Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Minder CO2 uitstoten op reis: hoe doe je dat?

KLM - CO2 - Vliegen - Milieu

Je wilt op reis, maar tegelijkertijd weet je ook dat het belangrijk is dat er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten. Exotische bestemmingen lonken, maar je maakt je ook zorgen over klimaatverandering. Welke mogelijkheden heb je om je CO2-uitstoot te beperken?

Zuid-Afrika | 08-12-2018
Paulien van der Geest

Je wilt op reis, maar tegelijkertijd weet je ook dat het belangrijk is dat er zo min mogelijk CO2 wordt uitgestoten. Exotische bestemmingen lonken, maar je maakt je ook zorgen over klimaatverandering. Welke mogelijkheden heb je om je CO2-uitstoot te beperken?

7 tips om minder CO2 uit te stoten op reis

  • Ga zo lang mogelijk op reis!
Dit is natuurlijk de fijnste tip die er is. Ga liever één keer lang op reis als je vliegt in plaats van twee keer een korte trip.
  • Pak waar mogelijk de trein of bus naar je bestemming.
Kies bijvoorbeeld voor je jaarlijkse stedentrip een Europese stad waar je met de trein naar toe kunt. Reis je in Thailand of Vietnam dan kun je in plaats van binnenlandse vluchten prima kiezen voor een (nacht)trein naar je volgende stad.
  • Kun je alleen maar vliegen naar je bestemming? Kies voor een directe vlucht.
Het stijgen en dalen van een vliegtuig zorgt voor ongeveer 50% van je CO2-uitstoot. Maak je een tussenlanding, dan verdubbelt dus je CO2-uitstoot. Denk daar over na, voordat je kiest voor een ticket die €100 goedkoper is, maar twee maal zo veel CO2 uitstoot. En twee tussenlandingen? Sowieso niet fijn voor jezelf, maar nog erger is dat je uitstoot 300% is!
  • Compenseer je CO2 verbruik van je vlucht.
Koop je zelf een ticket, dan kun je meestal kiezen voor CO2-compensatie. Ook sommige reisorganisaties bieden CO2-compensatie aan. Bij Footprint Travel compenseren we 100% van de CO2-uitstoot van je reis, dus niet alleen je vlucht, ook je autokilometers in het land en je hotelovernachtingen. Dit wordt geïnvesteerd in CO2-reductie projecten. (Lees hieronder meer over CO2-compensatie.)
  • Wees duurzaam in je hotel.
Dat betekent de airco en lampen uit als je niet op je kamer bent. Niet elke dag je handdoeken laten verschonen. Eigenlijk net zoals je thuis doet, dus dat is helemaal geen grote opgave toch?
  • Koop lokale producten en lokaal voedsel.
Koop geen geïmporteerd eten of drinken en sla de internationale fastfoodketens over. Eet een lokale specialiteit in een lokaal restaurant. Je vliegt tenslotte niet helemaal naar Azië voor een Big Mac, probeer eens de Pad Thai of Nasi Campur!
  • Kies voor een Fair Trade Holiday.
Wereldwijd komt 1 op de 10 banen voort uit toerisme. Toerisme wordt gezien als een belangrijke manier om te zorgen voor een betere inkomensverdeling wereldwijd. Kies daarom voor een reis met een positieve impact. Wist je dat je in Zuid-Afrika kunt kiezen voor een Fair Trade Holiday? Accommodaties en aanbieders van excursies met een Fair Trade certificering voldoen aan 200 strenge criteria op gebied van natuur en milieu, eerlijke inkomens en gelijke kansen. Ze trainen lokale mensen uit de omgeving met nauwelijks zicht op werk voor een baan binnen hun bedrijf.
Fair Trade accommodaties gebruiken vaak zonne-energie, biologische groenten uit eigen tuin, biologische producten uit de buurt, doen aan afvalscheiding en beperken het gebruik van plastic. Zo laat je een minder grote voetafdruk achter.
 

Waarom vliegen wij graag met KLM?

Als je toch vliegt naar je bestemming, dan wil je natuurlijk dat daar zo min mogelijk CO2 bij wordt uitgestoten. KLM investeert in het terugdringen van de CO2-uitstoot door onder meer het gebruik van duurzame bio-kerosine, vlootvernieuwing en gewichtsbesparing. KLM heeft als doel om de CO2-uitstoot per passagier in 2020 met 20% te verlagen ten opzichte van 2011. In juni 2018 stond de teller al op 17%. Een directe verbinding naar je bestemming scheelt wel 50% van de CO2-uitstoot, aangezien stijgen en landen voor de meeste CO2-uitstoot zorgt. Als je op zoek gaat naar een luchtvaartmaatschappij met een directe verbinding moet je kijken naar de thuisbasis van de maatschappij. Je hebt dus de keuze uit KLM met Amsterdam als basis of de nationale maatschappij van jouw eindbestemming. Super fijn is natuurlijk dat KLM op de beste tijdstippen vertrekt, zo heb je vaak met KLM een dagvlucht, bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika of Thailand. Ook de servicegerichte Nederlandse cabincrew en Nederlandse ondertitels bij de films zorgen ervoor dat je ontspannen aan komt op je vakantiebestemming!
 
Het duurzaamheidsbeleid van KLM.
   

KLM geeft 2 vliegtickets naar Zuid-Afrika weg!

Super blij zijn we dan ook dat onze favoriete luchtvaartmaatschappij aanbood om 2 KLM retourtickets naar Kaapstad of Johannesburg te verloten, onder de bezoekers van ons Live Storytelling Zuid-Afrika Experience op 2 februari in de Botanische Tuinen in Utrecht. Met zoveel prijzen heb je een winkans van maar liefst 1 op 5 per koppel, dus wie weet ga jij naar huis met een geweldige start van je toekomstige Zuid-Afrika reis! Wil jij hier bij zijn? Mail naar: winactie@footprinttravel.nl o.v.v. Storytelling Zuid-Afrika en vertel ons waarom jij graag naar Zuid-Afrika wil. Lees snel meer over dit VIP event en hoe je de KLM tickets kunt winnen.
 
 

CO2 compenseren: hoe werkt dat?

Bij Footprint Travel koesteren we onze aarde, én zijn we dol op reizen. We nemen onze verantwoordelijkheid en compenseren 100% van de CO2-uitstoot. Je vlucht -zelfs als je die niet bij ons boekt!-, je autokilometers én je overnachtingen. Dit investeren we in groene energieprojecten in ontwikkelingslanden, waardoor de transitie naar groene energie sneller gaat. Op dit moment ondersteunen we zonne-energie in Thailand, windenergie in Taiwan en schone kookovens in Ghana. Deze projecten slaan twee vliegen in één klap. Ze zorgen voor minder klimaatschade én ze zijn een vooruitgang voor lokale families.
 

Fair Trade Tourism keurmerk en een Fair Trade Holiday

Lodges en excursie bedrijven kunnen het Fair Trade Tourism keurmerk verdienen, als ze voldoen aan maar liefst 200 strenge eisen op gebied van natuur en milieu enerzijds, en anderzijds mensenrechten en een eerlijke loon voor iedereen. Wanneer je deze plekjes opneemt in je reis, weet je zeker dat je op de meest duurzame manier reist. En het leuke is, deze lodges hebben allemaal een bijzondere sfeer, waardoor je reis nog unieker wordt. Footprint Travel is als een van de weinige reisorganisaties Fair Trade Holiday Approved. Dit betekent dat wij Fair Trade Holidays mogen verkopen, waarbij minstens 50% van de reis het Fair Trade keurmerk draagt (100% is nog niet altijd mogelijk).
 
 
 
 
 

Vraag nu vrijblijvend een reisvoorstel aan

Tags: Zuid-Afrika 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter