Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Voorwaarde voor visum Zuid-Afrika: geldigheid paspoort!

LET OP: Voor alle reizigers geldt dat je paspoort minimaal 1 maand geldig moet zijn bij verlaten van Zuid Afrika, echter 6 maanden na verlaten van Swaziland en Lesotho. (Rijd je van Krugerpark naar het zuiden, dan rijdt je praktisch altijd door Swaziland!) Voor Namibië dient je paspoort 6 maanden geldig te zijn bij verlaten van het land. 
LET OP: Nieuwe strenge regelgeving voor reizen met kinderen vanaf 1 juni 2015.
 

Visum Zuid-Afrika

Als Nederlander  is het niet nodig van te voren een visum Zuid-Afrika aan te vragen. Als toerist krijg je automatisch en gratis een visum tot maximaal 90 dagen. Je krijgt dit toeristenvisum bij aankomst op het internationale vliegveld in Zuid-Afrika, zoals het vliegveld van Johannesburg en Kaapstad. Je kunt eenmalig een verlenging van 90 dagen krijgen. Het visum is een stempel in je paspoort dat je krijgt bij de douane. De douane zal meestal de datum van je terugvlucht hanteren als einddatum voor je visum (tenzij je een andere datum verzoekt). Je paspoort dient nog 1 maand geldig te zijn, nadat je Zuid-Afrika verlaat. Maar let op, rijdt je ook door Swaziland, dan dient je paspoort 6 maanden geldig te zijn. Ook dienen er voldoende lege pagina’s in je paspoort te zijn, als je verschillende landen doorsteekt. Per land (Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Namibië of een ander buurland) 1 lege pagina.
 
Ambassade Zuid-Afrika: Wassenaarseweg 40, 2596 CJ  Den Haag, www.zuidafrika.nl
 
 

Visum Lesotho

Nederlanders krijgen een gratis visum bij aankomst. Standaard is dit visum voor 2 weken.
Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn.
 
Consulaat Lesotho: Weezenhof 2529, 6536 JH Nijmegen
 

Visum Swaziland

Nederlanders behoeven geen visum om Swaziland te bezoeken. Mocht je er toch één nodig hebben, dan is deze gratis aan de grens of vliegveld te krijgen. De termijn is maximaal 60 dagen. Je paspoort dient minimaal 3 maand na verlaten van het land nog geldig te zijn.
 

Andere nationaliteit of visa Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse, check dan bij de betreffende ambassade of een visumdienst. Heb je een visum nodig voor vrijwilligerswerk, stage, werk of langer verblijf, contacteer dan een visumdienst, bijvoorbeeld:
V&V Visumdienst Breda, tel 076-5612139, www.visumdienst.com


Reisdocumenten Zuid-Afrika

Een Nederlands Identiteitsbewijs is niet geldig voor Zuid-Afrika, je hebt hiervoor een geldig paspoort nodig. Reisdocumenten zijn zeer waardevol. Ze stellen je in staat om te reizen en je kunt je ermee identificeren. Ga daarom zorgvuldig met de reisdocumenten om, zorg dat ze niet langdurig omvouwen, bijvoorbeeld door het in de achterzak van een broek te dragen, hierdoor kan de chip beschadigen. Geef de reisdocumenten nooit uit handen, tenzij aan een daartoe bevoegde autoriteit. Hotels, villa’s en andere accommodaties in Zuid-Afrika zijn verplicht een kopie van het paspoort te maken voor het politiebureau. Doen zij dit niet, dan riskeren ze een forse boete. Tip: maak thuis een kleurenkopie van het paspoort, snijd het netjes af en lamineer. Maak daarnaast nog een aantal zwart-wit kopieën en verdeel dit over de tassen van de reisgenoten. Een kopie kun je zonder problemen overhandigen. Lees meer tips in de rubriek Veiligheid.
Het kan ook handig zijn om een collegekaart, International Student Identity Card, senioren of  veteranenpas mee te nemen. In veel landen kun je hiermee korting krijgen en in sommige (minder officiële) gevallen kun je je hier ook mee identificeren.
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter