Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Flower power aan de Wildcoast

Zuid-Afrika - Wildcoast - Coffee Bay - Port Saint John - Cintsa - Durban - Port Elizabeth

We maken kennis met een rocket shower en flower power in Coffee bay. En ik zie een walvis moeder met jong.

Zuid-Afrika | 31-10-2011
Paulien van der Geest

De Wildcoast, van Durban tot Port-Elizabeth, wordt door de meeste mensen per vliegtuig afgelegd. De meeste reizigers die we hier tegenkomen zijn dan ook backpackers die meer tijd dan geld bezitten. De Wildcoast doet zijn naam eer aan, het waait hard en het is niet echt strandweer, als wij er zijn. We kunnen ons goed voorstellen dat hier vroeger veel schepen te pletter sloegen. Maar in de mooie houten lodge in Port Saint John kunnen we heerlijk bijkomen van onze reis tot nu toe. Er zijn hier meerdere mooie watervallen en kloven waar naar gehiked kan worden.
 
Nabij Coffeebay gaan we op ‘flower power’. Deze ideële backpack lodge is expres zo eenvoudig mogelijk gehouden. Enerzijds om de ecologische footprint to klein mogelijk te houden, anderzijds om zo dicht mogelijk bij de lokale gemeenschap te staan. We slapen, net als de dorpelingen, in rondavels met eenvoudig meubilair. De inrichting met een zelfgetimmerd bed, tafeltje en buitenstoel is op zijn best minimalistisch te noemen.
 
Er is een gezamenlijke doucheruimte, maar wel een heel bijzondere. Het zijn ‘rocketshowers’ (raket douche). Onderaan een lange buis steek je paraffine aan en WHOEM, de buis verwarmt het water. Voila, je warme douche. De compost Wc’s zijn nog milieuvriendelijker, je verspilt geen water, maar gooit een paar scheppen zand in de Wc. In elk Wc en douche hokje zijn bonte ‘kunstwerken’ geschilderd en een kunstige mozaïek vloer gelegd. Zonnepanelen en regenwateropvang completeren het milieubewuste plaatje.
 
Ook hier creëert de lodge veel werk voor het kleine dorp, 45 van de 500 dorpelingen hebben een inkomen door de lodge. In een land waar 90% van de bevolking  werkeloos is, is dat een knap resultaat, een verdubbeling van de werkgelegenheid. We dragen ons steentje bij, en gaan met een jong meisje als gids een dorpswandeling maken. We hebben pech, het is zondagmorgen en het hele dorp is uitgestorven. Zelfs in de shebeen is het bier op en dus leeg. Ook de sangoma (traditionele genezer) en het dorpshoofd zijn niet thuis. Het hoogtepunt van ons bezoek aan het dorp, is een meisje die een paar dagen per week een mini-restaurant runt. Ze serveert een heerlijke curry die je met een pannekoek kunt op eten. Een welkome afwisseling!
 
Net na zonsopgang wordt ik wakker en loop door het bos naar het uitzichtpunt. Ik heb geluk zo laat in het seizoen, een moeder walvis en haar jong zwemmen vlak voor de kust en splashen met hun staarten. In stilte geniet ik van het onverwachtse uitzicht... Machtig!
 
In de badplaats Cintsa moeten we even schakelen, want ineens komen we weer in de bewoonde wereld en een luxe accommodatie terecht. Om de overgang niet al te groot te maken, gaan we pizza eten in het relaxte ‘Bare foot Bar’. De eigenaar ziet er uit als een vriendelijke, relaxte surfdude, die het liefst op slippers of blote voeten loopt. Na de 'Flower Power' in het Guesthouse in Coffeebay voelen we ons hier wel thuis.
 
Op ons enorme luxueuze balkon evalueren we de Wildcoast. We hadden er iets meer van verwacht, of misschien hebben wij gewoon pech gehad met de omstandigheden. De wegen zijn echter echt extreem slecht, je zou meer tijd moeten hebben om dan echt langer in een plaats te blijven. We vinden de Wildcoast een interessante optie als je voor een derde keer naar Zuid-Afrika komt, of op wereldreis bent en de tijd hebt. Maar als je 'maar' 3 of 4 weken de tijd hebt en het is je eerste keer in Zuid-Afrika, dan zijn andere delen van Zuid-Afrika of Lesotho wat ons betreft toch gaver. Het vliegtuig van Durban naar Port-Elizabeth zal voor de meerderheid van de reizigers een goed idee zijn. Tja, ook dat is onderdeel van het hebben van een reisorganisatie: alles uit proberen en selecteren wat we echt aanraders vinden. In ieder geval kunnen we de Wildcoast nu goed vergelijken en er advies over geven.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Bijzonder hotel - Off the beaten track - Go Local - Walvissen

Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter