Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Weer Zuid-Afrika

Zuid Afrika is voor Afrikaanse begrippen gezegend met een gematigd klimaat met veel droge en zonnige dagen. De hoogteligging en nabijheid van de oceanen zijn de belangrijkste beïnvloeders van het klimaat.  Door de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de seizoen in zuidelijk Afrika omgekeerd aan dat van Nederland.
 
  • Winter (juni tot september) is koeler, droger, en ideaal voor wandelen en buitensport activiteiten. Doordat de vegetatie dunner is en dieren drinken bij rivieren en andere vast waterplaatsen, is dit ook de beste tijd voor om wilde dieren te spotten. In de oostelijke hooglanden kunnen de nachten koud zijn, mogelijk zelfs vriezen. Neem dus een warme jas mee. Let op, in Kaapstad zijn deze maanden juist relatief nat. Het regenpatroon van Kaapstad is omgekeerd aan de andere grote steden.
  • Zomer (eind november tot maart) betekent regen, mist in bepaalde gebieden en in de laaggelegen gebieden soms oncomfortabel hete dagen. Langs de Indische Oceaan kan het zwoel en tropisch zijn, met een hoge luchtvochtigheid. In Swaziland en Lesotho kan het hevig onweren en in Lesotho zelfs overstromingen.
  • Voorjaar (midden september tot november) en najaar (april en mei) zijn bijna overal de beste reistijd. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar is de noordelijke kaap bezaaid met wilde bloemen.
  • Zuid-Afrikaanse schoolvakanties (midden december tot januari, paasvakantie) zorgen voor een enorme toename van drukte. Veel accommodaties zitten lang van te voren vol en prijzen kunnen omhoog gaan. Het voordeel van deze periode zijn de festivals op diverse plaatsen.
 
 

Beste reistijd om wilde dieren te spotten

In juni tot augustus (winter op het zuidelijk halfrond) komt de zon tussen 7 en 8 uur op. De zon gaat onder tussen half 6 en half 7 ‘s avonds.’s Ochtends is het koel en heb je de meeste kans op helder weer, in bergachtige gebieden kan het ‘s middags dichttrekken. Je haalt dus het meeste uit je dag door vroeg te vertrekken, op een doorsnee reisdag bijvoorbeeld tussen 8 en 9 uur. Wil je wilde dieren spotten, dan is het slim om net rond zonsopgang of zonsondergang in de Parken te zijn. Dit is het tijdstip waarop de dieren actief zijn en tevoorschijn komen.
 
Ieder seizoen heeft zijn voordeel: In de winter heb je de meeste kans om dieren op vlaktes te zien. Dit omdat de bomen geen of weinig bladeren dragen en de dieren minder verkoeling hoeven te zoeken onder dicht struikgewas. De dieren worden naar open vlakten gedreven waar nog voldoende gras is wanneer de bladeren aan de bomen op zijn.
 
In de zomer komen de dieren het meeste bij water voor om hier verkoeling te zoeken. Je kunt dus rustig bij een waterhole gaan zitten wachten op dieren die komen drinken. Sommige dieren houden het echter wel uit op de hete vlaktes.
 
 

Klimaat Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft deels halfwoestijn en deels een subtropisch klimaat (langs de kust). Over het algemeen heeft het land een warm klimaat met weinig neerslag en veel zon. Het kent echter wel grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid vanwege hoogte verschillen. Langs de zuidwest kust is het natter in de winter met temperaturen van 12 tot 18 graden. In de zomer is het droger met een graad of 28 °C. In het Kruger Park (noordoost) heerst een subtropisch klimaat met hele hete natte zomers en droge warme winters. Hierdoor is het park het hele jaar te bezoeken.
 
 

Wandelen in Zuid-Afrika

Ga je graag wandelen? Er zijn veel prachtige natuurgebieden in Zuid-Afrika waar prachtig gewandeld kan worden. De beste reistijd om te wandelen is afhankelijk of je kiest voor meer noordelijk gelegen berggebieden, of de omgeving van de kaap. Wandelpaden kunnen door regen gladder en moeilijker begaanbaar zijn, zorg dus voor schoenen met goed profiel en kleding dat wat modder kan hebben.
 
 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter