Historisch Stellenbosch in het wijnland

Zuid-Afrika reizen - Wijnroute -Stellenbosch - activiteiten - wijnboerderijen- wijnproeven

Paulien van der Geest, 13 november 2011
Stellenbosch, Zuid-Afrika

De historische binnenstad van Stellenbosch is erg gezellig om door heen te lopen, mede omdat de universiteit ook midden in het dorp ligt en het dus overal levendig is. Bij het Toerist bureau kun je een stadswandeling met een gids doen, of een kaartje meenemen en zelf rondlopen. Zeker de moeite waard vonden wij het Village museum. Vier huizen uit verschillende periodes zijn helemaal in de stijl van die tijd ingericht. De gastvrouw van ieder huis is in kleding uit die tijd gehuld en geeft een korte toelichting. Het is erg leuk gedaan.
 
Stellenbosch, in 1679 gesticht door Gouveneur Van der Stel, is na Kaapstad de oudste plaats van Zuid-Afrika. De vruchtbare grond was goed om groente en fruit voor de VOC schepen te kweken. Immers, het hele doel van de Nederlandse kolonie –opgericht door de VOC-was om de schepen hier vers eten en drinkwater in te laden.
 
Ik krijg een enorme smile op mijn gezicht als ik Taste Bud (44 Ryneveld St) ontdek. Het lunch buffet bestaat uit grote schalen vol groentes en salades, allemaal even lekker. Na alle biefstukken smacht ik naar groenten. Daarbij worden er leuke dingen verkocht én de hele sfeer is licht en happy. O ja, de taartjes zijn ook de moeite waard om later op de dag nog weer eens terug te lopen!
 
Natuurlijk gaan we ook naar de omliggende wijnhuizen om te proeven. Voor een paar euro mag je 5 glaasjes proeven. Als je wat koopt, wordt het proeven vaak kwijtgescholden. We vinden het wel een fijne regeling, het is primair om ‘partycrashers’ te voorkomen, maar wij voelen ons door deze regeling ook niet gedwongen om uit beleefdheid iets te kopen.
 
Het is moeilijk kiezen uit de tientallen wijnhuizen. De één is goed in Cap Classique (de lokale champagne) én biedt nougat bij de proeverij. De andere wijnboerderij biedt een proeverij van port en handgemaakte bonbons. Weer een ander wint prestigieuze prijzen met hun rode of witte wijn. We kiezen voor een paar zeer verschillende wijnhuizen. De één is een hypermoderne, prijzenwinnende wijnplaats (plaats is boerderij in het Afrikaans) met een galerie voor moderne kunst. De ander is een zeer oud wijnhuis en heeft juist alles zo authentiek mogelijk ingericht, met oude spinnenwebben voor de ramen en stof op de wijnvaten. De vrouw die de wijn schenkt, heeft bij alle wijnen een  romantische of dramatisch verhaal over de één van de eerdere bewoners, waar de betreffende wijn naar is vernoemd. Ik vind haar verhalen zo goed, dat ik niet anders kan dan een fijne Sauvignon Blanc kopen.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Route 62 en Wijnroute - Cultuur - Culinair

Zuid-Afrika reizen - Oude tijden herleven op de Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Wijnboerderij, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Footprint in Zuid-Afrika!Zuid-Afrika reizen - Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Taste bud: fijne lunchroom in StellenboschZuid-Afrika reizen - Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-AfrikaZuid-Afrika reizen - Stadswandeling, Stellenbosch, Zuid-Afrika


Reacties
Marieke
"Heerlijk, ik krijg er dorst van zo om 11.00 uur 's morgens ;-)"
Ingrid
"Ik zie t helemaal voor me!"


Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen