BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Expeditie Eastern Cape: 6 Verborgen juweeltjes in de Karoo in Zuid-Afrika

Volg de Expeditie Eastern Cape. Kraak de Expeditie Code en WIN 2 tickets naar Zuid-Afrika!

We onthullen de 6 juweeltjes van het Karoo Heartland. Ga op cheeta safari, slaap op een schapenfarm en wandel in de Vallei der Verlatenheid. Kraak de Expeditie Code!

Zuid-Afrika | 16-02-2017
Paulien van der Geest

Kraak de Expeditie Code en win 2 tickets naar Zuid-Afrika! Deel 4/6.

Volg onze Expeditie Eastern Cape en win 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika! De meeste reizigers slaan het Karoo Heartland over. Zo loop je echter 6 juweeltjes mis! Nieu-Bethesda is een verrassend kunstenaarsdorpje gelegen tussen schapenboerderijen. Onbekend bij het grote publiek is dat je vlakbij Cradock in Mount Zebra Nationaal Park een cheeta wandelsafari kunt maken. En Graaff-Reinet is een juweeltje van een authentiek dorp. Bij de Vallei der Verlatenheid vergaap je je aan bizarre rotsformaties.

Ferry en Paulien, de oprichters van Footprint Travel, zijn afgereisd naar de Oost-Kaap van Zuid-Afrika. Wil jij hen achterna? Volg dan hun belevenissen tijdens hun Expeditie Eastern Cape. Dit is het vierde blog uit de serie van 6. Onderaan ieder blog vind je 2 opdrachten voor een Wie is de Mol-achtig spel. Kraak de Expeditie Code en win twee vliegtickets naar Zuid-Afrika!
 

Ferry versus Paulien

Op onze expeditie hebben we een opdracht gekregen van onze collega’s. Tijdens de reis spelen we Ferry versus Paulien. Kortom, we worden in allerlei ongemakkelijke situaties gebracht en we zullen zien wie het beste expeditie-lid is! Omdat de Karoo een gebied is waar de bevolking het liefst de Afrikaanse taal spreekt, ging daar de uitdaging over.
 
Wil je de 2 tickets naar Zuid-Afrika winnen, bekijk de filmpjes dan goed. En niet alleen wij moeten opdrachten doen, ook jij mag aan de slag. Kraak jij de Expeditie Code? Dan win jij misschien wel die 2 vliegtickets!
 
 

Verborgen juweeltje 1: Vind het graf van Harry Potter in Cradock

Cradock is een oud kolonisten stadje. Het mooiste straatje is Up Market Street waar Die Tuishuise & Victoria Manor is gevestigd. Dit hotel bestrijkt bijna het hele straatje met huisjes uit 1840! We slapen in één van de 30 authentieke Karoo-huisjes die door de eigenaren van het hotel met veel liefde zijn opgeknapt. Van hieruit maken we een stadswandeling. Onze eerste stop is het huis van de bekende Zuid-Afrikaanse feministe en schrijfster van The Story of an African Farm, Olive Schreiner, die uit Cradock kwam.
 
Ietwat luguber is de trip naar het kerkhof. Het is even zoeken, maar tussen de oude Engelse graven vinden we het graf van niemand minder dan Harry Potter! Even verderop vind je nog een opmerkelijk graf. Dr Reginald Koettlitz en zijn vrouw Marie Louis, beiden gestorven op 10 januari 1916, nog geen twee uur na elkaar. Behoorlijk romantisch vinden wij. Koettlitz was een ontdekkingsreiziger naar de Noord- en Zuidpool.
 
Bij True Living kun je heerlijk lunchen in de tuin, terwijl je wacht kun je neuzen in de winkel. Bij de winkel Thelma & Louise vind je antiek, cadeautjes, vintage meubels en kleding.  
 

Verborgen juweeltje 2: Cheeta tracking in Mount Zebra Nationaal Park

Mount Zebra Nationaal Park is opgericht om de met uitsterven bedreigde bergzebra’s te beschermen. Dat is goed gelukt, want in het park lopen er inmiddels 700 rond. Het is ook een uitstekend gebied voor de cheeta, die in uitgestrekte velden volop kan profiteren van zijn formidabele snelheid. Wij deden hier een Cheeta Tracking met een ranger. Voor onderzoeksdoeleinden dragen de cheeta's een halsband en zo kunnen zij gelokaliseerd worden.
 
De ranger probeert het radiosignaal op te vangen, maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. Er is dan ook geen garantie dat je een cheetah spot, maar je kansen worden wel aanzienlijk vergroot. Vangt de ranger het radiosignaal op, dan ga je op wandelsafari. Wij hadden veel geluk en troffen een cheetah die lag uit te buiken van de kudu die hij had gevangen. We konden hierdoor de cheetah tot op 30 meter benaderen!
 

Verborgen juweeltje 3: Rij de Owl Route

Deze pittoreske route is zeker niet te versmaden! Komende vanaf Mount Zebra Nationaal Park volg je Route 61, vervolgens rij je op de N9 zo’n 600 meter richting Middelburg en dan rij je 20 km via een prachtige gravelweg de Owl Route naar Nieu-Bethesda. Je bent waarschijnlijk de enige toerist! Bij elke bocht werden we weer verrast door het landschap. We rijden langs velden met Karoo-schapen, her en der draait een roestige windmolen. Eerst verbazen we ons over de uitgestrekte leegte van deze half-woestijn, daarna slingert de weg tussen de heuvels door. Totdat we opeens in de vallei een groene oase zien met een klein kerkje: Nieu-Bethesda!
 

Verborgen juweeltje 4: Kunstenaarsdorp Nieu-Bethesda met het Owl House

Nieu-Bethesda is de grootste verrassing van Zuid-Afrika! Wie verwacht nu een alternatief kunstenaarsdorpje midden in de verlaten woestijn van de grote Karoo?
 

The Owl House

Het begon allemaal met Miss Helen Martin. Zeer tegen haar zin in moest ze terugkomen naar haar ouderlijk dorp om voor haar zieke ouders te zorgen. Om haar deprimerende leven op te fleuren schilderde ze kleurige zonnen op haar ramen. De muren kregen alle kleuren van de regenboog en ze beplakte ze met hele fijne glassplinters. Bij kaarslicht schitterden de muren als diamanten. In haar tuin maakte ze beelden van uilen, pauwen en dames met hoepelrokken van glazen flessen. Je kijkt je ogen uit!
 

Kunstroute en bierbrouwerij

Meer kunstenaars vestigden zich in Nieu-Bethesda. Onze favoriet is Ware on Earth, met prachtige vazen met Picasso-achtige gezichten. Vergeet zeker niet binnen te lopen bij het Art Center, een restaurant in een galerie. De lokale bevolking, afstammelingen van de San, maken hier de prachtigste kunstwerken. Vraag om een rondleiding langs de textieldoeken met San-legendes. Deze hangen zelfs in het British Museum in Londen! Wij kochten hier een litho van een giraf; een origineel aandenken aan de reis. De Karoo is dé vindplaats van de 280 miljoen jaar oude fossielen. We vonden deze fossielen uit een pre-dinosaurustijdperk zelfs samen met de museumgids in de rivierbedding! Dorst gekregen? Ga dan naar de kleine lokale bierbrouwerij en bestel een kaasplank bij je biertje. Alles van lokale bodem!

Slapen op een schapenfarm

In Nieu-Bethesda sliepen we op een bijzondere boerderij. Ganora Guestfarm is niet alleen een schapenfarm waar je lammetjes de fles kunt geven en lekkere wandelingen kunt maken. Boer JP verzamelt fossielen uit de pre-dinosaurus tijd en weet levendig over de schedels en botten te vertellen. Zo stammen wij mensen allemaal af van deze eerste zoogdieren en dino’s, ach dat waren maar jonge beestjes met hun 200 miljoen jaar! Het bescheiden museum herbergt een unieke vondst: een fossiel van een vis, de enige ter wereld in zijn soort. De lokale gids van liet ons de grot met Bushman tekeningen zien die op de boerderij is gevonden. De Bushman (ook wel San genoemd) waren jagers en verzamelaars die van oudsher door Zuid-Afrika trokken. Wij mensen stammen allemaal van hen af! Welke dieren ontwaar jij in de tekeningen?
 

Verborgen juweeltje 5: Wandel door Cape Dutch dorpje Graaff-Reinet

Graaff-Reinet is een van oudste stadjes van Zuid-Afrika, perfect voor een historische stadswandeling. Dit kan met gids Chantelle Marais van Karoo Park guesthouse, maar wij gingen met een plattegrond gemakkelijk zelf op pad. Dat geeft je de gelegenheid om de mooie oude huisjes, stadhuis en de prachtige kerk af te wisselen met stops voor koffie met een taartje bij Polka. Vergeet niet te snuffelen in winkel Elsona met leuk handgemaakte keramiek servies of een lekkere lunch op de binnenplaats van de Meerkat Deli. Wat een lief dorpje is dit. We snappen helemaal dat Graaff-Reinet het juweel van de Karoo wordt genoemd!
 

Verborgen juweeltje 6: Word stil in de Vallei der Verlatenheid

In een deel van Camdeboo Nationaal Park vind je een bijzondere rotsformatie: de Vallei der Verlatenheid (in het Engels Valley of Desolation genoemd). Het mooiste licht heb je in de ochtend of juist in de namiddag. Rond de top kun je een wandeling van een uurtje maken. Wij gingen tegen zonsondergang de berg op. Het licht geeft de rotsen dan een oranje gloed. Een prachtig schouwspel. Tip: Wil je het extra romantisch maken, breng dan een flesje wijn mee.
 

Het hart van de Karoo: een authentiek gebied in Zuid-Afrika!

Wil jij ook graag de bergzebra of cheeta zien? Of ben je net zo gek als wij op kleine dorpjes? Is archeologie he-le-maal je ding? Of reis je graag naar gebieden die wat minder toeristisch zijn? Bezoek dan eens deze bijzondere streek in Zuid-Afrika!
 

Win 2 tickets naar Zuid-Afrika!

Wil je ook graag op expeditie naar Zuid-Afrika? Doe dan mee en maak kans op 2 vliegtickets van South African Airways! Plus een Footprint Travel voucher van €250,- voor een reis in Zuid-Afrika. Wat moet je doen? Heel eenvoudig: Volg de zes blogs van onze Expeditie Eastern Cape. Elke week verschijnen er twee blogs: op maandag en donderdag. Dit is het vierde blog in de serie van 6. Bij ieder blog vind je 2 opdrachten. Zet al je detective skills in, verzamel de antwoorden en Kraak de Expeditie Code. Schrijf je nu in voor de Expeditie Eastern Cape wedstrijd en ontvang het deelnameformulier per e-mail. Wie weet vlieg jij binnenkort gratis naar Zuid-Afrika!
 

De Opdrachten bij: 6 Verborgen juweeltjes in de Karoo in Zuid-Afrika

 
Wat moet je doen? Los de 2 onderstaande opdrachten op. Vul je antwoorden in op je persoonlijke deelname formulier. Vergeet niet tussentijds op te slaan! In ieder volgende blog vind je nieuwe opdrachten.
Heb je nog geen deelnameformulier? Schrijf je nu in en ontvang je persoonlijke deelname formulier per e-mail.
 

Opdracht 4A: Rebus

 
 

Opdracht 4B: Routekaart

 
 
 

Zelf Zuid-Afrika ontdekken? Vraag een gratis reisvoorstel aan!

Tags: Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter