BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

“Neushoorns in Zuid-Afrika in 2020 uitgestorven”

Interview met Ranger Arie Verhagen in Zuid-Afrika

Ranger Arie Verhagen vertelt het schokkende verhaal van de neushoorn die op het punt van uitsterven staat, omdat stropers veel geld verdienen aan de hoorn. Maar ook de cheeta staat aan de rand van de afgrond.

Zuid-Afrika | 03-11-2015
Paulien van der Geest

Aan de Tuinroute ontmoeten we Ranger Arie Verhagen. We vragen hem waarom hij dit werk doet, en waarom natuurbehoud zo belangrijk is. Hij vertelt ons het schokkende verhaal van de neushoorn die op het punt van uitsterven staat, omdat stropers veel geld verdienen aan de hoorn. Maar ook de cheeta staat aan de rand van de afgrond.
 

Arie Verhagen, dat klinkt wel heel erg Nederlands. Nederlandse roots?

Inderdaad, mijn opa is als kleine jongen naar Zuid-Afrika gekomen. Uiteraard met zijn ouders, mijn overgrootvader en overgrootmoeder. Mijn opa is inmiddels 84, dus dat is al lang geleden. Mijn vader, mijn opa en mijn overgrootvader heten ook allemaal Arie. Vandaar! Helaas spreek ik geen Nederlands, maar wel Afrikaans, wat veel op Nederlands lijkt.
 

Wat vind je het belangrijkste op dit moment aan je werk als ranger?

Het is mijn roeping om mensen te laten inzien dat natuurbehoud echt dringend is. Verschillende dierensoorten, zoals de neushoorn en cheeta (of ook jachtluipaard genoemd), worden op dit moment met uitsterven bedreigd. De oorzaak zijn de mensen. Enerzijds door de komst van boerderijen, waardoor leefruimte verdwijnt. Anderzijds doordat boeren cheeta’s afschieten omdat ze vee pakken of omdat neushoorns worden gestroopt.
 
 

Kun je iets meer uitleggen over het stropen van neushoorns?

Op dit moment heeft het stropen van neushoorns echt dramatische vormen aangenomen. In 2013 waren er 1004 neushoorns gestroopt, in 2014 lijkt het nog iets onder de 1000 te blijven. Er zijn nog maar 2000 a 2500 zwarte neushoorns en 16.000 a 17.000 witte neushoorns op het hele Afrikaanse continent! Als het zo doorgaat, zijn ergens tussen 2020 – 2030 alle neushoorns uitgestorven.  Als je denkt dat het zo ver niet zal komen: van de noordelijke subsoort van de witte neushoorn zijn er nog maar 6 over, de subsoort van de zwarte neushoorn uit het noordelijke deel van Afrika is geheel uitgestorven. Gelukkig is er in Zuid-Afrika veel belangstelling voor en wordt het stropen zeer zwaar bestraft, stropers kunnen straffen tot wel 40 jaar krijgen. Na drugs- en mensenhandel is dit een van de zwaarste misdrijven in Zuid-Afrika.
 

Wie stropen de neushoorns?

In het Krugerpark zijn het arme mensen die te voet uit Mozambique het park in komen. Uiteraard zit er een soort maffia-achtige organisatie achter. Aan de Tuinroute is het nog veel schrijnender. Men landt met helikopters naast de neushoorn, en met een geweer injecteren ze de neushoorn met een slaapmiddel. Dit slaapmiddels is zeer moeilijk te krijgen en alleen veeartsen hebben er toegang toe. Moeilijk te geloven dat juist veeartsen zoiets zouden doen? Inmiddels zijn er veeartsen en boeren opgepakt. Ze snijden de hoorn af en hup, ze zijn verdwenen voordat we doorhebben dat er stropers op het reservaat zijn. Het erge is, de hoorn kan teruggroeien. Dus als de stropers genoegen zouden nemen met het afzagen van de hoorn boven de neus, dan zou de neushoorn het overleven. Maar nee, ze zijn zo hebberig, dat ze echt diep snijden en zo de neushoorn vermoorden. Triest!
 

Waarom is de hoorn van de neushoorn zo gewild?

Voor de hoorn worden idioot hoge bedragen betaald. In het verre oosten wordt geloofd dat de neushoorn een medicijn is. Bijvoorbeeld een afrodisiacum, een soort viagra, zeg maar. Maar een hoorn van de neushoorn is eigenlijk net zo iets als je vingernagel of je haar, maar dan heel hard. Soms heb ik wel eens gasten in mijn jeep uit het verre oosten en dan praten we er over. Ik probeer ze dan te overtuigen, dat het echt geen wondermiddel is. Maar het geloof zit diep in hun cultuur verankerd. Op dit moment maakt een hele populaire presentator uit Azië , de Aziatische  Oprah Winfrey zeg maar, een tv-programma hierover. Hopelijk kan hij mensen overtuigen geen hoorn meer te kopen. Als de vraag afneemt en de prijs laag wordt, is de handel in neushoorn hoorns of olifantentanden niet meer aantrekkelijk. Want ook olifanten worden gestroopt, voor hun ivoren slagtanden.
 

Zijn er naast neushoorns en olifanten nog meer dieren met uitsterven bedreigd?

De cheeta heeft een heel gevaarlijk laag punt in hun populatie bereikt en staat op het punt om uit te sterven. Waren er niet al te lang geleden nog een paar 1000 cheeta’s in Afrika, nu zijn er nog maar een paar honderd over. Wilde cheeta’s pakken het vee op een boerderij. Daarom werd er op hen gejaagd of ze werden vergiftigd door de boer. Gelukkig zijn deze praktijken inmiddels illegaal. Boeren vangen nu cheeta’s met een kooi. Nadat een cheeta is gevangen, worden ze verplaatst, bijvoorbeeld naar een private game reserve of Nationaal Park. Zo zijn wij ook aan onze cheeta’s gekomen. Het grootste probleem is nu de beperkte genenpoel van die paar honderd cheeta’s die nog over zijn. Voor ons mannetje zijn wij nu op zoek naar een cheeta uit Namibië bijvoorbeeld.
 

Wanneer wist je voor het eerst dat je ranger wilde worden?

Toen ik een jaar of 11 was, begon ik met het vangen van reptielen, zoals slangen. Ik stopte ze in een box en zetten ze in mijn kast, op en onder mijn bed. Mijn moeder was er niet echt blij mee! In de omgeving van George waar ik vandaan kom, waren veel natuurconservatie-projecten. Hier sprak ik met mensen. Toen besloot ik: dat wil ik ook doen later! Op mijn 21ste werd ik ranger, ik ben nu 25. Op dit moment heb ik 3 slangen thuis, waaronder de extreem giftige Cape Cobra, als die je bijt, sterf je binnen een uur. Vang ik een slang in het wild, dan bekijk ik het een paar dagen en daarna zet ik hem weer uit. Het leuke is dat de game lodge waar ik nu werk een reptielencentrum heeft. Ik ben één van de drierangers die de slangen uit hun hokken durven te halen. Slangen hebben een slechte reputatie, zelfs bij rangers. Terwijl slangen ook heel nuttig zijn om de natuurlijke omgeving in balans te houden. Ze zijn geen plaag, maar maken onderdeel uit van ons ecosysteem. In de toekomst wil ik me dan ook gaan specialiseren in reptielen.
 

Hoe wordt je een ranger en wat is jouw persoonlijke ambitie voor de toekomst?

Naast de veldcursussen die je volgt aan een officiële opleiding, vindt een groot deel van je opleiding tot ranger plaats in de praktijk. Voordat je verder kunt met het volgende theoretische niveau, moet je eerst een aantal jaar werken als ranger. Dit is het derde privé reservaat waar ik werk en ik ben nu bezig met het volgende niveau. Daarna wil ik graag naar het Krugerpark, het grensoverschrijdende park van Zuid-Afrika en Mozambique. In dit enorme gebied zie je bijna geen hekken. Uiteindelijk zou ik naar oost Afrika willen, waar helemaal geen hekken zijn. Mijn ambitie is om manager van een gamelodge of conservatie project te worden. Het leukste van ranger zijn, is dat ik mensen iets kan leren over de natuur. Veel mensen weten niet hoe erg het is gesteld met onze natuur en de dieren. Bijvoorbeeld dat de neushoorn op het punt staat om uit te sterven. Ik kan ze hier van bewust maken. Dat vind ik geweldig!
 
 
Bedankt voor het gesprek ranger Arie!
Wil je weten wat je zelf kunt doen om de neushoorns te redden van uitsterven? Kijk dan op Save the Rhino. Meer weten over safari aan de Tuinroute? Bekijk een voorbeeld reis Safari aan de Tuinroute of de bouwsteen Safari in Luxe privé wildreservaat aan de Tuinroute. Bekijk al onze Zuid-Afrika reizen en Zuid-Afrika bouwstenen vraag gratis een offerte aan.  
 

Zelf op safari in Zuid-Afrika? Bekijk onze Zuid-Afrika reizen!

Tags: Safari - Tuinroute - Dieren

Zuid-Afrika reizen - 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter