Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Must do: ontmoet de locals in Kaapstad!

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - township tour - Mama Rosie - koken Bo Kaap - Student Education Center -

Win een reis naar Zuid-Afrika en word onze reisreporter! En wie weet ontmoet jij zelf deze locals in Kaapstad! Je leert een land als Zuid-Afrika pas echt kennen als je de bevolking ontmoet. Een ontmoeting met deze bijzondere mensen in Kaapstad laat een onuitwisbare indruk bij je achter.

Zuid-Afrika | 30-06-2015
Paulien van der Geest

Je leert een land pas echt kennen als je de locals ontmoet. Gewone mensen die je laten zien hoe ze wonen en leven. Die hun eten met je delen en je verrassen met hun hartelijkheid en humor. Een ontmoeting met deze locals in Kaapstad laat een onuitwisbare indruk bij je achter. Na afloop van je reis zul je het nog vaak over hen hebben of aan hen denken, omdat ze je hebben geïnspireerd en je een andere kijk op de wereld hebben gegeven.
 
Én lees hoe jij een reis naar Zuid-Afrika wint en deze locals zelf kunt ontmoeten!
 

Mama Rosie kookt elke dag ontbijt voor 182 kinderen

De meest bewonderenswaardige persoon van Kaapstad is voor ons Mama Rosie. Zij kookt al jarenlang elke dag een ontbijt van rijst, soja en groenten voor 182 kinderen. Zonder Mama Rosie zouden deze kinderen zonder ontbijt naar school gaan, omdat hun ouders daar simpelweg geen geld voor hebben. In de townships is 90% van de bevolking werkeloos, er zijn veel eenoudergezinnen én veel weeskinderen omdat veel ouders zijn overleden aan aids. Mama Rosie zegt hierover: “De kinderen hebben geen schuld aan de ongelijkheid in de wereld. Zij verdienen een kans op een betere toekomst. Volgens mij begint dat bij onderwijs. Maar met een lege buik kun je niet leren en opletten in de klas.”
 
Is Mama Rosie dan zo rijk? Nee, helemaal niet, zij kookt vanuit een simpele bouwkeet en is voor de ingrediënten afhankelijk van donaties. Voor € 500,- kookt zij een hele maand voor 182 kinderen én smeert ze boterhammen met pindakaas voor lunch. Soms krijgt Mama Rosie er hoofdpijn van als ze aan het eind van de maand niet weet waar ze het geld voor de volgende maand vandaan moet halen. Maar ze geeft niet op. Meestal gebeurt er dan toch weer een klein wondertje en helpt iemand haar met een donatie. En dan verschijnt een hartverwarmende lach op haar gezicht…
 
Wil je Mama Rosie bezoeken? Dat kan met de excursie Goede doelen Township Tour. Geen tijd om Mama Rosie te bezoeken, maar wil je Mama Rosie wel helpen? Maak een donatie over aan aan Jorvan Community Outreach in Kaapstad, onder vermelding van: Mama Rosie. Word je geselecteerd als reisreporter, dan mag je zelf een (door ons gesponsorde) food delivery doen bij Mama Rosie!
 

Brian en Melanie startten het Dare to Stand Out Student Education Center

Brian is gids en Melanie is lerares in Zuid-Afrika. Op de middelbare school waar Melanie lesgaf, merkte ze dat er scholieren waren die wel hun best deden op school, maar toch geen goede resultaten haalden. Al snel kwam ze erachter dat er bij de kinderen thuis geen goede studie-omstandigheden waren. Er was geen tijd en rust voor huiswerk, te weinig eten of geen elektrisch licht om ’s avonds bij te studeren. Melanie won een prijs met haar plan om het ‘Dare to Stand Out Student Education Center’ op te zetten. Van het prijzengeld kochten Brian en Melanie een huis bij hen in de straat, waar scholieren en studenten van maandag tot vrijdag kunnen wonen en in alle rust kunnen studeren. En ja hoor! Binnen no time verbeterden de Dare to Stand Out-studenten hun prestaties én werden ze vaak zelfs de besten van de klas! Er is één probleempje, zegt Brian met een grote grijns: “Die pubers eten je de oren van het hoofd! Zonder gekheid, in het begin durven de kids uit bescheidenheid bijna niet te eten. Ze zijn niet gewend dat er genoeg eten voor iedereen is. Maar eenmaal gewend is dat snel over, eindelijk krijgen ze genoeg en gezond eten.” En Melanie zegt: ”Nu ze de besten van de klas zijn, is een middelbareschooldiploma niet meer genoeg. Nu willen ze allemaal studeren!”
 
Wil je het Dare to Stand Out Student Education Center bezoeken? Dat kan met de excursie Goede doelen Township Tour. Geen tijd om de Dare to Stand Out studenten te bezoeken, maar wil je hen wel helpen met hun studie? Maak een donatie over aan over aan Jorvan Community Outreach in Kaapstad, onder vermelding van: Dare to Stand Out Student Education Center. Als reisreporter zul je Brian en Melanie zelf kunnen interviewen.
 

Loyiso is trots op het ondernemerschap in Khayelitsha township

De missie van Loyiso is om te laten zien wat er allemaal goed gaat in Khayelitsha, de township waar hij woont. Hij wil de kracht en ondernemerschap van zijn mensen laten zien. Trots laat hij het lokale radiostation zien en de lokale ‘Coffee Company’. Een medewerker vertelt ons: “Onze koffie is zo goed, dat we nu zelfs filialen in het centrum hebben.” Toen Loyiso ons rondleidde zei hij het als volgt: “Kijk eens wat er allemaal goed gaat in Khayelitsha. We kunnen meer dan we denken. Je moet alleen positief denken en je 100% voor je doelen inzetten.” Loyiso opende zijn eigen reisbureau in de township Khayelitsha. In de toekomst hoopt hij zo werkgelegenheid te creëren voor jongeren uit de wijk. Hij laat internationale en binnenlandse reizigers Khayelitsha township door zijn ogen zien. Maar hij krijgt ook steeds meer klanten uit de township zelf: mensen met een baan die ook wel eens een weekendje weg willen en een auto bij hem willen huren. Kijk, dat was zelfs voor Loyiso een onverwachte kant van zijn nieuwe business!
 
Zelf op pad met Loyiso? Dat kan met de Trots op mijn Township Excursie in Kaapstad. En als reisreporter ga je met Loyiso op pad om de township Khayelitsha te ontdekken.
 

Gamidah leert je koken in haar eigen ‘kombuis’ in de Bo Kaap

Wat is er leuker dan samen met de locals koken en eten? Gamidah leert je koken in haar eigen keuken, waarna je gezellig samen alle gerechten opeet in de huiskamer. De Bo Kaap, vroeger een slavenwijk waar mensen uit allerlei verschillende landen woonden (zoals Maleisië, India en Indonesië), is een fotogenieke wijk vol felgekleurde huisjes. De mensen die hier wonen, hebben hun eigen stijl van koken, de ‘Kaap Malay’-keuken, een mengeling van al deze invloeden. Ook werden zij beïnvloed door de kolonisten uit Nederland. De inwoners van de Bo Kaap spreken dan ook vaak Afrikaans. Een keuken heet bijvoorbeeld een ‘kombuis’! En het eten smaakt ‘lekka’. Gamidah leert je geurige gerechten maken, zoals samosa, curry en roti. Dat doet ze met veel humor en gezelligheid. Ze heeft er duidelijk groot plezier in om je haar kooktrucjes te leren. Al snel denk je tijdens haar workshop: aha, daarom mislukt het bij mij altijd. Zo moet het dus! Bij Gamidah in de kombuis leer je lekker koken tijdens een supergezellige ochtend!
 
Zelf de kneepjes van de lokale keuken leren van Gamidah in de Bo Kaap? Dat kan met de Excursie Kookcursus bij mensen thuis in de Bo Kaap in Kaapstad. De winnende reisreporter leert de heerlijkste gerechten maken in de keuken van Gamidah!
 

Droombaan: win een reis als reisreporter naar Zuid-Afrika!

Meld je aan als reisreporter en wie weet win jij een reis naar Zuid-Afrika! Als je wint, kun jij deze locals zelf gaan ontmoeten. Je wordt uitgenodigd door de fijne B&B's Huijs Haerlem en Antrim Villa, beiden gelegen in de prettige en veilige wijk Seapoint in Kaapstad, dichtbij restaurants en bezienswaardigheden. Lees hier hoe je een reis naar Zuid-Afrika kunt winnen en misschien word jij onze reisreporter!
Niet gewonnen? Kijk dan op onze website om je eigen unieke Zuid-Afrika reis samen te stellen met onze Zuid-Afrika bouwstenen. Geen zin om te puzzelen? Kijk dan bij onze gevarieerde Zuid-Afrika rondreizen.
 

Zelf de locals in Kaapstad ontmoeten? Vraag gratis een offerte aan!

Tags: Go Fair - Go Local - Township

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter