BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Draken, heksen en gieren in Drakensberg

Zuid-Afrika reizen - Drakensberg - Giants Castle - San - Lammergeyer - Wandelen

De omgeving spreekt tot de fantasie en kampvuur verhalen vol vuurspuwende draken. Wellicht droeg het San volk met hun dodelijk giftige pijlen ook bij aan de mysterieuze atmosfeer.

Zuid-Afrika | 20-10-2011
Paulien van der Geest

De Drakensberg is een indrukwekkend berggebied, waar je prachtig kunt wandelen. Je vindt er rust en stilte. De regio is enorm, en het is echt zonde om dit over één kam te scheren en maar één plek aan te doen. De toppen van de centrale Drakensbergen zijn rond en bedekt met groen gras. Het is weer heel anders dan het ruige landschap in Underberg. De omgeving spreekt tot de fantasie en ik kan me zomaar voorstellen dat de langs trekkende Voortrekkers rond een kampvuur verhalen verzonnen waarin vuurspuwende draken de hoofdrol spelen. We hebben geen draken kunnen ontdekken, maar ik  kan me goed voorstellen dat een film als Lord of the Rings in dit landschap prachtig zou kunnen worden verfilmd!
 
Drakensberg is wél de regio waar de zeldzame Lammergeyer (Lammergier in Nederlands) voorkomt. Deze zeldzame vogel (Bearded vulture in Engels) leeft in hoge gebergtes. Om te overleven heeft de gier karkassen die door andere roofdieren worden achtergelaten nodig. Hij leeft namelijk voornamelijk op het beenmerg. Al te grote botten gooit hij van een hoogte van 50 tot 150 meter op een rots kapot, vandaar zijn bijnaam ‘bottenbreker’. In Nederland was men er van overtuigd dat deze flinke vogel met een spanwijdte van bijna een meter, lammeren en zelfs kleine kinderen mee nam om op te peuzelen. Vandaar dat de vogel in Nederland Lammergier is genoemd, en praktisch is uitgeroeid.
 
Wellicht droeg het San volk ook bij aan de mysterieuze atmosfeer. De San- de oorspronkelijke bewoners van het gebied- zijn hier in de diverse oorlogen die hier hebben gewoed, zo goed als uitgeroeid. De Zulu’s haatten de San in het bijzonder, omdat ze dachten dat het heksen waren. De San (ook wel Bushmen genoemd) kenden de natuur zo goed, dat het magie leek. Ze smeerden bijvoorbeeld gif van planten of dieren aan hun pijlpunten. Een Zulu die was geraakt door een San pijl, kon daardoor opeens dood neerstortten. Een griezelig volk, die San, vonden de Zulus. En dat betekende het einde van de San in dit gebied.
 
Wat rest zijn de grottekeningen van de San die in de hele regio te vinden zijn. In Giants Castle Camp zijn wel 26 vindplaatsen met San tekeningen. Maar ook op de Guest Farm waar we in Underberg verbleven, is zomaar een aantal rotstekeningen te vinden onder een overhangende klif. De Drakensberg is nu een prachtig gebied, waar je zonder angst voor draken en giftige pijlen fantastisch kunt wandelen.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Drakensberg regio - Wandelen

Zuid-Afrika reizen - San tekeningen DrakensbergZuid-Afrika reizen - Lammergier, DrakensbergZuid-Afrika reizen - Wandelen in het uitgestrekte landschap van DrakensbergZuid-Afrika reizen - Wandelen in het verlaten landschap van Drakensberg 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter