Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
BlogOntdek de verhalen
  Ga terug

Onze 8 favoriete dingen om te doen in Stellenbosch en de wijnlanden van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika vakantie - wijnlanden - wijnproeven - Stellenbosch - Kaapstad

Hou je van lekker eten en drinken? Dan zit je helemaal goed in de wijnlanden van Zuid-Afrika. Een geliefde plaats is Stellenbosch, omdat hier veel te doen is. Hierbij een lijstje met mijn favoriete dingen om te doen in Stellenbosch.

Zuid-Afrika | 24-07-2020
Paulien van der Geest

Stellenbosch is in 1679 gesticht door gouverneur Simon van der Stel, als een soort tuin voor de VOC die Kaapstad had opgezet als bevoorradingspost naar de Oost. De Compagnie-tuinen in Kaapstad werden te klein. Gelukkig voor ons had Van der Stel veel interesse in het verbouwen van wijn. Deze vruchtbare vallei met bomen werd Van-der-Stel-se-bosch genoemd. Mooi, de geschiedenis hebben we nu ook weer gehad, we mogen door naar de wijn!

Afbeelding
Ga wijn proeven bij wijnhuizen

Ga wijn proeven bij wijnhuizen


Tsja, wat doe je als je in de wijnhoofdstad van Zuid-Afrika bent? Dan ga je wijn proeven natuurlijk! Er zijn ontzettend veel wijnhuizen, dus het moeilijkste is: hoe kies je? Je accommodatie of de toeristeninformatie heeft een boekje en kaartje waar de wijnhuizen op staan. Sommigen zijn kindvriendelijk, dus kijk even of je daar juist wel of niet behoefte aan hebt. Wij kozen wijnhuizen met telkens een andere uitstraling. Sommigen wijnhuizen combineren het wijnproeven met chocolade (bijvoorbeeld Waterford), nougat, biltong (gedroogd vlees) of kaas. Andere wijnhuizen behoren tot de oudste van het land, zoals het romantische landgoed Rust en Vrede. In weer een ander kun je lekker lunchen, Jordan Wine Estate staat bijvoorbeeld bekend als een van de beste restaurants van Stellenbosch (lunch). Een ander is prachtig gelegen, zoals Delaire Graff en Tokara Wines (Tokara The Deli is wat relaxter en betaalbaarder) in de Helshoogte Pas, alleen voor die naam zou je er al heen rijden toch? De keuze aan wijnboerderijen is enorm.

Tip:Vraag een local naar zijn favoriete stek en laat je verrassen.

Wijnproeven: hoe werkt het?

Wijnproeven: hoe werkt het?

In de wijnhuizen betaal je een klein bedrag om te proeven. Vaak vervalt dat bedragje als je een aankoop doet. O ja, en als je meerdere wijnfarms aandoet en met de auto bent, is uitspugen echt een must anders sta je voor het middaguur al op je kop. Je zou ook samen een wijnproeverij kunnen delen. De wijnhuizen zijn meestal open van 10 tot 17 uur, sommigen sluiten echter al eerder. Enkelen hebben een restaurant, deze zijn voornamelijk op de lunch gericht, een enkeling serveert ook diner.

Fiets langs de wijnboerderijen

Een leuke manier om wijn te proeven, van het landschap te genieten en actief bezig te zijn, is om per fiets op pad te gaan. Tijdens deze excursie fiets je tussen de wijnstokken door naar een aantal heel verschillende wijnhuizen, en legt de gids het een en ander uit. Je sluit af met een Brandy proeverij, de naam stamt af van het Nederlandse brandewijn.

Afbeelding
Maak een stadswandeling door Stellenbosch

Maak een stadswandeling door Stellenbosch

Na Kaapstad, is Stellenbosch de tweede oudste stad van het land. De straatjes hebben namen als Dorpsstraat en Kerkstraat. De witte Cape Dutch huizen ogen erg gezellig en het centrum van de studentenstad is vol met leuke restaurants, galeries en winkeltjes. Ongetwijfeld kom je langs de 200 jaar oude Oom Samie se Winkel, ga zeker even naar binnen. Je kunt een stadswandeling met een gids maken (vast tijdstip), of bij de toeristeninformatie een kaartje halen en zelf rondlopen als je meer houdt van een beetje dwalen.

Stap terug in de tijd in het dorpsmuseum.

Vind je het leuk om te zien hoe men vroeger leefde? Het dorpsmuseum bestaat uit 4 oude huizen ingericht in 4 verschillende tijdsperiodes. In elk huis loopt ook een dame rond in kleding uit die periode.

Voor een sfeerimpressie van Stellenbosch kun je dit filmpje van reisblogger Soetkees kijken.

Ga picknicken voor een lazy afternoon

Ga picknicken voor een lazy afternoon

Bij wijnhuis Spier (Fairtrade gecertificeerd) kun je in het Farm restaurant een picknickmand bestellen of in het winkeltje zelf je picknick samenstellen. Je kunt op het gras onder de eiken of bij de Dam gaan picknicken. Voor een heerlijke lazy lunch. Actiever? Je kunt hier ook een Segway tochtje door de wijnvelden maken. Ook bij Warwick en Boschendal kun je een picknickmand bestellen.

Proef de Zuid-Afrikaanse champagne

Proef de Zuid-Afrikaanse champagne

Methode Cape Classique is de Zuid-Afrikaanse variant op champagne. Alleen bubbelwijn uit de streek Champagne mag champagne worden genoemd, bubbels uit andere gebieden worden weliswaar volgens dezelfde methode gemaakt, maar mogen niet zo heten. Dan heet het bijvoorbeeld Prosecco, Cava of in het geval van Zuid-Afrika: Cape Classique. Het smaakt er bepaald niet minder om. Er zijn minder wijnhuizen die de feestelijke wijn produceren. Je kunt Cape Classique bijvoorbeeld proeven bij Avontuur Wine Estate.

Slaap op een wijnfarm

Slaap op een wijnfarm

Het is zo gezellig in Stellenbosch, dat ik er graag 2 nachtjes slaap voor het echte vakantiegevoel. Liefst doe ik dat op een wijnfarm. Je kunt dan einde van de middag op je ‘eigen’ wijnfarm wijn proeven, soms kun je er eten of anders een flesje wijn van het huis kopen en op je eigen veranda genieten van een glaasje godennat.

Rijd de wijnroute

Rijd de wijnroute

Groene wijnstokken, met daarachter de bergen en er boven een strakblauwe lucht. Her en der een witte boerderij in Cape Dutch stijl. Vervolg je weg per auto over de wijnroute. Ook Franschhoek (hier vestigden de Franse Hugenoten zich) is mooi. Vervolg je weg via de Route 60 en Route 62 langs Robertson, het Victoriaanse Montagu, Berrydale (stop bij de Blue Cow), Ladysmith (Goudse kaas te koop) en Calitzdorp (port te koop) naar Oudtshoorn. Deze route van 400 kilometer is uitzonderlijk mooi. Neem je tijd om de verschillende dorpjes te bezoeken, ergens koffie te drinken of te lunchen. Wil je je route onderbreken, slaap dan in Montagu. Dit schattige dorpje met versieringen aan huizen die wel van kant lijken te zijn gemaakt, is mijn favoriet op deze route.

Weet je niet wat je moet kiezen?

Ik hoop natuurlijk dat mijn tips je helpen om te kiezen, maar misschien weet je het nu helemaal niet meer. Weet dan, wat je ook kiest, je kunt het eigenlijk niet verkeerd doen. In Zuid-Afrika is bijna elke wijn lekker, het eten heerlijk en betaalbaar en het landschap in de wijnlanden is gewoon subliem!

Afbeelding

Waar ga jij naartoe op reis in Zuid-Afrika?

Ons team van reisfanaten zit over de hele wereld en weet de weg. Ook als er helemaal geen weg is. Wij gaan ver om jou dichtbij te brengen. Bij locals, cultuur, natuur, bij elkaar en bij jezelf. Welke bestemming wil jij beter leren kennen? Bekijk onze rondreizen Zuid-Afrika. Zit daar niet tussen wat je zoekt? Stel dan je Zuid-Afrika reis op maat samen met onze bouwstenen Zuid-Afrika. 

Blogs over Zuid-Afrika


Stel je reis samen
Beleef de aanraders van kenners
Ga van de gebaande paden
Maak écht contact met de locals
Laat je bestemming beter achter