Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken

Zuid-Afrika reizen - Krugerpark - eSwatini ( Swaziland) - St. Lucia - Hluhluwe - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Hermanus - Stellenbosch - Kaapstad

Spot de Big Five in het Krugerpark: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het schuwe luipaard. Verwonder je over de grillige rotspartijen op de Panoramaroute. Fiets tussen zebras in eSwatini (voorheen Swaziland). Maak een bootcruise en ontdek nijlpaarden in de rivier bij St Lucia. Ga op olifantensafari bij Addo. Verwonder je over de struisvogels in Oudtshoorn en relax op het strand bij Knysna aan de Garden route. Bewonder het prachtige landschap van de Route 62 bij Montagu. Ga wijnproeven in de groene wijnlanden van Stellenbosch of op walvissafari bij Hermanus. Ontdek Robbeneiland, De Tafelberg en Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Wandelsafari Krugerpark & Panoramaroute
  • Mountainbiken tussen dieren eSwatini (Swaziland)
  • Nijlpaarden boottocht St Lucia
  • Olifanten in Addo 
  • Tuinroute en wijnlanden
  • Kaap de Goede Hoop en Kaapstad
Reisschema
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Montagu
Dag 19: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 20: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Vertrek Kaapstad
Dag 24: Aankomst Amsterdam
Dag tot dag

Dag 1: Vandaag begint je reis naar Zuid-Afrika

Vandaag begint je reis naar Zuid-Afrika
Vertrek uit Amsterdam en begin van de reis van je leven!

Dag 2: Aankomst in Egoli ‘the city of gold’: Johannesburg

Aankomst in Egoli ‘the city of gold’: Johannesburg
Vandaag kom je aan in Zuid Afrika. In Johannesburg om precies te zijn. De bijnaam van Johannesburg is Egoli ('stad van goud') vanwege de goudmijnen. We organiseren een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigt krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat met een bordje met je naam er op, je op te wachten in de aankomsthal. Hierna kun je richting je accommodatie met een transfer.
 
Land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam). Je kunt er voor kiezen om de huurauto direct op te halen of de shuttlebus naar het hotel te nemen. Nadat je bent gearriveerd in je hotel, heb je nog een hele dag voor je. Je kunt je 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum of een Soweto Township tour (zie excursie) doen. In Soweto is het huis van Nobelprijswinnaars voor de Vrede Nelson Mandela en Bisschop Desmond Tutu. 

Dag 3: Op weg naar de Panoramaroute

Op weg naar de Panoramaroute
Na het ontbijt haal je je huurauto op, vanuit de airport accommodatie is dit 10 minuten met een shuttle busje. In Zuid-Afrika rijdt men links, maar dat went al snel en de wegen zijn goed en westers. Het laatste deel van je dagelijkse route rij je vaak op kleinere, goede wegen, en geniet je van de mooie omgeving. Je rijdt richting de Panoramaroute voor de mooiste vergezichten van Zuid Afrika. Afstand: ± 385 km
 
NB: De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelweg omlaag brengt. Reken erop dat gemiddeld 50 km per uur aflegt. Wij compenseren de CO2 uitstoot voor je.
 

Dag 4: De Panorama Route bij Blyde River

De Panorama Route bij Blyde River
Je hebt de hele dag de tijd om alle hoogtepunten van de beroemde Panorama Route te bezoeken, zoals Gods Window, de Bourkes Luck Putholes en de Drie Rondavels. De Panoramaroute is het abrupte einde van het hoogveld. Het resultaat is een verbazingwekkende kloof met schitterende uitzichten op grillig gevormde rotsen. Koop Macadamia noten bij een van de vele stalletjes, wandel naar een waterval zoals de Berlin Falls of Lisbon Falls of breng een bezoek de Echo Caves of  het historische mijndorpje Pilgrims Rest; ontdek vandaag de Panorama Route!
 
Tip: Koop wat snacks en drankjes voor tijdens je self drive safari, of een snel ontbijt uit het vuistje. In alle grote restcamps (niet in de bushcamps) zijn restaurants waar je alle maaltijden kunt gebruiken, van ontbijt tot diner, op momenten dat het jou schikt. (Wil je graag zelf koken, geef dit aan bij het aanvragen van je reisvoorstel, zodat we de prijs van een huisje met keukentje kunnen geven.)

Dag 5: De Big 5 in het Kruger Nationaal Park

De Big 5 in het Kruger Nationaal Park
Na je ontbijt rijd je door het beroemde Kruger National Park. Aan de poort betaal je conservation levy ('entree'). Ga zo vroeg mogelijk op pad, de meeste dieren laten zich op de koelere delen van de dag zien, s ochtends vroeg of aan het einde van de dag. In het park kun je op zoek naar de Big 5; de olifant, buffel, het luipaard, de neushoorn en de leeuw. De Krugerwildtuin, zoals de Afrikanen het park noemen, is een van de grootste nationale parken ter wereld en strekt zich uit over 1.948.528 hectare. Het park heeft de grootte van ongeveer de helft van Nederland. Je rijdt gemiddeld maar 25 km per uur, en er is zoveel te zien, dat je hier met gemak 2 dagen door kunt brengen. Als je wilt kun je een ochtend, sunset of avond safari onder begeleiding van een ranger boeken in het restcamp waar je verblijft. In verschillende accommodaties vertrekken de gamedrives op verschillende tijden. Voor morgenochtend vroeg hebben we vast een Wandelsafari voor je ingepland. Plan je route in het Krugerpark altijd zo, dat je voor de toegangspoort met zonsondergang sluit, bij je accommodatie bent. Afstand: ± 95 km

Dag 6: Op Wandelsafari in het Kruger Park

Op Wandelsafari in het Kruger Park
Ook vandaag verblijf je in het Kruger Nationaal Park. Een spannende afwisseling is de wandeling met een ranger in de vroege ochtend, de beste tijd om dieren te spotten. De wandeling zelf is ontspannen loopniveau, maar natuurlijk wel spannend om in de bush te lopen. Ervaren en gewapende rangers/gidsen gebruiken hun kennis van de bush om je de wonderen van de natuur uit te leggen. Je merkt dat er meer te zien is dan groot wild. De getrainde veld gidsen met backup geweren nemen groepen van maximaal 8 personen voor een paar uur mee de bush in. Ze volgen neushoorn, olifant en leeuw te voet en leren je fascinerende feiten over de Afrikaanse bush te observeren. Op deze tocht moet je dragen: comfortabele wandelschoenen of laarzen, kleding aangepast op de heersende weersomstandigheden en geen felle kleuren en breng vooral zelf je camera's en / of verrekijker mee. LET OP: Kinderen jonger dan 13 jaar NIET toegestaan.
 
Na de wandeling ga je verder op je selfdrive safari. Tip: ga naar verschillende delen van het park, want bepaalde dieren komen in bepaalde delen van het park veel voor. Bepaalde rivieren zitten vol met de gevaarlijke nijlpaarden en krokodillen bijvoorbeeld. De kans is erg groot dat je giraffes, zebra’s, antilopen, wildebeesten, buffels, wrattenzwijnen en olifanten hebt gezien. Leeuwen, de schuwe neushoorns en solitaire luipaarden zijn lastiger te spotten. Afstand:+/- 75 km.

Dag 7: Van Zuid-Afrika naar eSwatini (voorheen Swaziland)

Van Zuid-Afrika naar eSwatini (voorheen Swaziland)
Swaziland veranderde in 2018 zijn naam en heet voortaan het Koninkrijk van eSwatini. De naam eSwatini betekent "land van de Swazi's". Koning Mswati III kiest voor eSwatini omdat het Afrikaanse land die naam had voordat de Britten het koloniseerden. Je steekt de grens over, een grappig typisch Afrikaans gebeuren met papiertjes invullen, en rijdt richting het Mlilwane Wildlife Sanctuary, een van de drie Big Game Parks van Swaziland is. Je slaapt in een leuke B&B net buiten het park. In de buurt van het guesthouse is een kaarsenfabriek, leuk om te gaan kijken. Als je wilt, kun je meer van het kleine koninkrijk gaan zien, zoals het paleis van de koning, met een gids een Swazi dorp bezoeken of marktjes met handarbeid spulletjes. Afstand: ± 230 km

Dag 8: Mountainbiken tussen de zebra’s

Mountainbiken tussen de zebra’s
Inmiddels heb je door alle self drive safari’s in het Krugerpark, veel in de auto gezeten. Wij vonden het daarom heerlijk om hier 2 nachten te slapen. Je hoeft je een dagje niet te haasten en kunt lekker bewegen in de natuur. In Mlilwane Nationaal Park leven ondermeer buffels, nijlpaarden, wilde zwijnen, zebra's en tal van antilopen zoals kudu’s, blesbokken en nyala's, maar geen roofdieren, waardoor je zonder gids kunt wandelen of fietsen. We hebben alvast 2 uur mountainbike huur en entree voor het Nationaal Park erbij gedaan voor je. Wie weet kom je een wroetend wrattenzwijn tegen. Heel bijzonder om rustig tussen een kudde zebra’s of kudus door fietsen!

 

Dag 9: Nijlpaarden in de Wetlands van St. Lucia

Nijlpaarden in de Wetlands van St. Lucia
Vervolg je reis naar de St. Lucia Estuary. Je steekt de grens naar Zuid-Afrika over, dat gaat een stuk eenvoudiger dan op de heenreis en je hebt weer 2 stempels erbij in je paspoort. Het St. Lucia meer (37 000ha) en de Oostelijke kust (30 000ha), vormen samen het grootste estuarine systeem op het Afrikaanse continent en is tot UNESCO Wereld Natuur Erfgoed benoemd. In St Lucia zijn verschillende gezellige restaurantjes en je kunt hiervandaan allerlei activiteiten ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld naar het brede strand gaan, maak een lekkere strandwandeling. De nijlpaarden komen soms zelfs in de straten van het dorp en als je langs het water loopt, kun je ze soms al zien zwemmen en horen knorren! Afstand: ± 330 km

Dag 10: Het strand van Cape Vidal en nijlpaarden bootsafari

Het strand van Cape Vidal en nijlpaarden bootsafari
Maak een rivier safari op Lake St Lucia, dé manier om de nijlpaarden in de rivier van dichtbij te zien (inclusief). We kunnen je aanraden vandaag een picknick lunch mee te nemen en een dagje naar Cape Vidal te gaan. Het is een park met een wat ander, groener, landschap dan je tot nu toe hebt gezien. Je doel is het Cape Vidal met het strand. Je kunt hier lekker zwemmen, zonnen, picknicken op het strand. 
 

Dag 11: Naar het strand van Uhmlanga Rocks aan de Dolphin Coast

Naar het strand van Uhmlanga Rocks aan de Dolphin Coast
Je verblijft vannacht in Umhlanga Rocks, een populaire badplaats. Hier kun je lekker naar het strand, en zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan. Het is een echt watersport gebied. Dit gebied wordt ook wel de Dolphin Coast genoemd. Dat is niet voor niets, het komt voor dat je dolfijnen in de branding ziet spelen! Je kunt er ook voor kiezen om een extra nacht in Umhlanga Rocks te blijven en een excursie (lunch en excursie) naar de Valley of 1000 Hills te maken. Of om van hieruit een dagtripje naar Durban te maken. Afstand: ± 225 km

Dag 12: Slapen bij de biologische boer

Slapen bij de biologische boer
Rij naar het vliegveld van Durban. Hier lever je je huurauto in. Vervolgens check je in voor je binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth. Aangekomen op Port Elizabeth haal je je nieuwe huurauto op. Je rijdt naar de plaats Addo, ongeveer 75 kilometer van Port Elizabeth. Je verblijft op een biologische citrusboerderij en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd te horen vertellen hoe ze het biologisch boeren aan het ontwikkelen zijn en welke uitdagingen ze tegenkomen. Ben je hier in geïnteresseerd, vraag dan of boer Keith tijd heeft om je de bomen te laten zien.  Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit! Afstand: ± 55 + 75 km

Dag 13: Olifanten safari in Addo

Olifanten safari in Addo
De hoofdingang van Addo Elephant Park is circa 10 minuten rijden van de Bed&Breakfast. Wil je er een echte selfdrive safari van maken, dan is het wel slim om wat vroeger op te staan en als het nog niet zo warm is, in het park te rijden. Je hebt dan meer kans om dieren te spotten, zoals zebra’s, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, luipaarden, leeuwen en wilde zwijnen. Voor de olifanten kun je echter rustig aan doen, want de olifanten zijn vooral rond het middaguur aan het badderen en drinken in de waterpoelen. Bij één waterpoel telden we zo wel 50 olifanten. Het is best imponerend als zo’n reus op zijn gemakkie langs je auto loopt: best groot! Het park heeft wel 450 olifanten, dus het moet gek gaan, wil je er niet een kudde treffen!
 

Dag 14: Start van de Tuinroute

Start van de Tuinroute
Vandaag begint je reis over de Tuinroute, ook bekend als Garden Route. Onderweg naar Knysna passeer je allereerst bij de plaats Storms River het Tsitsikamma Nationaal Park. Dit landschap is bijzonder omdat het een bos aan de kust is en geliefd bij wandelaars. Leuk voor een stop onderweg is de grote hangbrug die gespannen is tussen de kliffen met woest kolkend water eronder. 
Ook passeer je Plettenberg, een strandplaats. In deze omgeving zijn verschillende dierenparken, de volgende zijn Fair Trade gecertificeerd. In Monkey Land worden wilde apen gerehabiliteerd die in dierentuinen of door mensen bij hun huis zijn gehouden. De wandelsafari over een 128 meter lang touwbrug is een fantastische manier om meer te leren over de apen. Birds of Eden is ’s werelds grootste vrije voliére met een 2 hectare grote koepel over het bos.Tanikwa Wildlife Rehabilitation Centre is Fair Trade gecertificeerd, hier kun je de dieren die niet meer in het wild kunnen worden vrij gelaten, van dichtbij zien. Om de dieren zo natuurlijk mogelijk te laten leven is er een no touch beleid. Ook de leefomgeving is zo natuurlijk mogelijk, en een leeuw kan verstopt tussen bosjes liggen te slapen. Te veel om te zien, maar je kunt ook altijd de volgende dag vanuit Knysna nog terugkomen, want dat is maar een half uurtje rijden. Zowel vanuit Plettenberg als Knysna zijn walvis boottochten te boeken in het walvisseizoen. Afstand: ± 315 km.

Dag 15: Gezellig Knysna en strand

Gezellig Knysna en strand
De kustplaats Knysna is gelegen tussen weelderige bossen en de oevers van een rustig estuarium. Het is bekend om zijn lagune en oesters. De lagune opent tussen twee zandsteen kliffen ‘The Heads’ genaamd. Heb je zin in beweging, neem dan de boot naar de westelijke Klif en maak een wandeling door het Featherbed Nature Reserve. Heb je een luie bui, maak een lange wandeling over het uitgestrekte strand van Buffalo Bay of ga er lekker gestrekt. Het is een gezellig plaatsje om aan het haventje wat te gaan eten. In het walvisseizoen is het ook mogelijk om vanuit Knysna of het nabij gelegen Plettenberg een walvisexcursie te doen.

Dag 16: Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn

Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn
Bij George verlaat je de N2, je hebt het mooiste stuk van de Garden Route gereden en rijdt nu omhoog naar de spectaculaire Route 62.  Vandaag kom je aan in Oudtshoorn, in het hart van de Kleine Karoo. De kleine stad staat bekend als de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld. Vanuit hier zijn de struisvogels naar Australië geëxporteerd, niet andersom! Er is hier veel te doen, en als je op tijd vertrekt, heb je ‘s middags nog tijd om iets te doen. Families kunnen terecht bij Wilgewandel, met kamelen, ezels, struisvogels en avontuur voor elke leeftijd. Ook de Cango Wildlife Ranch is een favoriet voor jong en oud met krokodillen, pythons, leeuwen en vriendelijkere creaturen als apen en walibi’s. Afstand: ± 240 km

Dag 17: Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas

Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas
Om de stokstaartjes te zien (in het Engels ‘meerkat’genoemd, dit is in het Nederlands echter de naam voor een apensoort), wacht je samen met de gids tot de zon de holletjes van de beestjes verwarmt. Een voor een komen de stokstaartjes -bekend uit de Lion King- roerloos in de zon staan. Geef het aan wanneer je deze stokstaartjes excursie wil doen. NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen. De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaald de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 
 
In de beroemde Cango grotten zie je enorme ‘zalen’ met grillig gevormde stalactieten en stalagmieten. Natuurlijk mag een bezoek aan een struisvogelfarm niet ontbreken, het zal je verbazen hoe sterk een struisvogel en een struisvogelei is. Maar je kunt ook met de auto de noordelijk gelegen Swartberg pas exploreren; een pas met een schitterend uitzicht over de Karoo. De dag kun je stijlvol afsluiten met een Cap Classique -de Zuidafrikaanse variant op champagne- proeverij.

Dag 18: Romantisch Montagu aan de Route 62

Romantisch Montagu aan de Route 62
Vandaag draait de reis om de mooie Route 62. Er is voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te snuffelen. Het minuscuul kleine dorpje Calitzdorp wordt de port hoofdstad genoemd. Rij langs het restaurantje 'Het dorpshuis' en door de mooie Queenstreet om bij de eco-vriendelijke wijnboerderij Boplaats deze port te proeven die vele prijzen in de wacht heeft gesleept. Als je nog moet rijden, is het uiteraard verstandig om aan te geven dat je de proefglaasjes met zijn tweëen wilt delen. Even voorbij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Hoewel je nauwelijks stijgt, kronkelt de weg dwars door de oranje kleurige rotsformatie. Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. In De Oude Parochie in Ladismith, kun je de lokaal gemaakte Goudse kaas voor bij je port kopen. Bij Berrydale is The Blue Cow een grappig tentje waar je lekker iets kunt eten of drinken. Ze verkopen hier ook allerlei lokale producten, zoals Honeybushthee, en cadeautjes van gerecycled materiaal, lokaal met de hand gemaakt.
 
Wij vielen head over heals voor de romantische sfeer in Montagu, gelegen aan de legendarische Route 62. De huizen uit de Victoriaanse tijd zijn versierd met broekie lace, witte ijzeren versierselen op de verandas die doen denken aan de kanten randjes van de lange onderbroeken die de dames in die tijd onder hun rokken droegen. Je kunt een leuke stadswandeling maken (vraag de receptie of vraag bij de Tourist Information om de plattegrond met route), en de gids in het Joubert huis weet de oude tijd te laten herleven. Er zijn op de route ook leuke winkeltjes waar veel lokale producten worden verkocht. Montagu is de thuisbasis van de beroemde muskaatdessertwijn en hier komt het gedroogde tropische fruit vandaan, wat je overal in de supermarkten zult zien liggen. Montagu is ook bekend om zijn warmwaterbronnen, waar je lekker kunt ontspannen, wellicht nadat je een wandeling op ‘Lover’s Walk Trail’ hebt gemaakt. Afstand: ± 240 km

Dag 19: Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus (in het walvisseizoen)

Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus (in het walvisseizoen)
Je verblijft in Stellenbosch, tenzij het walvisseizoen is (juni tot november), dan kun je er ook voor kiezen naar Hermanus te gaan (of een extra nacht Hermanus toe te voegen aan je reis).
 
(a) Route 62 naar Stellenbosch
Stellenbosch is bekend om haar prachtige landschappen, Cape Dutch architectuur, en natuurlijk de wijn. Bij het toeristenbureau is een stadwandeling te boeken of een plattegrond te koop om zelf te wandelen. Sla het Dorpmuseum niet over, waar je 4 huizen uit verschillende periodes bezoekt. Een hiervan, het Schreuderhuis uit 1709, is een van de oudste bewaarde huizen van Zuid-Afrika. Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch veel wijndomeinen voor proeverijen te bezoeken. Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn. (Tip: Je kunt ook kiezen voor een extra nacht in Stellenbosch en optioneel de Bike and Wine excursie inplannen.) Afstand: ± 160 km

(b) Walvissen spotten in Hermanus
De stad Hermanus is de beste plaats in de wereld van waar je walvissen met hun jongen kunt spotten vanaf het vasteland. De zuidkapers (of Australische walvissen) die hier komen ‘kramen’ van juni tot november komen zeer dicht bij het land, met een beetje geluk kun je ze zien vanuit uitkijkpunten of vanaf de boulevard in Hermanus. Maar natuurlijk kun je ook meegaan met een boottocht om op walvissafari te gaan. Natuurlijk wil je de walvissen met hun jongen niet storen we hebben daarom gezocht naar bedrijf waarvan de walvis tocht is gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. (Zie excursies.) Je kunt hier ook het spectaculaire kooi duiken met haaien doen. In de kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Het is wel belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de tour die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. (Zie excursies). Beste periode: kooiduiken met haaien is het hele jaar door mogelijk, in mei tot september de beste omstandigheden qua zichtbaarheid onderwater. Afstand: ± 150 km.

Dag 20: Kaap de Goede Hoop en pinguïns bij Boulders Beach

Kaap de Goede Hoop en pinguïns bij Boulders Beach
Van Stellenbosch naar Kaapstad is een korte rit, dus vandaag is er genoeg tijd voor de trip naar het schiereiland met het Nationaal Park Kaap de Goede Hoop. Op de parkeerplaats lopen bijna altijd bavianen rond. Vanaf hier loop je naar de vuurtoren, die meestal te veel in de mist stond om nuttig te kunnen zijn. Er zijn hier dan ook veel schepen vergaan. Vlakbij Simonstown, kun je de pinguïnkolonie van Boulders Beach zien. De 3000 waggelende Afrikaanse pinguïns zijn toch wel een bevreemdend gezicht, als je bedenkt dat je op het Afrikaanse continent staat! Op de terugweg kun je via Chapmans Peak rijden, een route met mooie uitzichten over de baaien.  Afstand: ± 45 km
 
Alternatief: Hermanus
Verbleef je afgelopen nacht in Hermanus dan kun je eventueel vanmorgen nog walvissen spotten, voordat je doorrijdt naar Kaapstad. Tip: in plaats van de snelweg, kun je de mooie Route 44 nemen, die langs de kust van het Kogelberg Reserve rijdt. Afstand: ± 100 km.
 

Dag 21: Kaapstad verkennen, Bokaap kooksafari of Goede doelen in de Townships

Kaapstad verkennen, Bokaap kooksafari of Goede doelen in de Townships
We hebben een aantal optionele excursies voor je geselecteerd en deze excursies zijn echte smaakmakers. Bij de Bokaap Kooksafari ga je koken (en eten uiteraard) in de stijl van de Cape Malay en leer je meer over de achtergrond van de slaven. Maak een wandeling door deze kleurige wijk, met huizen in alle kleuren van de regenboog. Bij de Goede doelen Township Tour bezoek je hoopgevende projecten in de townships, gericht op moeders en kinderen en een nadruk op scholing. Een erg indrukwekkend en onvergetelijk bezoek. Of wandel door een van de grootste townships en hoor en zie waarom je gids Trots op zijn Township is. Lees er meer over onder Excursies. Wil je meer zien van Kaapstad, plan gerust een extra dagje in, vervelen zul je je zeker niet. Voor meer informatie, zie Extensies.
De rest van de dag heb je tijd om de stad te verkennen. Je kunt beginnen bij het oudste gebouw: Kasteel De Goede Hoop, door de VOC gebouwd, de Green Market Square, vol met marktkraampjes, en de Company Gardens, dit waren oorspronkelijk de VOC tuinen.’s Avonds kun je gezellig eten op een terrasje aan de haven van Waterfront.

Dag 22: Robbeneiland en Tafelberg

Robbeneiland en Tafelberg
Zodra het goed weer is (het mag niet hard waaien), pak dan de boot naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangenen heeft gezeten. Of ga met de kabelbaan de Tafelberg op, uitgeroepen tot één van de 7 wonderen der natuur. Ligt er een wit ‘tafelkleedje’ op de Tafelberg, dan wordt het uitzicht beperkt door het wolkendek en kun je niet omhoog.

Dag 23: Afscheid van Kaapstad

Afscheid van Kaapstad
Vandaag vertrek je naar Nederland. De meeste vluchten vertrekken ’s avonds pas, dus je hebt nog een hele dag om een flinke strandwandeling over Camps Bay te maken, te shoppen of lekker op een terrasje aan de Waterfront te zitten. Afstand: ± 25 km

Dag 24: Einde van je Zuid-Afrika vakantie

Einde van je Zuid-Afrika vakantie
Vandaag kom je weer aan op Schiphol. Ongetwijfeld kijk je terug op een bijzondere reis en kun je niet wachten om je foto’s te bekijken.

Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 

Johannesburg

Kom je s avonds aan en vertrek je de volgende morgen direct, dan slaap je heel praktisch op een Airport Hotel in Afrikaanse safari sferen. 
 

Paul Kruger Nationaal Park

In het Krugerpark zijn verschillende restcamps, alle huisjes hebben (in meer of mindere mate) zelfcatering faciliteiten. In ieder geval genoeg voor een snel ontbijt ’s ochtends (je wilt vroeg op pad!) en thee of wijn en een snackje ‘s avonds.  In principe proberen we je in een maincamp (een groter hoofdkamp) te boeken, hier zijn ook voorzieningen als een restaurant en een winkel. Zit dit vol, dan kunnen we uitwijken naar een bushcamp, dit zijn kleinere, rustige kampen zonder winkels en restaurants, je zult dan zelf boodschappen moeten meenemen (dit kun je bijvoorbeeld tussen de middag in een hoofdkamp kopen). Vanwege de grote vraag is het aan te raden je reis zo vroeg mogelijk te boeken!
 

Panoramaroute:

We gebruiken verschillende leuke kleinschalige accommodaties in Hazyview, White River of Graskop.
 

eSwatini (voorheen Swaziland)

Hier slaap je in een fijne B&B net even buiten Mlilwane Nationaal Park.
 

St. Lucia

In St. Lucia werken we samen met verschillende kleinschalige Bed&Breakfast. Ze hebben allemaal een mooie tuin met een zwembad, een lounge ruimte en serveren een lekker ontbijtje. Ze zijn geselecteerd op hun goede ligging, op loopafstand van de gezellige restaurantjes. Omdat St. Lucia een geliefde plaats op de route is, zitten de kwaliteit B&B waar wij mee samen werken snel vol. Vandaar dat we meerdere opties hebben.
 

Valley of 1000 Hills

Je slaapt hier in een Homestay, dat wil zeggen dat je bij een familie thuis slaapt. De faciliteiten zijn eenvoudig. Het doel van je verblijf is dan ook om ‘Go Local’ te gaan en echt in contact met de bevolking te komen. Om de beleving authentiek te houden wordt er afwisselend bij verschillende mensen thuis geslapen. Dit zijn mensen met een relatief goed stenen huisje. Vaak is er een badkamer met koud water. De westerse wc kan in huis zijn, maar soms is deze ook buiten gelegen. Het is handig een kleine handdoek, desgewenst een lakenzak (outdoorwinkel) en een zaklamp mee te nemen. Alle maaltijden worden lokaal verzorgd.
 

Uhmlanga Rocks (optioneel)

​Je slaapt in een comfortabele en kleinschalige guest lodge vlakbij het strand.
 

Addo

Je slaapt op een biologische citrus boerderij, met slechts 5 gastenkamers. Er is een klein keukentje om even een snack, salade of lunch te maken. Zijn er genoeg gasten, dan wordt er vaak een braai gemaakt (barbecue). Heerlijk en gezellig zo’n homemade braai. In het dorp is ook een gezellig restaurant. De B&B ligt op ca. 10 minuten rijden van de ingang van Addo Elephant Park. Is dit volgeboekt, dan slaap je op een andere kleinschalige B&B in Addo. Desgewenst kunnen we ook een huisje in het Nationaal Park voor je boeken (meerprijs). 
 

Knysna

Je slaapt in een gezellige Bed & Breakfast in het stadje. 

Oudtshoorn

In Oudtshoorn slaap je in een guesthouse gelegen op het land van een werkende struisvogelboerderij. Het is dichtbij een struisvogel ‘showfarm’ die je kunt bezoeken, de Cango Caves en de Meerkat Safari gelegen.
 

De Hoop (extensie)

Je slaapt in een zelfcatering huisje van De Hoop Nature Reserve. Op het reservaat is ook een sfeervol restaurant. Indien de huisjes in het reservaat zelf vol zijn, zoeken we een B&B of guestfarm even buiten het reservaat voor je. In dat geval betaal je zelf je entree aan de toegangspoort van De Hoop Nature Reserve.
 

Montagu

In Montagu slaap je in een kleine B&B in een Victoriaans huis met veel oog voor detail in Engelse stijl ingericht. Iedere stijlvolle kamer is anders ingericht, met handgemaakte decoraties. Er wordt veel gebruik gemaakt van luxe lokale producten. Het is op loopafstand van de restaurantjes.
 

Hermanus (optioneel)

In Hermanus slaap je in een hotel met uitzicht op zee of een comfortabel klein guesthouse nabij het centrum.
 

Stellenbosch

In Stellenbosch hebben we gekozen voor een comfortabel guesthouse op een wijndomein.
 

Kaapstad

In Kaapstad hebben we gekozen voor een guesthouse dat niet alleen een fris design en een zwembad heeft, maar ook geaccrediteerd is door Fair Trade in Tourism South Africa. Dat wil onder andere zeggen, dat iedereen, tot de schoonmakers aan toe, een eerlijk inkomen verdient én dat het guesthouse er alles aan doet om op allerlei fronten duurzaam te ondernemen. Het ligt in de wijk Seapoint. Deze wijk is gezellig, erg veilig, vlakbij de Boulevard gelegen en op loopafstand van restaurantjes.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.913,- p.p.€ 1.335,- p.p.€ 1.528,- p.p.€ 1.335,- p.p.€ 1.451,- p.p.€ 1.335,- p.p.
Inclusief:
 • Vanaf vliegveld Johannesburg meet&greet en transfer naar je accommodatie
 • 19x overnachtingen met ontbijt
 • 2 overnachtingen in een zelfcatering huisje (zonder ontbijt) in Kruger Nationaal Park
 • Morning Walk met Ranger in Kruger Park (minimum leeftijd 13 jaar)
 • 2 uur Mountain Biken incl entree Mlilwane
 • Boot trip op Lake St Lucia
 

Exclusief:
 • Internationale vluchten + binnenlandse vlucht
 • Huurauto Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees / conservation fees, donaties en fooien

Opmerkingen:
Kies zelf welke huurauto je wilt rijden en bereken hier de prijs voor je huurauto Zuid-Afrika.
Inclusief: Super Cover verzekering, contractkosten en tweede chauffeur. 
Exclusief: One way fee. Johannesburg - Durban en Port Elizabeth -  Kaapstad.

Extensie 1: Wandelen in Centrale Drakensberg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 190,- p.p.€ 95,- p.p.€ 127,- p.p.€ 95,- p.p.€ 114,- p.p.€ 95,- p.p.
Inclusief:
 • 2 overnachtingen in zelfcateringhuisje incl ontbijt
 • 2 dagen entree/conservation fee Drakensberg Nationaal Park

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraag
Inclusief: transport per auto met gids, 1 uur fietstocht met fietsgids, lunch in lokaal restaurant, entree Hector Pieterson museum, entree Apartheidsmuseum.
 

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 2 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.
 

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. 

Excursie 5: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief transport, gids en bezoek aan projecten. De excursie duurt 4,5 uur.

Excursie 6: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.
Inclusief gids, kookcursus, recepten, uitgebreide lunch. De excursie duurt circa 4 uur.

Excursie 7: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
 • Inclusief: Gids ontmoet je op treinstation Kaapstad, samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje. Je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha inclusief.
 • Kies tussen halve dag of volle dag.

Excursie 8: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.
 • Inclusief: kookcursus, recepten en uitgebreide lunch.
 • Exclusief: Transport. Je kunt gemakkelijk je auto parkeren in de straat of een taxi nemen. Geen stadswandeling Bo-Kaap inbegrepen.

Excursie 9: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
 • Inclusief uitgebreide lokale lunch, Engelssprekende gids en township wandeling.

Excursie 10: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats.
 • Duur: circa 2-3 uur

Excursie 11: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.
Inbegrepen: fiets, helm, gids, 2 wijnproeverijen en 1 brandy proeverij. De lunch betaal je zelf, en is a la carte. De rit is circa 9 km en begint met wat heuvels. Deze excursie duurt bijna de hele dag. Je kunt kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van een transfer. 
 

Excursie 12: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Inclusief lunch, lokaal vervoer, lokale Engelssprekend gids. 
 • Je bezoekt 4 verschillende mensen of projecten, de excursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en mate van interactie 3-6 uur. 
Extensies

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve


Weg van het massatoerisme en verblijf twee nachten in De Hoop Nature Reserve. Ga walvissen spotten vanaf de witte duinen, mountainbiken tussen Bontebokken, Bergzebra en elanden of maak een prachtige wandeling met een gids.

Dag 18: Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park

Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park
De reis gaat langs de mooie Route 62. Met twee nachten in De Hoop is er voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te ‘snuffelen’. Het kleine dorpje Calitzdorp wordt de ‘port hoofdstad’ genoemd. Bij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. Het dorpje Berrydale is mooi gelegen en prima stop voor een kop koffie, misschien ontdek je net als wij de Blue Cow langs de kant van de weg even buiten Berrydale. Hierna verlaat je de mooie R62 en rijdt je richting Swellendam, een klein historisch plaatsje. Ook een prima stop onderweg.
 
Zoek je natuur, wil je wandelen, fietsen, walvissen spotten (in het seizoen) en een plekje dat buiten de gebaande paden ligt? Dan is De Hoop echt iets voor jou. Wat het reservaat absoluut uniek maakt zijn de witte duinen en het aangrenzende marinereservaat, een van de grootste beschermde marinegebieden van Zuid-Afrika. Heel interessant vinden wij de Marine Wandeling met een gids. Vraag bij aankomst bij de receptie naar de tijden, want deze wandeling wordt gehouden bij laagtij en dat is iedere dag op een ander tijdstip. In het seizoen, ongeveer van eind juni tot en met begin november (piek in september - november), heb je kans om vanaf de duinen walvissen te spotten. Flesje Zuid-Afrikaans wijn mee naar de duinen en een betere sundowner (genieten van een drankje terwijl de zon ondergaat) kun je niet bedenken! Maar ook buiten het walvisseizoen is hier ontzettend veel te doen, zoals mountainbiken tussen de dieren. Een gids kan je meer vertellen over het fynbosch en over de zeldzame dieren die hier leven. Het handigste is om je activiteiten direct bij aankomst te boeken bij de receptie. Je slaapt in een zelfcatering huisje, dus breng zelf je boodschappen mee. Zelf koken, bijvoorbeeld barbecueën, vinden wij een typisch Zuid-Afrikaanse ervaring. Een Zuid-Afrikaans flesje wijn erbij maakt het helemaal af. Maar heb je toch geen zin om te koken of barbecueën, dan kun je ook naar het uitstekende restaurant in het reservaat gaan.
Afstand Oudtshoorn-De Hoop: ± 280 km

Dag 19: Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat

Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat
De Hoop Nature Reserve is echt een plek om lekker actief te bewegen. De Marine Wandeling met de gids is uniek en wordt maar één keer per dag gedaan, dus het handigste is daar de rest van je activiteiten op af te stemmen. Bij laagwater zie je dat de poelen op de rotsen wemelen van het leven, zoals oesters en mosselen. Laagwater is iedere dag op een ander tijdstip, er hangt een bord met de tijdstippen van die week. Vervolgens raden we je aan de rest van het park te verkennen.
Op het reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland, waardoor je zelf lekker op pad kunt in de mooie natuur. Het zijn dus maar een paar soorten dieren, maar wel heel bijzondere dieren, die je niet zo vaak ziet. De Hoop is geen reservaat om in de auto te blijven zitten, dan zie je niets. Ga wandelen of huur mountainbikes en ontdek het reservaat op eigen gelegenheid. Of ga op pad met een gids. Dat laatste kan per mountainbike en is een aanrader, want een gids ziet veel meer in het fynbos dan jij als leek. Wat fynbos precies is, kan de gids je laten zien. De Hoop is namelijk onderdeel van de Cape Floral regio, een Unesco erfgoed en één van zes planten koninkrijken ter wereld. De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereld. Het vertegenwoordigt slechts 0,5% van de oppervlakte en toch maar liefst 20% van de flora van het Afrikaanse continent. De diversiteit, dichtheid en de endemie van de flora in deze regio behoren tot de hoogste ter wereld. De gids stopt regelmatig om je iets aan te wijzen of uit te leggen. Net als met de Marine Walk is ook hier veel meer aan het fynbosch landschap te ontdekken, dan je op eerste gezicht zou vermoeden. Daarna kun je de rest van de dag van je gehuurde mountainbikes gebruik maken. Lekker zo'n dag uit de auto en actief bezig zijn. 
 

Dag 20: Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus

Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus
Tip: Heb je vandaag genoeg tijd, dan kun je vanuit Bredasdorp (ten westen van De Hoop) een omweg (enkele reis circa 40 kilometer/een half uur rijden) naar Cape Agulhas maken. Het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent! 
 
a) Wijnproeven in Stellenbosch
Je verblijft vannacht in principe in Stellenbosch, een historisch én gezellig studentenstadje waar je heerlijk kunt eten en wijn proeven. Doordat je hier 2 nachten slaapt kun je morgen optioneel de Bike and Wine excursie inplannen. Aanrader! Afstand: ± 225 km
 
b) Walvissen en haaien in Hermanus
Je kunt er echter ook voor kiezen om 1 nacht naar Hermanus te gaan. Is het walvisseizoen (juni t/m november) dan kun je hier een walvisboottocht doen, als je denkt dat je er na De Hoop nog niet genoeg van hebt gehad. Je kunt hier ook het spectaculaire kooi duiken met haaien doen (mei t/m september). In de kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Het is wel belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de tour die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. Afstand: ± 140 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - De Hoop
Dag 19: De Hoop Nature Reserve
Dag 20: De Hoop NR - Stellenbosch/Hermanus
Dag 21: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 22: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Kaapstad
Dag 25: Vertrek Kaapstad
Dag 26: Aankomst Amsterdam

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.


Extensie 2: Big 5 Bush Lodge in Krugerpark met jeep safari


Upgrade je verblijf in het Krugerpark met een privé safari lodge. Ga per safari jeep met ranger op Big Five safari in Timbavati - Greater Krugerpark en overnacht in een fair trade bush lodge.  De kosten voor de maaltijden en 2 safari activiteiten per dag zijn al inbegrepen
 

Dag 5: Kaarsjes en kampvuur in het Krugerpark

Kaarsjes en kampvuur in het Krugerpark
Je rijdt het Timbavati Nature Reserve in, een Big Five gebied en onderdeel van het Greater Kruger Nationaal Park. Het Greater Kruger Park beslaat zo’n 4 miljoen hectare en wordt gevormd door het Nationaal Park en alle aangrenzende privé-reservaten. Er zijn geen hekken tussen het nationaal park en de reservaten in particulier eigendom, dus de dieren kunnen vrij van het ene naar het andere gebied migreren. De privé-domeinen zijn alleen voor de gasten van de lodges toegankelijk en hier worden alle safari’s uitgevoerd per jeep met ranger. Hierdoor heeft een safari in Timbavati een exclusief karakter en zul je veel minder voertuigen tegenkomen, dan in het door de overheid gerunde Nationaal Park zelf. Daarbij zijn de kosten voor de maaltijden en 2 safari activiteiten per dag ook al inbegrepen. Al met al krijg je absoluut waar voor je geld!
 
Aan de toegangspoort betaal je zelf je entree (conservation fee), het is dan nog een klein uurtje rijden naar de lodge, met wat geluk zie je onderweg al de eerste dieren! De lunch wordt om 13:30 geserveerd, daarna kun je inchecken. Het safari bush camp waar je verblijft is een ideale keuze voor natuurliefhebbers! De lodge is zo natuurlijk mogelijk gehouden. De kamers zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De lodge draait op zonne-energie. Er zoemt geen airco in je kamer, maar er is natuurlijke ventilatie en een klamboe. Wat een rust, je hoort de geluiden van de bush. Je dineert onder de sterrenhemel bij kaarslicht en sfeervolle olie lantaarns. Er is geen tv of wifi, maar je ziet vanuit je hangmat de wolken langsdrijven of staart ’s avonds in het kampvuur. Alles is erop gericht om te ontspannen in de natuur en al je zintuigen te laten prikkelen door de Afrikaanse bush!
 
‘s Middags maak je je eerste safari rit in een jeep met een ranger samen met andere gasten uit de lodge. Zodra je de eerste dieren spot, weet je: “Yes! Ik ben in Afrika!”
 
Afstand: ± 140 km (Houdt er rekening mee dat je op wegen met dieren langzaam moet rijden. Het laatste stuk naar de lodge is een zandweg, waar kuilen in zitten. Plan dus extra reistijd.)

Dag 6: Big Five safari met ranger in het Greater Krugerpark

Big Five safari met ranger in het Greater Krugerpark
Je staat om 5 uur (zomer) of 5:30 uur (winter) op. Met je duffe hoofd, maar ook ietwat opgewonden, verzamel je voor koffie, thee en muffins in de lodge. Zorg dat je warme kleding (lange broek, fleece trui, in de winter thermo ondergoed) aan hebt, ‘s ochtends is het fris. Een half uur later vertrek je voor je safari activiteit. Dit kan een jeep safari (game drive) zijn of een bush walk en soms een combinatie van beiden (zorg voor dichte schoenen en draag geen felle kleuren). ’s Ochtends zijn dieren het meest actief. Ook voor de dieren is het tijd voor hun ontbijt en leeuwen keren terug van de jacht. Ga op zoek naar de Big Five: leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. In dit gebied wordt regelmatig het schuwe luipaard gespot. Wij zagen maar liefst de hele Big Five, maar het is altijd spannend en afwachten welke dieren je zult spotten, met wildlife heb je immers geeng aranties. Rond een uur of 9 (9:30 in de winter) ga je terug naar de lodge voor een uitgebreid ontbijt. Dat gaat er prima in, wild spotten maakt hongerig!
 
Op het heetst van de dag, wanneer de dieren niet actief zijn en zich verstoppen op schaduwrijke plekken, heb je volop de gelegenheid om te relaxen. Koel af in het zwembad, slaap even in de hangmat of lees een boek. Om half 2 is er een lichte lunch.
 
Om 4 uur (half 4 in de winter) vertrek je voor je middag safari met de ranger. Voorop de auto zit meestal een tracker die uitkijkt naar het wild en sporen. De rangers weten ontzettend veel over de bush, dieren en diersporen. Ze weten waar de favoriete plekken van de dieren zijn, en daardoor zie je veel meer dieren dan je zelf zou vinden. Op deze manier haal je het maximale uit je safari ervaring. Onderweg stop je voor de befaamde sundowner, een drankje bij zonsondergang. Na de safari keer je rond half 8 terug naar het bushcamp voor een uitgebreid diner. Genoeg verhalen te vertellen over wat je die dag hebt gezien!

Dag 7: Ochtend safari en selfdrive safari door het Krugerpark

Ochtend safari en selfdrive safari door het Krugerpark
n de ochtend maak je een laatste safari met de ranger. Hopelijk heb je alle dieren op je verlanglijstje kunnen zien! Na het lekkere ontbijt, pak je je spullen (hoe vlotter je dit doet, hoe meer tijd in het Krugerpark!) en ga je zelf op pad met je eigen auto.
 
Je kunt verschillende routes kiezen op weg naar je overnachtingsplek in Hazyview.
De route van Timbavati dwars door het Krugerpark is 225 km, en omdat je in Krugerark 25 tot 50 km per uur mag rijden, duurt dit circa 6 uur (non-stop). Om dit te halen, moet je ‘s ochtends vlot vertrekken uit Timbavati, op de hoofdwegen blijven en onderweg niet te vaak stil blijven staan. Je moet goed in de gaten houden dat je voor zonsondergang door de poort bent, anders krijg je een boete.
Wij adviseren daarom een andere route. De route buiten het Krugerpark om is maar 126 km en duurt circa 2 uur tot Hazyview. Net boven Hazyview kun je bij Paul Krugerpoort het nationaal park in rijden en via Skukuza en Pretoriuskop een ronde van zo’n 100-150 km (3 uur non-stop) door het Krugerpark rijden. Afhankelijk van je snelheid en wat je onderweg tegenkomt aan dieren kun je meer zijpaden toevoegen aan je route en je route door het Krugerpark langer maken. Zo is het makkelijker om je tijd te managen.
 
Afstand Hazyview rechtstreeks: ± 126 km

Dag 8: Van Zuid-Afrika naar Swaziland

Van Zuid-Afrika naar Swaziland
Swaziland staat vandaag op de planning! Je steekt de grens over, een grappig typisch Afrikaans gebeuren met papiertjes invullen, en rijdt naar het Mlilwane Wildlife Sanctuary of Hlane Nationaal Park, twee van de drie Big Game Parks van Swaziland is. In Mlilwane leven ondermeer buffels, nijlpaarden, wilde zwijnen, zebra's en tal van antilopen zoals kudu’s, blesbokken en nyala's, maar geen roofdieren, waardoor je zonder gids kunt wandelen of fietsen. In Hlane leeft de Big Five, waardoor je in een klein groepje onder begeleiding van een ranger kunt mountainbiken. In Hlane is de minimumleeftijd 13 jaar voor het fietsen. Wij vonden het zelf bijzonder aan Swaziland om tussen het wild door de wandelen en te fietsen. In Mlilwane slaap je in een traditoneel bijenkorfhuisje en kun je zelf wandelen, in Hlane in een traditionele rondavel en kun je dieren bij de waterpoel spotten. Beide ervaringen zijn erg leuk, het is afhankelijk waar beschikbaarheid is. Tenslotte biedt Swaziland de mogelijkheid om met een gids een Swazidorp te bezoeken. Afstand: ± 300 km (ongeveer 4 uur rijden)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Big 5 Bush Lodge in Krugerpark met jeep safari:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Graskop - Timbavati Greater Krugerpark, maaltijden en middag-safari (afternoon game drive)
Dag 6: Timbavati Greater Krugerpark, ochtend en middag safari (game drive), alle maaltijden
Dag 7: Timbavati Greater Kruger - Hazyview, ochtend safari (morning game drive)
Dag 8: Hazyview - Swaziland, entree
Dag 9: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 10: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 11: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 12: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 13: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 14: Addo
Dag 15: Addo - Knysna
Dag 16: Knysna
Dag 17: Knysna - Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn
Dag 19: Oudtshoorn - Montagu
Dag 20: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 21: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Vertrek Kaapstad
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 2: Big 5 Bush Lodge in Krugerpark met jeep safari
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 459,- p.p.€ 384,- p.p.€ 399,- p.p.€ 384,- p.p.€ 393,- p.p.€ 384,- p.p.


Extensie 3: Extra dag in wijnhoofdstad Stellenbosch


Deze extra dag in Stellenbosch geeft je gelegenheid voor de optionele Bike & Wine excursie en om nog wat langer te genieten van de historische wijnhoofdstad van Zuid-Afrika.

Dag 20: Fietsen door de wijngaarden van Stellenbosch

Fietsen door de wijngaarden van Stellenbosch
Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch tal van gerenommeerde wijndomeinen voor proeverijen te bezoeken. Dit kun je natuurlijk zelf met de auto doen (om te voorkomen dat de bestuurder dronken achter het stuur zit, kun je aangeven voor 1 persoon proefglaasjes te delen). Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn.
 
Een aanrader vinden wij de Bike & Wine Excursie, een excursie met een 'positieve ecologische voetafdruk'. Je fietst langs verschillende wijndomeinen, en op de fiets geniet je echt van de prachtige omgeving vol wijngaarden. In het begin fiets je een paar keer heuvelopwaarts, even op de pedalen! De fiets is ook ideaal natuurlijk omdat de bestuurder niet de ‘BOB’ hoeft te zijn, maar ook kan genieten van de lekkere Zuid-Afrikaanse wijntjes. Uitspugen is toch wel erg zonde! Voor meer informatie kijk onder Excursies voor meer informatie over deze optionele excursie.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in wijnhoofdstad Stellenbosch:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Montagu
Dag 19: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 20: Stellenbosch
Dag 21: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Vertrek Kaapstad
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 3: Extra dag in wijnhoofdstad Stellenbosch
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.


Extensie 4: Vrije dag in St Lucia


Er is genoeg te doen voor een dagje extra in St. Lucia. Bezoek een cultureel Zulu dorp, ga kanoën tussen de nijlpaarden of ga op safari in Hluhluwe-Umfolozi National park.
 

Dag 11: Hluhluwe-Umfolozi National park in St Lucia (vrije dag)

Hluhluwe-Umfolozi National park in St Lucia (vrije dag)
Ook vandaag heb je de tijd om St Lucia te ontdekken. Heb je nog niet genoeg van op safari gaan, dan kun je naar het Hluhluwe-Umfolozi National park. Vaak een goede plek om onder andere neushoorns te spotten. Ben je toe aan wat anders, boek dan via je accommodatie een excursie: een bezoek aan een cultureel Zulu dorp, ga op zoek naar reuze schildpadden die eieren leggen op het strand (tours zijn tussen half november en half jan, strenge regulaties om de schildpadden niet te storen) of echte avonturiers kanoën tussen de nijlpaarden en krokodillen.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Vrije dag in St Lucia:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St Lucia
Dag 12: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 13: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 14: Addo
Dag 15: Addo - Knysna
Dag 16: Knysna
Dag 17: Knysna - Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn
Dag 19: Oudtshoorn - Montagu
Dag 20: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 21: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Vertrek Kaapstad
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 4: Vrije dag in St Lucia
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 44,- p.p.€ 34,- p.p.€ 37,- p.p.€ 34,- p.p.€ 36,- p.p.€ 34,- p.p.


Extensie 5: Walvissen in Hermanus


Een overnachting in Hermanus: breek je reis op terwijl je langs de mooie kust rijdt, ga duiken met haaien en spot walvissen vanaf het land (jun-nov).

Dag 19: Walvissen spotten in Hermanus

Walvissen spotten in Hermanus
De stad Hermanus, oorspronkelijk een vissersdorpje, heeft de naam de beste plaats in de wereld te zijn van waar je walvissen met hun jongen kunt spotten vanaf het vasteland. De zuidkapers (of Australische walvissen) die hier komen ‘kramen’ van juni tot en met november komen zeer dicht bij het land, maar natuurlijk kun je ook meegaan met een boottocht om op walvissafari te gaan (optionele excursie). De piek in het walvis seizoen is september t/m november. Natuurlijk wil je de walvissen met hun jongen niet storen we hebben daarom gezocht naar bedrijf waarvan de walvis tocht is gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. Afstand: ± 150 km
 
Route tip: In plaats van rechtstreeks naar Hermanus te rijden, kun je ook richting Gansbaai rijden. Hier heb je bij De Kelders mooie hooggelegen uitzichtpunten om walvissen te spotten. Alternatief kun je ook eerst naar Hermanus en eind van de middag naar De Kelders rijden en onder genot van een glaasje wijn te genieten van het uitzicht met wie weet een springende walvis. Van Gansbaai is het 45 km naar Hermanus. Afstand Montagu - De Kelders - Hermanus: ± 195 km
Route tip: Je kunt ook via Bredasdorp een omweg maken naar het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika: de vuurtoren bij Cape Agulhas. Afstand Montagu - Cape Agulhas - Hermanus: ± 265 km

Dag 20: Wijnproeven in Stellenbosch

Wijnproeven in Stellenbosch
Je kunt in Hermanus en Gansbaai ook het spectaculaire kooi duiken met haaien doen. In de kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Hoewel je een dik wetsuit aankrijgt is het heel erg koud in het water, de stroming komt vanaf Antarctica. Ook is de zee behoorlijk ruw, wat voor zeeziekte kan zorgen. Het is dus best een pittige excursie! Het is belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de optionele excursie die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. (Zie excursies). Beste periode: kooiduiken met haaien is het hele jaar door mogelijk, in mei tot september de beste omstandigheden qua zichtbaarheid onderwater. Het kan zijn dat je al om 7 uur 's ochtends moet melden en na de lunch klaar bent. De exacte tijden hangen af van het weer en kunnen ter plaatse aangepast worden. 
 
Vanuit Hermanus rijdt je naar Stellenbosch. Route tip: De kustroute R44 van het Kogelberg Reserve is werkelijk prachtig. Kronkelende wegen, hoge kliffen en helderblauw water: je zult regelmatig willen stoppen om een foto te nemen. Bij Bettiesbaai kun je naar een pinguinkolonieStellenbosch is bekend om haar prachtige landschappen, Cape Dutch architectuur, en natuurlijk de wijn. Bij het toeristenbureau is een stadwandeling te boeken of een plattegrond te koop om zelf te wandelen. Sla het Dorpmuseum niet over, waar je 4 huizen uit verschillende periodes bezoekt. Een hiervan, het Schreuderhuis uit 1709, is een van de oudste bewaarde huizen van Zuid-Afrika. Ook als je geen wijnliefhebber bent, is het gezellige Stellenbosch door zijn rijke geschiedenis en prachtige landschappen een must-see. Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch veel wijndomeinen waar je kunt wijnproeven (vaak tot 17 uur en op zondag gesloten). Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn. (Tip: Je kunt ook kiezen voor een extra nacht in Stellenbosch en optioneel de Bike and Wine excursie inplannen. Zie tabs Extensie en Excursie) Afstand: ± 100 km

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Walvissen in Hermanus:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Montagu
Dag 19: Montagu - Hermanus
Dag 20: Hermanus - Stellenbosch
Dag 21: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Vertrek Kaapstad
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 5: Walvissen in Hermanus
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 93,- p.p.€ 47,- p.p.€ 62,- p.p.€ 47,- p.p.€ 56,- p.p.€ 47,- p.p.


Extensie 6: Wandelen in Centrale Drakensberg


Verblijf twee nachten in je eigen huisje in Drakensberg Nationaal Park. Maak een heerlijke wandeling, bezoek de Bushmancave en braai op je eigen veranda.

Dag 12: Naar de centrale Drakensberg

Naar de centrale Drakensberg
Van het kustgebied naar de centrale Drakensbergen, het landschap verandert weer totaal. Onderweg kun je een stop maken voor koffie of lunch in Howick, bekend om zijn waterval. Stop bij de Mandela Capture Site, waar Mandela in 1964 werd aangehouden. Ook leuk is om een beetje te d-touren in de omgeving en wat te zien van de Midlands Meander. Zorg dat je boodschappen hebt gehaald voordat je de snelweg naar Drakensberg afgaat, want in dit afgelegen gebied vindt je geen supermarkten meer. Hou er rekening mee dat het laatste stuk vanaf de snelweg heel slecht is, je duurt hier minsten een uur over. 
 
Je verblijft in Giants Castle Park, diep in de Centrale Drakensbergen. Een toplocatie, met een heerlijk eigen huisje midden in het Nationaal Park. Van hier uit kun je alle wandelingen maken. Het park is ondermeer bekend geworden door de Bushmancave, een grot waar rotstekeningen bekeken kunnen worden en een bushmantafereel is nagebootst. Hoewel er een restaurant is, vonden wij het heerlijk om in deze relaxte omgeving een eigen huisje te hebben waar je zelf kunt koken, 'braaien' als een echte Zuidafrikaan (barbecueën), en een flesje wijn open te trekken. Er is wel een klein winkeltje met wat noodproviant. En heb je geen zin om te koken, dan kun je gebruik maken van het restaurant. In dit restaurant staat ook iedere morgen je ontbijt klaar. Afstand: ± 225 km

Dag 13: Wandelen in de Drakensberg

Wandelen in de Drakensberg
Vandaag heb je alle tijd om uitgebreid van de natuur te genieten. Het Nationaal park heeft verschillende routes voor korte en lange wandelingen met prachtige vergezichten. Je loopt echt op de hooglanden en je wordt gewoon stil van de immensheid. Alsof je aan het eind van de wereld bent. ’s Avonds lekker op de veranda van je huisje ‘braaien’ met een flesje Zuidafrikaanse wijn erbij.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Wandelen in Centrale Drakensberg:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Umhlanga Rocks - Drakensberg, entree
Dag 13: Drakensberg, entree
Dag 14: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 15: Addo
Dag 16: Addo - Knysna
Dag 17: Knysna
Dag 18: Knysna - Oudtshoorn
Dag 19: Oudtshoorn
Dag 20: Oudtshoorn - Montagu
Dag 21: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 22: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Kaapstad
Dag 25: Vertrek Kaapstad
Dag 26: Aankomst Amsterdam

Extensie 6: Wandelen in Centrale Drakensberg
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 190,- p.p.€ 95,- p.p.€ 127,- p.p.€ 95,- p.p.€ 114,- p.p.€ 95,- p.p.


Extensie 7: Extra dag in Kaapstad


Wil je meer tijd door brengen in Kaapstad? Voeg deze extensie toe aan je reisprogramma.

Dag 23: Extra dag in Kaapstad

Extra dag in Kaapstad
Kaapstad is een heerlijke stad, waar veel te doen is. In de stad zelf is veel te doen, er zijn verschillende musea, veel shops, en gezellige restaurantjes. We hebben leuke excursies geselecteerd. En er zijn mooie stranden om een dagje bij te komen, de beroemste is Camps Bay.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Kaapstad:
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Montagu
Dag 19: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 20: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Kaapstad
Dag 24: Vertrek Kaapstad
Dag 25: Aankomst Amsterdam

Extensie 7: Extra dag in Kaapstad
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.


Extensie 8: 1 nacht Tsitsikamma: een bos aan zee (Addo-Tsitsikamma-Knysna)


Verblijf één nacht in Tsitsikamma en ga bijvoorbeeld wandelen, zip linen of kajakken dit bos aan zee of je kunt bungee jumpen vanaf de beroemde Bloukrans Bridge. 
 

Dag : Tsitsikamma: waar bos en zee elkaar ontmoeten

Tsitsikamma: waar bos en zee elkaar ontmoeten
Vandaag begint je reis over de Tuinroute, ook bekend als Garden Route. ​Tsitsikamma is het Khoi-San woord voor een plaats van vele wateren. Het is de perfecte beschrijving van dit prachtige gebied, waar je goed kunt wandelen. Dagjesmensen maken een wandeling over de hangbrug met diep onder je de golven en als je fit bent kun je omhoog klimmen naar De Uitkijk. Je slaapt in het Nationaal Park een zelf-catering huisje, met uitzicht op zee. Toen wij er waren waaide het flink en waren er spectaculaire golven, fantastisch om vanaf je veranda of vanachter de glazen schuifpui naar te kijken. Heb je geen zin om te koken of te ‘braaien’ (barbecueën), dan is er ook een restaurantje. Wij vonden het een heerlijke plek om tot rust te komen. Er is beperkt accommodatie in het park. Is het volgeboekt of zit je liever in het dorp met restaurants, dan is er leuke accommodatie bij het dorp Storms River. 
Tip: Het is ook mogelijk om twee nachten te verblijven in Tsitsikamma.

Dag 1: De Tuinroute: Monkey Land bij Plettenberg

De Tuinroute: Monkey Land bij Plettenberg
Tsitsikamma is een bos aan zee, en er zijn outdoor activiteiten zoals wandelen (wandelpaden van circa 2,5 uur) of kajakken op de Storms rivier met een gids. De dapperen onder ons kunnen bij de nabijgelegen Bloukrans Bridge de beroemde bungee jump met de hoogste duik (216 m) in de wereld maken. Een ander leuk optionele excursie is de door Fairtrade in Tourism geaccrediteerde Canopy tour. Deze adventure trip voor het hele gezin, neemt je via kabels door de boomtoppen van het inheemse bos, waarbij je ook nog eens van alles over dat bos leert. Dit avontuur is voor iedereen geschikt!
 
Je vervolgt de Tuinroute. Onderweg naar Knysna passeer je Plettenberg, waar verschillende dierenparken zijn. Het meest aanbevolen worden Monkey Land in combinatie met Birds of Eden (ter plekke zijn combinatietickets te koop). In Monkey Land worden wilde apen gerehabiliteerd die in dierentuinen of door mensen bij hun huis zijn gehouden. De wandelsafari over een 128 meter lang touwbrug is een fantastische manier om meer te leren over de apen. Birds of Eden is ’s werelds grootste vrije voliére met een 2 hectare grote koepel over het bos. Maar er is ook een Rescue Center. Dat is het fijne van een self-drive, je bepaalt helemaal zelf wat je op welk moment wilt doen. Afstand: ±100 km

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie 1 nacht Tsitsikamma: een bos aan zee (Addo-Tsitsikamma-Knysna):
Dag 1: Vertrek uit Amsterdam
Dag 2: Aankomst Johannesburg, meet&greet, transfer
Dag 3: Johannesburg - Panoramaroute
Dag 4: Panoramaroute
Dag 5: Panoramaroute - Krugerpark
Dag 6: Krugerpark, Morning Walk met Ranger (vanaf 13 jaar)
Dag 7: Krugerpark - eSwatini (Swaziland)
Dag 8: eSwatini (Swaziland), 2 uur mountainbike incl entree Mlilwane
Dag 9: eSwatini (Swaziland) - St. Lucia
Dag 10: St. Lucia, boottrip Lake St Lucia
Dag 11: St. Lucia - Uhmlanga Rocks
Dag 12: Uhmlanga Rocks -Durban-Port Elizabeth-Addo, binnenlandse vlucht (excl)
Dag 13: Addo
Dag 14: Addo - Knysna
Dag 15: Knysna
Dag 16: Knysna - Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Montagu
Dag 19: Montagu - Stellenbosch/Hermanus
Dag 20: Stellenbosch/Hermanus - Kaapstad
Dag 21: Kaapstad
Dag 22: Kaapstad
Dag 23: Vertrek Kaapstad
Dag 24: Aankomst Amsterdam

Extensie 8: 1 nacht Tsitsikamma: een bos aan zee (Addo-Tsitsikamma-Knysna)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 162,- p.p.€ 81,- p.p.€ 108,- p.p.€ 81,- p.p.€ 97,- p.p.€ 81,- p.p.
Excursies

Johannesburg

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela

Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
Per auto word je opgehaald bij je hotel. Je fietst een uur door Soweto, en ziet de levendigheid van de markt met de lokale shebeen (illegaal bierhuis). Indien je niet wilt fietsen, kan dit ook per auto. Met de gids spring je weer in de auto naar een bijzondere straat, hier staan de huizen van twee Nobelprijs voor de Vrede winnaars: bisschop Desmond Tutu en voormalig president Nelson Mandela. Om de hoek staat het Hector Pieterson monument, waar de politie op 16 juni 1976 het vuur opende op 10.000 ongewapende, voor beter onderwijs demonstrerende scholieren. De beroemde World Press Photo van de gewonde scholieren veroorzaakte een wereldwijde keten van protest, waardoor uiteindelijk economische en culturele sancties werden opgelegd door andere landen. Dit betekende het begin van het einde voor het Apartheidsregime. Het Soweto/Hector Pieterson-museum verhaalt over deze periode. Je luncht in een goed, lokaal restaurantje, de andere bezoekers zijn geen toeristen, maar inwoners van Soweto. Je bezoekt het Apartheidsmuseum (incl entree): enorm informatief en indrukwekkend en een must-visit in Johannesburg.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eeste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 

Excursie 1: Fair Trade Township tour Soweto: fiets en huis Mandela
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 96,- p.p.op aanvraagop aanvraagop aanvraagop aanvraagExcursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)

I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Deze stadswandeling door de wijk Newtown laat je verschillende kanten van downtown Johannesburg zien. Van metershoge graffiti kunst tot traditionele kruidendokter en van authentieke Afrikaanse kleding tot het advocatenkantoor van Mandela en Tambo. Groet je iemand in dit ontspannen volksbuurtje, dan krijg je een brede smile terug. Je krijgt een totaal ander beeld van Johannesburg en na afloop zeg je vast: I love Jozi! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen. Duur: circa 2,5 uur

Excursie 2: I love Joburg – Stadswandeling Newtown (2,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)

I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Voel de vibe van Johannesburg! Als je van metropolen als New York en hun stadscultuur houdt, dan kan Johannesburg je aangenaam verrassen. Het stadsbestuur heeft het unieke besluit genomen dat kunst in de straat te zien moet zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om enorme kunstwerken op gebouwen te maken. Dit is geen gewone graffiti, dit is kunst! Tip: vraag de gids om een tip voor een leuke plek om na afloop zelf koffie te drinken of te lunchen. Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in centraal Johannesburg, waar de stadswandeling is.Duur: circa 2 uur

Excursie 3: I love graffiti – Stadswandeling stadskunst in downtown Joburg (2 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagExcursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)

Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Geïnteresseerd in Mandela en de vrijheidsstrijd? Dan is deze wandeling iets voor jou. Je wandelt onder andere langs het advocatenkantoor van Nelson Mandela en Oliver Tambo in Newtown, waar ze opkwamen voor de rechten van mensen die door het Apartheidsysteem problemen hadden. Maar ook andere vrijheidsstrijders zoals Walter en Albertina Sisulu lieten hier hun voetsporen achter. Een leerzame wandeling! Tip: vraag de gids of The Sheds deze dag open is, deze art-foodcourt is bijzondere plek om na afloop koffie te drinken of te lunchen.
Je komt op eigen gelegenheid (auto, taxi) naar het afgesproken ontmoetingspunt in de wijk Newtown, waar de stadswandeling is. Duur: circa 3,5 uur

Excursie 4: Voetsporen van Mandela – Stadswandeling Newtown (3,5 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraagKaapstad

Excursie 5: Goede doelen Township Tour

Goede doelen Township Tour
We garanderen je, dat deze excursie – waarbij je verschillende projecten in de townships bezoekt- een enorme indruk bij je zal achterlaten. Samen met een lokale gids bezoek je 4 sociale projecten die geïnitieerd zijn door de bewoners zelf, gericht op moeders en kinderen, zoals een créche, een studieproject of school, een jongerenproject, of een voedselproject. Sta bijvoorbeeld versteld van Mama Rosie, die zonder subsidies, het toch voor elkaar bokst om iedere dag 182 kinderen van eten te voorzien, voordat ze naar school gaan. Met deze excursie wordt een bijdrage geleverd aan het fonds dat deze projecten ondersteund.

Excursie 5: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 6: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)

Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
Samen met een van de inwoners van de Bo-Kaap, de kleurigste en beroemde wijk van Kaapstad, maak je een wandeling door de wijk. Roze, blauwe en gele huizen wisselen elkaar af in dit unieke straatbeeld. Dit was het voormalige slavenkwartier en er is veel invloed uit de kleurige Malay-cultuur. Je gids kan je vertellen over de geschiedenis van de wijk en haar bewoners. Je gaat koken bij één van de echte Cape-Malaymama’s thuis. Het resultaat, een heerlijk geurende lunch met curry, roti, samosa en salaatjie, eet je met zijn allen op in de huiskamer. Deze excursie levert door middel van toerisme een positieve ontwikkeling aan cultuur en natuur in Zuid-Afrika.

Excursie 6: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.Excursie 7: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha

Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
Dit bezoek aan township Khayelitsha is een ervaring waar je nog lang over napraat. Alleen de weg er naartoe is een beleving. Je ontmoet je gids op het station van Kaapstad en van daaruit pak je samen de lokaal taxibusje (dit busje betaal je zelf, klein bedrag). Leuk om eens ‘Go Local’ te gaan. Deze ochtend brengt je dichter bij de lokale mensen en hoe zij leven. Je gids, uit Khayelitsha zelf, wil je de kracht van mensen in de township laten zien. Hij is trots op wat er wél is, het lokale radiostation, de kleine ateliers waar de mama’s souvenirs maken, de Coffeeshop township style. Vanaf Look-Out Hill zie je de andere kant van de Tafelberg en hoor je andere verhalen. Een bezoek aan een township mag niet ontbreken aan je bezoek aan Kaapstad. 
 
Praktische informatie: Je gids ontmoet je op treinstation Kaapstad (je kunt hier je auto betaald parkeren of met een taxi naar het station gaan). Samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje, je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha per lokaal taxibusje is inclusief om een grotere afstand te overbruggen en verder wandel je vooral, zodat je veel ziet. Je kunt kiezen uit een halve dag of hele dag excursie.

Excursie 7: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 8: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)

Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
De kleurige Bokaap huisjes sieren menig reisgids. De oorspronkelijke bewoners uit dit voormalig slavenkwartier komen uit alle windstreken en hierdoor is een eigen cultuur en keuken ontstaan: Cape Malay genoemd. Je leert typische gerechten koken bij een van de Cape Malay mama’s thuis. Je gastvrouw zit vol handige trucjes waardoor deze gerechten bij haar wel lukken en zo lekker zijn. Leuk om thuis nu zelf te kunnen maken! Daarna eet je samen als lunch wat je net hebt gemaakt. Niet alleen heerlijk, maar vooral ook heel leuk en gezellig om bij de gastvrouw thuis te komen!
Deze excursie is een initiatief van een aantal ondernemende lokale vrouwen zelf, die op deze manier iets extra's verdienen voor hun gezin.  

Excursie 8: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.Knysna

Excursie 9: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna

Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
Vind je het leuk om naast de toeristische bezienswaardigheden ook lokale mensen te ontmoeten? Wil je wel een township bezoeken, maar op een luchtige en informele manier? Ga dan lunchen bij Elmerie. Zij kookt een driegangen lunch van traditionele Afrikaanse gerechten voor je, in haar eigen huisje in de township Nekkies aan de rand Knysna. Het is onmogelijk om alles op te eten, het een na het ander verschijnt op het kleine tafeltje in haar nette huisje. Elmerie vindt het geweldig om voor je te koken en heerlijk om met je te babbelen over haar leven. Dat gaat in een bijzondere mengeling van Engels en Afrikaans; vooral het Afrikaans wat veel met Nederlands gemeen heeft, vinden wij erg charmant! 

Excursie 9: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Oudtshoorn

Excursie 10: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)

Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Héél vroeg, nog voor het krieken van de dag sta je op. Hét moment op de stokstaarten (meerkat in het Engels) te zien, is namelijk bij zonsopkomst. Stil zit je in het donker te wachten tot de zon op komt. Eén voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon. Wat een ontzettend grappige beestjes. Timon uit de Lion King in het echt!
NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen.
De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaalt de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. (NB: het kan handig zijn om je accommodatie aan de locatie van de Meerkat Safari aan te passen.)  Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 

Excursie 10: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraagStellenbosch

Excursie 11: Bike and Wine

Bike and Wine
Vanaf de fietsenstalling gelegen buiten Stellenbosch fiets je onder begeleiding van een locale gids door de groene wijnlanden. Op de fiets kun je over de kleine paadjes tussen de wijnstokken fietsen. De tocht is circa 9 km en begint met wat heuvels. Je stopt bij verschillende 2 wijndomeinen voor een wijnproeverij en bij 1 brandy proeverij. Omdat je op de fiets bent, kun je voluit genieten van het godennat. (Boek evt met transfer! Op aanvraag.) Hoe verder het proeven vordert, hoe minder heuvels je gelukkig hoeft op te fietsen! Onderweg krijg je gelegenheid om in een boerderij-restaurant te lunchen (niet inbegrepen). Met deze excursie draag je bij aan toerisme met een lage carbon footprint en een deel van de opbrengst gaat naar een fietsclub voor jongeren uit kansarme buurten. Excursie met positieve ecologische voetafdruk, voor elke 10 fietsers wordt een boom geplant bij scholen of crèches zonder 'groen' in achtergestelde gebieden. NB: Transfer van je accomomdatie naar de ontmoetingplaats en visa versa is op aanvraag, geef aan indien je dit wilt.

Excursie 11: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.Umhlanga Rocks

Excursie 12: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)

1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
In de Valley of 1000 Hills, gelegen vlak boven Durban, zul je kennis maken met een bijzondere lokale gemeenschap. Je Zulu gids zal je  laten kennismaken met de levenswijze van de hedendaagse Zulu. Dankzij een taallesje Zulu, kun je contact met de lokale bevolking maken. Of het Zulu je heel gemakkelijk afgaat… in ieder geval zullen jij en de mensen die je ontmoet veel lachen! Als lunch maak je kennis met de typische Zuidafrikaanse maaltijd: de braai. Je gids leert je ook hoe het lokaal transport werkt en samen ga je op pad. Uit de volgende activiteiten zouden circa 4 onderdelen verder deel uit kunnen maken van je programma;  Zulu dans, bezoek aan een Sangoma (traditioneel genezer/sjamaan), een bezoek aan een weeshuis, een wandeling naar ‘The Rock’, of een introductie in het typische Zuid Afrikaanse “beadwork”. Het programma wordt samengesteld naar beschikbaarheid van de dorpelingen op dat moment, want het is geen ‘toeristische attractie’ maar het echte leven. Tijdens je ontmoetingen leer je heel wat van de denkwijze en de uitdagingen die de mensen tegen komen in hun dagelijks leven. Je excursie schept niet alleen werkgelegenheid en leermogelijkheden voor jongeren die gids willen worden, maar kan uitmonden in een heel bijzondere culturele uitwisseling tussen jou en de jongere gids (indien school het toelaat, gaat er vaak een jongeren mee als gids in opleiding). Deze middagexcursie duurt afhankelijk van je eigen tempo en interactie tussen 3-6 uur. 
Kies voor deze excursie indien je wel de lokale bevolking wilt ontmoeten, maar liever niet bij mensen thuis eet en slaapt, maar in een hotel. 

Excursie 12: 1 dag leven als een Zulu (3-6 uur)
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg in LimpopoZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Onderweg in Limpopo - jacaranda boom in bloeiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - De Bourkes Luck PotholesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - De Blyde rivierZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - De Drie RondavelsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - Uitzicht bij Gods WindowZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Panoramaroute - Ndebele vrouwen in Pilgrims RestZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op Safari in het Krugerpark - CheetaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - NeushoornsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - Olifant op de wegZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op Safari in het Krugerpark - Wevervogeltje bouwt een nestZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op Safari in het Krugerpark - Nijlpaarden in het water.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - LeeuwenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - Vechtende Olifanten BullsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op Safari in het Krugerpark - GrondneushoornvogelsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Big Five Safari in Krugerpark - Olifant op de wegZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op Safari in het Krugerpark - Baobab boomZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Swaziland - Slaap in een BijenkorfhuisjeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Swaziland - Mlilwane Wildlife Sanctuary - Wandelen tussen de dierenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Swaziland - Mlilwane Wildlife Sanctuary - Wevernestjes in de boomZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: St Lucia - Pas op, je weet nooit wat je tegen komtZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bootsafari bij St Lucia - NijlpaardZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bootsafari bij St Lucia Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bootsafari bij St Lucia - NijlpaardenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cape Vidal - Picknicken op het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cape Vidal - Relaxen op het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Valley of 1000 Hills - Beadwork project en SouvenirsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Valley of 1000 Hills - Kinderen kijken naar Traditionele Zulu dansZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Valley of 1000 Hills - Traditionele Zulu dansZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Valley of 1000 Hills - Traditionele Zulu dans, net als Shaka ZuluZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Valley of 1000 Hills - Een dagje bij een gastgezinZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kust langs de GardenrouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Slapen bij de boer in AddoZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Olifanten Bad momentZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo elephant park - Familie OlifantenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo elephant Park - Close upZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Struisvogels in het weilandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - De Cango CavesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Zuidkaper walvis voor de kustZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Kooiduiken met een Witte HaaiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oesters eten in KnysnaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Montagu - Victoriaanse huizenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - WijnrankenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - Proost!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - De WijnhoofdstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Op verkenning door de stadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Een tafelkleed op TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - De gekleurde huisjes van BokaapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Kaap de Goede HoopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Pinguïns bij Boulders BeachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Uitzicht op TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - De waterfront

Paragliden vanaf Tafelberg in KaapstadBaby olifant valt in waterpoel Addo Elephant Park (Oostkaap)Duiken met haaien in Gansbaai - Zuid-AfrikaDe Hoop Nature ReserveBo Kaap - Kaapstad


Blogartikelen bij deze reis

Reacties van reizigers (33)

"Huwelijksreis naar Krugerpark, Swaziland en Drakensberg"

Een gewildige reis in een prachtig divers land

M - 03-05-2019
De rondreis was naar een prachtig divers land en een geweldige reis. De accommodatie in White River was wat ons betreft met stip de mooiste locatie. De accommodati in St. Lucia viel op door een zeer muffe geur, verouderd i...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Schitterende reis in divers Zuid-Afrika"

Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad (op maat)

Corne Bruininckx - 11-07-2018
Schitterende reis in divers Zuid-Afrika met prima accommodaties. De accommodaties waren van hoog en zeer gastvrij niveau, de ene keer in de stad of dorp de andere keer een aantal kilometer van de bewoonde wereld. Indien het laatste het geval is, ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Vakantie in een land met een scherp randje"

Rondreis Zuid-Afrika: Rondje Tuinroute, Wijnroute & Addo (Kaapstad-Kaapstad)

John - 26-04-2018
De rondreis in een zin: Een prima vakantie in een land met een scherp randje.    De meeste accommodaties zijn goede onderkomens: - Kaapstad: goede verzorging en een leuke omgeving  - Agulhas: TOP ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Fantastische vakantie in een prachtig land"

Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark & Kaapstad tot Wijn & Walvis

Lisanne - 20-03-2018
In een zin: Fantastische vakantie in een prachtig land De accommodaties waren over het algemeen prima. Met name de accommodatie in Johannesburg, Stellenbosch en Hermanus zijn erg mooi. De minste  accommodatie  was in Graskop. De excursies die ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Fantastisch, een bijzondere gedenkwaardige reis."

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute & Addo

Kitty - 06-02-2018
In een zin: Fantastisch, heel bijzonder en gedenkwaardig, een aanrader!   De accommodaties waren overwegend super goede accommodaties. De accommodaties die eruit sprongen waren ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"de mooiste wilde dieren te spotten en de heerlijkste wijnen te proeven."

Zuid-Afrika reis: Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia- Umhlanga Rocks - Addo - Tuinroute - Stellenbosch - Kaapstad

Wieke - 30-10-2017
Eerste reactie Veel kilometers afleggen om de mooiste wilde dieren te spotten en de heerlijkste wijnen te proeven. De accommodaties op deze reis Over het algemeen waren we blij verrast met de accommodaties waar we zijn verble...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Drakenbergen vinden wij een aanrader; werkelijk prachtige, weidse natuur. Schilderachtige Zuludorpjes onderweg."

Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - Tuinroute - Kaapstad

Tanja de Groot - 20-10-2017
Heerlijke vakantie gehad, Zuid Afrika is een heel mooi land, overal prachtige natuur. De accommodaties op deze reis Veel van de eerste keuzes van Footprint waren al bezet, maar de alternatieve accommodaties waren prima. De een sprong er wat meer uit dan de...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onvergetelijk en zeer afwisselende reis door Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Mariëtte Schuringa- de Groot - 04-09-2017
In een zin, dit was een onvergetelijke en zeer afwisselende reis! De accommodatie was in het algemeen sfeervol en kleinschalig. Onze beste herinneringen is aan Umlani, een fantastisch bushcamp met een hele fijne sfeer. Minste vonden wij de accommodatie in Loskopdam, omdat dit...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Een uitmuntende organisatie en een prachtig gevarieerd programma in Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Kees Reitsma - 04-08-2017
We hebben enorm gezien van Zuid-Afrika. Het programma was prachtig en gevarieerd, soms wel wat vol (maar dat wilden we zelf)! De accommodaties waren uitstekend, goede standaard en kwaliteit, zeer gastvrij en behulpzaam. Alles bij elkaar hebben we de accommodaties als zeer positie...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hele varierende vakantie: vele mooie dingen gezien en gedaan!"

Zuid-Afrike Reizen: Van Krugerpark & Kaapstad tot Wijn & Walvis

Richard Schaap - 31-07-2017
Een hele leuke vakantie waarin we vele mooie dingen hebben gezien en gedaan! Heel variërend! De accommodaties waren prima, met de accommodatie in Stellenbosch die er voor ons uitsprong!   Aan te raden excursies:...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Boeiende en mooi vakantie in een afwisselend land"

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute en Kruger National Park

Jo Althoff - 28-07-2017
Zuid Afrika is een mooi afwisselend land, er is veel te zien en te beleven van Kaapstad, via de Tuinroute, Wijnroute en Kruger Nationaal Park. We hebben een boeiende en mooie vakantie gehad, met een paar minpuntjes. Over het algeheel waren de accomodaties...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hele fijne en mooie familie vakantie door Zuid-Afrika."

Zuid-Afrika reizen: Garden Route

Refke Wormmeester - 26-07-2017
In een zin: dit was een hele fijn en mooie vakantie. De accommodatie in Kaapstad was een hele mooie verzorgde kamer, leuke details met inrichting,alles was goed onderhouden, heerlijk ontbijt, gastvrouw was erg betrokken en een schitterend uitzicht in tuin ove...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De mooiste vakantie ooit, in het prachtige Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Mark Bernaerts - 25-07-2017
Het was voor ons de mooiste vakantie ooit. Wat een prachtig vakantieland. Met het aangeboden reisschema van Footprint Travel hebben we de veelzijdigheid van het grote land te hebben kunnen ontdekken!   Het gemid...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige en gevarieerde vakantie in het mooie Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: gevarieerde vakantie in het mooi Zuid-Afrika

Nynke Hoogma - 09-05-2017
Onze vakantie in één woord: Geweldig! We hebben echt een super leuke, gevarieerde vakantie gehad! We vonden Zuid-Afrika heel erg mooi, met vriendelijke mensen en hebben genoten. De accommodaties waren goed. Het was leuk om iedere keer weer in een ander huisje of kam...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Waanzinnige vakantie in Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen: Van krugerpark tot Kaapstad

Hans de Koning - 04-04-2017
Onze vakantie door Zuid-Afrika was waanzinnig. De accommodaties gedurende de reis waren op fantastische locaties. Alleen St Lucia viel ons tegen, zowel de locatie als het plaatsje. Swaziland was super, hier had ik graag veel langer willen verblijven, net als Kaap de Goede Hoo...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een prachtige reis in het prachtige land Zuid-Afrika!"

Zuid -Afrika reizen: Van Krugerpark tot Kaapstad

Margreet Allema - 16-11-2016
We hebben een prachtige reis gemaakt in een prachtig land, de afwisseling in landschappen was indrukwekkend en veel (wilde) dieren gezien. En wat een aardige mensen hebben we ontmoet! De meeste accommodaties waren erg goed, en een aantal sprongen er echt uit. Wij hebben de...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Top Zuid-Afrika reis, met veel afwisseling!"

Zuid-Afrika reizen: Op Safari in Krugerpark en Limpopo

Carin Weitering - 14-11-2016
Wat een topreis met heel veel afwisseling! Over het algemeen overtroffen de accommodaties onze verwachtingen. De lodges in Limpopo waren uitstekend en de Game Reserve was absoluut een topper. Bij de Panorama Route overnachten we in een lodge met een bijzondere warme sfeer ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldig! Zuid-Afrika, wat een Prachtig land met vriendelijke mensen."

Zuid Afrika reizen: van Krugerpark tot Kaapstad

Robin van Lieshout - 27-10-2016
Geweldig! Wat een prachtig land met vriendelijke mensen. De variatie van onze reis was goed. Wij vonden met name het feit dat het kleinere, persoonlijke accommodaties betrof, erg leuk. Voor ons was de accommodatie in Knsyna de absolute topper. De accommodatie is prachtig en de ga...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een huwelijksreis in Zuid-Afrika om nooit te vergeten!"

Zuid-Afrika reizen: Krugerpark, Swaziland & Drakensberg

Astrid en Caspar Hunsche - 25-10-2016
We hebben niet overal de meest luxe hotels en accommodaties gehad, maar dat hoefde van ons ook niet. De beste lodges voor ons waren die in het prive park nabij Krugerpark en de lodge in Johannesburg. Allebei luxe met geweldige service! Qua excursies hebben wij zeer genoten v...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een mooie reis van Krugerpark tot Kaapstad"

Krugerpark - Swaziland - St. Lucia - Hluhluwe - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Hermanus - Stellenbosch - Kaapstad

Niels van Norel - 22-08-2016
We hebben een mooie reis in Zuid-Afrika gemaakt. We verbleven in afwisselende locaties en hebben aan diverse activiteiten deelgenomen. De ochtendwandeling in het Krugerpark met een ranger, het bezoek aan een struisvogel farm in Oudtshoorn en de excursie na...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van Krugerpark naar Kaapstad: om nooit te vergeten!"

Krugerpark - Swaziland - St. Lucia - Hluhluwe - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Hermanus - Stellenbosch - Kaapstad

Piet Kok - 15-08-2016
Dit was een vakantie om nooit te vergeten. We hebben veel meegemaakt en veel mooie mensen ontmoet. De dieren en de natuur zijn heel kleurrijk, schitterend en overweldigend. We verbleven in diverse accommodaties en die waren bijna allemaal heel goed. De kamers in Hazyview waren geweldi...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Een Fantastische Zuid-Afrika reis!"

Zuid-Afrika reis: Krugerpark - Stellenbosch - Kaapstad

Marije Riedstra - 17-03-2016
We hebben een reis op maat gemaakt door Zuid-Afrika, met inclusief een 4 daagse safari in Krugerpark (wij zijn aangesloten bij een groepsreis geregeld door Footprint Travel), de wijnen en wijnboerderijen van Stellenbosch en met alle pracht in Kaapstad en omgeving. Allen waren hoo...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We hebben veel wild gezien. Het was een super vakantie"

Rondreis Zuid-Afrika: Krugerpark, Swaziland en Drakensbergen

Iris van Geer - 18-01-2016
De accommodaties zijn over het algemeen allemaal prima en goed. Vaak vonden wij de accommodatie op een mooie locatie, al helemaal in de wildparken. Een aantal lokaties raden we echter niet aan.  Qua excursies is de nacht game drive in Phalaborwa geweldig. Dit raden wij ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben een fantastische Zuid Afrika reis gemaakt, waar we nog veel en vaak aan zullen terugdenken!"

Zuid-Afrika reizen: Johannesburg - Krugerpark - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad

Walter Buitendijk - 11-01-2016
Wat een fantastische reis hebben we gemaakt. We zullen nog vaak aan deze reis terugdenken! We zijn heel tevreden over de verschillende accommodaties. Voor ons sprong de accommodatie in Oudtshoorn er uit. Wat een schitterende locatie! Verder vonden we de locatie in Addo tegek. Min...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze Zuid-Afrika reis was boven verwachting!"

Zuid-Afrika reizen: Krugerpark - Panoramaroute - Kaapstad - Stellenbosch

Laurie Visser - 04-01-2016
Onze reis door Zuid-Afrika was boven verwachting. De accommodaties die geboekt zijn via Footprint Travel zijn over het algemeen heel erg goed bevallen. Wij hadden vrij laat geboekt, in een drukke periode. Het is Sanne toch gelukt om (meer dan) prima accommodaties te regelen met de ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"In Addo Elephant Park struinden 50 olifanten op minder dan een meter langs ons!"

Zuid-Afrika reizen: Johannesburg - Addo - Garden Route - Kaapstad

Kirsten Das - 30-11-2015
Een heerlijke vakantie in Zuid-Afrika hebben we gehad!   De wandelingen in Tsitsikamma National Park zijn fantastisch! Ook in Kaapstad en omgeving hebben we genoten van de prachtige natuur van Zuid-Afrika! We hebben en...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige Zuid-Afrika reis. We hebben heel veel gezien, veel mensen gesproken en veel beleefd!"

Zuid-Afrika reizen: Johannesburg - Waterberg - Louis Trichard - Phalaborwa - Swaziland - Stanger - Kaapstad

Frits Bouwens - 16-11-2015
Wat een fantastische reis hebben we weer gemaakt met Footprint Travel. We hebben heel veel gezien, veel mensen gesproken en veel beleefd! De accommodaties waren prachtig en afwisselend. Leuke/verrassende extraatjes waren voor ons de accommodaties: Kensington Cottages (Peter in Jo...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Evaluatie Van Krugerpark tot Kaapstad"

Zuid-Afrika reizen: Johanensburg - Graskop - Krugerpark - Swaziland - St Lucia - Valley of 1000 Hills - Drakensberg - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad

Annemarie Rommens - 05-11-2015
We hadden een geweldig Zuid-Afrika vakantie met veel rust, mooie natuur, cultuur, unieke accommodaties en volop genieten!   Onze aanraders voor excursies Ik raad de excursie 'zulu' als een dag aan. Ik vond het geweldig om in conta...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Imponerende Zuid-Afrika en Namibië reis door Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibië"

Zuid-Afrika en Namibië reizen: Krugerpark, Swaziland, Drakensberg, Lesotho, Addo, de Tuinroute, Kaapstad en Namibie

Astrid Eegerdingk - 26-10-2015
Wat een imponerende trip door Zuid-Afrika en Namibië hebben we gehad. Het is een onvergetelijke reis voor ons.. Eigenlijk één en al hoogtepunt! De reis is prima georganiseerd en de accommodaties en het reisprogramma zijn zeer gevarieerd. Daardoor blijft het alt...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Zuid-Afrika: een fantastisch land waar we naar terug willen keren!"

Zuid-Afrika reizen - Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia - Addo - Tuinroute - Kaapstad

Marije van der Loon - 18-08-2015
Zuid-Afrika is een fantastisch land waar je graag weer naar terug wilt keren. Alle accommodaties en gidsen waren geweldig.    Onze hoogtepunten op onze Zuid-Afrika Een tour door Johannesburg is echt een must om een kijkje i...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Zuid-Afrika: fantastisch, bijzonder en afwisselend!"

Zuid-Afrika reizen - Krugerpark - Panoramaroute - Swaziland - St Lucia - Addo - Tuinroute - Kaapstad

Irene de Wit - 18-08-2015
Onze Zuid-Afrika reis Onze Zuid-Afrika reis was fantastisch, bijzonder & afwisselend. De hele reis is bijzonder. Het begint met vergezichten in Graskop, Wildlife en Kruger en Swaziland en dan steeds meer natuur richting de Garden ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Onze vakantie was zo geweldig dat we nu, een maand later, al weer “heimwee” hebben en terug willen!"

Zuid-Afrika reizen: Van Krugerpark & Kaapstad tot Wijn & Walvis

Rianne Nieuwenhuizen - 30-06-2015
Onze vakantie was zo geweldig dat we nu, een maand later, al weer “heimwee” hebben en terug willen!   Ons reisschema was tot in detail uitgewerkt met leuke en handige tips. Op één dag stond echter de reis van Johannesburg naar Gr...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"We zagen allerlei verschillende kanten van Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika reizen - Swaziland - Lesotho

Ies Bos en Yvonne Hendriksen - 20-11-2014
We hadden een prachtige reis. De natuur in Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho is overweldigend. We hadden de mooiste accommodaties en “een dag leven als een Zulu” is heel speciaal en iet...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Van Krugerpark tot Kaapstad - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie