Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Expeditie Eastern Cape: 2 Best-kept Secrets Zuid-Afrika!

Kraak de Expeditie Code en win 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Wandel in de sprookjesachtige bossen met watervallen in de Amathole Mountains bij Hogsback. Komt Lord of The Rings hier vandaan?

Zuid-Afrika | 13-02-2017
Paulien van der Geest

Kraak de Expeditie Code en win 2 tickets naar Zuid-Afrika! (Deel 3/6)

Volg onze Expeditie Eastern Cape en win 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika! De meeste reizigers gaan naar dezelfde hoogtepunten, maar Zuid-Afrika zit boordevol onontdekte pareltjes. Wij gaan van de gebaande paden en wandelen naar watervallen in de ongerepte bossen van de Amathole Mountains bij Hogsback. Dit sprookjesachtige landschap zou Tolkien hebben geïnspireerd bij het schrijven van de Lord of the Rings boeken. We leren Xhosa brood bakken bij een van de dorpsvrouwen thuis en twisten onze tong op de Xhosa taal.  Wij testen het zelf uit en zetten onze ervaringen voor je op een rijtje!
 
Ferry en Paulien van Footprint Travel zijn afgereisd naar de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Wil jij hen achterna? Volg dan hun belevenissen tijdens hun Expeditie Eastern Cape. Dit is het derde blog uit de serie van 6. Onderaan ieder blog vind je 2 opdrachten voor een Wie is de Mol-achtig spel. Kraak de Expeditie Code en maak kans op twee vliegtickets naar Zuid-Afrika!
 

Best-kept secret 1: Lord of the Ring in Hogsback

Over Hogsback gaat het verhaal dat schrijver Tolkien zich hier liet inspireren voor het schrijven van zijn wereldberoemde Lord of the Rings trilogie. Inderdaad kan dit lieflijke plaatsje in de groene Amathole bergen zó dienen als decor voor Hobbitstee, het dorp van de vredige, niet-zo-heel-erg-dappere hobbits die uiteindelijk de wereld redden van boze magische krachten. Tolkien verhuisde echter op zijn tweede al uit Zuid-Afrika en er is verder geen enkel bewijs dat hij in Hogsback is geweest. Broodje Aap verhaal of niet, in de koele Amathole bergen is het fantastisch wandelen met prachtige uitzichten!
 
 
 
 
 

To do: Een sprookjeswandeling naar een waterval

Na alle uren in de auto vinden wij het heerlijk om ons fysiek in te spannen met een boswandeling naar de Mother with Child Waterfall. Je verwacht dat er ieder moment een hobbit van achter de bomen tevoorschijn springt. Onderweg komen we nauwelijks andere mensen tegen en bij de waterval eten we een meegebracht broodje. Een andere mooie, maar pittiger wandeling brengt ons naar Kettlespout Falls. Wij zijn fan van Hogsback!
 
 
‘s Middags kun je helemaal in sprookjessfeer wanen tussen sculpturen van draken en elfjes bij The Fairy Realm. Ga eind van de middag naar St Patricks on the Hill. Bij dit schattige kerkje op een heuvel kun je op een bankje in de tuinen zitten voor een meditatief momentje. Op de Panorama route heb je Gods Window, maar dit is zeker ook een hemels uitzicht!
 
 

Bijzondere slaapplek: Overnacht in het oudste hotel van Hogsback

Helemaal passend bij het sfeertje van Lord of The Rings sliepen we bij The Arminel. We hadden een ruime cottage in Engelse stijl. Vanaf het bankje op je eigen veranda kun je The Fellowship of the Ring nog eens openslaan. ‘s Avonds koelt het af in de bergen en kun je je in de lounge en het restaurant opwarmen bij een knetterend haardvuur. Er wordt een uitstekend diner geserveerd, met traditionele Engelse gerechten zoals Yorkshire Pudding. Helemaal gezellig!
 
 
 

Lekker eten tip: Picknicken in Hogsback

Passend bij het hippie sfeertje van Hogsback, is restaurantje Butterfly’s Bistro. Bij mooi weer zit je onder parasols aan picknickbanken of lig je op het gras. Wij deelden een plank vol lekkere hapjes en een gezonde shake. Ook voor een cappuccino en een lekker taartje kun je hier terecht.
 
 

Hoe past het in je reisplanning?

Komende vanaf de Wild Coast, ligt Hogsback zo’n 200 km ten westen van Morgans Bay of Cintsa. Wij vervolgden na Hogsback onze route in westelijke richting, naar de Karoo voor de plaatsen Cradock, Nieu-Bethesda of Graaff-Reinet. Je kunt ook kiezen om naar het zuiden te rijden voor een safari bij Kenton on Sea, Amakhala of Addo. Let op, ook qua klimaat doet Hogsback Engels aan. In januari kan het kwik 29℃ bereiken, maar in juli kan de temperatuur zakken naar 3 ℃!
 
 

Best-kept secret 2: Ontmoet Xhosa mensen bij Elundini

Elundini Backpackers wordt gerund door de Belgische Lieve en haar Xhosa echtgenoot Elliot. Na 9 jaar wonen, werken en kinderen krijgen in België, verwezenlijken ze in 2009 hun droom om een eco-friendly backpackers hostel in het plaatsje Elundini in Zuid-Afrika te starten. Ze kiezen voor de ongerepte natuur in een vallei met fenomenale uitzichten op de bergen van Hogsback, waar Elliot vandaan komt. Ze vestigen zich in een klein Xhosa dorpje, waar ze werkgelegenheid willen creëren. Xhosa is één van de 11 trotse bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika, met een eigen taal die 3 klikgeluiden kent. De Xhosa komen oorspronkelijk uit de Oost Kaap en hebben een rijke cultuur met veel tradities. De eerste democratische presidenten van Zuid-Afrika, Mandela en Mbeki zijn Xhosa.
 
 

To do: Go Local en leer Xhosa brood maken

Rosa, één van de Xhosa vrouwen uit het dorp, gaat ons leren hoe je Xhosa brood bakt. Mouwen omhoog stropen en kneden maar! We vragen Rosa het hemd van het lijf over het dagelijks leven in een Xhosa familie. Met veel humor vertelt ze over werk, familie en taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Waarbij we correct raden dat de mannen iets te vaak voor de tv of in de kroeg zitten. Terwijl het deeg rijst, gaan we brandhout verzamelen in het bos. Balancerend met de bundel hout op ons hoofd, lopen we terug naar het dorp. Wij dragen slechts de helft van wat Rosa draagt, maar wat is het zwaar!
 
 
Terwijl Rosa het hout tot houtskool brandt, maken wij met Lieve een wandeling door het dorp. We zien de school en de winkel voor eerste levensbehoeftes. Elliot komt terug van een nieuw project met bijenkorven en laat trots de houtwerkplaats zien, beide initiatieven van Elundini om banen te creëren voor het dorp. Na een wandeling van een uurtje gaan we onze eigen broodjes afbakken met Rosa. Het ruikt zo lekker dat we bijna onze vingers branden! Met ieder 8 zelfgebakken broodjes lopen we naar de backpacker waar Lieve kaas en tomaat heeft om op onze broodjes te doen.
 
 
 
 
We hebben nog energie over en stappen ‘s middags in het rammelende bakkie van Lieve om wat dorpen in de omgeving te bezoeken. Hoogtepunt is het bezoek aan de gepassioneerde Jeanette, een lokale vrouw die expert is op gebied van permacultuur. Haar groentetuin is aangelegd als een natuurlijk ecosysteem, waardoor de grond niet wordt uitgeput, maar juist verbetert. In haar tuin wijst ze planten en kruiden aan en vertelt waar ze goed voor zijn. Van haar eigen kruiden maakt ze kruidenpillen en oliën. Ook maakt ze mooi handwerk om te verkopen. Ze draagt haar kennis over aan de vrouwen in het dorp. Een verrassende ontmoeting met een krachtige vrouw!
 
 
 

Bijzondere slaapplek: Slaap in een traditionele rondavel

Elundini Backpackers is eco-friendly en probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Je eet ‘s avonds bij lantaarns met kaarsen en als je gaat slapen krijg je een lampje mee op zonne-energie. Want dat is er genoeg in Afrika! Er zijn 3 traditionele rondavels met bedden en beddengoed, breng wel je eigen handdoek mee. Ook de gedeelde badkamer is eco-friendly. Het douchewater is opgevangen regenwater, wat sowieso goed is aangezien water een schaars goed is in Afrika.  De compost wc is misschien even wennen, zelfs dát wordt nuttig gebruikt bij Elundini en komt terecht in de Circle of Life.
 
 
 
 

Lekker eten tip: Met z’n allen aan tafel genieten van een Xhosa diner

‘s Avonds maken Elliot en een Xhosa vrouw uit het dorp, een traditioneel Xhosa brood in een gietijzeren pan op het vuur op de veranda. De pan ziet er uit als nieuw, maar Elliot vertelt vol trots dat hij deze heeft geërfd van zijn oma. Dat is nog eens duurzaam! Een stoofschotel staat in de keuken al uren te pruttelen. De voorbereidingen zijn ‘s middags al begonnen, slow food dus, wat je in een restaurant niet kunt krijgen. We eten met zijn allen, het gezin, de gasten, de hulpen uit het dorp aan een lange tafel bij kaarslicht. De volgende morgen worden we verrast met een bijzonder ontbijtje. Samen met bacon, tomaat en kaas wordt ons eitje gestoomd in een stoere emaille mok. Verrassend lekker en leuk gepresenteerd!
 
 
 

Hoe past het in je reisplanning?

Elundini ligt 25 km, een half uurtje rijden dus maar, ten zuiden van Hogsback. Je kunt dus ook een relaxte dagtrip vanuit Hogsback maken en desgewenst ook weer slapen in Hogsback. De volgende dag kun je je route vervolgen naar het zuiden en op safari gaan bij Kenton-on-Sea, Amakhala of Addo. Of je kunt je weg vervolgen naar het westen en de Karoo in gaan bij Cradock, Mount Zebra Nationaal Park, Nieu-Bethesda of Graaff-Reinet. Voor meer inspiratie over deze onverwachte bestemmingen volg de volgende blogs over onze Eastern Cape Expeditie!
 
 

Ferry versus Paulien: Xhosa praten

Tijdens de reis spelen we Ferry versus Paulien. We worden tijdens dit spel door onze collega’s in allerlei ongemakkelijke situaties gebracht en we zullen zien wie het beste expeditie-lid is!
Akhona, één van de lokale werknemers van Elundini, geeft ons een lesje Xhosa. Een taal met maar liefst 3 kliks erin. Eén klik alsof je een paard aanspoort, eentje alsof een fles champagne ontkurkt en eentje alsof je geërgerd bent. Wie brengt het er het beste vanaf, Ferry of Paulien?
 
Wil jij de 2 tickets naar Zuid-Afrika winnen, bekijk het filmpje dan goed. Want niet alleen wij moeten opdrachten doen, ook jij moet aan de slag. Kraak jij de Expeditie Code? Dan win jij misschien wel die 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika!
 
 

Win 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Wil je ook op expeditie naar Zuid-Afrika? Doe nu mee en maak kans op 2 vliegtickets van South African Airways! Wat moet je doen? Heel eenvoudig: Volg de zes blogs van onze Expeditie Eastern Cape. Elke week verschijnen er twee blogs: op maandag en donderdag. Dit is blog 3 uit de serie van 6. Bij elk blog vind je 2 opdrachten. Zet al je detective skills in en kraak de Expeditie Code. Schrijf je in voor de wedstrijd en ontvang het deelnameformulier per e-mail. Wie weet win jij die 2 vliegtickets ga jij zelf op expeditie naar Zuid-Afrika!
 

Opdrachten bij het blog: 2 Best-kept Secrets in Zuid-Afrika!

 
Wat moet je doen?Los de 2 onderstaande opdrachten op. Vul je antwoorden in op je persoonlijke deelname formulier. Vergeet niet tussentijds op te slaan! In ieder volgende blog vind je nieuwe opdrachten. Dit is blog 3 uit de serie van 6Heb je nog geen deelnameformulier? Schrijf je nu in en ontvang je persoonlijke deelname formulier per e-mail.
 
 

Opdracht 3A: Spiegelschrift

 
 

Opdracht 3B: Labyrinth

 
 
 

Zelf Zuid-Afrika ontdekken? Vraag een gratis reisvoorstel Zuid-Afrika aan! 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter