Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
UPDATE Mogelijk versoepeling nieuwe regelgeving voor reizen naar Zuid-Afrika met (en voor) kinderen:
De Zuid-Afrikaanse regering heeft aangekondigd dat voor reizigers uit landen met visum vrijwaring (EU, USA) de regels rondom het reizen met kinderen worden versoepelt. Men hoopt dat de herziening van de wet in februari 2016 zal plaatsvinden.  
Vanaf 1 juni 2015 moet voor iedere reiziger onder de 18 jaar die naar, van of door (transit) Zuid-Afrika reist een officieel geboorte certificaat worden getoond. Indien maar een (of geen) ouder mee reist moeten er aanvullende documenten worden getoond. Echter de autoriteiten raden aan, nog steeds te reizen met documenten die bewijzen dat je met je eigen kinderen reist. 
 

Wijzigingen rondom visa voor Zuid-Afrika

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetgeving aangescherpt. Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte van hun kinderen. Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015.
 
De nieuwe regelgeving is ingesteld om mensenhandel en illegale adoptie te voorkomen. Dat is nog niet een groot probleem in Zuid-Afrika, maar wel een groeiend probleem. 
 

Nieuwe wet voor reizen met kinderen naar Zuid-Afrika

Wat betekent de nieuwe wet? Iedereen, zowel Zuid-Afrikaan als buitenlander, die met kinderen jonger dan 18 jaar naar, door of vanuit Zuid-Afrika reist moet kunnen bewijzen dat dit zijn eigen kinderen zijn. Dat betekent het volgende:

1. Ouders die met hun eigen kinderen (tot 18 jaar) reizen moeten naast hun paspoorten en tickets ook overleggen:
 • Een gecertificeerde, internationale en volledige geboorteakte (in het Engels) (ook wel een origineel en internationaal geboorte certificaat genoemd) van het reizende kind(eren) kunnen tonen. 
 • Ouders van geadopteerde kinderen moeten deze adoptie bewijzen d.m.v. een officieel adoptie certificaat.
 • Ouders van het zelfde geslacht worden erkend, volgens de namen die op het geboorte certificaat voorkomen. 
 
2. Wanneer slechts een van de ouders met het kind meereist, dan moet hij/zij tonen:
 • Een gecertificeerde en volledige geboorteakte (in het Engels) van het kind
 • Toestemming in de vorm van een getekende verklaring (in het Engels) van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind. Hiermee verklaart de andere ouder dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon. (Zie hieronder voor een standaard formulier);
 • Indien één ouder de voogdij heeft: een rechterlijk bevel waarin staat dat de alleenstaande ouder volledige voogdij en officiele zeggenschap heeft over het kind (bijvoorbeeld uitspraak van rechtbank in voogdij zaak), of;
 • In geval van een alleenstaande ouder, waarbij het geboortecertificaat slechts één ouder vermeld, is de getekende verklaring van de andere ouder niet nodig. Dit is wel nodig indien de andere ouder op het geboortecertificaat voorkomt. Is de andere ouder niet te traceren, dan moet er een 'letter of special circumstances' worden aangevraagd (bij het consulaat).
 • Indien de andere ouder overleden is, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte
 
3. Kinderen die niet met hun ouders reizen maar met een familielid, kennis of andere begeleider ('guardian’), moeten tonen:
 • Een gecertificeerde en volledige geboorteakte (in het Engels) van het kind,​
 • Een officiële verklaring (in het Engels) van beide ouders cq. wettelijke voogden waaruit blijkt dat het kind toestemming heeft om te reizen met deze personen (zie hieronder het standaard formulier), 
 • Evenals kopieën van de paspoorten en contactgegevens van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind;
 
4. Kinderen/jongeren onder de 18 jaar die onbegeleid reizen, moeten tonen:
 • Een gecertificeerde en volledige geboorteakte (in het Engels) van het kind/jongere,​
 • Een officiële verklaring (in het Engels) van beide ouders cq. wettelijke voogden waaruit blijkt dat het kind toestemming heeft om te reizen en verblijven bij de ontvangende persoon in Zuid-Afrika (bijvoorbeeld een familielid waar het kind verblijft). (Zie hieronder het standaard formulier.) 
 • Kopieën van de paspoorten en contactgegevens van de ouders of de wettelijke voogd van het reizende kind alsmede van de ontvangende persoon in Zuid-Afrika (bijvoorbeeld een familielid)

 

Waar moeten officiele documenten aan voldoen?

 • Let op: Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële (volledige) geboorteakte (UBC). Voor Nederlanders die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat er een geboorteakte aangevraagd moet worden. Dit gaat op zich vrij gemakkelijk, maar dit moet wel gebeuren in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. 
 • Alle documenten moeten gedateerd zijn, binnen 4 maanden voordat het moment dat je Zuid-Afrika in gaat. 
 • Alle documenten moet origineel zijn of gecerticeerd zijn als kopie van het origineel
 • Alle documenten moeten in het Engels zijn. Zo niet, dan moeten ze vertaald worden in het Engels in een gecertificeerd document.
 • Als je een gecertificeerd document moet overleggen, moet dat vertaalt en gecertificeerd zijn door een instantie die officeel zijn goedgekeurd door de Zuid-Afrikaanse Ambassade. Zij kunnen je een lijst van namen geven.
 

Hoe vraag je een geboorte certificaat aan?

Je vraagt het certificaat aan in de gemeente van geboorte. Om een origineel geboortecertificaat aan te vragen moet je een geldig legitimatiebewijs van zowel jezelf als het kind meebrengen. Het officiële, originele geboortecertificaat moet niet alleen de gegevens van het kind maar ook de gegevens van de ouders bevatten. En het heeft een stempel van de gemeente. Het betreft een unabridged birth certificate, in de onderstaande officiële samenvatting afgekort tot UBC. Momenteel is er tussen het aanvragen en het ontvangen van een geboortecertificaat een doorlooptijd van 5 dagen tot 3 weken - afhankelijk van de manier van aanvragen.

Let op: maak bij het aanvragen van het certificaat duidelijk dat je een Engelstalig certificaat wil, en geef ook expliciet aan dat die officiele gemeente stempel van belang is. (Een apostille stempel is niet nodig.) Neem indien nodig contact op met jouw gemeente voor meer informatie.
 

Formulier verklaring 

Voor kinderen van gescheiden of alleen reizende ouders: je moet als enige ouder wanneer je met je kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Download hier het toestemmingsformulier
 
Let wel op: dit formulier moet officieel ondertekend worden door dezelfde gemeente als waar het kind geboren is, of bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag of door een notaris. Vergeet niet een kopie van de paspoorten bij te sluiten.
 

Wees goed voorbereid op de nieuwe regelgeving

Het hebben van deze aanvullende papieren is net zo verplicht is als het hebben van een paspoort. Dat betekent dus ook dat de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken vraagt om deze papieren en je weigert mee te nemen als je deze bij het inchecken niet kan tonen. Zonder dat je recht hebt op terugbetaling van je ticket. Bewaar alle aanvullende papieren dus bij je paspoort en overige papieren in je handbagage. Ook de douane in Zuid-Afrika zal streng toezien op het naleven van de regels en een kind of jongeren onder de 18 jaar zonder de juiste papieren niet toelaten
 
Lees ruim voor aanvang van je reis de samenvatting van de nieuwe regels in het onderstaande document (Engels of Nederlands), zodat je zeker weet dat je goed voorbereid op reis gaat.
 

Officiële samenvatting van de nieuwe regelgeving - NL

Officiële samenvatting van de nieuwe regelgeving - EN

Heb je na het lezen van de uitleg toch nog vragen en wil je direct contact opnemen met het Zuid-Afrikaanse Consulaat in Den Haag? Bel dan op weekdagen tussen 14.00 en 16.00 naar +31 (0)70 392 4501.

Tot slot

Het verkrijgen van het toeristenvisum zelf bij binnenkomst van het land verandert niet onder de nieuwe wet, deze heeft alleen betrekking op de papieren die aanvullend voor kinderen jonger dan 18 jaar meegenomen moeten worden. Kinderen van 18 jaar en ouder worden gezien als volwassenen en hebben hun eigen paspoort nodig, maar geen geboortecertificaat of toestemming van de ouders.
 
Wellicht is het goed om te weten dat deze regelgeving gelijk is voor Zuid-Afrikaanse staatsburgers en dat deze dus ook een verplicht zijn om de geboortebewijzen te tonen als zij willen reizen. Overigens geldt het hebben en tonen van een geboortebewijs voor meereizende kinderen al jaren lang als eis voor het afgeven van een toeristenvisum voor Zuid-Afrikanen die naar Nederland/de EU willen reizen. Reken dus niet op teveel sympathie van Zuid-Afrikaanse kant voor de problemen die deze nieuwe wet oproept voor EU reizigers met kinderen.

 
 
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter