Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

De Sanipass: Op de top van de wereld

Zuid-Afrika reizen - Underberg - Zuidelijke Drakensberg - Sani Pass - Lesotho

De trip naar de Sani pas in Lesotho brengt ons naar de hoogste pub van Afrika op 2875 meter. Het grootste gedeelte van de dag zijn we in in no man’s land: niet in Zuid-Afrika, niet in Lesotho.

Zuid-Afrika | 19-10-2011
Paulien van der Geest

De Sani pas vanuit Underberg

Vanuit Underberg maken we de trip over de Sani pas, naar het dak van Afrika. De pas is 2865 meter hoog. Het is een dagtrip net over de grens met Lesotho. Het grootste gedeelte van de dag zijn we in in no man’s land. Onderaan de berg stempelen we namelijk ons paspoort uit Zuid-Afrika. En pas als we boven zijn krijgen we een stempel in ons paspoort voor Lesotho. Hemelsbreed is het waarschijnlijk een normale douane afstand, maar aangezien de weg nogal stijl is, zijn we urenlang in no man’s land: we zijn niet in Zuid-Afrika en niet in Lesotho. We zijn dus nergens…
 

In een 4x4 jeep door de haarspeldbochten van de Sani pas

De steile, onverharde weg, vol haarspeldbochten, wordt in een jeep met vierwielaandrijving afgelegd. Langzaam werkt de jeep zich tegen de steile helling op. We doen uren over de rit omhoog. Af en toe stoppen we en bewonderen we een plant om zijn doorzettingsvermogen om in deze barre omgeving tot bloei te komen. Gelukkig hebben we Imbali (onze eigen, kleine 4x4) niet aan deze test onderworpen, want vlak voor de top rijdt een andere gids de vierwiel aandrijving onder zijn jeep aan gort. En deze man heeft wat ervaring zou je zeggen.
 

De hoogst gelegen pub van Afrika

Bovenaan gekomen krijgen we een stempel van Lesotho in ons paspoort en houden we een pitstop in de hoogste pub van Afrika. Alleen al dit bordje maakt het tot een toeristische attractie en brengt een aantal mensen op een goed idee: ze bestellen subiet een biertje. Wij hebben meer zin in een mok hete koffie of warme chocolademelk. De pub heeft een bierstube in Oostenrijk gevoel, en we bestellen soep en brood met een plank worst en kaas. Buiten aan de picknicktabels genieten we van het bizarre uitzicht. We are on the top of the world!
 

Binnenkijken in een Basotho huisje

Op de top staat een gure wind, dat verklaart de dikke dekens die de lokale mensen altijd omgeslagen hebben. We brengen een bezoek aan een Lesotho huisje. De muren van het hutje zijn op elkaar gestapelde stenen, met rieten daken. De vloer bestaat uit aangestampte aarde en er zijn wat eenvoudige houten banken. In een kastje staan wat potten en pannen. In het midden van de vloer wordt in een pan op kooltjes een brood gebakken. De vrouw des huizes laat ons dit zelfgemaakt brood en bier proeven.  
 

Vrede, regen en welvaart

Op de muur staat bij wijze van decoratie met krijt het nationaal motto van Lesotho geschreven ‘Khotso, Pula, Nala’. Oftewel: Vrede, regen en welvaart. Nu associëren wij Hollanders regen niet zo met een good feelings, maar hier op bijna 3000 meter hoogte, is de regen van levensbelang. Ook in een van de buurlanden Botswana, grotendeels bestaande uit woestijn wordt de regen gewaardeerd. De Nationale munt van Botswana is dan ook de Pula, de regen dus! Dat we daar in ons druilerige Holland nou niet opgekomen zijn! Blijkbaar was positief denken nog niet uitgevonden op het moment dat de Hollandse florijn zijn naam kreeg.
 

Basotho herders gewikkeld in dekens

Buiten de hut zitten Basotho herders gewikkeld in hun typische deken te wachten tot het etenstijd is. Ze hebben een bos brandhout bij elkaar gesprokkeld en geruild voor een maaltje in de warme hut. Ze slapen in het open veld, of als ze lang op één plek blijven of ieder jaar terugkomen wordt soms een –heel eenvoudige- hut gebouwd van wat takken. Het leven in het kleine koninkrijk Lesotho is behoorlijk Spartaans. Het mag dan wel de bijnaam Kingdom in the Sky hebben, maar niet iedereens leeft hier 'op een roze wolk'. We zijn stiekem toch wel een beetje blij dat wij vanavond in onze gezellige, warme lodge in Underberg aan een heerlijk maaltje zitten. En we beseffen weer eens heel goed, hoeveel geluk we hebben gehad dat we zijn geboren in een welvarend land. 
 

Waar ga jij naartoe op reis in Zuid-Afrika?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Zuid-Afrika reis op maat samen met onze bouwstenen Zuid-Afrika.
 


Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Drakensberg regio - Lesotho

Zuid-Afrika reizen - Herders, Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Haarspeldbochten Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, Underberg - LesothoZuid-Afrika reizen - Gestrande auto op de Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Hoogste pub in Afrika, Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Huisje Sani Pass, LesothoZuid-Afrika reizen - Sani Pass, van Lesotho terug naar Underberg 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter