Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

3 verrassende safari- en wandelgebieden in Zuid-Afrika: Waterberg, Drakensberg en Golden Gate

Zuid-Afrika reizen - Big Five Safari - Waterberg - Wandelen Drakensberg - Golden Gate - Lesotho

‘s Ochtends landen en ’s middags je eerste leeuw spotten? Dat kan! Deze drie natuurgebieden in Zuid-Afrika liggen op slechts 3 uur rijden van Johannesburg!

Zuid-Afrika | 07-09-2015
Paulien van der Geest

Op Big Five safari en wandelen in indrukwekkende berglandschappen: het kan allemaal op nog geen 3 uur rijden van het vliegveld van Johannesburg. Waar iedereen rechtsaf slaat naar het Krugerpark en de Panoramaroute kun je je ook laten verrassen en een andere kant op rijden dan wat in alle reisgidsen staat. Rijd 3 uur naar het noorden en je bent op Big Five Safari in Waterberg. Rijd 3 uur naar het zuiden en je wandelt op de groene hoogvlakte van Drakensberg of tussen de oranje rotsen van Golden Gate. Laat je inspireren door onze 3 verrassende tips voor prachtige natuur dichtbij het vliegveld van Johannesburg!
 
Ga jij als onze volgende reisreporter Zuid-Afrika ontdekken? Geef je op en wie weet ga jij straks op safari in een van deze 3 bijzondere natuurgebieden.
 

Tip 1: Ga op safari in Waterberg Nationaal Park

De Waterberg is de grootste savanne biosfeer van Afrika. In de 15.000 vierkante kilometer bush kun je in een malariavrij gebied een ‘Big 5’ safari maken. De Big 5 bestaat uit de leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Deze dieren waren van oudsher het gevaarlijkste om op te jagen en daardoor de grootste jachttrofeeën. Gelukkig wordt er tegenwoordig vooral met een fotocamera 'jacht' op deze 5 prachtige dieren gemaakt. 
 
In het natuurgebied de Waterberg vind je de 'Big Five' in Marakele Nationaal Park en in privé-reservaat Welgevonden. Samen met aangrenzende privé-reservaten vormen zij het bijzondere natuurgebied de Waterberg. In Marakele Nationaal Park kun je een selfdrive safari doen of met een park ranger op pad. Ook in het 100.000 hectare grote privé-reservaat Welgevonden kun je de Big 5 vinden. In Welgevonden ga je met een ranger van de lodge waar je verblijft op pad. In Waterberg lopen dieren als antilopen en zebra’s vaak letterlijk langs je huisje (geen roofdieren als leeuwen natuurlijk) en ben je helemaal ondergedompeld in de natuur. Een onvergetelijke ervaring!
 

Wat is er nog meer bijzonder in Waterberg?

Laat je voor een ultieme safaribelevenis verwennen op Kololo Game Reserve. Dit is een heerlijk 4-sterren privé-reservaat dat zelfs een certificaat heeft voor Fair Trade Tourism. Bij Kololo kun je ook (gratis) mountainbiken en wandelen tussen giraffes, zebra’s, gnoes en impala’s!
 

 

Hoe snel ben je er?

Waterberg ligt 277 km van vliegveld Johannesburg en is in 3 uur te bereiken. Een ideaal begin van je Zuid-Afrika vakantie.
 

Tip 2: Wandel tussen de goudkleurige rotsen in Golden Gate Highlands

Golden Gate Nationaal Park biedt een uniek landschap in Zuid-Afrika. Vooral in de namiddag als de zon ondergaat, lijken de zandsteenformaties een gouden gloed te hebben. Het landschap doet denken aan Santa Fe in het Wilde Westen. Je kunt in Golden Gate enkele kortere wandelingen  -van 1 tot 2 uur- maken op paden tussen de rotsen, waarbij je klimt en daalt. Golden Gate is een relaxte tussenstop als je aan het einde van je Zuid-Afrika rondreis van Durban of van de centrale Drakensbergen naar het vliegveld van Johannesburg terug wilt rijden.
 

Wat is er nog meer bijzonder aan Golden Gate?

Het Nationaal Park is een gouden toegangspoort naar het weinig bezochte Lesotho, een kleine land dat als een eiland in Zuid-Afrika ligt. Het is het enige onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1.000 meter ligt. Het land ligt zelfs voor 80% boven de 1.800 meter en wordt daarom ‘the Kingdom in the Sky’ genoemd.
 
 

 

Hoe snel ben je er?

Golden Gate ligt 328 km van vliegveld Johannesburg. Je doet er vanaf het vliegveld van Johannesberg circa 3 uur en 1 kwartier over. Golden Gate is een ideale stop voordat je de bergen van Lesotho in rijdt.
 

Tip 3: Loop tussen de rotsen en watervallen van Drakensbergen

De Drakensbergen is een uitgestrekte bergketen waar je prachtig kunt wandelen in groene, glooiende bergen met indrukwekkende rotspartijen en pieken tot wel 3482 meter. In Zulu heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekent. Het bergresort Witsieshoek ligt in de noordelijke uitloper van natuurgebied de Drakensbergen. Omdat het in de noordelijke uitloper ligt, is Witsieshoek makkelijk op de route van of naar Johannesburg te bezoeken. Vanaf het relatief vlakke plateau op 2.200 meter gaan de kliffen van basaltsteen steil naar beneden. Watervallen storten neer op lager gelegen rotsen. Het water heeft in de loop der eeuwen de groene valleien gecreëerd. Neem vooral je bergschoenen mee, zodat je kunt wandelen en genieten van de prachtige vergezichten. Houd je niet van wandelen? Ook prima, want je hebt zelfs vanuit je bed een fantastisch uitzicht op de bergen!
 

Wat is er nog meer bijzonder aan Witsieshoek Mountain Lodge?

De Witsieshoek Mountain Lodge is bezit van de plaatselijke Batlokoa stam. Transfrontier Park doet nu het management, maar de opbrengsten gaan naar de lokale gemeenschap. Zij beslissen ook mee in het beleid, zodat de lodge blijft passen bij hun cultuur. Een mooie gedachte dat je verblijf de lokale mensen helpt een goed leven op te bouwen!
 

Drakensberg Time Lapse, South Africa. from Martin Harvey on Vimeo.

 

Hoe snel ben je er?

Witsieshoek ligt slechts 323 km van vliegveld Johannesburg op nog geen 3 uur rijden afstand. Ook Witsieshoek is daardoor een goede stop op weg naar het vliegveld.
 

Nieuwe kans: win een reis en ga als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Wegens het overweldigende succes van onze reisreporterwedstrijd naar Kaapstad en omgeving, bieden we je opnieuw de kans om als reisreporter naar Zuid-Afrika te gaan. Dit keer naar Johannesburg en omgeving. Ben jij dol op reizen én schrijven? Fotografeer je graag op reis? Geef je op voor de nieuwe ronde en wie weet win jij een reis als reisreporter naar Zuid-Afrika!
 
Als je wint, ga je als reisreporter onder andere op safari in Kololo Game Reserve en ontdek je waarom hippe metropool Johannesburg is uitgeroepen tot dé nieuwe City Trip. Je blogs hierover worden door ons en South Africa Tourism gepubliceerd. Lees hier hoe je meedoet aan deze wedstrijd en misschien word jij onze reisreporter!
 
Niet gewonnen? Kijk dan op onze website om je eigen unieke Zuid-Afrika reis samen te stellen met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Geen zin om te puzzelen? Kijk dan bij onze gevarieerde Zuid-Afrika rondreizen.
 
 

Zelf naar Waterberg, Drakensberg of Golden Gate? Gratis offerte!

Tags: Safari - Drakensberg regio - Wandelen 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter