Kleine dorpjes aan de Route 62

Zuid-Afrika - Route 62 - Calitzdorp - Ladismith - Barrydale - Montagu - Wijnroute

Paulien van der Geest, 10 november 2011
Montagu, Zuid-Afrika

Vanaf het moment dat we erop zitten, even voor Oudtshoorn, zijn we fan van de geweldige Route 62. Aan deze route in de wijngebieden zijn veel kleine dorpjes te vinden met de typische Cape Dutch geveltjes. Vanuit Kaapstad trokken de Nederlanders steeds iets verder het binnenland in, om groente en fruit te verbouwen.
 
Ieder dorpje heeft zo zijn specialiteit. Calitzdorp is de porthoofdstad van Zuid-Afrika en bij het ecologische wijnlandgoed Boplaas proeven we de prijzen winnende port. Overal mag je voor een klein bedrag proeven en dikwijls wordt dit je niet in rekening gebracht als je besluit tot koop over te gaan. Er moet nog worden gereden, dus we delen de proefglaasjes. De bijnaam van de Route 62 is de Wijnroute, dus we moeten ons een beetje inhouden! In het dorpje staat een restaurantje met de naam Die Dorpshuis naast de kerk, hoeveel Hollandser kan het? Een leuke plek wat te drinken.
 
Vlak voor Ladismith maken we een mooie dtour door de Seweweekspas. Pas als we het uitspreken horen we wat er in het Afrikaans staat: de 7 weeks pas. Ooit heeft een boef zich hier 7 weken verstopt weten te houden. Als je er rijdt, is het net alsof de weg ophoudt en in de oranje rotswand verdwijnt, erg bijzonder. Ladismith is dan weer bekend om zijn Goudse kaas. Een blokje kaas is natuurlijk lekker bij de net gekochte port.
 
Tot onze verbazing denken we onderweg nog even een soort bordeel in de middle of nowhere te zien, maar later blijkt dit een beroemde bar voor motorrijders. Ter hoogte van Barrydale hebben we wel weer zin in koffie, en we volgen het grote bord naar de Blue Cow. Wat een verrassing, het restaurantje ligt aan een vijver, en er zijn lokale producten te koop, zoals bijvoorbeeld de lekkere Honeybush thee. Ik kan het niet laten en koop een cadeautje van gerecycled materiaal. Er naast is een kleine tweedehands boeken zaak en hier vinden we boeken van interessante Zuid-Afrikaanse auteurs.  En zo rijden we weer verder met een alsmaar voller wordende achterbank.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Route 62 en Wijnroute - Cultuur - Culinair

Zuid-Afrika reizen - Wijn proeven in CalitzdorpZuid-Afrika reizen - SeweweekspasZuid-Afrika reizen - Prachtig landschap op de Route 62

Laat hier je reactie achter
Dit artikel hoort bij de volgende Zuid-Afrika reizen