Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De droom van Brian - Township 1

Zuid-Afrika reizen - Township tour - Kaapstad - Goede Doelen bezoeken

We brengen een bezoek aan de township van Kaapstad en leren: Je hebt pas geleefd, als je iets onbetaalbaars voor iemand hebt gedaan.

Zuid-Afrika | 29-11-2011
Paulien van der Geest

Vandaag is het –na alle prachtige Bed&breakfast locaties, heerlijke restaurants en prachtige gamelodges- tijd voor een reality check. Met Brian gaan we projecten in verschillende townships in Kaapstad bezoeken. Brian, een ervaren gids, heeft samen met zijn vrouw Melanie, een stichting opgezet waarmee ze allerlei projecten supporten.
 
Terwijl we naar de townships even buiten Kaapstad rijden, vertelt Brian zijn persoonlijke verhaal. Als ‘kleurling’-een mix van blank, zwart, Khoisan of Aziatisch- kreeg hij na de democratisering van 1994 kans op een lening voor een opleiding, een initiatief van de Mandela regering. Hij greep zijn kans, en heeft zich op die manier om hoog weten te werken als gids. Nu wil hij meer mensen die kans geven, zodat hun droom van een betere toekomst, werkelijkheid wordt.
 
Jezelf omhoog werken, met een beetje hulp..
De nadruk van de stichting ligt op single moeders en kinderen, de kwetsbaarste groepen. Tegelijkertijd is algemeen bekend: geef de moeder een kans om zich op te werken en het hele gezin profiteert mee. Brian is trots op Hilde, één van de single moeders. Toen hij haar ontmoette had ze een baantje waarbij ze 2x per week schoonmaakte bij mensen, hiermee verdiende ze €40 per maand. Met haar dochters woonde ze in een hostel voor 2 euro per maand. Eén unit (met 1 wc blok) heeft 6 kamers, elke kamer heeft 3 bedden. Dat zou nog okay zijn, als 1 gezin één kamer zou hebben. Maar ieder éénpersoonsbed huist een heel gezin! Er is totaal geen privacy en als de vrouwen en meisjes zich willen wassen of naar de wc moeten, worden ze vaak lastig gevallen door de mannen, zelfs verkrachtingen komen voor. Dit leverde Hilde heel veel stress op. Stel dat er iets met haar dochters gebeurt, als zij uit werken is?
 
Met behulp van donaties van toeristen kon Hilde een kookopleiding volgen en werkt nu bij een cateringbedrijf. Ze verdient nu €300 per maand. In een goed gedeelte van de township huurt ze nu een stukje van iemands achtertuin, voor €85. Hierin heeft de stichting van Brian een houten tuinhuisje gebouwd. Voor Hilde is het alsof ze in een kasteel woont! Verschillende reizigers, die net als wij de projecten bezoeken, hebben Hilde geholpen, bijvoorbeeld met de aanschaf van een koelkast of zelfs met een wc. Nu zoeken ze iemand die wil helpen het tuinhuisje te isoleren, zodat het in de winter niet zo koud is, en in de zomer niet zo heet. Brian vertelt dat Hilde een magere en gestressde vrouw was toen hij haar ontmoette en dat hij haar bijna niet meer herkent. Het mooi is, dat door een opleiding, Hilde zichzelf en haar dochters steeds beter omhoog kan helpen.
 
Brian wijst naar een boerderij waar we langs rijden. Op zoveel hectare woont één gezin van 5 mensen. Aan de andere kant van de snelweg liggen de townships, waar Hilde woont. Hier wonen 1,2 miljoen mensen op elkaar gepakt. “Ik zou willen dat ik ook rijke Zuidafrikaners op deze excursie mee kreeg. Misschien dat de veranderingen in dit land dan sneller zouden gaan.”
 
Geef het door
Brian en zijn vrouw Melanie kunnen niet in hun eentje hun omgeving verbeteren. Daarom vragen ze iedereen die door de stichting geholpen wordt, of zij op hun beurt ook weer iemand willen helpen. Brian: "Voordat we ze gaan helpen, vertel ik wat de voorwaarde is. Als het met jou beter gaat, dan bel ik je. En dan verwacht ik dat je ook komt helpen, bijvoorbeeld om mee te gaan op het jaarlijkse uitje van kinderen uit een weeshuis, een huis te bouwen, of iemand te helpen bij zijn studie. Wat er ook maar in jouw vermogen ligt." Want uiteindelijk wordt je daar het gelukkigste van: iets voor iemand anders doen. Het motto van onze stichting is dan ook:
 
Je hebt pas geleefd, als je iets onbetaalbaars voor iemand hebt gedaan. (You have not lived, until you have done something for someone who can never repay you.)

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kaapstad - Go Fair - Township

Zuid-Afrika reizen - Brian met de jongerenwerker.Zuid-Afrika reizen - Kinderen in township KaapstadZuid-Afrika reizen - Bezoek huisjes Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Op bezoek in Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Creche aan huisZuid-Afrika reizen - Township KaapstadZuid-Afrika reizen - Township Kaapstad 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter