Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Een bijzondere ontmoeting met het Basotho volk

Zuid-Afrika reizen - Lesotho reizen - Semonkong - Basotho volk - Cultuur

Als een ware entertainer vertelt dorpsbewoner Elisabeth hoe een Basotho bij elke nieuwe belangrijke fase van zijn of haar leven, een nieuwe deken krijgt. Alleen al deze onvergetelijke ontmoeting is 3 uur omrijden meer dan waard!

Zuid-Afrika | 23-10-2011
Paulien van der Geest

's Ochtends gaan we met een gids uit het dorp op pad naar de waterval. Semonkong betekent namelijk ‘the place of smoke’. De rook is de witte nevel die door in het regenseizoen door de donderende waterval wordt veroorzaakt. Het water valt 200 meter steil naar beneden,een plotselinge kloof in het landschap in, waar het als rivier verder stroomt. Naast de waterval kun je abseilen en met 204 meter is het de langste ‘commercially operated single drop’ abseil. Jonathan heeft ons verzekerd dat je in één dag kunt leren hoe je hier vanaf klimt. Mij begint het al te kriebelen, maar we willen helaas nog meer dingen doen vandaag. Avonturiers zou ik aanraden een extra dagje in te plannen, zodat je niets hoeft te missen.
 
Het is leuk om met een gids uit het dorp over het dagelijks leven te praten. Zijn Engels is ook nog eens heel goed, want hij is opgeleid als leraar en deze bijverdiensten als gids vullen zijn schamele inkomen aan. De lodge eigenaren stimuleren de gasten gebruik te maken van de diensten van de dorpsbewoners. 100% van de opbrengst gaat naar de gidsen zelf, dus de komst van toeristen via de lodge zijn een hele belangrijke inkomstenbron in een land waar de meerderheid van de mensen geen werk heeft.  
 
In het dorp gaan we op bezoek in het huisje van Elisabeth. De meeste mensen hebben naast hun Lesotho naam, ook een christelijke doopnaam, die ze naar de westerlingen gebruiken. De Lesotho namen zijn vaak lang en beginnen met dezelfde klank. Voor westerlingen niet uit elkaar te houden. Alle moeders heten namelijk Me…, dat wil zeggen moeder van … en dan de naam van het eerst geboren kind! Persoonlijk zou ik aan deze traditie een kleine identiteitscrises over houden…
 
Elisabeth geeft ons een presentatie over de typische dekens die bijna alle Basothos dragen. Met veel vuur vertelt ze hoe een Basotho bij elke nieuwe belangrijke fase van zijn of haar leven, een nieuwe deken krijgt. Als je gaat trouwen, en het aantal stuks vee is afgesproken, legt de moeder van het meisje een nieuwe deken voor haar in de kast. Op een dag is het meisje vertrokken, meegenomen door haar schoonzussen, zonder afscheid van haar ouders te nemen. Het meisje vindt het namelijk te moeilijk om tegen de ouders te zeggen dat ze niet meer bij hen wil blijven wonen, maar er voor kiest bij de familie van haar man in te trekken. Als de deken uit de kast is verdwenen, weet de moeder precies wat er aan de hand is.
 
Elisabeth blijkt een ware entertainer en we hangen aan haar lippen. Ze beweegt alsof ze op een paard zit en een baby op haar rug heeft. Wat te doen als het huilt om melk, maar je hebt geen tijd om te stoppen? De multifunctionele Lesotho deken brengt uitkomst! Elisabeth bootst het dagelijks leven na, spert haar ogen wijd open, lacht, trekt grimassen en maakt bijbehorende geluiden. Als we na een uur het huisje uit rollen, hebben we het gevoel dat we een uur toptheater achter de rug hebben. Dit is met stip de aller-aller-aller leukste presentatie van lokale gebruiken die we ooit hebben meegemaakt! Elisabeth alleen al is de moeite van 3 uur omrijden naar Semonkong meer dan waard! 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Lesotho - Cultuur - Wandelen - Go Local - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Wandeling Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Waterval Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Kloof Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Wandeling Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Wandeling Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Waterval Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Wandeling Semonkong, LesothoZuid-Afrika reizen - Elisabeth vertelt over Basotho gebruikenZuid-Afrika reizen - Elisabeth vertelt over Basotho gebruiken 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter