Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Go local in de Oostkaap (Transkei)

Cultuur Zuid-Afrika - Oostkaap - Transkei - Xhosa volk- Wildcoast - Matatiele

Ferry krijgt taalles en laat iedereen verbaast staan met zijn imitatie van de Xhosa! klikklanken.

Zuid-Afrika | 26-10-2011
Paulien van der Geest

We verblijven in een lokaal guesthouse nabij Matatiele. Aubrey, onze host, is een gestudeerde, hippe jongen van 23 jaar. Hij legt ons uit dat het guesthouse een initiatief is om werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap te creëren.  De lokale overheid helpt met het opzetten, maar ze moeten uiteraard zo snel mogelijk zelfstandig draaien. Het leuke is dat de gemeenschap daardoor blij met onze komst is, en we zijn dan ook meer dan welkom om een rondje door het dorp te lopen.
 
Als ik een foto van voetballende jongens maak, gaan ze snel zitten in een professionele team opstelling. Even later vragen 4 volwassen kerels of ik ook een foto van hen wil maken. Mooi contrast met plaatsen waar veel toeristen komen, hier willen mensen soms geld als je een foto wil nemen. Ik kan ze geen ongelijk geven dat ze een graantje mee willen pikken, maar voor mij is de lol er dan af en ik laat de foto dan maar zitten. Bij de waterpomp staat een meisje met haar kleine broertje. Nog lang niet alle huizen hebben stromend water en elektriciteit. Naar de waterpomp, koken op gasflessen of hout en paraffine lampen dus.
 
De Oostkaap provincie heette vroeger –onder de Apartheid- het ‘thuisland’ Transkei. Dit was het gebied waar uitsluitend de zwarte bevolking, in dit gebied met name de Xhosa bevolking, woonde. 17 jaar na de Onafhankelijkheid (1994) is dit gebied nog steeds het minst ontwikkeld, alle overheidsinspanningen ten spijt. Dit geeft ons echter wel alle gelegenheid om ‘go local’ te gaan, één van de motto’s van Footprint Travel, en zo veel te leren over de mensen en hoe ze leven.
 
Aubrey kookt een heerlijk maal voor ons, op tafel verschijnen allemaal verschillende bakjes; kip, rijst, maispap, doperwtjes salade, wortelsalade, en roergebakken spinazie. Het is het lekkerste en het gezelligste maaltje wat we in tijden hebben gegeten! De andere gast, Cebisa, geeft Ferry een les Xhosa voor beginners. Xhosa heeft 3 klik-klanken (de c, q en x staan voor kliks). Cebisa schrijft een moeilijke zin op, vol met kliks. Groot is de hilariteit als Ferry zich hier goed door heen slaat! De Bushmen in Namibië waar Ferry bij heeft gewoond, hebben namelijk 4 klik-klanken, en hoewel de Xhosa kliks iets anders zijn, kan hij met die ervaring aardig uit de voeten.
 
De rest van de avond praten we over politiek, de verschillende bevolkingsgroepen en alle uitdagingen waar de regenboognatie tegenaan loopt. “Is een witte president mogelijk? Of een ‘coloured’ (kleurling)?“ vraag ik nieuwsgierig. “Het kan, maar niet waarschijnlijk,” zegt Cebisa. Het spook van de Apartheid is nog te groot. Misschien zijn we over 50 jaar net zo verbaasd over de verkiezing van een witte president in Zuid-Afrika als in 2008 over de verkiezing van een zwarte president in de USA. Dan zou de democratie echt volwassen zijn.
 
 
 
PS: Door de afgelegen ligging hebben we met spijt in ons hart besloten voorlopig dit leuke Go Local guesthouse niet in onze programma's op te nemen. Je kunt hier bijvoorbeeld een trekking van 5 dagen door kleine dorpen maken, waarbij je bagage wordt verplaatst. Natuurlijk kunnen we dit wel op aanvraag voor je regelen en opnemen in je rondreis. Je zou dit kunnen combineren met de Drakensbergen.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Go Local - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter