Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Colleens Place of Hope - Township 4

Zuid-Afrika reizen - Weeshuis bezoeken - Township tour -Kaapstad

Colleen, een vrouw met een hart van goud, heeft 30 weeskinderen in haar huis opgenomen.

Zuid-Afrika | 29-11-2011
Paulien van der Geest

Samen met Brian bezoeken we Colleen, die in haar huis een weeshuis runt, met 30 kinderen. Het krioelt er werkelijk van de kinderen, overal staan stapelbedden waar kinderen op zitten. Veel ruimte voor iets anders is er niet. Gelukkig heeft een lokaal bedrijf een tweede verdieping op Colleens huis gesponsord. Daarvoor sliepen de kinderen op matjes op de vloer, nu hebben bijna alle kinderen een eigen bed of delen een bed.
 
Brian vertelt ons de soms schokkende levensverhalen van de kinderen. Er zijn 3 pasgeboren babys bij Colleen. Deze baby’s zijn geboren op de openbare wc’s van de townships (men heeft geen eigen wc bij huis) en in de ‘strontemmers’ achter gelaten, om daar te verdrinken. Ze hebben het geluk gehad, dat er iemand naar de wc moest, het gehuil hoorde, uit de poep heeft gevist en naar Colleen gebracht. Ze heeft al 30 kinderen, maar als er iemand voor de deur staat met zo’n baby, hoe kan ze nee zeggen tegen dit onschuldige kind?
 
“Hoe redt je dit?”, vragen we Colleen, “de meeste ouders hebben hun handen vol aan hun eigen kinderen?”  Colleen vertelt: “Soms zijn er echte engelen! Twee Nederlandse vrouwen hebben laatst 6 weken lang geholpen en toen ze weggingen borden en bestek gekocht! Nu kan ik in 1x eten uit delen.” Het is hard werken om de basis eten, medicijnen (sommige kinderen zijn HIV-positief geboren), en kleding voor elkaar te krijgen. Extras zitten er niet in. “De tweeling presteerde slecht op school. Ze hadden een bril nodig, maar ja, waar haalde ik het geld daarvoor vandaan? Een Australische bezoeker nam de tweeling mee naar de opticien en kocht een bril voor beiden! Het gaat nu veel beter op school.”
 
Brian vertelt ons dat hij de jongeren die bij Colleen wonen probeert te motiveren met wat extra aandacht. Aan het eind van het schooljaar, de zomervakantie begint hier in december, neemt hij de 10 kinderen met de beste schoolresultaten mee naar de film. De eerste keer dat hij en zijn vrouw Melanie dit deden, hebben ze peentjes gezweet. De bioscoop is in een grote shoppingmall. De kinderen waren nog nooit buiten de township geweest. Dit was echt Luilekkerland en ze schoten dan ook alle kanten op. Dit jaarlijkse uitje is niet alleen luxe, het motiveert echt. Eén van de jongens –een slimmerik volgens Brian- kreeg slechte vriendjes die met drugs experimenteerden. Brian werd gevraagd met hem te praten.  Het idee zijn enige uitje van het jaar –de film- te verliezen, was genoeg om hem van de drugs te weerhouden en weer zijn best te doen op school.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kaapstad - Go Fair - Township

Zuid-Afrika reizen - Ferry bekijkt de grote kinderschare in huis.Zuid-Afrika reizen - De tweelingZuid-Afrika reizen - Dit baby-tje is gelukkig op tijd gevonden.Zuid-Afrika reizen - Colleen (blauwe bloes), Paulien en Ferry met een aantal kids. 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter