BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 niet te missen juweeltjes tijdens je roadtrip door de Westkaap

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - Muizenberg - Simonstown - Hermanus - Wijnland - Westkaap - Tulbagh - Montagu - Roadtrip

De Westkaap heeft naast Kaapstad en De Hoop nog veel meer te bieden! Tijd om deze juweeltjes eens op een rij te zetten!

Zuid-Afrika | 28-03-2016
Roëll de Ram

Wanneer je een roadtrip maakt door de Westkaap zijn er welbekende hoogtepunten die je zeker zult bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan natuurparken zoals De Hoop of Bushmans Kloof in Cederberg. Maar ook Kaapstad zul je vast en zeker niet overslaan. Toch zijn er in deze Zuid-Afrikaanse provincie nog tal van andere dingen te doen en zien. De één zul je gemakkelijk tegenkomen, terwijl de ander wat verder verborgen ligt. Tijd om deze juweeltjes eens op een rij te zetten, want de Westkaap is zeker geen provincie waar je slechts doorheen wilt crossen.

 

Relaxen tussen de penguins in Simonstown

Ons bezoekje aan Simonstown was een van onze hoogtepunten van onze Zuid-Afrika reis. We waren die dag vroeg vertrokken uit Kaapstad en hoopte voor alle drukte uit bij Simonstown aan te komen. Bij Simonstown vind je namelijk het strand Boulders Beach en daar leven tientallen pinguïns. Een bizar gezicht, want wanneer je aan pinguïns denkt, schieten juist beelden van sneeuw en ijsschotsen voorbij. Toch leven deze grappige tweevoeters hier in Zuid-Afrika gewoon op het strand en genieten ze net zoveel als ons van die fel blauwe zee. Er is bij Boulders Beach een betaald stuk waar je op een verhoging naar de pinguïns kunt kijken, maar wanneer je geluk hebt kom je ze ook op het gewone strand tegen. De pinguïns doen eigenlijk helemaal niks. Af en toe maken ze elkaar schoon, hobbelen ze even naar de zee of ze turen gewoon simpelweg in de verte. Ga er rustig naast zitten en maak zoveel foto’s als je wilt. Het is ook leuk om nog even rondom Boulders Beach te wandelen. Je vindt rondom het strand een paadje dat bijna omhelsd wordt door bomen waardoor je door een groene tunnel lijkt te lopen. Hier kom je trouwens ook allerlei andere soorten dieren tegen, denk aan rock dassies (dieren die lijken op bevers) en schildpadden!
 
 

Snelle stop bij Muizenberg

Wanneer je je roadtrip in de Westkaap begint vanuit Kaapstad, is het ook leuk om via Muizenberg te rijden. Dit is een kustplaatsje dat omringd wordt door hoge bergen en op het strand staan allerlei kleurige huisjes. Sommige strandhutten worden gebruikt door surfers dus grote kans dat je ze met hun boards op en neer ziet lopen. Ook leuk is dat de huisjes allemaal zijn geverfd in de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag. Mooi om te zien en daarmee is Muizenberg ook een perfecte plek om even je benen te strekken. Dat links rijden doen we immers niet elke dag, dus grote kans dat je wat verkrampt in je auto zit!
 
 

Walvissen (proberen te) spotten bij Hermanus

Als je dolgraag walvissen wilt spotten, is Hermanus een goede plek om te bezoeken. Je kan er een Whale Watching Trip maken met een boot, maar er gaan ook verhalen dat je de walvissen en hun jongen goed kunt zien vanaf de kustlijn. De beste periode hiervoor is van september tot en met november. Is er geen walvis te zien als jij er bent? Dan is Hermanus nog steeds leuk om te bezoeken. Er is in Hermanus namelijk ook een stuk Fynbos te vinden waar je gemakkelijk doorheen loopt. In dit Fynbos groeien allerlei bijzondere planten en kleurige bloemen. Net buiten dit stuk Fynbos vind je trouwens ook allerlei picknicktafels. Als je dus tijdens je autorit even stopt bij een supermarkt om wat te eten en drinken te kopen, is dit een ideale plek om te lunchen!  
 

Wijnland Westkaap

Wanneer je een roadtrip door de Westkaap maakt, is het vrijwel onmogelijk om geen wijngaard te bezoeken. Of je nu langs Stellenbosch rijdt of door de Hemel en Aarde Vallei, in de provincie Westkaap kom je een overdosis aan wijngaarden tegen. Een wijngaard die wij ontzettend leuk vonden om te bezoeken, is Walker Bay Estate aan de R326. Achter de wijngaard is een terras te vinden met een waanzinnig uitzicht, maar ook koop je hier de lekkerste witte en rode wijnen. Denk aan Chardonnay en Sauvignon Blanc uit 2013 of Cabernet Sauvignon uit 2011. Ook konden wij het niet laten om in de buurt van Tulbagh te stoppen bij de wijngaard Saronsberg. Deze wijngaard heeft een super mooie beeldentuin, maar ook het gebouw zelf is bijzonder om te bezoeken. Van de buitenkant lijkt het iets weg te hebben van een oude schuur of groot herenhuis, terwijl het binnenin juist super modern is ingericht. De meest romantische wijngaard vonden wij Montpellier. Alleen de weg naar de wijngaard toe was al mooi om te berijden door alle witte vlaggetjes die tussen de bomen zijn gespannen.
 

Terug in de tijd in Tulbagh

We noemde het plaatsje net al even: Tulbagh. Een plek in de Westkaap waar je even terug in de tijd lijkt te gaan. Wanneer wij Tulbagh binnen rijden zien we allereerst vooral bloesembomen die ervoor hebben gezorgd dat ook de straten deels paars zijn gekleurd. Die prachtige natuur is in contrast met de auto’s die eronder rijden, al spotten we al gauw ook een mooie gele oldtimer. Achter de bloesembomen staat een witte kerk en allerlei andere oude gebouwen. Ze doen een beetje Nederlands aan en wanneer we het toeristenbureautje bezoeken van Tulbagh, blijkt ook al gauw dat de meeste huizen in Cape Dutch stijl zijn gebouwd. Heropgebouwd kunnen we overigens beter zeggen, want in 1969 werd Tulbagh getroffen door een aardbeving. Door alle mooie huizen, waarin zowel winkeltjes als restaurants zijn te vinden, is Tulbagh een plaatsje waar je echt even moet stoppen. Niet alleen omdat je er onwijs veel mooie foto’s kan maken, maar geniet ook op een van de terrassen van een drankje.
 

Van tijdloos Tulbagh naar het liefelijke Montagu

Wie van Victoriaanse huizen houdt, zal ook verliefd worden op Montagu. Al is ook de weg naar Montagu al bijzonder om over te rijden. Wanneer je namelijk van de snelweg afkomt, zul je op weg naar Montagu het “Old English Fort” passeren dat dateert uit 1899. Bij dit gedeelte van de route rijd je als het ware door een uitgehakte rots. Een mooiere entreepoort kun je je bijna niet voorstellen. Eenmaal in Montagu kom je allerlei schattige huisjes tegen. De meeste zijn voorzien van gietijzeren afwerkingen die ook wel ‘broekielace’ worden genoemd. Die naam is ontstaan doordat het gietijzer net lijkt op het kant dat vroeger wel eens voor kleding werd gebruikt (‘broekie’ lijkt enigszins op het Nederlandse woord broek en ‘lace’ is de Engelse vertaling voor het woord kant). Je kan hier een romantische stadswandeling maken, waarbij je verschillende souvenir winkeltjes tegenkomt en leuke restaurantjes. Wij kochten er uiteindelijk een bronzen giraffe, verwonderde ons over het Delfts blauw in een tweedehands winkel, vroegen in de supermarkt advies bij het kopen van Zuid-Afrikaanse Braai kruiden en aten een pizza bij het gezellige Burgundy Gherkin Restaurant. Wanneer je in Montagu bent moet je ook even langs het Leidam Bird Sanctuary lopen. Op een warme dag ruik je de plek al eerder voordat je hem ziet, maar zet gewoon even door (desnoods met je neus dicht) want bijzonder om te zien en horen is het zeker. Bij het Leidam Bird Sanctuary kom je namelijk zo’n 18 verschillende soorten vogels tegen, waar de grote witte Ibis met haar zwarte snavel er één van is. Krijg je geen genoeg van Montagu en wil je hier een nachtje slapen? Dan is het John Montagu Guesthouse een aanrader. Niet alleen de kamers zijn over de top romantisch ingericht, ook de tuin is een heerlijke plek om even uit te rusten.
 

Cultuursnuiven en een geschiedenislesje volgen bij !Khwa ttu

Een roadtrip door de Westkaap is eigenlijk niet compleet als je niet iets hebt geleerd over de eerste bewoners van deze provincie. Een leuke plek om meer te leren over de geschiedenis is !Kwha Ttu. Je vindt !Kwha Ttu aan de R27, dichtbij het Thali Thali Game Reserve. Je kan hier gewoon gratis naar binnen rijden en vervolgens is er een klein museum te vinden waar je meer kunt leren over de San. De San zijn de eerste bewoners van de Westkaap. Ook kun je er gedurende de dag verschillende rondleidingen volgen, waarbij je wordt meegenomen naar een voorbeeld van een traditioneel San Village en daar krijg je meer uitleg over hoe de San leefden. Toen wij er waren was de rondleiding net geweest, maar gelukkig konden we nog even binnen kijken bij een fototentoonstelling. Het hele !Kwha ttu project is ooit opgezet om de tradities van de San in leven te houden. Mocht je het project dus willen steunen, dan is er een mogelijkheid om leuke souvenirs te kopen of wat te eten en drinken in het restaurant. Veel van wat wordt verdiend wordt namelijk terug geïnvesteerd in het project, waardoor de San cultuur kan blijven voortbestaan. Hier kun je meer lezen over de San en haar rotstekeningen.
 
 

Wil jij ook een Roadtrip door de Westkaap maken?

Bekijk de rondreis Tuinroute en Wijnroute (Kaapstad-PE), de rondreis Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute (Kaapstad-Port Elizabeth), de rondreis Safari aan de Tuinroute of de 2 weekse rondreis Ontdek de Westkaap van Cederberg tot de Hoop (Kaapstad-Kaapstad). Of kies de bouwsteen Hoogtepunten Tuinroute en Wijnroute (PE - Kaapstad) en combineer met het Krugerpark.

Roëll en Jeroen van het reisblog We Are Travellers maakten deze reis in het kader van de Reisreporter actie van Footprint Travel in samenwerking met Mijn Zuid-Afrika.
 

Zelf op reis naar Zuid-Afrika? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Zuid-Afrika - Natuur 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter