Als een koningin in The Kingdom in The Sky

Lesotho reizen - Semongkong - Lodge - Zuid-Afrika reizen

Paulien van der Geest, 22 oktober 2011
Lesotho, Semonkong, Zuid-Afrika

We rijden ons derde land(je) op onze reis door zuidelijk Afrika in: Lesotho. Zowel de mini-staatjes Lesotho als Swaziland liggen in Zuid-Afrika, waarbij Lesotho volledig als een eilandje is omsloten door Zuid-Afrika. Eenmaal over de grens is het vanaf de hoofdstad Maseru nog 3 uur rijden over graffel wegen naar het afgelegen Semongkong. Het dorpje Semonkong ligt in de centrale hooglanden, aan een min of meer doodlopende weg.  Op de rug van een dappere Lesotho pony kom je waarschijnlijk nog het verst.
 
Sommige stukken van de weg zijn best goed, anders stukken vol met stenen. Maar het is vooral veel bergop- en afwaarts. Het grootste gedeelte van de tijd zitten we op zo’n 2000 meter, met passen die tot wel 3000 meter gaan. Lesotho ligt geheel in de bergen. Vandaar de naam ‘Kingdom in The Sky’.
 
Rondom ons alleen maar bergen, spectaculair! Drie uur lang zien we alleen maar dorpjes van een stuk of tien traditionele tegen de berghellingen geplakt. Het zijn rondavels; ronde hutten van rotsstenen met daken van gras. Overal zien we herders met angora geiten of schapen. Wol is een van de belangrijkste export producten. Onze tegenliggers op de weg zijn mensen te  paard of te ezel, ondanks de hitte meestal met een kleurige wollen deken om de schouders. Vooral de schoolkinderen vinden ons super interessant en ik zwaai wat af, en voel me net de koningin.
 
Drie uur lang zeggen we tegen elkaar “Waar gaan we in hemelsnaam naar toe? Het lijkt wel het einde van de wereld!” en “It better be good!” Zo midden in de rimboe, dat kan nooit wat zijn, denken we. Maar we worden aangenaam verrast: aan het einde van de weg blijkt op 2200 meter hoogte een hartstikke mooie lodge te liggen!
 
Verbaasd kijken we in het restaurant van de lodge op de menu kaart, waar we uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 3 nagerechten mogen kiezen. Omdat we hebben doorgegeven dat Ferry geen suiker mag, zijn maar liefst 2 van de 3 toetjes suikervrij. Ferry weet gewoon niet wat hij moet kiezen, want meestal –in de bewoonde wereld dus- wordt een suikervrij toetje genegeerd of een schaaltje vers fruit klaar gemaakt. Wat een luxe! De borden zijn schitterend opgemaakt, alsof we hier –in the middle of nowhere- in een sterrenrestaurant zitten, linnen servet op de schoot. Vergeet niet dat de kok en koksmaat dorpsmensen zijn die van huis uit waarschijnlijk maispap eten!
 
Vol bewondering kijk ik die avond naar de eigenaren Jonathan en Amel die als gastheer en gastvrouw fungeren en kijken of alles vlotjes verloopt. Ze voelen zich duidelijk als een vis in het water in het dorp en kunnen prima opschieten met de dorpelingen.
 
Na het eten komt één van de medewerkers naar ons toe. Het is Paul, een van de dorpsjongens die al sinds het begin in de lodge werkt. Willen we misschien vanavond de open haard op onze kamer aan als we gaan slapen? Nu voel ik me echt helemaal vertroeteld. De open haard wordt door Paul onder aanstekelijk gelach aangestoken en wij kunnen in onze 2 luie fauteuils nog even nagenieten van deze bijzondere plaats. En opnieuw voel ik me als een koningin in the Kingdom in the Sky.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Lesotho - Bijzonder hotel - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Landschap LesothoZuid-Afrika reizen - Jongen met ezelZuid-Afrika reizen - Landschap LesothoZuid-Afrika reizen - Rivier bij Lodge SemonkongZuid-Afrika reizen - Kinderen Semonkong, Lesotho


Reacties
Nicole
"Jeetje dat brengt me weer even terug. Heb je het niet gruwelijk koud gehad? Ik nl. wel... het waaide enorm toen ik er was en dan tellen de meters echt:)Goed te lezen dat jullie het zo naar je zin hebben (had ook eigenlijk niet anders verwacht) en geniet nog van alles wat komen gaat!Dikke kus"
Vanessa
"Leuk om nu ook alle foto's te zien!! Worden de verhalen nog levendiger. Het ziet er allemaal fantastisch uit. Ik krijg ook weer zin in een reisje....."


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen