Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

In het dorpje Malealea

Zuid-Afrika reizen - Lesotho reizen - Malealea - Cultuur - Basotho volk

Lokale muziekgroepen spelen op zelfgemaakte instrumenten. Een jonge dorpsbewoner geeft ons uitleg over het leven in het dorp en we bezoeken een lokale shebeen.

Zuid-Afrika | 25-10-2011
Paulien van der Geest

Ook in Malealea doen de eigenaren van de lodge hun best om fairtrade toerisme te stimuleren, zodat het leven van de dorpsbewoners ook verbeteren door de komst van de reizigers. De tweede generatie van de familie Jones runt nu de lodge. Debby is hier opgegroeid en kent de dorpsbewoners en hun gebruiken als geen ander. De familie staat dan ook bekend als de beste bron van kennis over Lesotho.
 
’s Avonds treden lokale zang en muziek groepen met zelfgemaakte instrumenten op voor de gasten. Een originele manier van werkgelegenheid scheppen. De volgende dag lopen we met een paar van onze nieuwe Nederlandse vrienden het dorpje in met een lokale gids, een aardige jongen van 23 jaar. We beginnen op het marktplein, een verzameling golfplaten winkeltjes of simpelweg een kleed op de grond met de waren hierop uitgestald. In de dorpswinkel blijkt alles wat ingeblikt kan worden favoriet.
 
Vrouwen en kinderen vullen kruiwagens vol kannen bij de waterpomp. De gids neemt ons mee naar een lokale shebeen, waar bier van 2% wordt gebrouwen. Het is half 10, maar er zitten al drie oudere vrouwen aan het bier. ‘Ze hebben geen baan, dus het maakt niet uit wanneer ze drinken,’ verklaart de gids. Gelukkig wordt er voor de liefhebber een klein glaasje geschonken en wordt het alcoholisme in het dorp niet bevordert door een liter bier die door de toerist betaald en vervolgens achter gelaten wordt. Aan de rand van het dorp treffen we een herder met zijn schapen. En overal waar we kijken zien we de befaamde Besotho deken.  
                                     
De lodge heeft ook een fonds voor onderwijs opgezet. En zo zien we de dorpskinderen keurig in een uniformpje in een schoolgebouwtje. Ook zij willen allemaal met ons spelen en gebruiken ons als klimrek. We zien allemaal schattige snoetjes en geven met plezier wat extra aandacht aan de kinderen. Voor zo’n dorpschooltje is het bijzonder goed uitgerust, met speeltoestellen, stoeltjes en posters aan de muur. We zijn onder de indruk wat hier met de donaties van langstrekkende reizigers is bereikt. Het dochtertje van de lodge speelt tussen haar vriendinnetjes uit het dorp. Zonder twijfel zal zij de derde generatie worden die de brug weet te slaan tussen westerse toeristen en de plaatselijke bevolking van Malealea.
 
Om Lesotho uit te komen volgen we de enige goede en geasfalteerde weg door het zuiden. Ook hier is het uitzicht over de bergen en ravijnen indrukwekkend. Aan de grens ontstaat er nog enige verwarring omdat we opnieuw een stempel om het land binnen te gaan ontvangen. ‘Eh, sorry mevrouw, maar we willen er juist graag uit!’ Nog nalachend rijden we Zuid-Afrika weer in. Lesotho is onvergetelijk, authentiek en werkelijk schitterend, en doet de naam ‘Kingdom in the Sky’ eer aan!

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Lesotho - Go Local - Off the beaten track

Zuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Kleuterschool, Malealea, LesothoZuid-Afrika reizen - Paulien speelt met de kleuters, Malealea, Lesotho 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter