BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

7 tips van de locals om ‘t hippe Johannesburg écht te leren kennen

Zuid-Afrika reizen - Johannesburg - Critical Mass Bike Ride - The Sheds - Newtown - kerkdienst Soweto - Neighbourgoods Market Braamfrontein - Maponeng

Ga op pad met deze 7 tips van de locals en leer ‘t hippe Johannesburg écht kennen!

Zuid-Afrika | 14-09-2015
Paulien van der Geest

Johannesburg is de leukste metropool van Afrika. Het is een fantastische plek om de locals te ontmoeten en authentieke ervaringen op te doen. De afgelopen 20 jaar is er enorm hard gewerkt om de stad veilig te maken én enorm op te hippen. ‘Jozi’ is herrezen als een bruisende stad vol (duurzame) ondernemers, kunstenaars, hippe markten en waanzinnige graffiti kunstwerken waar New York jaloers op kan zijn. Niet voor niets riep de toonaangevende krant The Guardian Johannesburg uit tot ‘The Next New City Destination’. Wij gingen op stap met de locals en zij lieten ons 7 unieke plekken zien die we graag met jullie delen.
 
En wie weet win jij een magische reis naar Zuid-Afrika en doe je als reisreporter verslag van je avonturen!
 

1: Critical Mass Bike Ride: maak samen het verschil

Het idee achter de Critical Mass Bike Ride is dat je met zijn allen een positief verschil kunt maken. Ze verzamelen zich op de laatste vrijdagavond van de maand en wij sluiten ons aan bij de honderden mensen met fietsen. Samen nemen we de straten over van de auto’s en de anonimiteit. We fietsen met de inwoners van Jozi door wijken waar je normaal nooit komt. Goede en minder goede wijken, want samen sta je sterk. Onder de vrolijke fietsers valt mij een enorm gevoel van saamhorigheid op. Juist de bewoners van achterstandswijken vinden het geweldig dat er zoiets positiefs plaatsvindt in hun buurt. Groepjes mensen staan verbaasd te kijken naar die enorme stroom lachende mensen op de fiets. Ze klappen en moedigen ons aan. “Mag ik meedoen?”, wordt er soms geroepen van de kant. Natuurlijk mag je meedoen, iedereen hoort erbij. Dat is het idee van de Critical Mass Bike Ride.
 
 
 

2: Wandel door Newtown, het gezelligste buurtje van Johannesburg

Newtown is een ontzettend gezellige volksbuurt. Jo Buitendach van Past Experiences laat ons tijdens een wandeling door de wijk graag zien waarom zij zo van haar stad houdt. We lopen een winkeltje in vol stoffen met traditionele Afrikaanse opdruk van de verschillende stammen. Even later passeren we een atelier waar de traditionele jurken op maat worden gemaakt. Iedere stam, zoals !Xhosa of Zulu, is te herkennen aan de outfit. Weer een ander winkeltje hangt stampvol amuletten tegen boze geesten en langs de wanden staan rekken vol geneeskrachtige kruiden. De winkel wordt gerund door een sangoma, een natuurgenezer zoals je die op het platteland ook vindt. We lopen langs een schoenmaker die de schoenen op straat lapt waar je bijstaat. Even verderop wordt iemand op straat geknipt. Het is alsof we door een Afrikaans dorp lopen. En overal waar we groeten of een praatje maken, krijgen we een glimlach en neemt men de tijd om met ons te kletsen. We voelen ons hartstikke welkom. Johannesburg is echt een Afrikaanse metropool. We zien ook hele moderne dingen zoals bijzondere architectuur, een monument van Nelson Mandela, kunst op straat en er zijn verschillende musea in Newtown. Traditioneel en modern gaan hand in hand in Johannesburg.
 
 
 

3: Ontmoet jonge designers en proef een smeltkroes van culturen in The Sheds

The Sheds op 1 Foxstreet in Newtown is het nieuwste hippe initiatief in Jozi. Een oude loods is omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor kleine ondernemers, ambachtelijke koks en jonge ontwerpers. In een van de kleine pop-up winkeltjes gemaakt van sloophout ontmoeten we Thamba Tabruma van Republic Of Recycle. Thamba tovert uit afvalmateriaal de mooiste dingen, zoals een funky rugzak gemaakt van het sterke materiaal van een zak maismeel of een hippe portemonnee gemaakt van een chipszak. Zijn streven: iedereen twee keer laten nadenken voordat ze iets weggooien.
 
 
Houd je van lekker eten? Je kunt van vrijdag t/m zondag heerlijk lunchen in The Sheds. Er zijn allerlei bijzondere en ambachtelijke hapjes te krijgen uit alle windstreken, want Johannesburg is een echte smeltkroes van culturen.
 

4: Halleluja! Vier een kerkdienst in Soweto

“Praise the Lord!”, roept de predikant op het podium. “Amen!”, antwoordt het publiek en handen worden in extase de lucht in gestoken. Het is zondagmorgen en we zitten in de Grace Bible Church in Soweto. Van ontkerkelijking is in Zuid-Afrika geen sprake: honderden mensen volgen de dienst en de kerk puilt uit. Iedereen is op zijn best gekleed en heeft een bijbeltje bij zich. De devotie is ontroerend om te zien. Het gospelkoor swingt de pan uit. Ietwat beduusd rollen we na 2 uur -want zo lang duurt een dienst in Zuid-Afrika- de kerkdienst uit. Halleluja! Tip: je kunt een bezoek aan Soweto ook combineren met een overnachting in een homestay of kleine bed & breakfast bij mensen thuis in Soweto.
 
 

5: Swing met jazzmuzikanten in hip Maboneng

De wijk Maboneng in het centrum is een architectonisch wonder van ‘verhipping’. Dankzij een geweldige samenwerking tussen ondernemers is de vervallen wijk omgetoverd tot een bruisende wijk met kunstenaars, ondernemers, hippe restaurantjes en een aantal mooie winkeltjes. Slaap of neem een kijkje in het überhippe 12Decades Art Hotel, waar iedere kamer anders is ingericht. ’s Avonds eten we in het naastgelegen restaurant en swingen we met jazzmuzikanten. Je kunt ook slapen in Curiocity Backpackers Hostel. Hier loungen we met een lokale DJ. Regel met eigenaar van de hostel, Bheki Dube, een stadswandeling door Maboneng en ontdek dit geweldige buurtje. Met wel 20 restaurantjes en lunchtentjes is er in dit buurtje op elk moment van de dag wel iets te doen. Of maak een geweldige jazz tour, waarbij je door kenners mee wordt genomen naar dé jazz hotspots van dat moment.
 
 
 

6: Eet en drink als een local op de Neighbourgoods Market in Braamfontein

Wat doe je als hippe jongere op een zaterdag in Johannesburg? Dan ga je lekker eten en drinken op de Neighbourgoods Market in Braamfontein! Tussen 9.00 en 15.00 uur wordt een parkeergarage omgetoverd tot the place to be. Kleine ondernemers staan er met de lekkerste verse hapjes. Ik kies een bord vol mediterrane kleine hapjes en een verse smoothie. Allerlei jonge designers hebben een kraampje waar ze hun hippe producten te koop aanbieden. Als ik vraag aan DJ Andy waar zijn kledingmerk DAF voor staat, zegt hij: “DAF betekent wat jij maar wilt. Delicious And Feminine of Dreams And Fantasies? Je mag het zelf invullen.” Goed idee DJ Andy: de Neighbourgoods Market is Definitely Awesome Fun!
 
 
 

7: De kunst ligt op straat! Maak een graffiti wandeling

Jozi heeft een unieke graffiticultuur met metershoge, kleurrijke kunstwerken. Het stadsbestuur heeft namelijk bedacht dat er meer kunst op straat moet zijn, want daar zijn de inwoners immers ook elke dag te vinden. Deze vooruitstrevende visie heeft er toe geleid dat Johannesburg nationale en internationale artiesten –waaronder uit New York- de opdracht heeft gegeven om de kale muren van de stad om te toveren tot metershoge kunstwerken. Een flat is voorzien van een enorm portret van Mandela. We kijken onze ogen uit tijdens een stadswandeling met Jo Buitendach, oprichter en een van de gepassioneerde gidsen van Past Experiences. Wat gaaf!
 
 

Zelf naar Johannesburg?

Vind je het leuk om wereldsteden te ontdekken? Voeg dan zeker Johannesburg toe aan je lijstje. Jozi is ongetwijfeld de leukste Afrikaanse metropool. Je kunt hier gemakkelijk een stedentrip maken, met als bonus een safari op maar een paar uur rijden van Johannesburg. En maak je een reis naar Zuid-Afrika, laat Johannesburg dan niet zo snel mogelijk achter je, maar blijf een extra nachtje en plan een excursie in Johannesburg.
 

Johannesburg from Drifting Visual on Vimeo.  www.driftingvisual.com

Nieuwe kans: win een reis en ga als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Wegens het overweldigende succes van onze reisreporterwedstrijd naar Kaapstad en omgeving, bieden we je opnieuw de kans om als reisreporter naar Zuid-Afrika te gaan. Dit keer naar Johannesburg en omgeving. Ben jij dol op reizen én schrijven? Fotografeer je graag op reis? Geef je op voor de nieuwe ronde en wie weet win jij een reis als reisreporter naar Zuid-Afrika!
 
Als je wint, mag jij als reisreporter zelf het hippe Johannesburg ontdekken en kennis maken met de inspirerende locals. Je slaapt in boutique hotel The Peech, hip hostel CurioCity in Maponeng en verkent de stad met voormalig Wereldomroep journalist Peter van Kensington Cottages. Je blogs hierover worden door ons en South Africa Tourism gepubliceerd. Lees hier hoe je meedoet aan deze wedstrijd en misschien word jij onze reisreporter!
 
 
 

Niet gewonnen, maar toch zelf naar op reis naar Zuid-Afrika?

Kijk dan op onze website om je eigen unieke Zuid-Afrika reis samen te stellen met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Geen zin om te puzzelen? Kijk dan bij onze gevarieerde Zuid-Afrika rondreizen.
 
 

Zelf go local in Johannesburg? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Johannesburg eo - Soweto - Go Local 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter