Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Expeditie Eastern Cape: 5 Beste Safari’s in de Kaap van Zuid-Afrika

Volg de Expeditie Eastern Cape. Kraak de Expeditie Code en WIN 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Bij safari in Zuid-Afrika denk je direct aan Krugerpark, maar er is veel meer mogelijk. Wij selecteerden de beste safari mogelijkheden in de ongerepte Oost-Kaap!

Zuid-Afrika | 20-02-2017
Paulien van der Geest

Kraak de Expeditie Code en win 2 tickets naar Zuid-Afrika! Deel 5/6.

Volg onze Expeditie Eastern Cape en win 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika! Bij safari in Zuid-Afrika denk je direct aan het Krugerpark. Maar er zijn ook perfecte safari mogelijkheden in de ongerepte Oost-Kaap. We selecteerden de beste safari opties in de Kaap!
 
Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, zijn afgereisd naar de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. In dit blog ontdekken ze de beste safari gebieden. Wil jij hen achterna? Volg dan hun belevenissen tijdens hun Expeditie Eastern Cape. Dit is het vijfde blog uit de serie van 6. Onderaan ieder blog vind je 2 opdrachten voor een Wie is de Mol-achtig spel. Kraak de Expeditie Code en win twee vliegtickets naar Zuid-Afrika!
 
 

Waarom op safari in de Oost-Kaap?

De meeste mensen willen tijdens hun Zuid-Afrika reis een paar dagen safari combineren met Kaapstad, de tuinroute, de wijngaarden, en walvissen spotten in de zuidelijke provincies. Voor een safari hoef je niet per se naar het Krugerpark in het hoge noorden. In de Oost-Kaap kun je óók fantastisch op Big 5 safari! Dat combineert heel goed met Kaapstad en de tuin- en wijnroute. Groot voordeel: Je rijdt al snel 1500 km minder door het stuk Johannesburg-Durban voor een volgende keer te bewaren. Minder uren in de auto en meer vakantie dus. De Oost-Kaap is ook nog eens het hele jaar door malaria vrij; handig voor zwangeren, kleine kinderen en mensen met medische indicatie. Er zijn fantastische opties om zelf te rijden in Addo Nationaal Park of maak een jeepsafari met ranger in een van de omliggende privé parken. In willekeurige volgorde vind je hieronder de beste safari mogelijkheden in de Oost-Kaap!
 
 

Beste Safari 1: Olifanten in Addo Elephant Park

De bekendste mogelijkheid voor een selfdrive safari aan de Kaap is Addo Elephant Park, met 170.000 hectare qua grootte het derde nationaal park van Zuid-Afrika. Het park is in 1931 opgericht om de laatste 11 (!) olifanten te beschermen in de Kaap. Dat is goed gelukt, inmiddels zijn er 600 olifanten in het gebied! Het is gemakkelijk om zelf met de auto rond te rijden. Tip: Het is mogelijk om een lokale privé ‘hop-on’ gids te boeken die meerijdt in je eigen auto. Of ga mee op een ‘game drive’ van het Nationaal Park, een safari rit van een paar uur met een ranger. Een geoefend oog ziet uiteraard veel meer en zeker de moeilijk te spotten dieren.
 

Beste safari ervaring: olifanten rondom je auto

Op warme, zonnige dagen heb je goede kans dat grote groepen olifanten rond het middaguur bij de waterplaatsen komen drinken en badderen om af te koelen. Wij tellen er wel 50 tijdens onze Expeditie Eastern Cape! Een paar olifanten lopen pal langs onze auto en dan zie je pas echt hoe groot en indrukwekkend ze zijn. We houden even onze adem in...
 

Slapen bij Addo: Bij de biologische boer op een citrus farm

Wij slapen niet in het nationaal park zelf, maar op een citrus boerderij bij een biologische boer. Het is maar 10 minuten rijden naar de toegangspoort van Addo en zo bespaar je veel geld. Bij deze boerderij zijn maar 5 huisjes, dus is er veel aandacht voor de gasten. Wij vinden het erg leuk om met de boer en zijn vrouw te praten en over de biologische citrusboerderij te horen.
 

Beste Safari 2: Op ontdekkingsreis in Quartermains - Amakhala & Shamwari

Iets ten oosten van Addo ligt Amakhala Game Reserve. Dit prijswinnende wildreservaat is bezit van een aantal families die gezamenlijk besloten om hun landerijen terug te brengen naar de natuurlijke staat met de oorspronkelijke dieren. Dat is gelukt, en hoe! In Amakhala spot je niet alleen de Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, olifant, buffel), je gaat ook op zoek naar de cheeta! En wilde cheeta's tref je maar in weinig wildreservaten.
 

Slapen in Quartermains - Voel je Indiana Jones

Quartermains is opgezet in de sfeer van de ontdekkingsreizigers uit 1920. Er zijn slechts 3 safaritenten en dus maximaal 6 gasten in het safarikamp. Zo kleinschalig tref je het niet eens in een luxe 5 sterren lodge! Onze ranger ‘braait’ (de Zuid-Afrikaanse vorm van barbecueën) het avondeten op het kampvuur waar we met zijn allen omheen zitten met een drankje. Er is geen elektriciteit, maar er hangen olielampjes. De tent waarin we slapen ligt verstopt in de bush. De inrichting van de tent is ‘glamping’. Het is back to nature maar toch comfortabel, met echt een safari gevoel. Je kunt rechtop staan in je tent, er staan 2 bedden, en achter de tent een open badkamer met wc en warm water. Er zijn leuke grapjes zoals een antieke safari helm en dekenkist uit vervlogen tijden. Vanaf de veranda voor onze tent kijken we naar de donkere hemel en zien we vallende sterren. Bij de geluiden uit de bush vallen we in een diepe slaap.
 

Beste safari ervaring: Liever geen schootkat!

Samen met onze enthousiaste ranger gaan we ‘s ochtends vroeg en eind van de middag in een jeep op safari. Quartermains maakt de safari’s zowel in Amakhala als op het naastgelegen luxueuze Shamwari Game Reserve, dus we zien telkens weer wat nieuws. Spannende momenten beleven we als we twee leeuwinnen op jacht spotten. Ze sluipen dichterbij de antilopen, maar helaas zien ze hun prooi de benen nemen. Ineens verschijnt de mannetjes leeuw over de heuvel en de dames gaan manlief begroeten en kopjes geven. Eén van de leeuwinnen besluit dat de schaduw van de jeep een prima plek is voor een middagdutje. Wat een beelden! Mijn hart slaat over als de leeuwin schrikt van een onverwachte beweging in de jeep, in een aanvalshouding springt en mij recht aankijkt! Pom-pom, pom-pom, mijn hart gaat flink tekeer… Van een afstandje zien ze er heel knuffelbaar uit, maar je wilt zo’n grote kat toch liever niet op je schoot hebben!
 
 

Beste Safari 3: Cheeta spotten in de Safari Lodge - Amakhala Game Reserve

In Amakhala runt elke familie zijn eigen lodge. Omdat iedere lodge een heel eigen sfeer heeft, proberen we nog een lodge uit. We kiezen de Safari Lodge omdat het Fair Trade Tourism gecertificeerd is. Een lodge moet dan aan 200 criteria doen op gebied van eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, mensenrechten, cultuur en natuur. Eenmaal ingecheckt blijkt eerlijk toerisme uitstekend samen te gaan met luxe! De lodge heeft 4 sterren, maar voelt als 5 sterren verwennerij.
 

Slapen in Safari Lodge - Een butler en een eigen plunge pool

Als we inchecken in de Safari Lodge vergapen we ons aan onze waanzinnige suite. De voorkant van onze kamer heeft geen ramen, maar is gemaakt van safari tent, zodat we hem helemaal open kunnen maken voor een waar bush gevoel. Er wordt geklopt op de deur en een keurige jongeman met onze koffers meldt dat hij de butler is tijdens ons verblijf. Op het zonneterras hebben we onze eigen ‘plunge pool’, een zwembad ter grootte van een jacuzzi. Het is 35 graden, dus we maken er dankbaar gebruik van!
 
Na onze middag safari genieten we van een culinair diner, dat in een restaurant in Kaapstad niet zou misstaan. Dan horen we in het donker geritsel in de bush. We turen welk dier naast het restaurant staat. Giraffes verschijnen en lopen kalmpjes naar de waterpoel om te drinken. Bijzonder om mee te maken. Als we terugkomen van het diner treffen we bij ons bad een gekoelde fles wijn aan met daarbij een briefje van onze butler. Eerlijk is eerlijk, wij kunnen best wennen aan deze luxe!
 

Beste safari ervaring: Cheeta’s spotten

Amakhala heeft nog een sterke troef: ze hebben een heel gezonde cheeta populatie die zich regelmatig laten zien. Dus na het zien van leeuwen, buffels, neushoorns en olifanten komt het spotten van een cheeta toch wel héél erg hoog op ons verlanglijstje. Aan het einde van onze vierde en laatste game drive door Amakhala rijden we, stiekem toch ietwat teleurgesteld, naar de lodge.
 
Maar dan blijkt het geluk met ons! Maar liefst drie cheeta’s liggen vlakbij de weg in de schaduw van een bosje, zeer goed zichtbaar. Ik kan mijn geluk niet op! En alsof het nog niet genoeg is, staan ze één voor één op, strekken zich eens goed uit en steken de weg over om daar onder een ander bosje te gaan liggen. Ik maak zoveel foto’s dat mijn geheugenkaart vol zit. We glunderen helemaal als we terugkomen in de lodge!  
 

Beste Safari 4: Neushoorns in Kariega Game Reserve - Kenton on Sea

Kariega Game Reserve is een enorm wildreservaat bij Kenton-on-Sea, 80 minuten rijden van Port Elizabeth. Direct valt op dat de hoorn van de neushoorns afgeknot zijn. Neushoorn Thandi was door stropers voor dood achtergelaten, bloedend uit de wond waar haar hoorn was afgekapt. In China denkt men dat een neushoorn allerlei ziektes kan genezen en is zo’n hoorn goud waard. Hoewel de kans zeer klein was dat ze het zou overleven, zetten de eigenaren van Kariega alles op alles om haar te redden. Wonder boven wonder lukte dit. Thandi kreeg zelfs een kalfje, Thembi genaamd wat Hoop betekent. Neushoorns dreigen uit te sterven door het stropen. Omdat er in korte tijd zes neushoorns door stropers om het leven waren gekomen, besloot de Kariega familie dat het zo niet langer kon. Elke drie jaar worden de hoorns nu ingekort, zodat de neushoorns niet meer interessant zijn voor stropers. De Kariega Foundation helpt o.a. de neushoorns te beschermen tegen stropen. Tip: Safe the Rhino werkt voor wereldwijde bescherming van de bedreigde neushoorn.
 
 

Beste safari ervaring: Knokkende giraffes en vriendelijke olifanten

In Kariega Game Reserve rijden we door een glooiend landschap, een perfecte omgeving voor grazende dieren. We spotten met het grootste gemak verschillende antilopen, maar ook buffels, wrattenzwijnen, struisvogels, zebra's en neushoorns. Ook zien we een wildebeest met een kalfje dat werkelijk net geboren is en nog wankel op zijn benen staat. Lief! Tijdens de safari rit ontvouwt zich voor onze ogen een fascinerend schouwspel. Twee mannetjes giraffes vechten uit wie de baas is. Dit doen ze door elkaar hard met hun nek te slaan. Soms vouwen de nekken zich om elkaar heen. Het is werkelijk het meest bizarre dat ik ooit heb gezien.
 
Als we even later rustig door een bosachtige omgeving rijden, zien we een stukje olifantenoor tussen de bosjes uit piepen. We hoeven niet lang te wachten, totdat een complete olifantenfamilie onze jeep omringt. De olifanten storen zich totaal niet aan onze aanwezigheid. De baby-olifantjes zijn super schattig. We zouden er uren naar kunnen kijken!
 

Slapen in Ukhozi Lodge in Kariega

Er zijn 5 verschillende lodges in Kariega, wij slapen in Ukhozi Lodge, een ruim opgezette 4 sterren lodge. We hebben een royale kamer en veranda met privé plunge pool. Bij de maaltijden kun je apart zitten, al wordt na de avond game drive meestal samen een drankje bij de open haard gedronken en het diner samen gebruikt. De ranger eet soms mee.
 

Beste Safari 5: Luxe tentenkamp in Sibuya - Kenton on Sea

Om Sibuya te bereiken varen we vanaf Kenton on Sea per boot de rivier op. Sibuya ligt in een bosachtige, groene omgeving, boordevol bijzondere vogels. De lodge probeert een zo klein mogelijke impact op de natuur te maken. Zo zijn er zonnepanelen en krijg je een hervulbare bidon cadeau in plaats van plastic flesjes. Het is een intiem kamp, waarbij de maaltijden aan een lange tafel samen met de andere internationale gasten en de ranger worden genoten. Er zijn maximaal slechts 18 gasten. De rangers en de gastvrouwen zorgen voor een gezellige informele sfeer. We voelen ons hier helemaal thuis.
 

Slapen in Forest Camp in Sibuya

We lopen over houten steigertjes naar onze luxe tent, zo heb je nauwelijks impact op het bos.
Dit heeft helemaal niets met kamperen te maken, dit is een luxe hotelkamer inclusief lekkere fauteuils in een safaritent. ‘s Middags lig ik te lezen op het daybed onder de bomen als ik zacht geritsel hoor. Een nyala antilope en ik kijken elkaar recht in de ogen. Wow! Als ik ga slapen ligt er een bedtime story en een chocolaatje op mijn kussen. Ik ben op slag verkocht!
 
Beste safari ervaring:
Er loopt een rivier door Sibuya en tijdens de game drives steken we die regelmatig met een bootje over en zien we nijlpaarden. Bij een hoog uitzichtpunt drinken we een sundowner, een lekker wijntje terwijl we beneden neushoorns zien grazen. De leeuwen mèt welpen zitten in een eigen gebied, hierdoor kunnen we ze heel goed zien en fotograferen. Zelfs als we ontzettend pech hebben met het weer en het koud en nat is, en alle dieren zich verstopt hebben, weten de kundige rangers interessante dingen te vertellen of aan te wijzen. Zo weten ze de slechte safari-omstandigheden om te buigen tot een goede safari waarbij we veel opsteken over de bush. Ondanks de regen hebben we het ontzettend naar onze zin gehad en zeggen we direct dat we terug komen met mooier weer.
 

Win 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Wil je ook graag op safari in Zuid-Afrika? Doe dan mee en maak kans op 2 vliegtickets van South African Airways! Plus een Footprint Travel voucher van €250,- voor een reis in Zuid-Afrika. Wat moet je doen? Heel eenvoudig: Volg de zes blogs over onze Expeditie Eastern Cape. Elke week verschijnen er twee blogs: op maandag en donderdag. Dit is blog 5 uit de serie van 6. (Hier vind je alle blogs over de Expeditie Eastern Cape die tot nu toe zijn verschenen.) Bij elk blog vind je 2 opdrachten. Zet al je detective skills in, verzamel de antwoorden en kraak de Expeditie Code. Schrijf je nu in voor de Expeditie Eastern Cape wedstrijd en ontvang het deelnameformulier per e-mail. Als jij wint, vlieg je binnenkort naar Zuid-Afrika!
 

Ferry versus Paulien

Op onze Expeditie spelen we Ferry versus Paulien. Dit keer was de uitdaging een wedstrijd wie het meeste wist over de dieren op safari. Wil je de 2 tickets naar Zuid-Afrika winnen, bekijk de filmpjes dan goed. En niet alleen wij moeten opdrachten doen, ook jij mag aan de slag. Kraak jij de Expeditie Code? Dan win jij misschien wel die 2 vliegtickets!
 
 

Opdrachten bij het blog: 5 Beste Safari’s in de Kaap van Zuid-Afrika!

 
Wat moet je doen? Los de 2 onderstaande opdrachten op. Vul je antwoorden in op je persoonlijke deelname formulier. Vergeet niet tussentijds op te slaan! In ieder volgende blog vind je nieuwe opdrachten.
Heb je nog geen deelnameformulier? Schrijf je dan nu in en ontvang je persoonlijke deelname formulier per e-mail.
 

Opdracht 5A: Game drive

 
 

Opdracht 5B: Olifant

 
 
 
 

Zelf Zuid-Afrika ontdekken? Vraag een reisvoorstel aan!

Tags: Safari 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter