BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Het slechtste reisadvies ooit!

Reisadvies - Indonesië - Vietnam - Cambodja - Thailand - Zuid-Afrika

Als je een verre reis gaat maken, krijg je allerlei adviezen. Maar zijn deze adviezen eigenlijk wel op waarheid en ervaring gebaseerd? De slechtste reisadviezen op een rijtje. En hoe het écht zit!

Zuid-Afrika | 27-06-2016
Paulien van der Geest

Als je een verre reis gaat maken, krijg je allerlei gewenste en ongewenste adviezen. Had ik hier naar geluisterd, dan had ik nooit ons eigen veilige kikkerlandje durven verlaten! Maar zijn deze adviezen eigenlijk wel op waarheid en ervaring gebaseerd? Doodsbang gemaakt stap je op het vliegtuig om eenmaal op bestemming te ontdekken dat het allemaal 300% meevalt. Je hebt de beste vakantie van je leven! De slechtste reisadviezen op een rijtje. En hoe het écht zit!

 
Wat me altijd opvalt: de meest stellige beweringen komen vaak van mensen die zelf ieder jaar naar dezelfde Nederlandse camping in Frankrijk gaan. Prima, ik gun ieder zijn favoriete vakantie, maar ik vraag me wel af waar ze hun luid verkondigde mening dan op baseren? De gedeelde ‘wijsheid’ is vaak gebaseerd op krantenberichten en het 8 uur journaal. Dit zijn de extremiteiten, anders zouden ze niet het nieuws halen! Gelukkig luisterde ik niet echt naar goedbedoelde raad toen ik 18 was, liet huilende ouders achter op Schiphol en New Delhi in India bleek de snelste Leerschool Der Backpackers te zijn! Met inmiddels aardig wat ‘vlieguren’ op mijn naam, deel ik hierbij de slechtste reisadviezen die ik ooit kreeg!
 

Eet geen streetfood. Dan krijg je geheid darmproblemen.

De keren dat ik voedselvergiftiging opliep, was altijd op een toeristische hotspot. Een plek waar niemand om zijn reputatie geeft, omdat er elke dag een nieuwe buslading toeristen wordt aangevoerd. Kijk liever waar het druk is met locals die iedere dag terugkeren. En dan kun je gerust op een van de plastic ‘kabouter’ krukjes plaatsnemen.
 

Doe geen moeite om de lokale taal te leren. Iedereen spreekt toch Engels.

Je ervaring is zo veel leuker als je op zijn minst een paar beleefdheden kunt uitwisselen of een klein gesprekje met de locals kunt voeren. Mijn truc: begin vanaf de eerste dag met 10 cruciale zinsneden (Hallo, hoe gaat het, weet u waar… , dank uw wel, tot ziens) en houdt die op een spiekbriefje in je zak. Telkens ontdek je weer wat handige woorden die erbij komen.
 

Praat niet met de locals, ze proberen je toch alleen maar iets te verkopen.

Veel locals zijn net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen, heb ik gemerkt. Maak een praatje over waar je woont, of je getrouwd bent, hoeveel kinderen je hebt. Of het aantal geiten dat je hebt… Neem bijvoorbeeld een foto mee van je familie om te laten zien. Heel bijzonder om te merken wat voor hen vanzelfsprekend is en ook wat zij echt bizar vinden aan onze cultuur. “Is het waar is dat jullie je opa’s en oma’s in aparte huizen wegstoppen?” Eh…
 

Ga alleen naar Angkor Wat, de rest van Cambodja is niet de moeite waard.

Zó niet waar! Je vindt in Cambodja slaperige plattelandsstadjes met oude koloniale gebouwen, de bamboetrein is een unieke ervaring, er is een indrukwekkende geschiedenis, je kunt zeldzame Irrawaddy rivier dolfijnen spotten, en wandelen met olifanten in de jungle (diervriendelijk!). Er is een bruisende stad en er is strand om te relaxen. De afgelopen 20 jaar is de infrastructuur van Cambodja flink verbeterd. Er zijn fijne boutique hotelletjes, goede wegen en in iedere plaats is wel een inspirerend project te vinden waardoor duurzaam toerisme het leven van de mensen en de omgeving een beetje beter maakt. En jou een goed gevoel en bijzondere ervaring geeft op reis!
 

Je moet keihard afdingen. Betaal niet meer dan een kwart van de vraagprijs.

Je bent te gast en ja je wilt een eerlijke prijs betalen voor dingen en niet worden afgezet, maar dat is iets anders dan een straatverkoper tot het gaatje dwingen. Wij kunnen het missen, de verkoper daarentegen probeert zijn gezin te eten te geven. Hou het gezellig en leuk. Maak een praatje, dan zal men toeschietelijker zijn. Vraag vriendelijk: “Kun je korting geven? Kun je me een betere prijs geven als ik 2 dingen bij je koop?” In een erg toeristisch gebied, betaal je vaak de hoofdprijs. Heb je het gevoel dat iets veel te duur is, reageer dan niet boos, maar probeer gewoon ergens anders iets moois te vinden. Net buiten het toeristisch centrum vind je de markten waar men goudeerlijk is. En zij kunnen het geld wellicht nog beter gebruiken dan de opdringerige verkopers in de toeristische hotspot.
 

Boek last minute, dat is veel goedkoper.

Not! Vluchten verkopen het eerste de goedkoopste stoelen, dus als je lang wacht heb je voor een hogere prijs een slechtere aansluiting. Elf maanden van te voren, gerekend vanaf de terugreis, zijn tickets te boeken. Wees er dus juist zo snel mogelijk bij. De leukste hotelletjes met de beste prijs-kwaliteit verhouding zijn het eerste uitverkocht. Je hebt dus óf voor dezelfde prijs een minder leuk hotel óf dezelfde kwaliteit hotel voor een hogere prijs. Dit last-minute advies geldt misschien voor op grote schaal ingekochte strandhotels met een paar honderd kamers. Maar ook hiervoor geldt: de leukste plekjes zijn als eerste weg.
 

Ga niet naar Zuid-Afrika. Het is er levensgevaarlijk.

Als je je gezond verstand gebruikt, kom je echt niet zomaar in de problemen. Kijk waar de locals op straat zijn, en ook de hoeveelheid vrouwen op straat geeft een goede indicatie. Als het donker is ga je niet lopen en neem je in de stad een taxi. In het donker rijden op de snelweg is heel onverstandig in verband met overstekend groot wild. Er is de afgelopen 20 jaar na de Apartheid veel gedaan om Zuid-Afrika veilig te maken. Huizen, B&B’s en hotels zijn goed beveiligd, auto’s staan achter een hek. Het zal je juist opvallen hoe ontzettend aardig de bevolking is. Misschien wel juist in de townships. Maak een township excursie met een goede, lokale gids om een compleet beeld van het land te krijgen.
 

Stop je sieraden en waardevolle spullen in je ruimbagage, dat is veilig.

Stop nooit sieraden, geld, elektronica in je ruimbagage. Op een scan is alles te zien. Bagagesjouwers in arme landen zijn niet uitgezocht op hun eerlijkheid, maar op hun spierballen. Laat je sieraden en alles met emotionele waarde sowieso liever thuis, op reis heb je altijd meer kans om iets kwijt te raken. Houdt je waardevolle spullen in je handbagage altijd bij je en verdeel geld en passen over de verschillende reizigers.
 

Zo’n verre reis is hartstikke duur, dat is onbetaalbaar!

Wat deze mensen niet weten, is dat ter plekke het leven heel goedkoop is. In Zuid-Oost Azië kun je voor één of twee euro al een warme maaltijd eten. Een tuk tuk, taxi of taxiboot in de stad kost een habbekrats. Als je alle kosten bij elkaar optelt blijkt die vakantie in Frankrijk vaak even duur te zijn als een reis naar Azië.
 

Ga niet naar Vietnam, daar eten ze honden, slangen en ratten.

Dat klopt inderdaad. Vietnamezen hebben de gewoonte om alles te eten wat pootjes heeft. Maar dat wil nog niet zeggen, dat jij dat hoeft te eten! Waarschijnlijk zul je goed moeten zoeken, om een lokaal eettentje te vinden waar dit op de menukaart staat. Jij geniet van het werkelijk fantastische Vietnamese eten. Gewoon met kip!
 

Eet geen vers fruit of fruitsappen, dan word je ziek.

Ontzettend zonde om al dat zalige tropische fruit te missen! Zoek gewoon een tentje waar ze het fruit of fruitsap vers voor je klaarmaken. Dat doen ze bijna allemaal! En als je fruit op de markt hebt gekocht, vinden hotels het geen probleem fruit voor je te snijden of je een bord en mes te lenen.
 

Alle landen voorbij de Middellandse zee zijn onveilig.

Jammer, als je dit gelooft, mis je heel veel in je leven! Juist in ontwikkelingslanden zijn mensen vaak heel behulpzaam en bezorgd en willen je ontzettend graag helpen. De keren dat we door de lokale voorbijgangers uit de brand zijn geholpen zijn niet te tellen en de verhalen te veel om hier op te noemen. Een ding in zeker: in Nederland hoef je op zoveel hulp van complete vreemden niet te rekenen!
 

Ga niet naar Thailand, het is te toeristisch.

Er zijn nog zoveel mooie plekjes te ontdekken in Thailand. Het hangt allemaal af van je keuze waar en hoe je gaat. En het is niet voor niets dat Thailand zo’n geliefde bestemming is. Het heeft het allemaal: cultuur, natuur, stranden, lekker eten, een gastvrije bevolking en een goede infrastructuur om gemakkelijk te reizen. Alles voor een geslaagde vakantie!
 

Ga niet naar afgelegen gebieden in Indonesië, er is daar geen goed hotel.

Klopt! De kans is groot dat je bakjes koud water over je zelf heen moet scheppen als douche, net zoals de Indonesiërs doen. En de wegen zijn ook niet altijd kuilenvrij. Maar het avontuur des te groter! En de mensen nóg gastvrijer, want zo vaak zien ze geen reiziger. Je bent regelmatig ergens de enige bezoeker. Echt een unieke ervaring. Dus ben je juist op zoek naar plekjes van de gebaande paden, ga dan juist naar afgelegen gebieden.
 

Pak zoveel mogelijk in. Je weet nooit wat je nodig hebt.

Geloof ons, als je iedere dag je tas in en uitpakt en ermee loopt te sleuren, wordt je sacherijnig van alles wat je bij je hebt, wat je totaal niet nodig hebt. Daarbij koop je onderweg van alles, dus zorg juist voor wat ruimte in je tas. Check inpaklijstjes voor de noodzakelijkheden. (Tip: op onze website staat bij ieder land onder Praktische Informatie een inpaklijstje.) Spreidt je kleding op bed uit en kijk wat je slim kunt combineren. Neem alleen multifunctionele kleding mee. Die lange broek gaat aan in het vliegtuig, boven op de berg en zo nodig naar dat heiligdom.
 

Pak zo weinig mogelijk in. Koop de rest ter plekke.

Deze regel gaat dan ook weer niet op. Zorg dat je alle noodzakelijk zaken bij je hebt, bijvoorbeeld de juiste wereldstekker om je camera batterijen op te laden. Lenzen, lenzen vloeistof, reserve bril, reserve medicatie. Schoenen waar je goed op kunt lopen neem je mee. De keren dat ik keihard in mijn gezicht door het winkelpersoneel in Indonesië ben uitgelachen, omdat ik naar dames schoenmaat 41 vroeg…
 

Alle moslims hebben iets tegen westerlingen/christenen.

Moslims willen geen westerlingen in hun land...denken mensen die het 8 uur journaal kijken. We kennen veel moslims. En allemaal ontzettend aardige mensen, die ons uitnodigden in hun huis, bij hun familie, op hun bruiloft. En die ons speciaal een hand komen geven om ons gelukkig Kerstfeest te wensen.
 

Je kunt niet reizen tijdens de Ramadan.

Dat valt allemaal nogal mee. Wel is het zo dat vooral de eerste week veel wordt gebeden en je de moskee vaker zult horen. Ook zullen er overdag meer restaurants overdag gesloten zijn. Chauffeurs en gidsen mogen het vasten uitstellen tot een ander moment waarop ze niet hoeven te werken. Van jou als reiziger wordt niet verwacht dat je vast. Maar het is natuurlijk wel zo netjes om niet op straat voor iemands neus iets te gaan eten. het einde van de Ramadan, Idul Fitri (wat we in Nederland Suikerfeest noemen), kan verkeersopstopping rondom grote steden en grote drukte op plekken waar de lokale bevolking graag op vakantie gaat veroorzaken. Op dit soort plekken verdubbelen de prijzen van hotelkamers. Veel hotels zijn vol als je op de bonnefooi komt. Vergelijk het met een combinatie van onze kerst en ‘zwarte zaterdag’, de eerste dag van de bouwvak wanneer heel Nederland in de file naar Frankrijk staat.
 

Wees voorzichtig. Praat niet met vreemden. Ga niet lopen experimenteren!

Uh,… het hele doel van reizen is toch uit je eigen comfort zone komen, kennis maken met een andere cultuur en nieuwe dingen meemaken?  Dus experimenteer er op los zou ik zeggen! Proef dat gerecht, die vreemde vrucht. Doe een sport die je nog nooit hebt gedaan. Beklim een vulkaan. Probeer een nieuwe taal te leren. Ga paragliden of parachute springen. Doe alleen geen dingen die je zelf niet wil doen. Trekt bungeejumpen je niet? Laat je niet overhalen en blijf bij jezelf. Maak jij lachend een video van je gillende reisgenoot.
 
 

Op zoek naar goed reisadvies?

Check hier onze reizen naar Indonesië, Vietnam, Cambodja, Thailand en Zuid-Afrika.
Bij ieder land vind je ook uitgebreide Praktische Informatie vol reisadviezen, zoals beste reistijd, visum en gezondheid. Bekijk Praktische Reisinformatie Indonesië; Reisinformatie Zuid-Afrika; Reisinformatie Vietnam; Reisinformatie Cambodja en Reisinformatie Thailand.
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Reisadvies - Streetfood - Kaapstad - Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter