Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Kleinschalige safari’s in Zuid Afrika: Kololo en Welgevonden

Zuid-Afrika reizen - Kololo - Welgevonden - Safari

Het wordt voor steeds meer mensen een wens om wilde leeuwen een gazelle te zien vangen of om een olifantenkalf achter zijn moeder aan te zien hobbelen. Hoe ga je op een authentieke manier op safari?

Zuid-Afrika | 22-02-2016
Rik Jongenelen (tekst) en Chris König (fotografie)

Zuid Afrika behoort samen met Kenia en Tanzania tot de bekendste landen ter wereld om op safari te gaan. Of, zoals ze in Zuid Afrika liever zeggen, een game drive te doen. Het wordt voor steeds meer mensen een levenswens om wilde leeuwen een gazelle te zien vangen, een kudde gnoes over de grasvlakten te zien stormen of om een olifantenkalf achter zijn moeder aan te zien hobbelen. Hoe ga je op een authentieke manier op safari?

 
Door de toegenomen populariteit zitten veel lodges en jeeps vol met toeristen, camera’s en verrekijkers. In Zuid Afrika is vooral het Krugerpark enorm in trek bij toeristen die graag de Big 5 (neushoorn, olifant, luipaard, buffel en leeuw) op hun netvlies of geheugenkaartje willen vastleggen. Wil je echter op een kleinschaliger manier van dezelfde natuurschoonheid genieten, met het oog op duurzaam natuurbehoud, dan opent het Kololo Game Reserve, op het terrein van reservaat Welgevonden, graag haar poorten voor je.
 

Verwennen in Kololo Game Reserve

Het Kololo Game Reserve met bijbehorende lodge is te vinden bij Vaalwater, een dorp op ongeveer 4 uur noordwaarts rijden vanaf Johannesburg. Vanaf Vaalwater rijd je ongeveer 40 kilometer over een onverharde weg met prachtig rood zand, weg van de bewoonde wereld met slechts een enkele tegenligger op je weg er naartoe. Dit gebied is het Waterberg plateau.
De lodge is vernoemd naar de kololo, een kleine hertachtige die in de omgeving voorkomt maar zich zelden laat zien. Er valt te kiezen uit 14 schitterende verblijven, die in een authentieke koloniale stijl zijn gebouwd, voor minimaal 2 tot maximaal 6 personen. Of je nu als gezin komt, pasgetrouwd bent of met vrienden een fantastische reis komt maken, er is voor iedere doelgroep een viersterren bungalow of zelfs villa met buitenkeukentje, badkamer, toilet en uitstekende WiFi. Beloon jezelf met een gevarieerde dagmenu in het restaurant, een glas Zuid Afrikaanse wijn of lees op je veranda eindelijk dat langverwachte boek, met op de achtergrond slechts sjirpende krekels en kwetterende wevervogels.
 

Op safari in reservaat Welgevonden

Wanneer je ’s morgens je gordijnen opent kijk je uit over het reservaat Welgevonden, waar je in de verte met een beetje mazzel een olifantenkudde voorbij kunt zien lopen. Voor de ochtendsafari in dit naastgelegen natuurreservaat moet je vroeg je bed uit (05:30 uur), maar op deze manier ontwijk je wel het heetste moment van de dag. Je wordt na een kop koffie of thee opgehaald door een van de rangers, die 3 weken aaneengesloten in Kololo verblijven en alles weten over dat wat op het terrein leeft.
 

Ongerepte bush

Vanuit een robuuste, open terreinwagen rijd je Welgevonden binnen. Bijna 35.000 hectare aan ongerepte bush ligt aan je voeten en met de opkomende zon ontwaakt ook het leven in het park. De omliggende lodges mogen ieder maar een beperkt aantal gasten ontvangen, om zo grootschaligheid en natuurbederf te voorkomen. Het landschap is enorm divers en voert je mee terug naar lang vervlogen tijden. Uitgestrekte vlakten met goudgele grassen, groene heuvels met kronkelende bomen en kabbelende riviertjes ogen haast prehistorisch. Met een beetje fantasie zie je hier dinosaurussen het terrein domineren.
 

Op zoek naar de Big Five

Net als in het Krugerpark is de Big 5 ook hier te vinden, afhankelijk van het dagdeel en hoe vaak je een game drive wilt maken. Leeuwen jagen bijvoorbeeld  ’s nachts en liggen overdag te dutten, het schuchtere luipaard weet zich goed te verstoppen. Overdag is de kans groot dat de ranger je wijst op neushoorns. Je valt zonder twijfel stil als de ranger de motor afzet en je wordt ingesloten door absolute rust. Het enige dat je hoort zijn de voetstappen van de neushoorn, het geluid van gras dat hij met zijn lippen uit de grond plukt en het gebries uit zijn neusgaten. Het grappige is dat neushoorns en ander wild de terreinwagen als één ‘dier’ zien, aan wiens aanwezigheid ze inmiddels gewend zijn geraakt. Het reservaat wordt haast onzichtbaar in alle uithoeken bewaakt, waardoor stropers geen kans maken om deze schitterende dieren het leven te ontnemen.
 

Starende giraffe

Omdat de ranger via zijn portofoon contact houdt met collega’s van andere lodges, informeren ze elkaar over de aanwezigheid van groot wild. Zo wordt de kans groter en groter dat je nog veel meer prachtige zoogdieren en vogels in hun natuurlijke habitat tegenkomt. Neem bijvoorbeeld de indrukwekkende giraffe, wat letterlijk ‘hij die snel beweegt’ betekent. De Afrikaners noemen de giraffe ‘kameelpeerd’, omdat hij doet denken aan een kruising tussen een kameel en een paard. Hoewel giraffes meters boven ons uitsteken en daardoor imposant overkomen, zijn het dieren die je minutenlang kunnen blijven aankijken zonder een vin te verroeren. Na een tijdje lopen ze op hun dooie akkertje van je weg. Onderweg stop je voor een koffiepauze en wordt er rap een tafeltje gedekt met huisgemaakte koekjes, muffins en drinken, om na afloop van de game drive te kunnen napraten bij een ontbijtbuffet.
 
Naast deze 3 uur durende game drive organiseert Kololo Game Reserve ook jeeptochten van 6 uur, dagtochten of hikes door het Welgevonden reservaat. Verblijf je een langere tijd in dit gebied, dan valt er genoeg te kiezen!
 

Mountainbiken door Kololo Game Reserve

Heb je behoefte aan wat lichaamsbeweging, dan kun je bij de receptie een mountainbike huren om het privéterrein van Kololo Game Reserve te gaan verkennen. Vul vooraf je bidon met kraanwater, dat bijna rechtstreeks uit de rivier komt, en cross over de onverharde weg de bush in. Het terrein vormt het leefgebied van onder meer zebra’s, gnoes, gazellen en giraffes. Roofdieren komen op dit terrein niet voor. Je bent zelf de baas over waar en hoe lang je ergens stopt. Of… toch niet helemaal? Als een groepje giraffes over het pad loopt, heb je je bijvoorbeeld even aan te passen aan de natuur. Iets dat in dit geval zeker geen straf is.
 
De pracht en weidsheid van andere wildparken, zonder de drukte. Het gevoel van luxe, zonder de natuur aan te tasten. Een persoonlijke belevenis, zonder propvolle lodges. Kololo en Welgevonden zijn dé safaribestemming voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige en duurzame ontdekking van Zuid Afrikaans wild.      

Rik en Chris van het reisblog Reisjunk maakten deze reis in het kader van de Reisreporter actie van Footprint Travel in samenwerking met Mijn Zuid-Afrika.
 
Zelf ook een reis door Zuid-Afrika maken? Stel je eigen reis samen met onze bouwstenen en excursies. Of bekijk onze kant-en-klare Zuid-Afrika rondreizen.
 
 

Zelf op safari in Zuid-Afrika? Vraag gratis een offerte aan.

Tags: Zuid-Afrika - Safari 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter