Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Expositie: We Have a Dream - Gandhi, King, Mandela

De Nieuwe Kerk Amsterdam - tot 4 februari 2018

We Have a Dream is een expositie over 3 wereldberoemde figuren die de 20ste eeuw sterk hebben beïnvloed: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.

Zuid-Afrika | 27-11-2017
Paulien van der Geest

We Have a Dream is een expositie over 3 wereldberoemde figuren die de 20ste eeuw sterk hebben beïnvloed: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die een buitengewone beweging tegen raciale discriminatie en sociale onrechtvaardigheid leidden. Paulien en Kieke van Footprint Travel gaan op pad en spreken de curator van de expositie.
 
Foto credit: Gandhi: Hulton Archive/Getty Images - King: SuperStock/Getty Images - Mandela: Paul Weinberg, Anzenberger
 
Foto credit: Evert Elzinga (2)
 

Iedereen kan een changemaker worden

Vincent Boele, de curator van de tentoonstelling, vertelt ons waarom de tentoonstelling juist in deze tijd zo belangrijk is. “Iedereen kan een changemaker zijn en bijdragen aan grote sociale veranderingen. Gandhi, King en Mandela worden vaak als halfgoden gezien, maar wij willen het menselijke verhaal achter deze wereldleiders laten zien. Daarom laten we hun persoonlijke en publieke omslagpunten zien. We laten ook een aantal opvolgers in onze huidige tijd zien. Gewone mensen, zoals jij en ik.”  
 
 

Fragmenten en voorwerpen

Bij de ingang van de expositie in De Nieuwe Kerk krijgen we een audiotour uitgereikt. De 20ste eeuw is het tijdperk van de massamedia. Op veel plekken zijn dan ook fragmenten van films of nieuws te bekijken. Dat maakt de expositie heel aansprekend. Van de drie leiders zijn voorwerpen te zien die hen inspireerden. Van de verzamelde werken van Shakespeare voor Mandela tot een spinnenwiel voor Gandhi.
 
 Foto credit: Evert Elzinga (13) & (15)
 

Gandhi: uit de trein gegooid

De jonge advocaat Gandhi reisde in Zuid-Afrika in de eerste klas coupé. Omdat hij een kleurling was, werd hij gesommeerd in de derde klasse plaats te nemen, maar weigerde. Ondanks zijn keurige maatpak en eersteklas kaartje werd hij zonder pardon de trein uitgegooid. Het filmfragment met Ben Kingsley in de hoofdrol brengt dit tamelijk hilarisch gespeeld in beeld - als het niet zo droevig was. In Zuid-Afrika komt Gandhi op voor de rechten van de Indiërs in het land. Hij zit zelfs in dezelfde gevangenis -het oude fort in Johannesburg- als Mandela. Terug in India ontwrichte Gandhi het systeem van uitbuiting. Katoen werd in India goedkoop geplukt, waarna men in Engeland er katoen van maakte, wat duur aan Indiërs verkocht werd. Gandhi riep op om zelf katoen te gaan spinnen en alleen nog maar dit eigengemaakte katoen te dragen. Met zijn slimme, geweldloze acties wist Gandhi enorm veel aandacht van de media te krijgen, wat de Britse regering razend maakte.
 
Foto credit Gandhi: Hulton Archive/Getty Images & Foto credit: Evert Elzinga (3)
 

King: busmaatschappij bijna failliet door busstaking

Na een lange dag werken weigerde de zwarte Rosa Parks haar stoel voor in de bus af te geven aan een blanke man. Onder leiding van Martin Luther King werden de bussen maar liefst 385 dagen geboycot. De kracht van de massa werd duidelijk, de busmaatschappij ging bijna failliet. Dit was het begin van het einde van de segregatie in de USA. In 1963 hield hij zijn iconische I Have a Dream toespraak.
 
Foto credit: King: Hulton Archive / Agence France Presse / Contributor /Getty Images, 1963
 

Mandela: regenboognatie

Voordat Mandela gevangen werd gezet, pleitte hij voor sabotageacties waarbij geen slachtoffers vielen. Dit lukte echter niet altijd. Hoewel hij bij voorkeur geen geweld gebruikte, vroeg hij zich wel af of dat wel mogelijk tegen een regering die zo gewelddadig was. Mandela was dus niet altijd geweldloos. Echter, nadat hij uit de gevangenis kwam en de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika werd, startte hij het idee van de ‘Regenboognatie’. Een Zuid-Afrika voor alle bevolkingsgroepen. Mandela support hij het rugby team de Springboks, tot op dat moment het symbool van de witte onderdrukkers. Als president zorgde hij voor een geweldloze overgang naar de nieuwe democratie en werd hierdoor voor alle bevolkingsgroepen een gewaardeerde leider.
 
Foto credit: Mandela: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995
 

Zelf naar We Have a Dream?

De expositie is tot 4 februari 2018 in De Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam te bezoeken. Een ticket kost €16,-. Met een museumkaart is een online besteld kaartje zelfs gratis! Diverse kortingen zijn mogelijk, kijk op de webshop van De Nieuwe Kerk. Let op, De Nieuwe Kerk is gesloten op 20, 21, 25 december en 1 januari.
 
Foto credit: Evert Elzinga (1)
 
Foto credit: Evert Elzinga (4)
 

Op reis naar Zuid-Afrika

Footprint Travel organiseert avontuurlijke individuele reizen op maat naar Afrika en Azië. Reis met aandacht voor de natuur en lokale bevolking. De landenkenners van Footprint Travel hebben zelf alles uitgeprobeerd en de meest bijzondere plekjes uitgezocht. Footprint Travel is Fair Trade Holiday approved.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid-Afrika - Cultuur - Nelson Mandela - Zuid-Afrika - Cultuur - Nelson Mandela



 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter