Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Nieuwsbericht: 2 vrouwen gered na een nacht in de Drakensbergen

Zuid-Afrika rondreizen - Witsieshoek - Royal Natal - Drakensbergen

Witsieshoek is de hoogst gelegen lodge van Zuid-Afrika. Je hebt er een spectaculair 360 graden uitzicht. Het ligt in Royal Natal, een gedeelte van de Drakensbergen. Een paar jaar geleden ging ik naar toe er samen met mijn collega Kieke. Ik neem je graag mee op het spannende avontuur dat we hier beleefden!

Zuid-Afrika | 27-04-2020
Paulien van der Geest

De weg naar de lodge toe is schitterend, bij elke bocht stoppen we om uit te stappen en een foto te nemen. Dit beloofd wat! De lodge ligt bovenop de berg en heeft een spectaculair 360 graden uitzicht. Wow, wow, wow!

Afbeelding
Direct de wandelschoenen aan

Direct de wandelschoenen aan

Het is een uur of 2 als we inchecken, we willen het meeste uit de dag halen en bestuderen het informatievel met wandelingen rondom de lodge. De grote wandeling naar het Amfitheater bewaren we voor morgen, met een gids. We vragen de receptioniste hoe lang de kleine wandeling vanuit de lodge is. "Twee uur", is het antwoord. Prima, als we nu vertrekken, hebben we ruim 3 uur de tijd voordat het donker is. Snel proppen we een broodje voor onderweg in onze zakken. Ik heb last van een schouderblessure en hang slechts mijn camera om mijn nek. Kieke vult haar rugzak met water, een pak koekjes en onze windjacks.

Afbeelding
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Verlaten gebied

Verlaten gebied

We lopen in 3 kwartier omlaag naar een watervalletje. Hier groeten we andere gasten die in de lodge verblijven. Na de waterval lopen ze dezelfde route terug omhoog. “Waarom zou je dezelfde weg lopen, als je in evenveel tijd een rondje kunt lopen?” vragen wij ons verbaasd af. We halen onze schouders op, en lopen door. We genieten van het feit dat dit uitgestrekte gebied volledig verlaten lijkt te zijn. We komen niemand tegen. Geweldig, dit is pas natuur!

Afbeelding
Het wordt donker...

Het wordt donker...

Na 3 uur lopen, begint het te schemeren, maar nog steeds geen lodge in zicht. Het broodje is al lang op. We zijn het afgelopen uur geen wandelaar meer tegen gekomen. Niemand om de weg aan te vragen. Kieke -zich baserend op de stand van de zon- zegt: “We lopen alleen maar verder van de lodge, we zouden allang terug moeten buigen.” Ik begin hardop te piekeren. Wat als het donker wordt? Ik zie mezelf al met een gapende wond in een ravijn liggen. Kieke trekt een maxi tampon uit haar rugzak. “Kijk, deze trek je uit elkaar, dan heb je een prop watten, en daar kun een drukverband mee maken. En ik heb ook altijd een rol duct tape in mijn tas. Stel je voor dat jij hier de kloof in dondert, je been breekt en je hebt een bot versplintering, dan zoek ik een dikke tak en met duct tape spalk ik dan je been.” Ondanks dat het allemaal heel vakkundig klinkt, knap ik toch niet helemaal op van deze vooruitzichten...

Afbeelding
Keren we om of lopen we door?

Keren we om of lopen we door?

Weer een uur later stelt Kieke voor om het zekere voor het onzekere te nemen en terug te keren. Voordat we nog verder afdwalen. Maar dat betekent 4 uur teruglopen en het wordt rap donker. Ik zie de krantenkoppen al voor me: ‘Twee Nederlandse vrouwen na nacht op de berg gered met onderkoelingsverschijnselen. Enkele vingers afgezet. Naar omstandigheden maken ze het goed.’

“Kijk als het moet hé, dan heb ik zo’n wegwerp regenponcho bij me. Die bind ik met deze tie-raps vast aan wat takken. Dan hebben we een tentje van regenponcho, dan zitten we in ieder geval droog.” Mijn collega Kieke, die ik al jaren ken, ontpopt zich als een heuse MacGyver. Gelukkig is zij niet van het minimalistisch inpakken!

Afbeelding
Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter
Kettingladders

Kettingladders

Opnieuw pakken we de kaart er nog eens bij. Precies waar we nu staan buigt de route terug naar de lodge. Maar het pad verdwijnt in een steile rotswand. We kunnen moeilijk als een soort Spiderman recht tegen de wand opklimmen? We gaan op onderzoek uit. Opeens ontdekken we dat er over de grote rotsen ketting ladders liggen. In hoog tempo klimmen we omhoog. Bovenaan de kloof happen we naar adem. Kieke staat te trillen op haar benen en krijgt koekjes en water. Ik gun haar weinig rust, na 5 minuten jaag ik haar weer in de benen. Want het is al bijna donker. Maar de lampjes van de lodge zijn weldra in zicht. Eenmaal op het pad gaan we in draf op de uitnodigende lampjes af.

Afbeelding
Wijntje bij de open haard

Wijntje bij de open haard

Terug in de lodge vragen we ons af, waar het mis ging. Ondanks onze hoge tempo deden we er in plaats van 2 uur, dik 4 uur over. Hebben we soms een afslag gemist? We vragen de manager, hoe lang de wandeling is. “Zeker vijf uur” zegt ze opgeruimd. Ze vertelt dat ze helaas geen wegwijzers voor wandelroutes mogen plaatsen in het Nationaal Park. We vertellen dat we dachten een wandeling van 2 uur te gaan doen. “Dat kan zeker, zegt de manager. Dat is de wandeling op en neer naar de waterval.” Ah! Er gaat een lichtje branden… Die andere gasten waren toch slimmer dan we dachten… Moe en opgelucht ploffen we neer bij de open haard, en bestellen een fijn Zuid-Afrikaans wijntje. Met de voetjes omhoog proosten Kieke en ik op ‘Just another day at the office’. Morgen de wandeling naar het Amfitheater. Dit keer met een gids!

Afbeelding

Wil je zelf naar Drakensberg in Zuid-Afrika?

Witsieshoek is een Fairtrade lodge. De mensen uit het dorp werken hier niet alleen, ze zijn ook eigenaar van de lodge. Zij beslissen gezamenlijk wat er gebeurt met de opbrengsten uit het dorp: gaat het naar scholing, gezondheidszorg of iets anders? Footprint Travel is Fairtrade Holiday Approved. Wil je Witsieshoek of andere bijzondere (Fairtrade) lodges bezoeken? Kijk bij onze Zuid-Afrika reizen en vraag een reisvoorstel aan. Onze Afrika-experts adviseren je graag bij een reis op maat. 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter