Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Deze 5 dingen mag je niet missen als je voor het eerst naar Kaapstad gaat

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - Excursies - Township bezoek - Kookcursus

Lees hier wat je niet mag missen als je voor het eerst naar Kaapstad gaat en ontdek wat deze stad zo bijzonder maakt.

Zuid-Afrika | 13-03-2016
Roëll de Ram

Kaapstad, de Zuid-Afrikaanse stad die bij menig reiziger op de bucketlist pronkt. Zowel bij reizigers die er nog nooit zijn geweest, als bij liefhebbers die de stad al eens hebben bezocht. Wat heeft Kaapstad toch, dat wij er allemaal zo graag naartoe willen? In deze blog laten we je zien wat je niet mag missen als je voor het eerst naar Kaapstad gaat en via die weg ontdek je ook meteen wat deze Zuid-Afrikaanse stad zo bijzonder maakt.

 

Kennismaking met de andere kant van Kaapstad in de township Khayelitsha

Onze kennismaking met Kaapstad begint als we Loyiso ontmoeten op het vliegveld en met hem in onze huurauto naar Khayelitsha rijden. Khayelitsha… Een mooie naam die in de taal !Xhosa (dat je uitspreekt met zo’n gekke kliktoon erin) ‘nieuw thuis’ betekent, maar ook de benaming is voor de grootste township van Kaapstad. Zo mooi als de naam klinkt in onze oren, zo heftig is wat we zien met onze ogen.
 
Loyiso wil ons de mooie kanten van zijn township laten zien, maar het ritje naar waar onze tocht begint is redelijk heftig. Hij vertelt ons al gauw over de hoeveelheid mensen die er wonen in Khayelitsha (ongeveer 400.000 zijn er officieel geteld, maar de schattingen lopen op tot zo’n 800.000!), de werkloosheid onder de bevolking en de gevaren in de townships: “Zien jullie die aparte huisjes en die blauwe plastic dingen? Dat zijn de toiletten van de townships. Er is in dit deel van de townships eigenlijk geen huis te vinden met een eigen wc. Moet je voorstellen hoe het is om daar als vrouw ’s avonds alleen naartoe te gaan… Verkrachting komt hier meer dan eens voor.” Een stilte volgt en we rijden nog wat verder, wennend aan het feit dat we ineens links moeten rijden in plaats van rechts, maar ook uitkijkend voor alle mensen die zo dicht op de weg lopen.
 
Plots zie ik vanuit mijn ooghoek een stralende lach op Loyiso’s gezicht verschijnen. We rijden richting een groot gebouw dat naast een heuvel is gebouwd en hij vertelt ons dat dit de plek is waar hij altijd werkt als hij niet op pad is. “Het liefst laat ik mensen zien wat er wél goed gaat in Khayelitsha. Genoeg dus over de slechte dingen, ik ga jullie laten zien wat Khayelitsha te bieden heeft en welke mooie dingen hier zijn!”. We stappen uit en bezoeken als eerst een klein museum waar we meer leren over het ontstaan van de townships. Even later ligt een van ons in de “Yellow Frame” en doen we de reus na die op de achtergrond in de Tafelberg te zien is. Het volgende dat op de planning staat? Een bezoek aan het radiostation en een koffietentje. Ja, je leest het goed! Middenin de townships kun je een perfecte cappuccino drinken en een chocolade cupcake eten. We rijden nog even langs een leuk souvenirwinkeltje waar je een overdosis aan hebbedingen kan kopen en voor we het weten is onze eerste Township Tour voorbij. We nemen afscheid van de altijd lachende Loyiso en rijden op ons gemakje naar Kaapstad toe waar we slapen in Huijs Haerlem.
 

Slapen in Kaapstad voelt als thuiskomen

Dit brengt ons meteen bij het volgende: Slapen in Kaapstad voelt echt als thuiskomen. Onze eerste nacht brengen we door in Huijs Haerlem. Dit hotel ligt in Sea Point, maar voelt eerder aan als een vakantiehuis van iemand uit je familie dan als een hotel. Het is er knus, gezellig en de eigenaren ontvangen je met open armen. Stiekem voelt het ook een beetje als Nederland aan, niet alleen door de naam maar ook als we op de vensterbank tientallen KLM huisjes zien staan. Toch is Huijs Haerlem niet het enige fijne hotel in de buurt. Ook Antrim Villa stal ons hart. Hier lijkt het net alsof je in Scandinavië op vakantie bent. ’s Ochtends word je wakker bij een Zweeds ontbijt en de inrichting van het hele hotel bestaat uit witte kleuren of aardetinten. Super relaxed en rustgevend dus. Bovendien kun je vanuit beide hotels gemakkelijk naar de kust lopen en ook ’s avonds is het veilig genoeg om dit te doen. Bij de kust vind je vervolgens restaurantjes als Giovanni’s of The Butcher Shop & Grill waar je lekker kunt avondeten.
 

Ontdek Kaapstad vanaf grote hoogte na een klim naar de Lions Head

Veel mensen zeggen dat zodra het een heldere dag is, je de Tafelberg op moet. In Kaapstad komt het namelijk meer dan eens voor dat het mistig is, waardoor er een soort tafellaken oftewel wolkendek over de Tafelberg heen hangt en je helemaal niks kunt zien. Toen het bij ons helder was, besloten wij alleen niet naar de Tafelberg te gaan en juist de Lions Head op te klimmen. Je komt toch in Kaapstad om de Tafelberg te zien? Dan is het bijna zonde om erop te gaan staan! Dus, met goede moed en goede schoenen begonnen we aan het einde van de middag aan een klim die zo’n 3 uur in beslag zou nemen. Maar wat is dat wandelen, klauteren en klimmen het waard. Vanaf Lions Head heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en heb je echt het gevoel dat je op het topje van de wereld staat. Combineer je klim naar Lions Head met een bezoek aan Signal Hill, want ook hier heb je gave uitzichtpunten en je kunt er zelfs paragliden.
 


Proef de smaak van Kaapstad tijdens een kookcursus in de Bo Kaap

In Kaapstad kun je heerlijk uit eten. Maar echt proeven doe je pas als je zelf je gerechten hebt gekookt. Voor ons dus ook een reden om een kookcursus te volgen. Wij hebben op de late ochtend in de Bo Kaap afgesproken. Wanneer we aanrijden zien we meteen dat we in de kleurigste straat van Kaapstad terecht zijn gekomen. Fel roze huizen, bijna lichtgevende gele muren en groene wanden komen dichterbij. Hier moeten we Lekka Kombuis vinden op Wale Street, de plek waar Gamidah woont en op ons wacht. We parkeren onze auto, maken wat foto’s van dit bijzondere stukje Kaapstad en gaan dan op zoek naar het juiste huisnummer. Eenmaal daar kloppen we aan en worden we begroet door een stralend gezicht. We spreken een tijdje in het Engels met elkaar, maar al gauw blijkt dat we de kookcursus ook in het Afrikaans kunnen doen. Iets dat wij leuk vinden, maar Gamidah ook blijkt al gauw, ze krijgt namelijk niet vaak gasten die ook Afrikaans kunnen verstaan. We ruiken aan kruiden, leren handige kooktrucjes en ook al wordt er over van alles en nog wat gepraat, na een uurtje staat een super lekkere lunch voor ons klaar. Aanvallen maar!
 

Tot slot de beste plek om uit te rusten in Kaapstad: Het strand!

Ook al is het water er ijskoud, het komt immers linea recta vanaf Antarctica, de beste plek om lekker uit te rusten in Kaapstad is toch echt het strand. Je kan er een parasol huren, ijsjes kopen bij druk rondlopende verkopers, een portie strand tennis doen, zwemmen (mits je geen koukleum bent) of gewoon lekker zonnen. Een paar van de populairste stranden zijn Camps Bay, Glen Beach of Clifton Beach. Is het een mooie dag? Bereid je dan wel even mentaal voor op het parkeren, want dat kan soms aardig moeilijk zijn rondom het strand!
 

Wil je juist meer van de townships rondom Kaapstad ontdekken?

Wil je juist meer van de townships rondom Kaapstad ontdekken? Dan is het ook interessant om met Jorvan Outreach op pad te gaan. Brian neemt je dan mee naar de Little Angles. Dit is een opvang center voor jonge kinderen van alleenstaande moeders. Ook ga je mee naar Mama Rosie. Een bijzondere ervaring, want Mama Rosie is zelf alleenstaande moeder (inmiddels van haar tienerkinderen) maar zorgt ook voor alle jonge kinderen in de buurt. Elke dag kookt ze ontbijt, lunch en avondeten voor hen, omdat ze thuis niet voldoende te eten krijgen. Ook zal Brian je kennis laten maken met het Student Education Center. Een plek waar jongeren van alleenstaande moeders die het goed doen op school, een plek vinden waar ze geconcentreerd kunnen studeren en een kans krijgen om zich voor te bereiden op de Universiteit. Hier lees je meer over Brian en wat hij samen met zijn vrouw Melanie betekent voor de kinderen in de Townships. Een bijzondere dag en excursie die je niet snel zult vergeten.
 

Wil jij ook naar Kaapstad?

Bekijk de 2 en 3 weekse rondreizen naar Zuid-Afrika en kies welke excursies Kaapstad je wilt doen. Of kies de bouwsteen Hoogtepunten Tuinroute en Wijnroute (PE - Kaapstad) en combineer met een rondreis vanaf het Krugerpark.
 
Roëll en Jeroen van het reisblog We Are Travellers maakten deze reis in het kader van de Reisreporter actie van Footprint Travel in samenwerking met Mijn Zuid-Afrika.
 

Zelf op reis naar Zuid-Afrika? vraag gratis een offerte aan.

Tags: Zuid-Afrika - Culinair - Cultuur 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter