Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Wij reizen de wereld over op zoek naar de leukste plekjes voor onze duurzame reisorganisatie Footprint Travel. Onze leukste momenten zijn de contacten met de lokale bevolking en het ontdekken van plekjes waar het gros van de mensen niet komen. Ons credo is: Go local, meet the world. Reis in dit blog met ons mee naar Zuid-Afrika!

Onze 8 favoriete dingen om te doen in Stellenbosch en de wijnlanden van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 24-07-2020

Hou je van lekker eten en drinken? Dan zit je helemaal goed in de wijnlanden van Zuid-Afrika. Een geliefde plaats is Stellenbosch, omdat hier veel te doen is. Hierbij een lijstje met mijn favoriete dingen om te doen in Stellenbosch.

Help jij de leeuwen Mufasa en Soraya?

Zuid-Afrika | 24-07-2020

Mufasa is een witte leeuw. Deze dieren zijn erg in trek bij canned hunting jagers. Daarom wil dierenarts Tjitske Mufasa niet afstaan aan de autoriteiten van Zuid-Afrika. De angst bestaat dat hij dan wordt afgeschoten in de jacht of dat zijn skelet wordt gebruikt voor ‘medicijnen’. Door deze weigering is er al enkele jaren een getouwtrek om Mufasa die inmiddels een symbool is geworden voor alle gefokte leeuwen van Zuid-Afrika.

Nieuwsbericht: 2 vrouwen gered na een nacht in de Drakensbergen

Zuid-Afrika | 27-04-2020

Witsieshoek is de hoogst gelegen lodge van Zuid-Afrika. Je hebt er een spectaculair 360 graden uitzicht. Het ligt in Royal Natal, een gedeelte van de Drakensbergen. Een paar jaar geleden ging ik naar toe er samen met mijn collega Kieke. Ik neem je graag mee op het spannende avontuur dat we hier beleefden!

Waarom Kaapstad de gaafste stad op aarde is. Met fotos!

Zuid-Afrika | 09-03-2020

Welke stad wordt jaar na jaar verkozen als de greatest city on Earth? Is het New York? Sidney misschien? Tokio dan? Nee, nee, nee! Al 7 jaar op rij is Kaapstad gekozen tot de allergaafste stad op Aarde. En ik geef de 40.000 stemmers van The Daily Telegraph helemaal gelijk! Ik vertel je waarom Kaapstad absoluut deze titel verdient.

7 Safari blunders - Zorg dat je dit niet doet!

Zuid-Afrika | 24-02-2020

Wil je op safari in zuidelijk Afrika? Zuid-Afrika en Namibië zijn perfecte landen om zelf met een auto op pad te gaan en door Nationaal Parken te rijden. Maak deze blunders dan vooral NIET!

Footprint travel wenst je een grensverleggend 2020!

Zuid-Afrika | 24-12-2019

We tellen af naar 2020, een jaar vol nieuwe reisbestemmingen en grensverleggende ervaringen. Ferry en Paulien gaan in juni naar Costa Rica om onze nieuwe reisbestemming helemaal uit te pluizen en mooie reisroutes te verzinnen. Kieke heeft plannen voor Madagaskar en Noorwegen. Karin gaat op zoek naar de leukste plekjes in Kalimantan (Borneo), Java en Bali in Indonesië. Denise reist met haar gezin door Iran en Kazachstan. Tania gaat op familiebezoek in Suriname. En Judith en Mark gaan op reis in Afrika.

Reis expert onthullen: een kijkje achter de schermen

Zuid-Afrika | 09-09-2019

Ja natuurlijk hebben wij de leukste baan ter wereld! Wij zijn altijd bezig met reizen en vakanties. Meestal om andere mensen de reis van hun leven te bezorgen, maar zelf gaan we gelukkig ook vaak op reis. En dan maken we de gekste dingen mee. De reisexperts van Footprint Travel vertellen!

Vakantiegeld binnen? Dit zijn de beste reizen volgens reizigers

Zuid-Afrika | 20-05-2019

Het vakantiegeld is binnen. Heb je nog geen vakantie geboekt, dan is dit hèt moment. We helpen je op weg met de beste reizen volgens onze reizigers.

Bucketlist: De Marine Big 5 van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 18-03-2019

Denk je aan een vakantie in Zuid-Afrika dan valt al snel de kreet “Op safari naar de Big Five!”. Maar wist je dat je in Zuid-Afrika ook op zoek kunt naar deze Big 5 van de Zee?!

Zo leuk was het Storytelling Zuid-Afrika Reis Evenement!

Zuid-Afrika | 06-02-2019

Op 2 februari organiseerde Footprint Travel het unieke Storytelling Zuid-Afrika Reis Evenement. Deelnemers aan het evenement maakten een virtuele reis door Zuid-Afrika. Zij proefden de sfeer van Zuid-Afrika door middel van verhalen van echte Afrika- liefhebbers.

Storytelling Zuid-Afrika Reis Evenement: laat je inspireren!

Zuid-Afrika | 11-01-2019

Wil jij op reis naar Zuid-Afrika? Laat je dan inspireren op het Storytelling Zuid-Afrika Reis Evenement! Op zaterdag 2 februari 2019 organiseert Footprint Travel een uniek evenement in het kassencomplex van de Botanische Tuinen in Utrecht: het Storytelling Zuid-Afrika Reis Evenement.

Wil jij op reis naar Zuid-Afrika? Kom naar de Storytelling Zuid-Afrika Experience

Zuid-Afrika | 08-12-2018

Op zaterdag 2 februari 2019 organiseert Footprint Travel een uniek VIP event in het kassencomplex van de Botanische Tuinen in Utrecht: Live Storytelling Zuid-Afrika Experience. Echte Afrika liefhebbers vertellen je over hun meest bijzondere ervaringen.

Eerlijk op reis in Zuid-Afrika: met deze unieke plekjes laat je een positieve impact achter! (Deel 1)

Zuid-Afrika | 08-12-2018

Door deze unieke plekjes toe te voegen aan je reis, laat je een positieve impact achter! Bonus: je kunt in al deze lodges twee overnachtingen winnen tijdens onze Storytelling VIP Experience!

Eerlijk op Zuid-Afrika reis in de Kaap: met deze unieke plekjes laat je een positieve impact achter! (Deel 2)

Zuid-Afrika | 08-12-2018

Door deze unieke plekjes toe te voegen aan je reis, laat je een positieve voetafdruk achter! Verrassing: je kunt in al deze lodges overnachtingen winnen tijdens onze Storytelling VIP Experience!

Minder CO2 uitstoten op reis: hoe doe je dat?

Zuid-Afrika | 08-12-2018

Je wilt op reis, maar tegelijkertijd weet je ook dat het belangrijk is dat er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten. Exotische bestemmingen lonken, maar je maakt je ook zorgen over klimaatverandering. Welke mogelijkheden heb je om je CO2-uitstoot te beperken?

Top Tips voor de Tuinroute!

Zuid-Afrika | 02-07-2018

Zodra je je verdiept in een route door Zuid-Afrika, lees je over de Tuinroute. Maar wat is het precies en wat kun je er doen? Na het lezen van dit blog ben je volledig op de hoogte. En we geven je bij elke plaats een Top Tip!

Mini Reisgids Zuid-Afrika : in 60 seconden op de hoogte!

Zuid-Afrika | 02-02-2018

Drukke baan en weinig tijd om je voor te bereiden? Lees jij je reisgids pas in het vliegtuig? In 60 seconden brengen we je up to speed over Zuid-Afrika. Knoop onderstaande in je oren en verbluf je reispartner met je kennis.

Footprint Travel wenst je een reislustig 2018!

Zuid-Afrika | 21-12-2017

Het team van Footprint Travel wenst je hele fijne dagen met familie en vrienden en een heel reislustig 2018! De jaarwisseling is niet alleen oliebollen en vuurwerk, maar traditioneel ook een moment van terugblikken en plannen maken. Wat waren de mooie momenten van 2017?

Expositie: We Have a Dream - Gandhi, King, Mandela

Zuid-Afrika | 27-11-2017

We Have a Dream is een expositie over 3 wereldberoemde figuren die de 20ste eeuw sterk hebben beïnvloed: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.

Gesprek met Christo Brand, bewaker en vriend van Mandela

Zuid-Afrika | 22-11-2017

Christo Brand was 11 jaar lang bewaker van Mandela. Een ongebruikelijke vriendschap ontstond tussen bewaker en gevangene op Robbeneiland.

Ontmoet ons op de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam & Breda

Zuid-Afrika | 14-11-2017

Wil je kennismaken met de mensen achter Footprint Travel? Ontmoet ons dan in januari op de Vakantiebeurs voor Bijzondere reizen in Amsterdam en Breda!

11 Best-kept secrets Zuid-Afrika: Laat je verrassen met bijzondere plekjes!

Zuid-Afrika | 06-11-2017

Hou jij ervan om van de gebaande paden te gaan? Voeg een Best-kept secret toe aan je reisplan!

18 Fotos die bewijzen dat Zuid-Afrika de slechtste vakantiebestemming ooit is!

Zuid-Afrika | 11-09-2017

Bekijk deze foto's maar eens goed en besluit dan of een vakantie naar Zuid-Afrika een goed idee is.

Thank god it’s Braaiday! Alles wat je moet weten over de Zuid-Afrikaanse BBQ!

Zuid-Afrika | 31-07-2017

Ga je op reis naar Zuid-Afrika, dan is het een Must met een hoofdletter M om een keer te braaien. Wij geven je tips!

De lekkerste restaurants in Kaapstad volgens locals!

Zuid-Afrika | 03-07-2017

Kaapstad staat bekend om heerlijke restaurants, de een nog luxer dan de ander. Maar de leukste plekken met het lekkerste eten zijn die waar de minste toeristen, maar juist de meeste locals komen

Op reis? Lees dé 10 tips over vaccinaties, malaria én reizigersdiarree!

Zuid-Afrika | 26-06-2017

Ga goed voorbereid op reis met onze tips over vaccinaties, malaria en andere tropische ziektes.

Big 7 bezienswaardigheden in Kaapstad die je niet mag missen!

Zuid-Afrika | 17-04-2017

Zeven spots in Kaapstad die je niet mag missen! Van de mooiste uitzichten en de aardigste locals tot de heerlijkste eetplekjes.

Ultieme safari tips: Dit móet je weten voor je op Big Five safari gaat!

Zuid-Afrika | 30-03-2017

Dit moet je weten over de Big Five voor je op Safari gaat! Wie horen er thuis in de beroemde Big Five? Hoe spot je ze het beste?

De oplossingen van de Expeditie Eastern Cape

Zuid-Afrika | 08-03-2017

In dit blog vind je alle antwoorden van de Expeditie Eastern Cape. Winnaar Rosalinde kreeg 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika met South African Airways en een reisvoucher van €250 van Footprint Travel.

Expeditie Eastern Cape: Winnaar 2 tickets Zuid-Afrika bekend!

Zuid-Afrika | 08-03-2017

Rosalinde Köll uit De Bilt is de slimmerik die 2 tickets naar Zuid-Afrika heeft gewonnen! Uit alle deelnemers overwon ze met haar puzzel inzicht én originele motivatie. Roslanda ontvangt ook een voucher voor €250 bij Footprint Travel.

Expeditie Eastern Cape: 3 ultieme Bucketlist ervaringen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 23-02-2017

Zuid-Afrika is uitgeroepen tot dé Adventure bestemming. We testen het zelf uit en zetten onze 3 gaafste bucketlist ervaringen voor je op een rijtje!

Expeditie Eastern Cape: 5 Beste Safari’s in de Kaap van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 20-02-2017

Bij safari in Zuid-Afrika denk je direct aan Krugerpark, maar er is veel meer mogelijk. Wij selecteerden de beste safari mogelijkheden in de ongerepte Oost-Kaap!

Expeditie Eastern Cape: 6 Verborgen juweeltjes in de Karoo in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 16-02-2017

We onthullen de 6 juweeltjes van het Karoo Heartland. Ga op cheeta safari, slaap op een schapenfarm en wandel in de Vallei der Verlatenheid. Kraak de Expeditie Code!

Expeditie Eastern Cape: 2 Best-kept Secrets Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika | 13-02-2017

Wandel in de sprookjesachtige bossen met watervallen in de Amathole Mountains bij Hogsback. Komt Lord of The Rings hier vandaan?

Expeditie Eastern Cape: Treed in de voetsporen van Nelson Mandela en Steve Biko!

Zuid-Afrika | 09-02-2017

In de Oost-Kaap treden we in de voetsporen van Nelson Mandela en Steve Biko. We horen hun indrukwekkende levensverhalen.

Expeditie Eastern Cape: De 5 geheimen van de Wild Coast

Zuid-Afrika | 06-02-2017

De ongerepte Wild Coast wordt door weinig reizigers aangedaan, maar dat is onterecht! Wij onthullen vijf geheimen van de Wild Coast.

Win 2 tickets naar Zuid-Afrika! Volg de Expeditie Eastern Cape en kraak de Expeditie Code!

Zuid-Afrika | 04-02-2017

Volg jij Wie is de Mol en Expeditie Robinson op de voet? Dan is dit je kans om gratis naar Zuid-Afrika te vliegen! We geven 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika met South African Airways weg, je moet alleen eerst even de Expeditie Code kraken. Durf jij de uitdaging aan?

Mis het niet: Tips van reisprofs voor bijzondere reiservaringen!

Zuid-Afrika | 02-01-2017

De reisprofs van Footprint Travel zetten hun meest bijzondere reiservaringen voor je op een rijtje. Dit hadden zij niet willen missen! Doe er je voordeel mee!

Heb jij het gemist? Dit waren de 16 beste reisblogs van 2016!

Zuid-Afrika | 27-12-2016

De reisprofs van Footprint Travel delen hun reisgeheimen, handige reistips en beste adresjes met jou. We zetten de 16 best gelezen blogs van 2016 voor je op een rijtje.

De ultieme Bucketlist Zuid-Afrika: deze Top 40 mag je niet missen!

Zuid-Afrika | 30-10-2016

We presenteren vol trots onze Zuid-Afrika Top 40: geen muziek, maar wel heerlijke plaatjes om bij weg te dromen!

Must-do in Kaapstad: koken in de Bo-Kaap

Zuid-Afrika | 10-10-2016

In de Bo-Kaap, de kleurigste wijk van Kaapstad, kun je koken bij de locals thuis. Ferry en Paulien kregen een lesje Cape Malay koken. Een must-do als je in Kaapstad bent!

Op safari in de keuken van Zuid-Afrika: dit moet je (w)eten!

Zuid-Afrika | 06-09-2016

Ga je naar Zuid-Afrika? Bereid je dan maar voor op een echt voedsel-walhalla. We zetten op een rij wat je absoluut moet weten over de Zuid-Afrikaanse keuken.

Fair Trade Holidays nu mogelijk met Footprint Travel

Zuid-Afrika | 05-07-2016

Footprint Travel ondertekende op 5 juli 2016 de Fair Trade Gedragscode van Fair Trade Tourism. Footprint Travel is hiermee goedgekeurd door Fair Trade Tourism om Fair Trade Holidays te verkopen.

9 Films die je moet kijken voor je naar Zuid-Afrika gaat

Zuid-Afrika | 04-07-2016

Ben jij een echte filmliefhebber en ga je binnenkort naar Zuid-Afrika op vakantie of staat Zuid-Afrika nog op je wishlist? Deze 9 films zijn echt de moeite waard om eerst even te kijken voor je naar Zuid-Afrika gaat.

Het slechtste reisadvies ooit!

Zuid-Afrika | 27-06-2016

Als je een verre reis gaat maken, krijg je allerlei adviezen. Maar zijn deze adviezen eigenlijk wel op waarheid en ervaring gebaseerd? De slechtste reisadviezen op een rijtje. En hoe het écht zit!

Dit zijn de beste bestemmingen voor je vakantiegeld!

Zuid-Afrika | 23-05-2016

Nog geen bestemming voor je vakantiegeld? Dit zijn onze topreizen! Ga je op vakantie met het hele gezin? Scrol dan naar beneden voor onze familiereizen.

Leer isiXhosa spreken als Nelson Mandela! Met audio.

Zuid-Afrika | 02-05-2016

Xhosa is één van de 11 officiële talen van Zuid-Afrika. Xhosa is een klanktaal én heeft klikgeluiden. Met deze audio fragmenten hoor je hoe dat klinkt. Maak jij straks op reis nieuwe vrienden met Xhosa begroetingen?

7 niet te missen juweeltjes tijdens je roadtrip door de Westkaap

Zuid-Afrika | 28-03-2016

De Westkaap heeft naast Kaapstad en De Hoop nog veel meer te bieden! Tijd om deze juweeltjes eens op een rij te zetten!

Golfplaten en golfbanen: het leven in Soweto

Zuid-Afrika | 27-03-2016

De scheidslijn tussen hoop en wanhoop kan flinterdun zijn. Er is geen enkele woonplek waar dit beter merkbaar in dan de Braziliaanse favela’s, Jordaanse vluchtelingenkampen of… Zuid Afrikaanse townships. Of… toch niet helemaal?

Cradle of Humankind: de etalage van de mensheid

Zuid-Afrika | 21-03-2016

Twee mannen blazen in 1947 met dynamiet een opening in een grottencomplex in Sterkfontein. Als het stof is neergedaald zien ze een groot aantal versteende botten liggen die verdacht veel lijken op die van een mens…

Winnaars Amandla Mandela musical bekend!

Zuid-Afrika | 13-03-2016

De winnaars van de 3 x 2 eersterangs kaarten voor Amandla Mandela zijn bekend gemaakt door Footprint Travel. Silvia Riksten, Margot Pelders en Iris van Geer-Postmus hebben de kaarten gewonnen. De musical gaat over het leven van Nelson Mandela, leider van het verzet tegen Apartheid en eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.

Deze 5 dingen mag je niet missen als je voor het eerst naar Kaapstad gaat

Zuid-Afrika | 13-03-2016

Lees hier wat je niet mag missen als je voor het eerst naar Kaapstad gaat en ontdek wat deze stad zo bijzonder maakt.

Pretoria in vier historische personen

Zuid-Afrika | 06-03-2016

Vier mensen met vier verhalen, die op hun eigen manier sfeer geven aan Pretoria. Van de Voortrekkers met hun Nederlandse wortels tot Nelson Mandela en van een beroemde hardloper tot de lokale held van Mamelodi.

World Wildlife Day - Do's en Don'ts

Zuid-Afrika | 02-03-2016

Morgen is het World Wildlife Day en er is goed nieuws, want er zijn nieuwe ANVR richtlijnen in de Nederlandse reisbranche omtrent excursies waarbij dieren betrokken zijn.

Boogschieten in the middle of nowhere en tegelijk toch heel dicht bij Kaapstad zijn, het kan bij Thali Thali!

Zuid-Afrika | 29-02-2016

Reisreporters Roëll en Jeroen worden wakker met een struisvogel die scharrelt rond hun luxe safari tent, gaan op Game Drive en leren boogschieten!

Win 2 kaarten voor de musical Amandla Mandela

Zuid-Afrika | 22-02-2016

Dit is je kans. We mogen 3 x 2 eersterangs kaartjes weggeven voor de musical Amandla Mandela. Ga jij mee met Footprint Travel naar de musical Amandla Mandela in het DeLaMar theater in Amsterdam op 26 maart?

Kleinschalige safari’s in Zuid Afrika: Kololo en Welgevonden

Zuid-Afrika | 22-02-2016

Het wordt voor steeds meer mensen een wens om wilde leeuwen een gazelle te zien vangen of om een olifantenkalf achter zijn moeder aan te zien hobbelen. Hoe ga je op een authentieke manier op safari?

Het einde van de wereld bij Heuningvlei en daarna uberdeluxe genieten bij Bushmans Kloof

Zuid-Afrika | 15-02-2016

Reisreporters Roëll en Jeroen maken een ezelrit in Cederberg en worden verwent in sterrenresort Bushmans Kloof na het mountainbiken, kayakken en game driven.

Johannesburg: van goudmijnen naar goudkusten

Zuid-Afrika | 31-01-2016

Er zijn toeristen die vrijwel meteen na de landing hun biezen pakken en Johannesburg achter zich laten liggen, op weg naar de wildparken in de regio. Zonde! ‘Jozi’ is veel meer dan de mijnwerkersstad die het ooit was.

Zuid-Afrika gekozen tot Top Adventure Bestemming 2016!

Zuid-Afrika | 18-01-2016

Zuid-Afrika is gekozen tot de Top Adventure Bestemming in 2016. Natuurlijk kan je op safari, maar er zijn nog veel meer adrenalinekicks! We zetten de leukste op een rijtje!

Zebra’s spotten vanaf je mountainbike en daarna wandelen over de moving sand dunes van de Hoop

Zuid-Afrika | 04-01-2016

De belevenissen van reisreporters Roëll en Jeroen in De Hoop Nature Reserve: mountainbiken tussen wilde dieren, een octopus tijdens een Marine Walk spotten en genieten van het uitzicht vanaf de bewegende duinen.

80 jarige dame redt olifanten weesbaby’s!

Zuid-Afrika | 17-12-2015

Vaak laat een gestroopte moeder olifant een baby-olifantje achter, die nog niet voor zichzelf kan zorgen. Hartverscheurend! De prijs van ivoor neemt toe en dus neemt het stropen van olifanten voor hun slagtanden toe. Gelukkig is er het weeshuis voor baby-olifanten van Lady Daphne. Deze 80 jaar oude dame redt baby olifanten. Iedere dag weer!

Paragliden bij Kaapstad: spring van de Tafelberg!

Zuid-Afrika | 30-11-2015

Eindelijk kwam hij uit: de grote wens om te gaan paragliden! En wat is een betere spot om vrij als een vogel te vliegen dan Kaapstad? Ik haalde diep adem en samen met Ferry waagde ik de sprong. Van de Tafelberg!

“Neushoorns in Zuid-Afrika in 2020 uitgestorven”

Zuid-Afrika | 03-11-2015

Ranger Arie Verhagen vertelt het schokkende verhaal van de neushoorn die op het punt van uitsterven staat, omdat stropers veel geld verdienen aan de hoorn. Maar ook de cheeta staat aan de rand van de afgrond.

Winnaar Reisreporter Johannesburg bekend!

Zuid-Afrika | 07-10-2015

Rik Jongenelen en Chris König zijn de winnaars van de Reisreporter wedstrijd georganiseerd door Footprint Travel in samenwerking met South African Tourism. Gelukkige winnaars Rik en Chris winnen als reisbloggers een trip naar Johannesburg, Pretoria en gaan op Big Five safari in Waterberg.

Zuid-Afrika: Duik in de bijzondere geschiedenis van onze Nederlandse voorvaderen

Zuid-Afrika | 21-09-2015

De geschiedenis van Zuid-Afrika is nauw verweven met die van de Nederlandse. Lees hier over de plekken in Zuid-Afrika waar je die geschiedenis zelf kunt ervaren.

7 tips van de locals om ‘t hippe Johannesburg écht te leren kennen

Zuid-Afrika | 14-09-2015

Ga op pad met deze 7 tips van de locals en leer ‘t hippe Johannesburg écht kennen!

3 verrassende safari- en wandelgebieden in Zuid-Afrika: Waterberg, Drakensberg en Golden Gate

Zuid-Afrika | 07-09-2015

‘s Ochtends landen en ’s middags je eerste leeuw spotten? Dat kan! Deze drie natuurgebieden in Zuid-Afrika liggen op slechts 3 uur rijden van Johannesburg!

Nieuwe kans! Win een reis als reisblogger naar Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika | 31-08-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika! Vanwege het overweldigende succes van onze vorige reisreporteractie, maak je opnieuw kans om als reisreporter een reis naar Zuid-Afrika te winnen. ​Dit keer naar Johannesburg en omgeving. Schrijf je in en wie weet word jij uitgenodigd om als reisblogger verslag te doen van je hippe citytrip in Johannesburg en je safari in Zuid-Afrika. Ben jij de gelukkige die straks naar Johannesburg vliegt?

Stap in de indrukwekkende wereld van Nelson Mandela

Zuid-Afrika | 31-08-2015

Nelson Mandela is hét symbool van verzet tegen apartheid. 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland maakte hem tot een bijna mythisch figuur. In dit blog nemen we je mee naar bekende en minder bekende plekken die bepalend zijn geweest in het leven van Nelson Mandela. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende plaatsen om te bezoeken. En, vanwege het overweldigende succes van onze vorige reisreporteractie, maak je opnieuw kans om als reisreporter een reis naar Zuid-Afrika te winnen.

Wat heeft knuffelen met welpjes en de jacht op Cecil de Leeuw met elkaar te maken?

Zuid-Afrika | 05-08-2015

Wereldwijd is er geschokt gereageerd op de illegale jacht op Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe. Maar wist je dat er misschien ook leeuwenbloed aan jouw handen kleeft? Als je gaat knuffelen met leeuwenwelpen teken je het doodsvonnis van dat schattige welpje. Kom meer te weten over de met uitsterven bedreigde leeuw en wat jij kunt doen.

Winnaar Reisreporter Kaapstad bekend!

Zuid-Afrika | 03-08-2015

Roëll de Ram is de winnaar van de Reisreporter wedstrijd georganiseerd door Footprint Travel in samenwerking met South Africa Tourism. Gelukkige winnaar Roëll wint een trip naar Kaapstad en de West-Kaap.

West Coast: Wedden dat je dit niet wist? Ook jij komt uit Afrika!

Zuid-Afrika | 13-07-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika en bezoek als onze reisreporter prachtige juweeltjes als West Coast Nationaal Park! In dit blog nemen we je mee op een magische ontdekkingsreis naar de westkust van Zuid-Afrika. Je ontmoet de nakomelingen van de eerste mensen op aarde, krijgt les in spoorzoeken en boogschieten en bekijkt de fossielen van de exotische dieren die 5 miljoen jaar geleden de westkust bevolkten.

Reis mee naar onze geheime wijnadresjes in de West Kaap

Zuid-Afrika | 07-07-2015

Schenk een glas wijn in en laat je meevoeren naar de onbekende wijngebieden in de West Kaap. We onthullen onze beste wijnadresjes én hoe je een reis naar Zuid-Afrika kunt winnen!

Must do: ontmoet de locals in Kaapstad!

Zuid-Afrika | 30-06-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika en word onze reisreporter! En wie weet ontmoet jij zelf deze locals in Kaapstad! Je leert een land als Zuid-Afrika pas echt kennen als je de bevolking ontmoet. Een ontmoeting met deze bijzondere mensen in Kaapstad laat een onuitwisbare indruk bij je achter.

Reis naar het einde van de wereld: Cederberg in de Kaap

Zuid-Afrika | 23-06-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika en ontdek als onze reisreporter de Cederberg! In de Cederberg Wildernis heb je het gevoel aan het einde van de wereld te zijn. Wandel door het indrukwekkende berglandschap en proef rooibosthee op een theefarm.

Droombaan: win een reis als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika | 19-06-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika! Schrijf je in en wie weet word jij uitgenodigd om als reisreporter verslag te doen van je reis door de West Kaap in Zuid-Afrika. Ben jij de gelukkige die straks naar Kaapstad vliegt?

De Hoop: dit onontdekte natuurpark in Zuid-Afrika wil je echt niet missen!

Zuid-Afrika | 19-06-2015

Win een reis naar Zuid-Afrika en word onze reisreporter! In dit blog lees je de best kept secrets over De Hoop, een bijzonder natuurpark dat door bijna iedereen over het hoofd wordt gezien. Ga jij dit pareltje ontdekken als onze reisreporter?

47 zinnen die je verder brengen in Zuid-Afrika. Met audio!

Zuid-Afrika | 01-06-2015

Stel je voor: je bent met je huurauto op reis in Zuid-Afrika en je bent de weg kwijt. Of je hebt een lekke band. Hoe vraag je dat? En wat wordt bedoeld met een robot? Gewapend met deze 47 Afrikaanse zinnen kun jij je redden in Zuid-Afrika! Dus print ze uit en neem ze mee. Met handige audio om de uitspraak te oefenen!

Win twee tickets naar Kaapstad met De Nationale Reistest 2015!

Zuid-Afrika | 31-05-2015

Ben je een echte reisexpert? Maandag 1 juni kan jij het bewijzen tijdens De Nationale Reistest van BNN 3 Op Reis. Kieke en Paulien waren bij de tv-opnamen van De Nationale Reistest en spelen mee in het publiek. Thuis voor de buis kun jij ook meespelen en wie weet win jij twee tickets naar Kaapstad!

SAA bant vervoer jachttrofee van olifant, neushoorn en leeuw

Zuid-Afrika | 06-05-2015

Het is moeilijk te geloven, maar er bestaan mensen die er plezier aan beleven om prachtige Afrikaanse dieren als olifanten, neushoorns en leeuwen dood te schieten. Trots gaan ze met hun buit op de foto en nemen een hoofd mee voor thuis aan de muur. Afschuwelijk, maar er is nu goed nieuws!

De beste safari's aan de Tuinroute. Malaria vrij op safari in Zuid-Afrika!

Zuid-Afrika | 05-05-2015

Op safari aan de Tuinroute kan heel goed én het is malaria vrij! Ideaal met kleine kinderen of zwangeren. Zeker de Oost-Kaap provincie biedt fantastische mogelijkheden. Wil je op vakantie tussen Kaapstad en Port-Elizabeth, dan kun je dus ook hier een safari aan je reis toevoegen. Wat zijn de mogelijkheden? En waarom zou je kiezen voor een safari aan de tuinroute? De antwoorden op deze vragen lees je in dit blog.

Duiken met haaien in Gansbaai: voor of tegen? Mèt video!

Zuid-Afrika | 30-03-2015

In Gansbaai, Zuid Afrika, kun je oog in oog zwemmen met een witte haai. Het haaientoerisme in Zuid- Afrika bestaat al meer dan 20 jaar en het wordt steeds populairder onder toeristen. Wij wilden daarom zelf aan den lijve ondervinden hoe het is om in een kooi te duiken met de witte haai. En we gingen op zoek naar de vóór- en tegenargumenten van haaientoerisme.

Sponsorproject: Mama Rosie blij met een maand eten voor 182 kinderen

Zuid-Afrika | 02-01-2015

Mama Rosie kookt voor 182 kinderen in de township van Kaapstad een gezond ontbijt en smeert tientallen boterhammen met pindakaas voor lunchpakketjes. Iedere dag weer en al jarenlang. Ferry en Paulien gingen namens Footprint Travel langs bij Mama Rosie, maar natuurlijk niet met lege handen...

Nieuwe wetgeving visum Zuid-Afrika voor kinderen onder 18 jaar uitgesteld tot 1 juni 2015

Zuid-Afrika | 20-09-2014

Naar Zuid-Afrika met kinderen? Let op deze nieuwe wetgeving! Vanaf 1 juni 2015 moet iedereen die met kinderen onder de 18 jaar naar Zuid-Afrika reist een officieel geboortecertificaat van die kinderen meenemen. Indien maar een (of geen) ouder mee reist moet er ook een schriftelijke verklaring van de andere ouder(s) getoond worden dat deze akkoord gaat met de reis.

Zuid-Afrika evacueert honderden neushoorns uit Krugerpark

Zuid-Afrika | 10-08-2014

De Zuid-Afrikaanse regering is van plan om ongeveer vijfhonderd neushoorns te evacueren uit het Kruger National Park.

Footprint Travel uitgeroepen tot Topmember van Tourism Child-Protection Code of Conduct

Zuid-Afrika | 22-07-2014

Trots dat we WERELDWIJD bij de 43 Topmembers van Tourism Child-Protection Code of Conduct horen, samen met onze lokale partner in Zuid-Afrika! Deze code is er om kinderen te beschermen binnen toerisme.

Jij een boek, zij een zak rijst

Zuid-Afrika | 02-09-2012

Met de Book & Tea Party werd €525 opgehaald voor Mama Rosie. Mama Rosie kan nu een maand lang eten maken voor 182 kinderen!

Nieuwe donaties voor Mama Rosie

Zuid-Afrika | 01-02-2012

Mama Rosie krijgt een nieuwe donatie. Ook een creche krijgt babymelk en luiers.

Resultaat Kerst in de township

Zuid-Afrika | 31-01-2012

Kerst in de townships heeft €1200 op gebracht en 100% daarvan ging naar de kinderen in de townships.

Zwemmen onder een waterval

Zuid-Afrika | 03-12-2011

We naderen de 'last frontier' en wandelen in het ruige, onontdekte Cederberg, waar alle rooibos thee vandaan komt.

Zeehonden, slangen en schildpadden

Zuid-Afrika | 02-12-2011

Wandelend in het weinig bezochte West Coast Nationaal Park zien we zeehonden, schildpadden en slangen. We gaan op zoek naar de voetstappen van Eva. De tijd lijkt hier langzamer te gaan.

Help jij Brians droom waarmaken? - Township 6

Zuid-Afrika | 01-12-2011

Op het t-shirt van Brian staat: “You have not lived until you have done something for someone who can never repay you.” Ik vraag je: LEEF!

So you think you can dance - Township 5

Zuid-Afrika | 30-11-2011

In de township zien we jongeren dansen die zó aan het tv-programma So you think you can dance mee kunnen doen!

De droom van Brian - Township 1

Zuid-Afrika | 29-11-2011

We brengen een bezoek aan de township van Kaapstad en leren: Je hebt pas geleefd, als je iets onbetaalbaars voor iemand hebt gedaan.

Little Angels - Township 2

Zuid-Afrika | 29-11-2011

In de townships van Kaapstad vallen we subiet voor de charmes van de Little Angels.

Mama Rosie voedt 182 mondjes - Township 3

Zuid-Afrika | 29-11-2011

Iedere dag geeft Mama Rosie 182 kinderen in de township te eten. Zonder haar zouden al deze kinderen zonder eten naar school moeten.

Colleens Place of Hope - Township 4

Zuid-Afrika | 29-11-2011

Colleen, een vrouw met een hart van goud, heeft 30 weeskinderen in haar huis opgenomen.

Op ontdekkingsreis in de Bokaap

Zuid-Afrika | 23-11-2011

In de oude slavenwijk Bokaap -prachtig met roze, gele, oranje, groene en blauwe huizen - koken we bij Yasmine thuis.

Onbekend Kaapstad

Zuid-Afrika | 21-11-2011

We zien bruidjes in zuurstokroze prinsessenjurken en ontmoeten de Zuid-Afrikaanse Jamie Oliver.

Muziek in Kirstenbosch Botanische tuinen

Zuid-Afrika | 20-11-2011

Voorzien van een picknickmandje zien we in Kirstenbosch een optreden van een coole Afrikaanse hiphopper.

Live like the locals in Kaapstad

Zuid-Afrika | 17-11-2011

Theezakjes liggen op straat te drogen en vissen liggen op het strand voor het oprapen...

Walvissen in Hermanus

Zuid-Afrika | 15-11-2011

Is dat nou een grote rots in de zee of zien we nu toch walvissen in de baai...?

Historisch Stellenbosch in het wijnland

Zuid-Afrika | 13-11-2011

We laten onze smaakpapillen verwennen in historisch Stellenbosch. We horen de dramatische liefdesgeschiedenissen op een wijnplaats.

Tulbagh, het mooiste Cape Dutch dorpje

Zuid-Afrika | 12-11-2011

Ferry gelooft zijn ogen bijna niet in het plaatsje Tulbagh. Een waar paradijs voor liefhebbers van huisjes in de oude Cape Dutch stijl!

I love Montagu

Zuid-Afrika | 11-11-2011

Ik ben helemaal verliefd op het Victoriaans stadje Montagu!

Kleine dorpjes aan de Route 62

Zuid-Afrika | 10-11-2011

Op de Route 62 stoppen we bij ieder Cape Dutch dorpje om de lokale specialiteiten als port, wijn en kaas te proeven. De bijnaam van deze weg is niet voor niets de Wijnroute!

Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn

Zuid-Afrika | 09-11-2011

In struisvogels hoofdstad Oudtshoorn kun je op een ei staan zonder hem te breken en kan een volwassen persoon klem komen te zitten in een brievenbus. Rara, hoe kan dit..

Slapen in een landhuis in Knysna

Zuid-Afrika | 07-11-2011

In Knysna slapen we in een oud landhuis met een antiek bad op pootjes.

Hoog door de bomen zoeven in Tsitsikamma

Zuid-Afrika | 06-11-2011

Op 30 meter hoogte hang ik aan een zipline tussen de enorme bomen van Tsitsikamma Nationaal Park.

Township tour in Port Elizabeth

Zuid-Afrika | 04-11-2011

De regering heeft beloofd ‘iedereen’ huizen te geven. Inmiddels zijn al 9 miljoen gratis 'Mandela' huizen gebouwd. In 2020 houdt de regering hiermee op. Wie dan nog geen huis heeft, heeft pech...

Op een biologische boerderij bij Addo Elephant Park

Zuid-Afrika | 03-11-2011

Boer Keith laat ons trots zijn biologische citrusfarm zien. Interraciale huwelijken waren onder het Apartheids regime illegaal. Toch werd hij als blanke man verliefd op een Xhosa vrouw.

Flower power aan de Wildcoast

Zuid-Afrika | 31-10-2011

We maken kennis met een rocket shower en flower power in Coffee bay. En ik zie een walvis moeder met jong.

Go local in de Oostkaap (Transkei)

Zuid-Afrika | 26-10-2011

Ferry krijgt taalles en laat iedereen verbaast staan met zijn imitatie van de Xhosa! klikklanken.

In het dorpje Malealea

Zuid-Afrika | 25-10-2011

Lokale muziekgroepen spelen op zelfgemaakte instrumenten. Een jonge dorpsbewoner geeft ons uitleg over het leven in het dorp en we bezoeken een lokale shebeen.

Een bijzondere ontmoeting met het Basotho volk

Zuid-Afrika | 23-10-2011

Als een ware entertainer vertelt dorpsbewoner Elisabeth hoe een Basotho bij elke nieuwe belangrijke fase van zijn of haar leven, een nieuwe deken krijgt. Alleen al deze onvergetelijke ontmoeting is 3 uur omrijden meer dan waard!

Op een pony door de bergen

Zuid-Afrika | 23-10-2011

Het uitzicht vanaf de ponyrug, hoog in de bergen met diepe ravijnen rondom, is ronduit spectaculair. De rit zelf is niet minder spectaculair. De hoeven van de paarden schrapen en glijden over de rotsen.

Als een koningin in The Kingdom in The Sky

Zuid-Afrika | 22-10-2011

Op een afgelegen plek aan een doodlopende weg in de centrale hooglanden van Lesotho voel ik me als een koninginnetje in de watten gelegd.

Op wereldreis in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika | 21-10-2011

De oranje rotsen van Golden Gate Park doen ons denken aan het Wilde Westen van Amerika. Een reis door Zuid-Afrika lijkt wel een complete wereldreis!

Draken, heksen en gieren in Drakensberg

Zuid-Afrika | 20-10-2011

De omgeving spreekt tot de fantasie en kampvuur verhalen vol vuurspuwende draken. Wellicht droeg het San volk met hun dodelijk giftige pijlen ook bij aan de mysterieuze atmosfeer.

De Sanipass: Op de top van de wereld

Zuid-Afrika | 19-10-2011

De trip naar de Sani pas in Lesotho brengt ons naar de hoogste pub van Afrika op 2875 meter. Het grootste gedeelte van de dag zijn we in in no man’s land: niet in Zuid-Afrika, niet in Lesotho.

Slapen op een boerderij in Underberg

Zuid-Afrika | 18-10-2011

Op de Guest Farm in Underberg horen we het inspirerende verhaal van boer Peter. Zijn paarden en vee grazen zij aan zij met wild. Door deze natuurlijke aanpak bespaart hij niet alleen geld, ook de dieren zijn veel rustiger.

Genieten op de Midlands Meander

Zuid-Afrika | 16-10-2011

We ontdekken één van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika: de Midlands Meander rondom Howick. Verspreid langs de Midland Meander liggen leuke ateliertjes en winkeltjes.

Zulu voor een dag

Zuid-Afrika | 14-10-2011

Vandaag zijn we ‘Zulu voor een dag’. Onze gidsen Sboh en Jabs laten ons verschillende aspecten uit de Zulu cultuur zien, maar eerst moeten we een paar Zulu worden leren en worden we een beetje 'streetwise' gemaakt. Aan het eind van de dag is duidelijk dat Ferry meer gevoel voor de Zulu taal en Paulien voor Zulu dans heeft!

Uitwisseling van gewoontes - Zulu 2

Zuid-Afrika | 14-10-2011

Terwijl we wachten tot het vlees op de barbecue gaart, leren we meer over het leven van onze Zulu gidsen. Van beide kanten zijn we even nieuwsgierig naar elkaars cultuur en gewoontes. Dat maakt deze dag tot een leuke uitwisseling en bijzondere ervaring.

Slapen en eten bij een Zulu familie - Zulu 3

Zuid-Afrika | 14-10-2011

Een kudde vierjarigen rennen op ons af en willen niets liever dan door ons opgetild en geknuffeld worden. Al snel komen we tot de conclusie dat een roulatie-knuffel-systeem de enige oplossing is.

Goudmijnstadje Pilgrimsrest en Panoramaroute

Zuid-Afrika | 07-10-2011

Pilgrims Rest, een oud goudmijnstadje, is nog in de stijl van vervlogen tijden, met oude uithangborden op de gevels. Je lijkt zo een Harry Potter film in te stappen! Op de Panorama route bieden de Pinnacles en de Drie Rondavels. Gods Window en Wonderview een spectaculair uitzicht.

Oh oh, olifant!

Zuid-Afrika | 06-10-2011

De weg wordt geblokkeerd door een enorme olifant. Zij kijkt geïrriteerd naar een blauwe Polo voor ons die dwars op de weg staat. De bestuurder daarvan, hangt met haar grote zoomlens uit het raam. Levert vast een mooie foto op, maar het lijkt ons nogal onverstandig.

Hoe verdwijnt een olifant muisstil?

Zuid-Afrika | 05-10-2011

De neushoorns schrikken net zo hard van ons als wij van hen en rennen op een drafje de bosjes in. Als we uit de auto willen stappen, stapt er een enorme olifant uit de bosjes. Oeps. Even geruisloos verdwijnt hij weer.

Eerlijk toerisme bij de Venda

Zuid-Afrika | 02-10-2011

In de fairtrade lodge waar we in Louis Trichardt verblijven, hangt een bepaald ‘feel-good’-sfeertje waar we erg gevoelig voor zijn. Op een gammel bankje zit ik naast een omaatje die de maat slaat op een kapotte trommel. Als ik af en toe ‘Ululululu’ meeroep met de dames, ontvang ik een brede tandeloze lach en veel geknik.

Ubuntu in Tzaneen

Zuid-Afrika | 01-10-2011

De omgeving van Tzaneen is totaal anders dan wat je in Afrika verwacht. Het lijkt meer op Zwitzerland! De motor van onze auto ontploft en we ervaren opnieuw 'Ubuntu'.

Relax! You're in the bush!

Zuid-Afrika | 30-09-2011

We passeren het bord ‘Relax! You are in the bush!’. We krijgen direct een 'outback' gevoel en zakken wat onderuit in onze stoelen. In de bush moet je het leven nemen zoals het komt.

Ubuntu in Johannesburg

Zuid-Afrika | 28-09-2011

Het eerste wat opvalt als we in Johannesburg aankomen: wat zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam. We worden enorm geholpen bij het aanschaffen van onze eigen 4x4 en maken kennis met het begrip 'Ubuntu'.