun je zelf zitten op de stenen ‘stoel’ vanwaar de jonge Nelson het vee in de gaten hield. Tip: neem een lege 1,5 liter plastic fles mee. Dan kun je zelf van de Sliding Rock afglijden! Erg leuk om herinneringen die Mandela over zijn jeugd beschrijft in zijn boek ‘Long Walk to Freedom’, tot leven te zien komen. Er is een kleine fototentoonstelling over de Xhosa cultuur waarin Mandela opgroeide. Rijd door naar Morgan Bay, voor een heerlijk hotel aan de kust.
 
Afstand: ±  390 km (ca 7 uur)

Dag 6: Strandwandelingen langs de kust

Strandwandelingen langs de kust
Morgan Bay is een heerlijk plaatsje aan het strand om even helemaal te relaxen. Het dorp is totaal niet toeristisch. Je verblijft in een fijn hotel, met uitzicht op zee. Je loopt zo naar het strand. Heerlijk voor een lange strandwandeling of een duik in zee! In het kleinschalige hotel wordt met veel aandacht een heerlijk en uitgebreid diner geserveerd. Er is een spa voor de ultieme ontspanning en een lunchroom met uitzicht op zee.
Bij Morgan Bay kun je ook een mooie wandeling in het Double Mouth Nature Reserve maken, onderdeel van de Strandloper Trail; een 5 daagse wandelroute langs de kust. Je kunt leren abseilen van de toegankelijke kliffen.‘s Avonds kun je een afzakker nemen in de bar en een potje pool spelen. Het is echt een plek voor natuurliefhebbers.

Tip: Zoek je meer activiteiten, dan kun je in plaats van Morgan Bay ook kiezen voor Cintsa. Hier kun je surfles nemen en kids kunnen sandboarden van de duinen. Ook kun je een excursie maken naar ziplines, een township tour doen, of een safari in een wildreservaat maken. Deze excursies kun je ter plaatse bij het hotel boeken.

Dag 7: Komt Lord of the Rings uit Hogsback?

Komt Lord of the Rings uit Hogsback?
Vandaag kun je onderweg een stop maken bij het Steve Biko Centre in Koning Willem stad (King William Town). Steve Biko was een studentenleider en belangrijke anti-apartheid activist. Hij kwam in 1977 om het leven tijdens verhoren door bruut geweld door de politie. Zijn leven is verfilmd in de film Cry Freedom’, waarin Denzel Washington de hoofdrol speelt.
 
Je rijdt door naar Hogsback, gelegen in de groene Amathole Mountains. Het verhaal gaat dat schrijver Tolkien zijn inspiratie voor de Lord of the Rings boeken in Hogsback opdeed. Aangezien hier geen bewijs voor is, wordt dit verhaal -toepasselijk- naar het rijk der fabelen verwezen. Hoe dan ook, er zijn veel kunstenaars en creatievelingen in het dorp en er hangt een prettig sfeertje. En inderdaad; de hele setting, de prachtige natuur...geeft ons zeker het ‘Lord of the Rings’-gevoel! Heb je nog tijd om de omgeving te verkennen? Dwaal door het Labyrint bij de The Edge, en geniet bij het restaurant van het uitzicht. De 39 Steps Falls is een korte wandeling startend vanaf de hoofdweg. Een grotere (steiler en pittiger) wandeling is de Kettle Spout Falls. ‘s Avonds doet het koele bergklimaat net als de omgeving wat Engels aan, dus trek een lekker warme trui aan.
 
Afstand: ±  225 km (ca 3 uur)

Dag 8: Wandelen naar watervallen en bos in Amathole bergen

Wandelen naar watervallen en bos in Amathole bergen
Je komt naar Hogsback om wandelingen door het mysterieuze bos en naar sprookjesachtige watervallen te maken. Je verwacht ieder moment dat er een hobbit achter een boom tevoorschijn springt! Neem een snack of wat fruit mee en picknick bij de Madonna and Child waterval. Loop dan terug naar het dorp en bekijk bijvoorbeeld bijvoorbeeld The Fairy Realm, met sculpturen van elfen, eenhoorns en draken. In het bos groeien ook magic mushrooms, misschien dat dat de rijke fantasie van de inwoners verklaart! Leuke lunch tip is Butterfly’s Bistro. Gezeten aan picknickbanken smul je van vers gemaakt eten en gezonde smoothies. St. Patricks on the Hill is een prachtig kerkje met een meditatie wandelpad door de tuin. Een mooie serene sfeer om stil van het uitzicht te genieten. Op de Panoramaroute heb je Gods Window, maar dit is zeker ook een hemels uitzicht!

Dag 9: Xhosa brood maken met een dorpsvrouw

Xhosa brood maken met een dorpsvrouw
In een half uur rij je naar het dorp waar een gemengd Xhosa-Belgisch stel een backpack hostel is begonnen om op duurzame wijze werkgelegenheid naar het dorp te brengen. Zij laten je graag kennismaken met de Xhosa cultuur. ‘s Ochtends leer je bij één van de Xhosa dorpsvrouwen thuis op traditionele wijze brood te bakken. Tijdens het kneden van het deeg kun je vragen stellen over het dagelijks leven of vraag je gastvrouw je een paar Xhosa woorden te leren. De kliktaal is een ware tongtwister, dus altijd reden voor hilariteit!
In de tijd dat het deeg rijst, ga je samen hout verzamelen voor het vuur. Hoewel jij met een klein stapeltje op je hoofd balanceert en bedenkt dat dit best zwaar is, loopt je gastvrouw met een twee maal zo’n grote stapel brandhout op haar hoofd alsof het niets is. Het hout moet verbranden tot kooltjes en in de tussentijd maak je met een gids een wandeling door het dorpje. Daarna bak je zelf de broodjes op het rooster, vandaar de naam roosterkoek. Met de warme broodjes loop je terug naar de backpacker, waar de rest van je lunch klaar staat. Heerlijk, vers gebakken broodjes!  
 
Deze excursie duurt ongeveer van 10 tot 14, hierna rijd je terug naar Hogsback. Bij voorgaande dagen staan genoeg tips om te doen of lees lekker een boekje, ook fijn om daar tijdens de vakantie tijd voor te hebben.
 
Afstand: ±  25 km (ca 30 minuten, enkele reis)

Dag 10: Ontdek het graf van Harry Potter in Cradock of bezoek Mount Zebra National Park

Ontdek het graf van Harry Potter in Cradock of bezoek Mount Zebra National Park
Het mooiste aan Cradock is misschien wel het straatje van je hotel. Het bijzondere hotel waar je verblijft, staat in een straatje vol kleine traditionele karoo huisjes. Deze huisjes samen vormen het hotel en je slaapt in één van deze huisjes! In het grote landhuis aan het begin van de straat is de receptie en het restaurant. Vraag de receptie om een plattegrond van het dorpje, zodat je zelf het dorp kunt ontdekken.
 
De bekendste bezienswaardigheid is het Olive Schreiner huis. Deze beroemde Zuid-Afrikaanse schrijfster van ‘The Story of an African Farm’ was intellectueel, vrijdenker, pacifist, antiracist en grondlegger van het feminisme. Een bijzondere vrouw! Ga lekker lunchen in de tuin van True Living. Een deur verder de winkel met prachtige kwaliteitsproducten van mohair wol en leer. Inkopen maar! Een andere leuke winkel is Thelma en Louise: bric-a-brac, gecombineerd met nieuwe handgemaakte cadeautjes. Gezellig snuffelen dus. Het klinkt wat luguber maar het kerkhof heeft ook een bijzonder verhaal. Het is even zoeken (tip: zoek tussen de Engelse graven uit 1910), maar hier is het graf van niemand minder dan Harry Potter! Even verderop vind je nog een opmerkelijk graf. Dr. Reginald Koettlitz en zijn vrouw Marie Louis, beiden gestorven op 10 januari 1916, nog geen twee uur na elkaar. Behoorlijk romantisch vinden wij. Koettlitz was een ontdekkingsreiziger naar de Noord- en Zuidpool.
 
Je kunt er ook voor kiezen naar Mount Zebra Nationaal Park te gaan, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd (van te voren boeken). Om dieren te zien ga je het beste op de koelere tijden van de dag, de ochtend of de namiddag. Wil je een cheeta tracking doen, dan sta je vroeg op, want deze vinden ‘s ochtends vroeg plaats.
 
Afstand: ±  200 km (ca 2,5 uur)

Dag 11: Track Cheeta (optioneel), rij de Owl Route en slaap op een schapenfarm

Track Cheeta (optioneel), rij de Owl Route en slaap op een schapenfarm
Mount Zebra Nationaal Park is opgericht om de met uitsterven bedreigde bergzebra’s te beschermen. Dat is goed gelukt, want in het park lopen er inmiddels 700 rond. Het is ook een uitstekend gebied voor de cheeta, die in uitgestrekte velden volop kan profiteren van zijn formidabele snelheid. Wij deden hier een Cheeta Tracking met een ranger. Voor onderzoeksdoeleinden dragen de cheeta’s een halsband en zo kunnen zij gelokaliseerd worden. De ranger probeert het radiosignaal op te vangen, maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. Er is dan ook geen garantie dat je een cheeta spot, maar je kansen worden wel aanzienlijk vergroot. Vangt de ranger het radiosignaal op, dan ga je op wandelsafari. Wij hadden veel geluk en troffen een cheeta die lag uit te buiken van de kudu die hij had gevangen. We konden hierdoor de cheeta tot op 30 meter benaderen!
Na de cheeta tracking kun je zelf naar het hoger gelegen deel (koppie) rijden, waar grazende dieren als bergzebra en buffels zijn te vinden.
 
Tip: Boek een cheeta tracking ruim van te voren bij het Mount Zebra Nationaal Park, want er is maar 1 jeep voor 8 personen per dag (om zeker te zijn van een plaatsje, hoe eerder hoe beter uiteraard). Vraag het hotel om een ontbijtpakket, want je moet je rond 7 uur in het Nationaal Park melden, een half uur rijden verderop.
 
Volg vanaf Mount Zebra Nationaal Park Route 61, rij op de N9 zo’n 600 meter richting Middelburg en dan rij je 20 km via een prachtige gravelweg de Owl Route naar Nieu-Bethesda. Je bent waarschijnlijk de enige toerist! Bij elke bocht werden we weer verrast door het landschap. Je rijdt langs velden met Karoo-schapen, her en der draait een roestige windmolen. Verbaas je over de uitgestrekte leegte van deze half-woestijn, terwijl je even later over een slingerweg tussen de heuvels door rijdt. Totdat je opeens in de vallei een groene oase ziet met een klein kerkje: Nieu-Bethesda! Ga hier lekker lunchen bij de kleine lokale bierbrouwerij met een heerlijk kaasplankje. Alles van lokale bodem!
 
Je slaapt op een schapenfarm, waar verschillende wandelingen zijn uitgezet. Lekker om de benen te strekken en niet alleen in de auto te zitten. Vraag de boerin of je lammetjes de fles mag geven. Ze zorgt ook regelmatig voor geredde gewonde dieren die ze met veel succes weer uitzet in het wild. Als je geluk hebt, verblijft er een grappig dier die je normaal niet snel van dichtbij ziet. In het Karoo Heartland spreekt men liever Afrikaans dan Engels, bijzonder om de boer en boerin in het zangerige Afrikaans te horen vertellen over hun leven op de boerderij. Voor het diner kan de boer een rondleiding door het mini fossielen museum geven. Zeer interessant! In de Karoo worden ontzettend veel fossielen van 250 miljoen jaar geleden gevonden, dat is 50 miljoen jaar voor de dinosaurussen leefden. De boer wijst schedels en botten aan, gevangen in steen. Overigens zien de dieren die toen leefden er zo ongeveer uit als dino-achtige beesten, maar dat is natuurlijk een no-no om te zeggen. Dino’s zijn volledig uitgestorven, maar uit deze groep zijn zoogdieren ontstaan en dus uiteindelijk ook de mens! Boeiend! (Excursies zijn optioneel en ter plaatse te boeken.)
 
Afstand: ± 115 km (ca 1,5 uur)

Dag 12: Ontdek kunstenaarsdorpje Nieu Bethesda

Ontdek kunstenaarsdorpje Nieu Bethesda
Ga vanaf de schapenboerderij met de gids mee naar de Bushmen (ook: San) rotstekeningen. Je ziet direct de rode tekeningen. Met hulp van de gids ontwaar je al snel ook tekeningen in zwart en wit. Zodra je ogen weten wat ze zoeken moeten, ontdek je steeds meer!
 
Het piepkleine kunstenaarsdorp Nieu-Bethesda is misschien wel de grootste verrassing van de reis. Er is hier van alles te doen. Het Katching Fossielen Centrum is zeker een bezoekje waard. Je ziet hier op ware grootte modellen van hoe 250 miljoen jaar geleden de Therapsids -dieren uit het pre-dinosaurus tijdperk- eruit moeten hebben gezien. Het leukste vonden wij het interactieve deel, waarbij je met de gids in de rivierbedding speurt naar fossielen. Een steen zal hierna nooit meer hetzelfde zijn!
 
Koop een combinatie kaartje met de andere bezienswaardigheid: The Owl House van Miss Helen Martin. Zeer tegen haar zin in moest Miss Helen terugkeren naar haar ouderlijk dorp om voor haar zieke ouders te zorgen. Om haar deprimerende leven op te fleuren schilderde ze kleurige zonnen op haar ramen. De muren kregen alle kleuren van de regenboog en ze beplakte ze met hele fijne glassplinters. Bij kaarslicht schitterden de muren als diamanten. In haar tuin maakte ze beelden van uilen, pauwen en dames met hoepelrokken van glazen flessen. Je kijkt je ogen uit!
 
Meer kunstenaars vestigden zich in Nieu-Bethesda. Onze favoriet is Ware on Earth, met prachtige vazen met Picasso-achtige gezichten. Ga lunchen bij het Art Center, een restaurant in een galerie. De lokale bevolking, afstammelingen van de San, maken hier de prachtigste kunstwerken. De litho’s zijn een origineel aandenken aan de reis. Vraag om een rondleiding langs de textieldoeken met San-legendes. Deze zijn zelfs geëxposeerd in het British Museum in Londen!
 
Tip: Graaff Reinet en Nieu Bethesda liggen dicht bij elkaar. Desgewenst (of indien volgeboekt) kun je vanavond ook slapen in Graaff Reinet.

Dag 13: Ontdek het ‘dorpie’ Graaff-Reinet en bewonder de Vallei der Verlatenheid

Ontdek het ‘dorpie’ Graaff-Reinet en bewonder de Vallei der Verlatenheid
Graaff-Reinet is een van oudste stadjes van Zuid-Afrika, perfect voor een historische stadswandeling. De receptie heeft een plattegrond van het ‘dorpie’ voor je, zoals de Afrikaners het zo mooi zeggen. Wissel de mooie oude huisjes, stadhuis en de prachtige kerk af met stops voor koffie met een taartje bij Polka. Vergeet niet te snuffelen in winkel Elsona met leuk handgemaakte keramiek servies of een lekkere lunch op de binnenplaats van de Meerkat Deli. Wat een lief dorpje is dit. We snappen helemaal dat Graaff-Reinet het juweel van de Karoo wordt genoemd!
 
Net buiten Graaff-Reinet ligt Camdeboo Nationaal Park. Veel dieren vind je hier niet, maar wel een bijzondere rotsformatie met de poëtische naam Vallei der Verlatenheid (Valley of Desolation). Het mooiste licht heb je in de ochtend of juist in de namiddag. Op de top kun je een wandeling van een uurtje maken. Wij gingen rond 5 uur, vlak voor zonsondergang de berg op. Het licht geeft de rotsen dan een oranje gloed. Een prachtig schouwspel met als toegift een mooie zonsondergang.
 
Tip: Wil je het extra romantisch maken, breng dan een flesje wijn mee.
Afstand: ±  60 km (ca 1 uur)

Dag 14: Waar bos en zee elkaar ontmoeten

Waar bos en zee elkaar ontmoeten
Tsitsikamma is het Khoi-San woord voor een plaats van vele wateren. Het is de perfecte beschrijving van dit prachtige gebied. Tsitsikamma is een bos aan zee, en er zijn outdoor activiteiten zoals wandelen (wandelpaden van circa 2,5 uur) of kajakken op de Storms rivier met een gids. Dagjesmensen maken een wandeling over de hangbrug met diep onder je de golven en als je fit bent kun je omhoog klimmen naar De Uitkijk. Toen wij er waren waaide het flink en waren er spectaculaire golven, fantastisch om naar te kijken.
 
Afstand: ± 400 km (ca 4 uur)

Dag 15: Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma

Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma
De dapperen onder ons kunnen bij de nabijgelegen Bloukrans Bridge de beroemde bungee jump met de hoogste duik van een brug (216 m) in de wereld maken. De meeste mensen moeten er niet aan denken, maar de adrenaline-junkies onder ons krijgen er een gigantische kick van. Als je zelf niet springt, is het ook leuk om te kijken! Een ander leuke optionele excursie is de door Fairtrade in Tourism geaccrediteerde Canopy tour. Deze adventure trip voor het hele gezin, neemt je via kabels door de boomtoppen van het inheemse bos, waarbij je ook nog eens van alles over dat bos leert. Dit avontuur is voor iedereen geschikt.
Na zulke stoere avonturen is het tijd voor een biertje! Waar beter dan een vers gebrouwen biertje van de Micro Brewery? Erg leuk, je kunt hier een bierproeverij bestellen van 4 verschillende biertjes. En als je uitgeborreld bent, kun je een deurtje verderop naar Marilyn's 60’s diner voor je avondeten. Het restaurantje hangt vol met foto’s van Elvis en Marilyn Monroe. Binnen staan Cadillacs en stoere motoren.

Dag 16: Slapen in een berglodge

Slapen in een berglodge
De Baviaanskloof -gelegen tussen Oudshoorn en Port Elizabeth- is een kloof omringd door bergen waar schapenboerderijen in gevestigd zijn. Binnen deze kloof is een bepaald gedeelte natuurreservaat, de Baviaanskloof Nature Reserve. Juist het stuk weg van 100 km dat door het beschermd natuurreservaat loopt, is alleen per 4x4 auto begaanbaar. Deze tocht door dit ongerepte stukje natuur staat hoog op de Bucketlist van Zuid-Afrikaners, maar internationale toeristen hebben er zelden van gehoord. Niet zo gek, want in ons platte kikkerlandje hebben we geen verstand van 4x4 rijden (en dat heb je wel nodig) en daarbij is een 4x4 auto huren hartstikke duur. Gelukkig vonden wij een andere oplossing: slapen in een lodge in het bewoonde gedeelte van het gebied. In combinatie met een tweedaagse 4x4 kampeer excursie het natuurreservaat in. Zo kan het wél!
 
Je rijdt met een normale auto vanaf het plaatsje Kareedouw naar een lodge, in het gedeelte van de Baviaanskloof waar boerderijen zijn. (Tip: Let goed op dat je de weg naar het oosten via Assegaaibosch Station neemt. Google maps geeft een andere route via het westen, maar deze weg is onbegaanbaar.) Alleen al de weg ernaar toe, dwars door de bergen, is prachtig. Eigenaar Rob heeft een schapenboerderij opgekocht en veranderd in natuurgebied. Eigenhandig heeft hij 5 gasthuisjes gebouwd, zoveel mogelijk met natuurlijke en gerecyclede materialen van de boerderij. Zo zijn de schapenhekken neergehaald en omgetoverd tot meubilair. Je slaapt in één zo’n stoer huisje.
 
Tip: In het plaatsje Kareedouw is een pannenkoekenrestaurant The Sweating Dutchman. Een leuke lunchstop, voordat je de kloof in of uit rijdt.
 
Afstand: ±  100 km (2 uur)

Dag 17: Wandelen bij de lodge in Baviaanskloof

Wandelen bij de lodge in Baviaanskloof
Vanuit de lodge kun je een paar mooie wandelingen maken. Eentje brengt je naar een dam en langs een kleine rivier omringd door groen. Op het terrein ligt ook een enorme grot vol bushmen-tekeningen (tegenwoordig ook San genoemd), gemaakt door de oudste mensen op aarde. De bushmen waren jagers-verzamelaars en staan nog altijd bekend als fenomenale spoorzoekers. Geen wonder dat er veel dieren staan afgebeeld op de tekeningen. Deze rotsschilderingen worden als de oudste kunstvorm op aarde beschouwd.
 
Dit is echt een plekje om helemaal tot rust te komen. In de berglodge verblijf je in the middle of nowhere, zonder elektra of telefoonlijnen, en gebruik je ‘s avonds olielampjes. Knus hoor! Ook het smakelijke country style dinner eet je bij kaarslicht. Na afloop een kopje verrukkelijke honeybush thee, de wilde honeybush struik groeit alleen in de Baviaanskloof. De buurman verbouwt deze speciale thee. In de lodge is een muur vol met krantenknipsels over de Baviaanskloof, de rotstekeningen en de thee.

Dag 18: Kampeer met een 4x4 in Baviaanskloof Nature Reserve

Kampeer met een 4x4 in Baviaanskloof Nature Reserve
De volgende dag word je door een gids van de lodge meegenomen in 4x4 Toyota double cab bakkie. Het is een paar uur rijden voordat je het eigenlijke natuurreservaat bereikt. En dan wordt wel duidelijk waarom er een 4x4 nodig is. Gaten in de weg, continu stijgen en dalen, gecombineerd met haarspeldbochten. Maar: wat een uitzichten! Zonder te overdrijven zijn dit uitzichten die de beroemde Panoramaroute en de Drakensberg evenaren. Voor het avondeten maakt je gastheer een braai, een Zuid-Afrikaanse barbecue. We slapen op een campsite in een koepeltentje, met luchtbed en slaapzakken van de lodge. Primitief, maar midden in de natuur: geweldig!

Dag 19: Wandelen in de Baviaanskloof en 4x4 door de bergen

Wandelen in de Baviaanskloof en 4x4 door de bergen
De tweede dag rijd je het reservaat uit, en maak je een wandeling in een kleine, maar prachtige kloof. In het reservaat zelf mag je geen wandelingen maken, in verband met de wilde buffels die er rondlopen. Hoewel wij de bavianen -waar de kloof naar is vernoemd- alleen in de verte zagen, vonden we wel sporen van bavianen. Na de wandeling is het nog een paar uur de bergen door terug naar de lodge. Het zijn 2 volle dagen waarbij we veel in de auto zitten (zeker 6 uur rijden per dag, stops niet meegerekend), maar voor ons is deze authentieke ervaring, ver weg van massatoerisme, het zeker waard!
 
Tip: het is dan wel prettig om de dag ervoor niet in de auto te zitten, maar lekker te wandelen bij de lodge.
Afstand: ca 6 uur over een 4x4 weg

Dag 20: Slapen bij de biologische boer

Slapen bij de biologische boer
Afscheid van de berglodge, je rijdt weer terug naar de bewoonde wereld. Waarschijnlijk kun je het onderweg toch weer niet laten om nog even een foto te nemen van het mooie uitzicht.
Je rijdt naar de plaats Addo, ongeveer 75 kilometer van Port Elizabeth. Je verblijft op een biologische citrus boerderij en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd te horen vertellen hoe ze het biologisch boeren aan het ontwikkelen zijn en welke uitdagingen ze tegenkomen. Als je hierin bent geïnteresseerd, vraag of boer Keith tijd heeft om je rond te leiden, hij doet het dan graag. Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit! Afstand: ± 225 km (ca 4 uur)

Dag 21: Olifanten spotten in Addo Elephant Park

Olifanten spotten in Addo Elephant Park
Heb je gistermiddag nog niet rond gelopen op de biologische citrus boerderij met boer Keith, dan kun je dat vanmorgen nog doen. De hoofdingang van het park is circa 10 minuten rijden van de Bed&Breakfast. Wil je er een echte selfdrive safari van maken, dan is het wel slim om wat vroeger op te staan en als het nog niet zo warm is, in het park te rijden. Je hebt dan meer kans om dieren te spotten, zoals zebra’s, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, luipaarden, leeuwen en wilde zwijnen. Voor de olifanten kun je echter rustig aan doen, want de olifanten zijn vooral rond het middaguur aan het badderen en drinken in de waterpoelen. Bij één waterpoel telden we zo wel 50 olifanten. Het is echt imponerend als zo’n reus op zijn gemakkie langs je auto loopt: best groot! Het park heeft wel 450 olifanten, dus het moet gek gaan, wil je er niet een kudde treffen!

Dag 22: Vertrek vanuit vliegveld Port Elizabeth, the Friendly City

Vertrek vanuit vliegveld Port Elizabeth, the Friendly City
Vanuit Addo rij je gemakkelijk naar Port Elizabeth,vaak afgekort tot P.E. en bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’. Vandaag vertrek je naar het vliegveld voor je vlucht naar Nederland. Vertrekt je vlucht pas ’s avonds, dan heb je nog een hele dag om een flinke strandwandeling te maken, souvenirs te shoppen of relaxed op een terrasje te zitten en te genieten van je laatste vakantiedag.
 
Afstand: ± 60 km.

Dag 23: Einde van je Zuid-Afrika reis

Einde van je Zuid-Afrika reis
Helaas zit je Zuid-Afrika vakantie er weer op! Ongetwijfeld heb je bij thuiskomst veel te vertellen over deze onvergetelijke Zuid-Afrika reis. Je vele mooie foto’s doen je nog vaak terugdenken aan deze fantastische reis!

Achtergrond

De Xhosa in de Oost-Kaap

De Oost-Kaap is het thuisland van de Xhosa, één van de elf etnische volkeren van Zuid-Afrika. Na de Zulu (uit de provincie Kwazulu-Natal) zijn de Xhosa de grootste groep. De Xhosa zijn een trots volk, niet in de laatste plaats omdat vele anti-apartheidsleiders uit hun gelederen kwamen. Zo ook de eerste twee democratisch gekozen presidenten van Zuid-Afrika: Nelson Mandela en Thabo Mbeki. De Xhosa hebben een taal waarin kliks voorkomen: een behoorlijke tongtwister!
 

Wild Coast

De ongerepte Wild Coast wordt door weinig toeristen aangedaan. Daardoor vind je hier een authentiek stuk Zuid-Afrika. Zodra je van de snelweg afgaat, rijdt je door glooiende heuvels met traditionele Xhosa dorpen bestaande uit gekleurde rondavels. De wegen door deze dorpen zijn regelmatig hobbelig, een hoger gelegen auto is dan ook aan te raden. Je verblijft aan de kust, met hoge kliffen en verlaten stranden. Om het stuk tussen Durban en Port Elizabeth te overbruggen en de Wild Coast te ontdekken heb je minimaal twee overnachtingsplaatsen nodig. De afstanden zijn dan ongeveer 400 km per dag. Uiteraard maak je onderweg een paar stops en ben je al snel een hele dag onderweg. Om reisdagen af te wisselen met dagen dat je bijvoorbeeld lekker kunt wandelen, raden we aan om minimaal twee nachten per accommodatie in te plannen.
 

Strandloper Trail

Strandloper is een San-groep (ook wel Bushmen genoemd) die lang geleden in dit gebied leefde. Zij zijn de oudste mensen op aarde. Er is tegenwoordig een vierdaagse trekking van bijna 60 km naar deze oude stam vernoemd: de Strandloper Trail. Vanuit Kei Mouth wandel je via Morgan Bay en Cintsa over prachtige stranden, langs rivieren, door het bos en over steile kliffen. Relaxter is het om vanuit een fijne lodge aan de kust mooie wandelingen te maken.
 

Anti-Apartheid helden in de Oostkaap

De Oost-Kaap van Zuid-Afrika is de geboortegrond van verschillende belangrijke anti-apartheid helden. De beroemdste, Nelson Mandela, spendeerde 27 jaar in de gevangenis van Robbeneiland. Na de val van het apartheidsregime werd hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika en het symbool voor verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In Qunu, de plaats waar Mandela opgroeide, kun je meer te weten komen over de jeugd van Mandela.  Een andere beroemde apartheidsheld, Steve Biko, overleefde het apartheidheid regime niet. Door de popsong Biko van Peter Gabriel en de film Cry Freedom werd hij wereldberoemd en het symbool voor alles wat er mis was met apartheid. In Koning Willem stad (ook: King William Town) kun je het Steve Biko Heritage Centre bezoeken.
 

Hogsback in de Amathole bergen

Ga van de gebaande paden en wandel in de ongerepte bossen van de Amathole Mountains bij Hogsback. Dit sprookjesachtige landschap zou Tolkien hebben geïnspireerd bij het schrijven van de Lord of the Rings boeken. Broodje aap verhaal of niet, de omgeving is prachtig om door de bossen naar watervallen te wandelen. Go Local, bak samen met Xhosa dorpsvrouwen traditioneel brood en twist je tong op de Xhosa taal.  
 

Karoo Heartland

Nieu-Bethesda is een verrassend kunstenaarsdorpje gelegen tussen schapenboerderijen. In het bizarre Owl House kijk je je ogen uit. In Nieu-Bethesda leer je van alles over fossielen uit het pre-dinosaurus tijdperk, zo’n 250 miljoen jaar geleden. Mount Zebra Nationaal Park, vlakbij Cradock gelegen, is gesticht om de bergzebra van uitsterven te redden. Met succes! Veel minder bekend is dat je hier een wandelsafari op zoek naar cheeta kunt maken. Graaff-Reinet is een juweeltje van een authentiek Karoo dorpje vol schattige huisjes en mooie kerkjes. Bij de Vallei der Verlatenheid vergaap je je aan bizarre rotsformaties.
 

Tsitsikamma

Tsitsikamma is een plaats waar je actief bezig kan zijn. Van stoere activiteiten tot heerlijk wandelen in de natuur. Tsitsikamma is een bos aan zee. Wandelen, ziplinen door de bomen en bungeejumpen zijn de populairste activiteiten. Dorst gekregen van alle avonturen? Ga dan bier proeven in de Micro Brewery! Daarna kun je dineren in Marilyn's 60’s Diner, helemaal in de stijl van de jaren ‘60 met fotos van Marilyn Monroe en Elvis, een roze Cadillac en een jukebox.
 

De Baviaanskloof

De Baviaanskloof is een een kloof omringd door bergen. In de kloof zijn schapenboerderijen gevestigd en een aantal lodges waar je kunt verblijven. Een deel van de kloof is een natuurreservaat, ongerept en groen, want dit gedeelte was van oudsher belangrijk voor drinkwaterwinning. Het stuk weg van 100 km dat door het natuurreservaat voert, is buitengewoon slecht en alleen met een 4x4 te berijden. De haarspeldbochten maken het moeilijk de weg te onderhouden. In het natuurreservaat is de enige overnachtingsmogelijkheid een zeer basic camping (geen faciliteiten, behalve een zogenaamde ‘longdrop’ wc). De uitzichten zijn fenomenaal en doen niet onder voor die van de Panoramaroute en Drakensberg. Was de weg in goede staat, dan zou dit een grote toeristische trekpleister zijn!  
 

Addo Elephant Nationaal Park

Addo Elephant Park is dé plaats om grote kuddes olifanten te spotten tijdens een selfdrive safari. Je ziet ze drinken, badderen en in de modder rollen in de waterpoelen. Natuurlijk zijn er ook vele andere dieren te spotten. Je kunt desgewenst met een ranger van het Nationaal Park op safari gaan. Vanuit Addo rijdt je makkelijk naar de luchthaven van Port Elizabeth.
 

Extensie: Port Elizabeth

Port Elizabeth is een vriendelijk stadje. Het wordt de Friendly City, the Windy City en de Sleepy City genoemd, en het is allemaal waar. Het stadje is heel gemoedelijk. Wil je uitgaan, dan kun je naar de Board Walk voor restaurantjes, de film en winkels. Wil je uitwaaien, dan kan dat aan het strand. Vanuit Port Elizabeth kun je een Oceaan Safari op zoek naar pinguïns en dolfijnen maken.
Hotel & Vervoer

Hotel Mbotyi

Deze lodge ligt aan de rivier en biedt hierdoor uitzicht over een lagune en tegelijkertijd over het strand en de zee. De vogeltjes fluiten om je heen, de zee ruist op de achtergrond, je komt hier helemaal tot rust. De sfeer in de lodge is heel relaxed en vriendelijk, alles is netjes verzorgd en schoon.  
 

Hotel Morgan Bay

Het hotel ligt aan zee, je loopt zo de duin af naar het strand. Er is ook een zwembad.
Er is een fijne lounge, bar en restaurant om te relaxen. In het restaurant wordt heerlijk eten bereid.
 

Hotel Hogsback

Helemaal passend bij het sfeertje van Lord of The Rings selecteerden we een hotel met ruime cottages in Engelse stijl. Vanaf het bankje op je eigen veranda kun je The Fellowship of the Ring nog eens openslaan. ‘s Avonds koelt het af in de bergen en kun je je in de lounge en het restaurant opwarmen bij een knetterend haardvuur. Er wordt een uitstekend diner geserveerd, met traditionele Engelse gerechten zoals Yorkshire Pudding.
 
Alternatief: Go Fair. Go Local. (buiten Hogsback)
Na het Xhosa brood bakken, kun je ook in het dorp blijven slapen. De lokale backpacker is eco-friendly en probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Je eet ‘s avonds bij lantaarns met kaarsen en als je gaat slapen krijg je een lampje mee op zonne-energie. Want dat is er genoeg in Afrika! Er zijn 3 traditionele rondavels met bedden en beddengoed, breng wel je eigen handdoek mee. Ook de gedeelde badkamer is eco-friendly. Het douchewater is opgevangen regenwater, wat sowieso goed is aangezien water een schaars goed is in Afrika. De compost wc is misschien even wennen, zelfs dát wordt nuttig gebruikt en komt terecht in de Circle of Life.
 

Hotel Cradock

Dit hotel bestrijkt bijna een hele straat met huisjes uit 1840. Je slaapt in één van de 30 authentieke Karoo-huisjes die door de eigenaren van het hotel met veel liefde zijn opgeknapt. Het landhuis aan het begin van de straat is het hoofdgebouw met receptie, restaurant, bewaakte parkeerplaats en klein zwembad.
 

Hotel Nieu-Bethesda

Op deze bijzondere schapenboerderij kun je niet alleen lammetjes de fles geven en lekkere wandelingen maken. De boer verzamelt fossielen uit de pre-dinosaurus tijd en weet levendig over de 250 miljoen jaar oude schedels en botten te vertellen. Ook zijn er San rotstekeningen gevonden, de lokale gids kan deze laten zien. De boerin verzorgt regelmatig gewonde dieren, die ze daarna weer uitzet in de vrije natuur.  
 

Hotel Graaff-Reinet

Een leuke B&B met een zwembad in de tuin en een lekker ontbijtje. Je loopt van hieruit gemakkelijk het dorp in voor een stadswandeling. Men geeft je graag advies voor de leukste restaurantjes in hun dorp.
 

Hotel Tsitsikamma

Er zijn hier meerdere goede mogelijkheden. Hou je van de natuur en kijk je graag naar zee? Dan is het leuk om in een zelfcatering cottage van het Nationaal Park te verblijven. Je haalt je eigen boodschappen en maakt je eigen eten klaar. Geen tv, je kijkt hoe de golven woest op de kliffen breken en omhoog spatten. De andere optie is een leuke accommodatie in het dorp zelf, het ontbijt staat dan voor je klaar. Je kunt in het hotel of in het dorp uit eten gaan bij een restaurantje.
 

Hotel Baviaanskloof

Een oude schapenboerderij is veranderd in een berglodge. De natuur krijgt weer vrij spel en in een mum van tijd groeien endemische planten en bomen terug. De vijf rustieke gasthuisjes zijn zoveel mogelijk met natuurlijke en gerecyclede materialen van de boerderij gebouwd. Zo zijn de schapenhekken neergehaald en omgetoverd tot meubilair. Je slaapt in één zo’n stoer huisje in de middle of nowhere, zonder elektra of telefoonlijnen: alleen maar rust en natuur. ‘s Avonds gebruik je knusse olielampjes.
 

Hotel Addo

Je slaapt in een B&B in het dorpje Addo, 10 minuten van de toegangspoort naar het Nationaal Park. Dat scheelt flink in je budget én de service van een kleinschalige B&B is beter.
Je slaapt op een biologische citrusboerderij. Leuk om met de boer een rondleiding te maken!
 

Extensie: Hotel Port Elizabeth

Port Elizabeth is een prima plaats om even tot rust te komen voor je vliegreis terug naar huis. Dit fijne, zeer goed verzorgde vier sterren guesthouse is een heerlijke thuishaven. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet, een zwembad met ligbedden, een wasservice en er werken zeer vriendelijke mensen die je graag helpen en adviseren.  
 

Extensie: Privé safari reservaat Amakhala

Amakhala is een safari natuurreservaat opgericht door privé-eigenaren. Een privé safari reservaat is over het algemeen luxer en kleinschaliger dan een Nationaal Park. In Amakhala zijn 3, 4 en 5 sterren lodges gevestigd. In de 3 sterren categorie vallen twee avontuurlijke tented camps. Geen zorgen, dit heeft niets met primitief kamperen te maken, dit is glamping met een bed en een badkamer bij je tent. Wel draagt een tent bij aan een avontuurlijk bush gevoel en dichterbij de natuurlijk. Ben je gesteld op meer comfort, geen probleem: er zijn op Amakhala ook prachtige lodges. Er is voor iedere smaak een lodge te vinden!
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Ontdekkingsreis door de Oost-Kaap
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 22 Overnachtingen met ontbijt (tenzij zelfcatering/room only genoemd)
 • Xhosa brood bakken met lunch (½ dag)
 • 2 daagse 4x4 kampeertocht Baviaanskloof met gids/chauffeur en maaltijden, koepeltentje, luchtbed, slaapzak
 • Maaltijden zoals genoemd in reisschema
 
 

Exclusief:
 
 • Overige maaltijden en activiteiten (niet genoemd in reisschema)
 • ​Fooien
 • ​Internationale en binnenlandse vluchten
 • Autohuur
   

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Inclusief: transport per auto met gids, 1 uur fietstocht met fietsgids, lunch in lokaal restaurant, entree Hector Pieterson museum, entree Apartheidsmuseum.
 

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 2 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.
 

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 5: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inbegrepen: transport vanaf het startpunt in Storms River, instructie, gidsen, harnas, lunch en drinkwater.

Excursie 6: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Inclusief lunch, lokaal vervoer, lokale Engelssprekend gids. 
 • Je bezoekt 4 verschillende mensen of projecten, de excursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en mate van interactie 3-6 uur. 
Extensies

Extensie 1: Port Elizabeth


Je kunt een extra dag toevoegen in Port Elizabeth. Dit is prettig als je naar het vliegveld van Port Elizabeth gaat of als je het gewoon wat rustiger aan wilt doen.

Dag 22: Aankomst in Port Elizabeth, the Friendly City

Aankomst in Port Elizabeth, the Friendly City
Vanuit Addo rij je gemakkelijk naar Port Elizabeth,vaak afgekort tot P.E. en bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’. Je hebt vandaag alle tijd om je Zuid-Afrika vakantie met een rustig dagje af te sluiten, bijvoorbeeld aan het zwembad of met een lekker dinertje.
 
Afstand: ± 60 km.

Dag 23: Vertrek vanaf Port Elizabeth

Vertrek vanaf Port Elizabeth
Vandaag vertrek je naar het vliegveld voor je vlucht naar Nederland. Vertrekt je vlucht pas ’s avonds, dan heb je nog een hele dag om een flinke strandwandeling te maken, souvenirs te shoppen of relaxed op een terrasje te zitten en te genieten van je laatste vakantiedag.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Port Elizabeth:
Dag 1: Amsterdam - Johannesburg
Dag 2: Johannesburg - Durban - Umhlanga Rocks (vlucht exclusief)
Dag 3: Umhlanga Rocks - Port St Johns/Mbotyi
Dag 4: Port St Johns/Mbotyi
Dag 5: Mbotyi/Port St Johns - Morgan Bay
Dag 6: Morgan Bay
Dag 7: Morgan Bay - Hogsback
Dag 8: Hogsback
Dag 9: Hogsback, excursie Xhosa broodbakken incl lunch (½ dag)
Dag 10: Hogsback - Cradock
Dag 11: Cradock - Nieu Bethesda
Dag 12: Nieu Bethesda
Dag 13: Nieu Bethesda - Graaff Reinet
Dag 14: Graaff-Reinet - Tsitsikamma
Dag 15: Tsitsikamma
Dag 16: Tsitsikamma - Baviaanskloof
Dag 17: Baviaankloof, vrije dag
Dag 18: Baviaanskloof - Baviaankloof Nature Reserve, 4x4 Camping tour
Dag 19: Baviaankloof Nature Reserve - Baviaanskloof, 4x4 Camping tour
Dag 20: Baviaanskloof - Addo
Dag 21: Addo Elephant Park
Dag 22: Addo - Port Elisabeth
Dag 23: Port Elisabeth - vliegveld Port Elizabeth
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: Port Elizabeth
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 64,- p.p.€ 49,- p.p.€ 54,- p.p.€ 49,- p.p.€ 52,- p.p.€ 49,- p.p.
Excursies

Johannesburg

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela

Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
Per auto word je opgehaald bij je hotel. Je fietst een uur door Soweto, en ziet de levendigheid van de markt met de lokale shebeen (illegaal bierhuis). Indien je niet wilt fietsen, kan dit ook per auto. Met de gids spring je weer in de auto naar een bijzondere straat, hier staan de huizen van twee Nobelprijs voor de Vrede winnaars: bisschop Desmond Tutu en voormalig president Nelson Mandela. Om de hoek staat het Hector Pieterson monument, waar de politie op 16 juni 1976 het vuur opende op 10.000 ongewapende, voor beter onderwijs demonstrerende scholieren. De beroemde World Press Photo van de gewonde scholieren veroorzaakte een wereldwijde keten van protest, waardoor uiteindelijk economische en culturele sancties werden opgelegd door andere landen. Dit betekende het begin van het einde voor het Apartheidsregime. Het Soweto/Hector Pieterson-museum verhaalt over deze periode. Je luncht in een goed, lokaal restaurantje, de andere bezoekers zijn geen toeristen, maar inwoners van Soweto. Je bezoekt het Apartheidsmuseum (incl entree): enorm informatief en indrukwekkend en een must-visit in Johannesburg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagExcursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)

I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Deze stadswandeling door de wijk Newtown laat je verschillende kanten van downtown Johannesburg zien. Van metershoge graffiti kunst tot traditionele kruidendokter en van authentieke Afrikaanse kleding tot het advocatenkantoor van Mandela en Tambo. Groet je iemand in dit ontspannen volksbuurtje, dan krijg je een brede smile terug. Je krijgt een totaal ander beeld van Johannesburg en na afloop zeg je vast: I love Jozi! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen. Duur: circa 2,5 uur

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)

I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Voel de vibe van Johannesburg! Als je van metropolen als New York en hun stadscultuur houdt, dan kan Johannesburg je aangenaam verrassen. Het stadsbestuur heeft het unieke besluit genomen dat kunst in de straat te zien moet zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om enorme kunstwerken op gebouwen te maken. Dit is geen gewone graffiti, dit is kunst! Tip: vraag de gids om een tip voor een leuke plek om na afloop zelf koffie te drinken of te lunchen. Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.Duur: circa 2 uur

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)

Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Geïnteresseerd in Mandela en de vrijheidsstrijd? Dan is deze wandeling iets voor jou. Je wandelt onder andere langs het advocatenkantoor van Nelson Mandela en Oliver Tambo in Newtown, waar ze opkwamen voor de rechten van mensen die door het Apartheidsysteem problemen hadden. Maar ook andere vrijheidsstrijders zoals Walter en Albertina Sisulu lieten hier hun voetsporen achter. Een leerzame wandeling! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen.
Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. Duur: circa 3,5 uur

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagTsitsikamma NP

Excursie 5: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park

Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Na de instructie door de gids roetsj je langs een kabel tussen de boombladeren van het ene platform naar het andere. Behoorlijk spectaculair om zo hoog boven de grond tussen de bladeren te zweven. Langzamerhand went het, en als de afstanden steeds langer worden, kun je steeds meer genieten van de omgeving om je heen. Je hoeft niet extreem sportief te zijn, iedereen kan mee doen. Voor kinderen is de aanbevolen leeftijd 7 jaar, jonger eventueel in overleg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Excursie 5: Canopy Tour in Tsitsikamma Nationaal Park
Prijs beschikbaar op aanvraagUmhlanga Rocks

Excursie 6: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)

1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
In de Valley of 1000 Hills, gelegen vlak boven Durban, zul je kennis maken met een bijzondere lokale gemeenschap. Je Zulu gids zal je  laten kennismaken met de levenswijze van de hedendaagse Zulu. Dankzij een taallesje Zulu, kun je contact met de lokale bevolking maken. Of het Zulu je heel gemakkelijk afgaat… in ieder geval zullen jij en de mensen die je ontmoet veel lachen! Als lunch maak je kennis met de typische Zuidafrikaanse maaltijd: de braai. Je gids leert je ook hoe het lokaal transport werkt en samen ga je op pad. Uit de volgende activiteiten zouden circa 4 onderdelen verder deel uit kunnen maken van je programma;  Zulu dans, bezoek aan een Sangoma (traditioneel genezer/sjamaan), een bezoek aan een weeshuis, een wandeling naar ‘The Rock’, of een introductie in het typische Zuid Afrikaanse “beadwork”. Het programma wordt samengesteld naar beschikbaarheid van de dorpelingen op dat moment, want het is geen ‘toeristische attractie’ maar het echte leven. Tijdens je ontmoetingen leer je heel wat van de denkwijze en de uitdagingen die de mensen tegen komen in hun dagelijks leven. Je excursie schept niet alleen werkgelegenheid en leermogelijkheden voor jongeren die gids willen worden, maar kan uitmonden in een heel bijzondere culturele uitwisseling tussen jou en de jongere gids (indien school het toelaat, gaat er vaak een jongeren mee als gids in opleiding). Deze middagexcursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en interactie tussen 3-6 uur. 
Kies voor deze excursie indien je wel de lokale bevolking wilt ontmoeten, maar liever niet bij mensen thuis eet en slaapt, maar in een hotel. 

Excursie 6: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Rode hop on hop off in JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: uitzicht over JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: bungeejump torens!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrka: voetballen in Soweto bij JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Township excursie in JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stadswandeling Newtown in JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: grafftti stadswandeling in JohannesburgZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: kids op straatZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Old Fort Prison waar Mandela en Gandhi gevangen zatenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Gids achter de tralies in Old Fort PrisonZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Xhosa huisjes in de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige kusten aan de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen naar watervallen in MbotyiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige watervallen bij MbotyiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen bij Kei MouthZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Varen bij Kei MouthZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: strandwandelingen aan de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Mandela museum in QunuZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stenen stoel van Nelson Mandela in QunuZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: wandelen bij Double Mouth Reserve bij Morgan BayZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Mooie uitzichten bij Morgan Bay aan Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Surfen in CintsaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: rivier ontmoet de zee in de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige uitzichten in Amathole bergen bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel door de bossen bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Sprookjesachtig HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: uitrusten bij waterval in bos bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Steve Biko Centre in Koning WillemstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bezoek het Steve Biko Centre in King William TownZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Xhosa vrouwen in het dorp nabij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Xhosa brood bakken - bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel met de locals door het dorp nabij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Brood bakken bij een Xhosa familie - HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kerkje van CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Het graf van Harry Potter in CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cheeta Tracking in Mount Zebra National Park bij CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cheeta Tracking in Mount Zebra National Park bij CradockZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Nieu Bethesda - Groene vallei in woestijnachtige KarooZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slaap op een schapenfarm bij Nieu-BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Ware on Earth in kunstenaarsdorp Nieu BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Gallerie met San kunst in Art Center in Nieu BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Droge woestijn van de KarooZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bushmen rots tekeningen in Nieu BethesdaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht over Graaff-Reinet vanaf Vallei der VerlatenheidZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtig uitzicht op Vallei der VerlatenheidZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Loopbrug bij Tsitsikamma Nationaal ParkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Over de loopbrug TsitsikammaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Zoef tussen boomtoppen met Canopy Zip Line TsitsikammaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Durf jij van deze brug te bungeejumpen - Tsitsikamma?Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Vrije val van Bloukrans Brug TsitsikammaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bungeejump van Bloukrans Brug TsitsikammaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige uitzichten in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: op weg naar de berglodge in BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op avontuur in de Baviaanskloof heb je een 4x4 nodigZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: barbecuen en kamperen in BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen door kloof in BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bushmen rotstekeningen in de BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Grot in BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op ontdekkingstocht in Baviaanskloof met gidsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: kamperen en 4x4 tocht door Natuur Reservaat van BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Schitterende roadtrip door BaviaanskloofZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slapen bij de biologische boer in AddoZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Olifanten safari Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Ga op zoek naar olifanten in Addo Elephant ParkZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Met geluk zie je tientallen olifanten in de waterpoel bij AddoZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Pinguin en dolfijn oceaan safari bij Port ElizabethZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Relaxed afsluiten in Port Elizabeth