BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Mama Rosie voedt 182 mondjes - Township 3

Zuid-Afrika reizen - Township tour - Kaapstad - Goede Doelen bezoeken

Iedere dag geeft Mama Rosie 182 kinderen in de township te eten. Zonder haar zouden al deze kinderen zonder eten naar school moeten.

Zuid-Afrika | 29-11-2011
Paulien van der Geest

Mama Rosie zwaait al jaren de pollepel in de ‘Community Kitchen’. In een soort keet staan enorme pannen en een paar gasflessen. Ze kookt hier, met hulp van buurvrouw Thandi, voor –hou je vast- 182 kinderen uit de buurt een gratis maaltijd. Pap, of rijst met een mix van groente en sojabonen. En de kinderen krijgen ook een lunchbox –boterhammen met pindakaas- mee.
 
Als zij dit niet zou doen, zouden de meeste kinderen met lege magen in de klas zitten. Je kunt je voorstellen dat als je niets gegeten hebt, het moeilijk is je te concentreren. Veel kinderen liggen dus te slapen in de klas. Ook door slaapgebrek, als je je kamer moet delen met 3 gezinnen, doet altijd wel iemand het licht aan. De kinderen komen in een negatieve spiraal terecht. Slecht presteren op school geeft een rotgevoel.. . dus beginnen ze te spijbelen. Op straat komen ze in de ellende van drugs en criminaliteit terecht.
 
Je zou denken, dat Mama Rosie in de weekenden vrij heeft, maar nee, er zijn genoeg ouders die niet kunnen koken voor hun kinderen. Ofwel er is gewoon geen geld, ofwel de ouders zijn dronken. Mensen worden depressief van hun uitzichtloze toestand, en wat doe je dan… Alcoholisme is een groot probleem. Voor de allerarmste kinderen wordt dus ook in het weekend gekookt. Ook de armste mensen uit de wijk, mogen –als er eten van het ontbijt over is- tegen een kleine betaling komen eten.
 
Voor €500,- per maand weet Mama Rosie al die monden te voeden met een voedzame maaltijd. De groenten worden gekocht van de Community Gardens, een ander community project dat het eten van groente stimuleert. De armere mensen vinden groente namelijk meer iets voor geiten dan voor mensen.
 
De pannen zijn nu nog leeg. Mama Rosie wacht op de bestelde rijst, gasflessen, maïsmeel en sojabonen, die moeten worden bezorgd. Voor €30,- koopt ze een zak sojabonen waar ze 2 weken van kookt. Ferry en ik kijken elkaar eens aan, dat geven wij hier met zijn tweeën al snel uit aan een maaltijd in een restaurant. In de auto geven we Brian dan ook geld om 20 kilo sojabonen te kopen. Zelfs een klein bedrag maakt hier een enorm verschil.
 
Mama Rosie is echt geweldig, wat een dynamische, humorvolle vrouw. Ze heeft zo’n vertrouwensband met de kinderen, dat ze ook met hen praat over tienerzwangerschappen en AIDS. Ze is dus ook nog een soort sociaal werker. Zelf was ze 15 toen ze zwanger raakte en het was heel zwaar voor haar omdat ze nog op school zat. Ze kan dus uit eigen ervaring tegen de kinderen zeggen: zorg dat jou dat niet gebeurt.

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Kaapstad - Go Fair - Township

Zuid-Afrika reizen - Mama Rosie en Paulien in haar keukentje 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter