BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Eerlijk op Zuid-Afrika reis in de Kaap: met deze unieke plekjes laat je een positieve impact achter! (Deel 2)

Naar Zuid-Afrika in 2019? Kom naar de storytelling Zuid-Afrika Experience!

Door deze unieke plekjes toe te voegen aan je reis, laat je een positieve voetafdruk achter! Verrassing: je kunt in al deze lodges overnachtingen winnen tijdens onze Storytelling VIP Experience!

Zuid-Afrika | 08-12-2018
Paulien van der Geest

Een onvergetelijke vakantie in Zuid-Afrika houden is geweldig. Nòg mooier is het als de natuur en wilde dieren beschermd worden en als de lokale bevolking een beter leven heeft, dankzij jouw reis. Door deze unieke plekjes toe te voegen aan je reis, laat je een positieve voetafdruk achter! Verrassing: je kunt in al deze lodges overnachtingen winnen tijdens onze Storytelling VIP Experience!
 

Win twee overnachtingen in één van deze lodges

Tijdens de Zuid-Afrika Storytelling VIP Experience op 2 februari 2019 in Utrecht worden 100 Footprint Travel reizigers uitgenodigd om zich te laten inspireren met de beste verhalen van Zuid-Afrika kenners over hun meest bijzondere plekjes. Tijdens het evenement mogen we onder de mensen die een reisvoorstel aanvragen, van alle onderstaande lodges twee overnachtingen en verschillende excursies weggeven! Daarnaast geeft ook KLM twee retourtickets naar Zuid-Afrika weg. Met zoveel prijzen heb je een winkans van maar liefst 1 op 5 per koppel, dus wie weet ga jij naar huis met een geweldige start van je toekomstige Zuid-Afrika reis! Wil jij hier bij zijn? Mail naar: winactie@footprinttravel.nl o.v.v. Storytelling Zuid-Afrika en vertel ons waarom jij graag naar Zuid-Afrika wil. Lees snel meer over het Storytelling Zuid-Afrika evenement.  
 
 

1. Cheeta en Big Five safari in Amakhala – Greater Addo

Aan de oostzijde van Addo Elephant Nationaal Park ligt Amakhala Private Game Reserve. Je gaat hier op safari in een jeep met een ranger, die een kei is in het spotten van wilde dieren. Dat maakt je kans op het spotten van de Big Five een stuk groter. Je hebt grote kans op het zien van olifanten, neushoorns, buffels en leeuwen, de schuwe luipaard blijft altijd een verdraaid lastig dier om te spotten.
 
Amakhala heeft echter een andere sterke troef: ze hebben een zeer gezonde cheeta populatie, een dier dat je ergens anders niet snel zult zien! De cheeta is het snelste landdier ter wereld en om zijn enorme snelheid tot 120 kilometer per uur te halen heeft hij een open vlakte nodig. Die zijn er steeds minder in het drukbevolkte Zuid-Afrika, dus de cheeta raakt meer en meer van zijn habitat kwijt. Heel bijzonder: de cheetas in Amakhala lijken zich te hebben aangepast aan een omgeving met meer bosjes, een gebied waar normaal juist de luipaard floreert. Niet makkelijk om te spotten in die bosjes, maar vol goede moed gingen we op zoek naar deze superslimme cheeta’s. En jawel hoor, op onze vierde en laatste safari in Amakhala troffen we een cheeta familie in alle rust langs te kant van de weg! Het geheugenkaartje van mijn camera zat binnen no time vol!
 
 
Amakhala is een zogenaamd private game reserve: een wildgebied in privébezit van tien  samenwerkende families die hier vaak al vijf generaties wonen. Elke familie heeft zijn eigen lodge met zijn eigen stijl, je kunt kiezen uit 3, 4 en 5 sterren lodges. Amakhala Lodge is 4 sterren, Fair Trade gecertificeerd en uit ervaring kunnen we vertellen dat je hier compleet in de watten wordt gelegd. De voorzijde van de elf luxe suites kunnen helemaal opengemaakt worden, voor een fantastisch panorama vanuit je romantische hemelbed. Ook heeft elke suite zijn eigen plunge pool. In alle privacy afkoelen in je zwembad-voor-twee met uitzicht op de Afrikaanse bush, een koud glaasje wijn in je hand... Hoe romantisch wil je het hebben?!
 
 

2. Stokstaart safari bij De Zeekoe in Oudtshoorn

Oudtshoorn, gelegen in de woestijnachtige Kleine Karoo in de West-Kaap, staat bekend als de struisvogelhoofdstad van de wereld. Ook heeft het de beroemde Cango grotten, gerekend tot de mooiste grotten ter wereld. Maar wist je dat je hier ook stokstaartjes kunt spotten?
 
Om stokstaartjes te spotten moet je heel vroeg opstaan, een uur of 4 als het nog donker is. Terwijl je opwarmt met een bakkie koffie of thee, wacht je in je vouwstoel tot de zon over de horizon piept. De verkenner steekt als eerste zijn koppie uit het holletje. Als de kust veilig is, komt de rest van de familie Stokstaart te voorschijn. Rechtopstaand warmen ze zich aan de eerste zonnestralen of aan elkaar, dicht tegen elkaar aan geplakt. Eenmaal opgewarmd, gaan de stokstaartje op zoek naar voedsel in het veldt waarbij je hen op gepaste afstand volgt. De gids vertelt tijdens de gehele excursie meer over het leven van een stokstaartje. De diertjes slapen telkens in andere burchten, daarom is de gids de avond ervoor al op pad gegaan om te kijken waar de dieren gaan slapen. Het zijn wilde dieren en je mag ze dan ook absoluut niet aanraken of te dichtbij komen.
 
 
De schattige beestjes hebben naam gemaakt als Timon uit de Lion King. Helaas is de excursie niet toegestaan voor kinderen onder de 10, omdat het belangrijk is dat een kind voldoende stil kan zitten en hoge kinderstemmen voor een stokstaartje klinken als een alarmsignaal en de stokstaartjes storen waardoor ze zich niet meer laten zien.
 
De stokstaartjes (in het Engels meerkat genoemd) kun je zien op het land van De Zeekoe, een heerlijke 4 sterren guestfarm die fairtrade gecertificeerd is. De luxe kamers zijn met veel zorg ingericht en de ingrediënten voor de mooie gerechten van het restaurant komen uit eigen tuin. Laat je verwennen met een ontspannende massage en dobber in het zoutwaterzwembad. Op de farm kun je zelf wandelen en het boerderijleven ontdekken, mountainbikes huren, kanoën (bij voldoende hoge waterstand) of een sterrenkijk sessie boeken.
 
 

3. Walvis safari met Dyer Island Cruises

Hermanus is de ‘Walvissen hoofdstad’ van de wereld. Met een beetje geluk kun je vanaf de boulevard walvissen spotten in de verte. Nog dichterbij kun je komen als je met een boot op walvissafari gaat. Ga je met Dyer Island Cruises dan is er als gids altijd een marine expert aan boord die al je vragen kan beantwoorden en wordt er voor gezorgd dat het natuurlijk gedrag van de dieren niet wordt verstoord.
 
Het gebied rondom Dyer Island en Shark Alley waar de boottocht naar toe gaat, is het wereldberoemde thuis van de Marine Big Five. Afhankelijk van de tijd van het jaar heb je kans om walvissen, dolfijnen, Kaapse pelsrobben (zeeleeuwen), Afrikaanse pinguïns of de grote witte haai te spotten. Ook vliegen er aalscholvers en de Kaapse Jan van Genten rondom de boot. Er komen verschillende walvissen voor, de een is makkelijker te zien dan de ander. De zuidkaper wordt tussen juli en december langs de kust van Zuid-Afrika gevonden.
 

4. Wijnproeven in de wijnlanden van Stellenbosch

Vind je een tikkeltje luxe wel heel aardig op zijn tijd? Hou je van lekker eten en goede wijn? Blijf dan beslist een paar dagen in de wijnlanden. Een mooie plaats om te verblijven is wijnhuis Spier, met 300 jaar een van de oudste wijnhuizen van Zuid-Afrika. Dit 4-sterren hotel is een perfecte plek voor een romantische start of einde van je Zuid-Afrika reis. Je kunt je hier laten vertroetelen in de spa, de wijn uit de bekroonde Spier collectie proeven en fantastisch uit eten. Je kunt ook een heerlijke picknickmand bestellen bij Spier Farm Kitchen en onder de oude eiken een middagje luieren met een flesje rosé.
 
Op het grote landgoed zijn verschillende restaurants, niemand hoeft de Bob te zijn, best fijn als je toch op een wijnlandgoed verblijft. De gerechten worden gemaakt met ingrediënten van de boerderij of van lokale boeren in de buurt. De biefstuk komt van vrij rondzwervende koeien die lekker gras eten in weilanden zonder het gebruik van antibiotica of hormonen, de eitjes komen van blij rondscharrelende kippen, terwijl fruit, groenten en wijnstokken groeien zonder kunstmest of pesticiden. Niet-inheemse planten worden verwijderd, en inheemse planten ervoor teruggeplaatst. Spier heeft vele prijzen gewonnen voor zijn inzet voor duurzaamheid en is biologisch en Fair Trade gecertificeerd. By the way, hadden we al gezegd dat Vada, een van de chefs met zijn eigen restaurant op het Spier landgoed, bij topkok Gorden Ramsay heeft gewerkt? In de Kaap eet je vaak op sterrenniveau voor prijzen waarvoor je in Nederland in een eetcafé zit. Genieten dus!
 
 
Spier is een echt familiebedrijf en zij geloven een verschil te kunnen maken door educatie. Ze investeren in Growing for Good, een reeks leer initiatieven die lokale gemeenschappen in staat stellen om positieve sociale en ecologische veranderingen teweeg te brengen. Deze omvatten Tree-preneurs, die mensen in verarmde gemeenschappen aanmoedigt om bomen te laten groeien in ruil voor essentiële goederen. Een aantal programma's biedt ook jongeren werkervaring, training en mentorschap op het gebied van gastvrijheid, landbouw, wijn en kunst. Bij Spier kun je dus echt met een goed gevoel verblijven.
 
Uit geluierd? Tijd om actief te worden, want in Stellenbosch is veel te doen. Ga op Fiets & Wijn excursie, waarbij je door het prachtige landschap vol groene wijnranken fietst en bij verschillende wijnhuizen stopt voor een proeverij. Of wandel door het historische Stellenbosch, na Kaapstad de oudste stad van het land, vol mooie gebouwen, leuke winkels en gezellige restaurantjes.
 
 

5. Haaien bootsafari met Marine Dynamics

Welkom in Shark Alley bij Gansbaai, dé witte haaien hotspot van de wereld. Ga je met het team van Marine Dynamics mensenhaaien spotten, dan ben je in goede handen. Het team bestaat uit vijf marine-biologen en een ervaren schipper die als doel hebben om haaien te beschermen en reizigers meer te leren over haaien. Door films als Jaws heeft de mensenhaai een bijzonder slechte reputatie gekregen. Maar eigenlijk is er bijzonder weinig bekend over haaien. Elke boottocht worden dan ook gegevens verzameld over de haaien in de baai en het ecosysteem waarin zij leven.
 
 
Vanaf het dek van de boot kun je het heel goed zien wanneer er een haai rondom de boot zwemt en hiervan fotos maken. Je hoeft dus niet perse het water in, om nummer 7 van de Big 7 af te kunnen vinken. Zoek je het avontuur, dan kun je in de kooi stappen met een 6 mm wetsuit aan en een duikbril op. Het water is goed koud! Hoor je de crew roepen: “Shark, shark!” dan neem je een flinke teug adem en kijk je met je duikbril onderwater of je een haai ziet. Heb je mazzel dan zwemt er een enorme haai van 3 tot 5 meter vlak langs je neus. Adembenemend!
 

6. Bijzonder overnachten bij Antrim Villa in Kaapstad

Een Zuid-Afrika reis is niet compleet zonder een bezoek aan het gezellige Kaapstad. Ga in de haven van Waterfront souvenir shoppen en een hapje eten. Hoogtepunten zijn een bezoek aan Robbeneiland waar Nelson Mandela en zijn ANC kameraden jarenlang eenzaam opgesloten hebben gezeten. Zodra het onbewolkt is, ga dan direct met de kabelbaan de Tafelberg op voor een prachtig uitzicht over de stad. Of kijk bij Signal Hill hoe de paragliders omlaag zweven. Para-Taxi is een Fair Trade organisatie en bezorgt je een onvergetelijke paraglide ervaring.
 
Naast alle mooie dingen van Kaapstad, zijn er ook de grote townships, waar een groot deel van de zwarte bevolking woont. Wil je iets begrijpen van Zuid-Afrika, dan is een bezoek aan de township met een lokale gids een must. Loyiso laat je zien waarom hij trots op zijn township is, hij neemt je mee naar verschillende bedrijfjes. Met Brian bezoek je lokale projecten, en leer je mensen kennen die zelf weinig hebben, maar er toch alles aan doen om  het leven van vrouwen en kinderen in de townships te verbeteren. Beide gidsen bezorgen je een ervaring waar je nog vaak aan terugdenkt.
 
 
Er is zoveel te doen in Kaapstad, dan is het heerlijk om terug te keren op een fijne plek waar je je echt thuis voelt. Een Engels Victoriaans huis is ingericht in een geheel eigen stijl, die we zouden typeren als fris Scandinavisch design met Afrikaanse invloeden en veel natuurlijke materialen. Er hangt een fijne sfeer bij Antrim Villa, ongetwijfeld komt dit omdat al het personeel een eerlijk salaris, opleidingen en kansen krijgen om verder te groeien. Zo kwamen wij eens pas rond middernacht aan, maar ontving de nachtwaker ons vriendelijk als een volmaakte receptionist. De volgende morgen werden we wakker van de geur van versgebakken broodjes. De achtertuin bleek een fijn zwembad te hebben en een groene oase van rust te zijn. Bijna niet voor te stellen dat je middenin Kaapstad zit!
 

Fair Trade Tourism keurmerk en een Fair Trade Holiday

Het schitterende Zuid-Afrika presenteerde als eerste land een Fair Trade keurmerk voor toerisme. Lodges en reisorganisaties kunnen dit keurmerk verdienen, als ze voldoen aan maar liefst 200 strenge eisen op gebied van natuur en milieu enerzijds, en anderzijds mensenrechten en een eerlijke loon voor iedereen. Alle hierboven genoemde organisaties hebben het Fair Trade keurmerk. Wanneer je deze plekjes opneemt in je reis, weet je zeker dat je op de meest duurzame manier reist. En het leuke is, deze lodges hebben allemaal iets heel bijzonders! Er is met veel aandacht gebouwd, met gebruik van mooie, natuurlijke materialen en zo min mogelijk impact op de natuur. Je wordt door de lokale bevolking met zoveel liefde ontvangen, dat deze bijzondere plekjes echte hoogtepunten op je reis zijn. Footprint Travel is als een van de weinige reisorganisaties Fair Trade Holiday Approved. Dit betekent dat wij Fair Trade Holidays mogen verkopen, waarbij minstens 50% van de reis het Fair Trade keurmerk draagt (100% is nog niet altijd mogelijk). En Footprint Travel compenseert ook nog eens 100% van de CO2 uitstoot van je reis, niet alleen je vluchten, ook je autokilometers én je overnachtingen.
 

Live Zuid-Afrika Storytelling Experience: Wat kun je allemaal verwachten?

Waan je midden in de bush in de tropische kas, waar storytellers je hun safari-avonturen vertellen. Een videoverbinding voert je mee naar Zuid-Afrika; experts onthullen je hun beste insider tips. Ga wijnproeven in de wijnlanden en swing op hippe Afrikaanse muziek in onze Silent Disco tussen de tropische planten. Neem plaats rond het kampvuur en luister naar de verhalen van onze storytellers. Terwijl je nageniet met een Zuid-Afrikaans hapje en een drankje worden fantastische prijzen verloot, zoals een retourticket Zuid-Afrika met KLM! We hebben veel prijzen en een winkans van maar liefst 1 op 5 per koppel, dus wie weet ga jij naar huis met een geweldige start van je toekomstige Zuid-Afrika reis! Wil jij hier bij zijn? Mail naar: winactie@footprinttravel.nl o.v.v. Storytelling Zuid-Afrika en vertel ons waarom jij graag naar Zuid-Afrika wil.  Lees snel hoe je meedoet aan de Live Storytelling Zuid-Afrika Experience.
 
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter