Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 Safari blunders - Zorg dat je dit niet doet!

Zuid-Afrika reizen - Namibië reizen - Safari - Gamedrive - Krugerpark NP - Etosha NP - Addo

Wil je op safari in zuidelijk Afrika? Zuid-Afrika en Namibië zijn perfecte landen om zelf met een auto op pad te gaan en door Nationaal Parken te rijden. Maak deze blunders dan vooral NIET!

Zuid-Afrika | 24-02-2020
Paulien van der Geest

Blunder 1: Noem elke bok of antiloop ‘hertje’

Blunder 1: Noem elke bok of antiloop ‘hertje’

Hertjes vind je bij een kinderboerderij. Op safari zie je verschillende bokken en antilopen. Er zijn heel veel verschillende en je ziet ze vaak, dus je maakt je safari een stuk interessanter als je vanaf het begin probeert ze uit elkaar te houden. Neem een reisgids met foto's mee als Watching Wildlife Southern Africa van Lonely Planet. We helpen je vast op weg:

  • Springbokken springen. Hoog!
  • Impala's zijn te herkennen aan de M van MacDonald op hun achterwerk
  • Zoek de verschillen tussen Nyalas en Koedoes op. Mannetjes koedoes hebben bijvoorbeeld indrukwekkende spiraalvormige hoorns
  • Een Hartebeest heeft hoorns in de vorm van een… hart
  • Een Blesbok heeft… een bles
  • Een Bontebok is... bont gevlekt, heeft witte kniekousen en een bles in de vorm van een kaars

Afbeelding

Blunder 2: Stap uit je auto om een leeuw te zien

Bloos... zelf in iets te groot enthousiasme gedaan op de eerste selfdrive safari: uit de auto gestapt om een leeuw te spotten. We kregen van een Zuid-Afrikaner te horen: “You’re either very brave or very stupid”. Oeps. Even niet bij stil gestaan dat wij die leeuw in het hoge gras dan misschien niet zien… maar hij ons wel! Een foto van een leeuw, hoe gaaf ook, is het natuurlijk niet waard om je leven voor in de waagschaal te leggen. Blijf veilig in je auto dus! O ja, en doe je deuren op slot om onverwachtse bezoekers te voorkomen, zie filmpje!

Blunder 3: Hang uit de auto om een foto te maken

In het verlengde van bovenstaande. Een dier ziet de auto als een geheel, een soort groot dier, wat hem (meestal) niet verstoord. Maar als jij je losmaakt van de auto, door uit je raampje te hangen, in het raam te zitten, of uit de auto te komen, dan ben jij opeens een prima hapklare brok. Loopt er een katachtige langs je auto, draai je raampje dicht. Ook aan te raden bij apen die uit zijn op lekkere hapjes. En uhm, bij nader inzien, draai je raampje ook maar dicht voor een kudde op hol geslagen impala's (zie filmpje)!

Blunder 4: Trek felle kleding aan op een safari wandeling.

Blunder 4: Trek felle kleding aan op een safari wandeling.

Je bent op vakantie in een zonnig land, dus je trekt felle kleding aan, logisch toch? Nee, niet op safari. Ik weet het, beige staat niemand goed, maar toch is het slim om onopvallende kleding in natuurlijke tinten aan te trekken, zeker als je op een safari wandeling gaat. Met een knalrood t-shirt aan ontdekt die giraffe met jong of die grazende neushoorn je zo veel sneller terwijl je voorzichtig dichterbij sluipt. En gaat er snel vandoor. Jammer! In de natuur zijn felle kleuren een teken dat er gevaar dreigt. Daarom dragen rangers dus allemaal ongeveer dezelfde kleding in beige of legergroen. En niet omdat het de laatste mode is.

Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter

Blunder 5: Rijd dichter naar een geagiteerde olifant om een foto te maken

Waar gebeurd. In het Krugerpark troffen we een zwaar geagiteerde moeder olifant midden op de weg, met flapperende oren dreigend naar een felblauw VW Polootje. De vrouw achter het stuur maakte doodleuk op haar gemakje foto's en reed nog maar eens wat dichterbij. Wij reden juist heel rustig terug naar achteren om de olifant te laten zien dat wij haar ruim baan gaven. Na een tijdje reed de Polo ook achteruit en kwam naar ons toe: “Willen jullie nu wat dichterbij om foto's te maken?” Eh, nee bedankt, ik blijf liever met mijn wielen op de grond, dank u. Wist je dat een olifant met gemak je auto op zijn kop zet, als íe boos is? En boos worden ze als je te dichtbij komt, zeker als ze jongen hebben. En o ja, als ze met hun oren flapperen, dan is mama boos...

Blunder 6: Denk dat het in Afrika altijd warm is - neem geen warme kleding mee.

Blunder 6: Denk dat het in Afrika altijd warm is - neem geen warme kleding mee.

Denk je aan Afrika, dan denk je aan een heet en droog continent. Dat is ook meestal zo, vooral overdag als de zon schijnt. Maar je gaat juist vaak op safari vroeg in de ochtend, tegen zonsondergang of misschien zelfs op nachtsafari. En dan kan het heel erg koud zijn. Juist in een woestijnachtig klimaat zijn de dagen heet en de nachten heel koud. Pak je thermoshirt en fleece trui dus in! Veel laagjes over elkaar zorgt ervoor dat je iedere temperatuur de baas bent.

Blunder 7: Slaap lekker uit en ga op het heetst van de dag op pad

Blunder 7: Slaap lekker uit en ga op het heetst van de dag op pad

Je bent op vakantie, dus slaap je lekker uit, ontbijt je relaxed en ga je tegen een uur of 11, 12 eens op pad. Raar hoor, dat er nergens dieren te spotten zijn. Valt een beetje tegen dat Krugerpark… Epic fail!
Zodra het licht wordt (uur of 6) gaan de dieren op zoek naar ontbijt en zijn ze dus heel actief. Vanaf het middaguur tot een uur of 3 liggen veel dieren in de schaduw. Het beste kun jij dan dus ook uitgebreid gaan lunchen en een dutje gaan doen, bij het zwembad. Of gebruik die tijd om naar een andere plek te rijden, in te checken, boodschappen te doen. En als het weer wat koeler wordt, om een uur of 3, 4 ga je weer op safari. Tussen 6 en 7 wordt het weer donker en mag je niet meer zelf rondrijden. Tip: de grotere restcamps in het Krugerpark hebben restaurants, sommigen met mooi uitzicht op een waterpoel of een rivier waar met wat geluk olifanten, nijlpaarden of krokodillen te spotten zijn. En een zwembad waar je gebruik van kunt maken, ook als je niet in dat restcamp slaapt.

Zelf op safari in Zuid-Afrika?

Bekijk onze Zuid-Afrika rondreizen. Je kunt ze verder op maat maken met extensies en excursies. Zit je ideale reis er niet bij? Zet dan je eigen reis in elkaar met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Dit zijn korte Zuid-Afrika reizen, die je gemakkelijk aan elkaar plakt tot jouw ideale rondreis. 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter