BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Must-do in Kaapstad: koken in de Bo-Kaap

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - koken - Bo-Kaap - kookcursus

In de Bo-Kaap, de kleurigste wijk van Kaapstad, kun je koken bij de locals thuis. Ferry en Paulien kregen een lesje Cape Malay koken. Een must-do als je in Kaapstad bent!

Zuid-Afrika | 10-10-2016
Paulien van der Geest

Heb je weleens foto’s gezien van huisjes in alle kleuren van de regenboog in Kaapstad? Dat is de Bo-Kaap, de kleurigste wijk van Kaapstad. Hier kun je koken bij de locals thuis. Ferry en Paulien, reisfanaten en oprichters van Footprint Travel, gingen dit uitproberen en kregen een lesje Cape Malay koken.
 

De Jordaan in Kaapstad

We rijden Wale street in de wijk Bo-Kaap in Kaapstad in. Waalstraat dus eigenlijk, alle straten in deze oude wijk hebben -soms verbasterde- Nederlandse namen. We lezen op de straatnaambordjes Dorp Street, Jordaan Street, Bloem Street, geflankeerd door Buitengracht. We parkeren voor de huisjes in alle kleuren: geel, groen, oranje, groen, roze, blauw, paars. Na de Ramadan –Bo-Kaap is voornamelijk Islamitisch- worden de huizen geverfd, vaak weer in een totaal andere kleur. Lijkt me heel verwarrend als je oude kennissen wilt bezoeken. Dat paarse huis waar je af moest slaan is nu opeens groen en je vriendin woont niet meer in een roze huis, maar in een knalgele!
 

Onze gastvrouw in Bo-Kaap

Onze gastvrouw Gamidah, gekleed in joggingbroek, staat op het terras van haar felblauwe huis te kletsen met een buurvrouw. “Oh, jullie zijn er al! Kom binnen, ik moet me nog even omkleden.” Van binnen is haar huis al even kleurrijk en gezellig met gele en rode tinten. We installeren ons op de bank in de woonkeuken. Gamidah duikt haar slaapkamer in, om er een paar minuten later netjes gekleed uit te komen. Een blauw, lang tuniekshirt over haar strakke spijkerbroek en  een blauw hoofddoekje in het haar geknoopt voor het bezoek. De inwoners van de Bo-Kaap zijn nazaten van met name Javanen en inwoners van Malakka, die als slaven door de Nederlandse VOC  naar Kaapstad zijn gehaald. Ze werden Malay genoemd vanwege de gezamenlijke taal die ze spraken, het Maleis. Vandaar dat hun keuken een mix is van verschillende invloeden en de Cape Malay keuken wordt genoemd. Want het is een beetje Malay en een beetje van Kaapstad en heeft zo zijn eigen kenmerken gekregen. Vandaag gaan we met een klein internationaal groepje reizigers leren om deze typische gerechten te maken.
 

Iedere vrouw haar eigen geheime familierecept

De goedlachse Gamidah heeft zelf alvast uitjes en tomaten gesneden. “Dat is zonde van jullie tijd, dat hoeven jullie niet te doen op jullie vakantie”, zegt ze. We beginnen met het voorbereiden van de roti. Kneden, uitrollen, boter erop, oprollen, deeg slaan, weer uitrollen. “De truc is: hoe meer boter, hoe beter!” zegt Gamidah. We schieten allemaal in de lach, het ijs is gebroken en de toon is gezet. Van eten moet je vooral genieten! We gaan het voorgerechtje maken, wat vaak iets gefrituurd is, zoals samosa of chili bites (bhajis).  Ook bij het voorgerecht komt Gamidah met haar slimme trucs langs om te zorgen dat het bakvet niet in het hapje trekt zodat het sponzig wordt. Handig! Voor de curry met kip en aardappel komen bakjes vol geurige kruiden te voorschijn: komijn, venkel, koriander, chili, kurkuma. Iedere gastvrouw heeft zo haar eigen geheime familierecept, het koken gaat op gevoel, je zult nergens een standaard recept treffen. Wees gerust, Gamidah doet rustig aan met de chili, het is niet heet, maar heel smakelijk.
 
Loopt het water je nu al in de mond, vergeet dan vooral niet deze excursie te boeken als je Kaapstad bezoekt!
 

Inkijkje in het echte leven

Als de curry staat te pruttelen smikkelen we de hapjes van het voorgerecht op. Koken maakt hongerig, de hapjes zijn in een zucht verdwenen! Onder het koken is Gamidahs dochter thuis gekomen. Zij wil gaan studeren. We kletsen even met de dochter voordat ze haar slaapkamer induikt om haar huiswerk te maken. Gamidah is erg trots op haar. Juist dit soort ongeplande inkijkjes in het gewone leven, maakt het zo leuk om bij iemand thuis te koken. Het hoofdgerecht eten we met zijn allen aan tafel. De maaltijd is heerlijk en gezellig. We kletsen met Gamidah over haar leven en hoe ze er toe gekomen is om kookcursussen bij haar thuis te geven. Ze kon eerst helemaal niet goed koken. Haar moeder was het liefst alleen in de keuken. Toen ze ging trouwen vroeg  Gamidah haar schoonmoeder haar alles te leren. “Ik zei tegen haar: Als je wilt dat ik je zoon te eten geef, dan zul je me eerst moeten leren koken!” vertelt Gamidah lachend. “Ik ben dol op koken én op lekker eten, dus koken werd al snel mijn grote hobby. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om de kookcursussen te geven. We doen dit wisselend met een groepje vrouwen. Soms wordt er bij mij gekookt, de andere keer bij een vriendin van mij thuis.”
 

Stadswandeling door de Bo-Kaap

Na de heerlijke maaltijd nemen we afscheid van de sprankelende Gamidah. We hebben de Bo-Kaap al eens eerder bezocht met een stadswandeling, maar kunnen de verleiding om toch nog even rond te lopen in deze kleurijke wijk niet weerstaan. Het is ook mogelijk om samen met Gamidah een wandeling door de Bo-Kaap te maken. Bekijk hiervoor de excursie mogelijkheden van onze Zuid-Afrika rondreizen waarin je Kaapstad aandoet. Je bezoekt dan de kruidenwinkel waar iedereen uit de buurt haar kruiden haalt, de moskee en loopt door de kleine straatjes. Je kunt op eigen gelegenheid het kleine museumpje over slavernij en de bevolking van de Bo-Kaap bezoeken.
 

Wat is de Bo-Kaap?

De inwoners van de Bo-Kaap staan bekend als Kaapse Maleisiërs (Cape Malay), maar deze term is eigenlijk niet correct, omdat maar een klein deel daadwerkelijk uit Maleisië afkomstig is. De meeste inwoners van de Bo-Kaap zijn afstammelingen van slaven die door de Nederlanders en Britten in de 17e en 18e eeuw naar Kaapstad zijn gebracht. Deze slaven kwamen in de loop der tijd uit Afrika, Indonesië, Java, India en andere delen van Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse koloniën. In 1834 wordt de slavernij afgeschaft. Als slaaf was het verboden om kleurige kleding te dragen. Na de afschaffing van de slavernij koos de bevolking dan ook massaal voor kleur: de huizen werden in sprankelende felle kleuren geschilderd.
 
In de Bo-Kaap wonen tegenwoordig zo’n 6000 mensen, waarvan circa 90% moslim is. In de Dorpsstraat staat de Auwal Moskee, de oudste moskee van Zuid-Afrika. Je kunt deze uiteraard van buiten bekijken, maar zonder afspraak is het niet de bedoeling dat je zomaar binnen wandelt. Op 2 januari is het nog altijd carnaval in de Bo-Kaap. Dit was de enige dag per jaar waarop de slaven vrij waren. Op 1 januari konden ze uiteraard geen vrij hebben. Nog steeds is 2 januari een spektakel met zang, dans en veel gelach. Zo’n 10.000 mensen gaan de straat op in felgekleurde pakken en hoge hoeden. Dus als je dan in Kaapstad bent, moet je zeker een kijkje gaan nemen.
 

Op reis naar de Bo-Kaap in Kaapstad

Wil je gaan koken in de Bo-Kaap plan dan een extra dagje Kaapstad in. Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika voor meer informatie of neem contact op met afrika@footprinttravel.nl.
 

Zelf koken in de Bokaap? Bekijk onze Zuid-Afrika reizen!

Tags: Kaapstad - Culinair

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter